Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Mr.Jones
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś w takiej cenie to nie było w ogóle na co patrzeć na DACa, a teraz np. niedawno słuchałem GUSTARD X30, który kosztuje w zasadzie dokładnie tyle samo co ten Laiv o którym piszesz i byłem bardzo zaskoczony jak on gra za takie pieniądze. Z jednej strony ceny urządzeń z wyższej półki wywaliły w kosmos, ale z drugiej jakość tanich urządzeń jest nieporównywalna do tego co było nawet 10 lat temu.

Czaiłem się na ten DAC. Bardzo ciekawie się zapowiadał.

Ostatecznie zrezygnowałem na rzecz DACa DSD, które są o niebo prostsze w konstrukcji i dają spektakularnie dobre efekty.

Niestety wiąże się to z koniecznością przetwarzania plików lub streamingu na DSD w locie co stanowi dodatkowy koszt i wymaga pewnej pracy aby wszystko rozsądnie odpalić ale efekt jest wart wysiłku. 

Natomiast z racji pewnego sentymentu do tego DACa  laiv harmony również ciekaw jestem opinii innych osób. 

22 godziny temu, Mr.Jones napisał:

Ktos go sluchal lub ma zamawiac ?

@rafa - jakbys go odsylal to daj znac, moze zamowie do testow odpakowane urzadzenie z Audiofonics 😉

Póki co nie zanosi się na odsyłanie. Gra w estetyce jaką lubię czyli np tak jak Aqua LaVoce (na pcm1704) który mam kilka lat tylko wszystko robi lepiej.

3 godziny temu, kaviter napisał:

niedawno słuchałem GUSTARD X30

Opisz wrażenia proszę.

Ja odpuściłem głównie ze względu na Delta Sigma. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Aqua La Voce S2, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY
4 godziny temu, rafa napisał:

Ja odpuściłem głównie ze względu na Delta Sigma. 

Technologia daca nie jest jakimś decydującym czynnikiem. Ja od jakiegoś czasu szukam tańszego DAC do słuchawek, które chcę zabrać z dużego systemu bo w zasadzie przestałem ich tam używać. Jakiś czas temu miałem u siebie oba Gustardy 26 i co ciekawe obu ich właścicieli zjawiło się z dość mocnymi opiniami skupionymi na aspektach technologicznych. Ten od X’a np. przyszedł z nastawieniem, że między jego X26 a moim Gryphonem nie będzie jakiejś spektakularnej różnicy, oba są na Sabre, z czego Gustard na nowszym i on uważał że to da mu przewagę. Podobnie kolega od R’a też uważał technologię R2R za brzmiącą lepiej. R ma streamer, który jest słabszą stroną tego urządzenia. Jak słuchaliśmy obu z moim hiendowym źródłem X na Sabre zagrał lepiej niż jego brat R2R. Pytanie na ile znaczenie ma implementacja USB w obu tych urządzeniach. Gryphona od obu dzielił  Rów Mariański, koledzy byli bardzo zdziwieni. Warto też posłuchać jakiegoś R2R z wyższej półki, nie wiem Rockny Wavedream Signature np. Ta 30 jest dużo lepsza od swoich tańszych braci. Te wszystkie tanie dacki uśredniają dźwięk, są ubogie barwowo i mają słabe micro, ta 30 lekko przekracza tą granicę i moim zdaniem oferuje zaskakująco dużo jak na swoją cenę, na pewno jest to dość ciekawa propozycja w takim budżecie. Ciągle jednak różnica od Gryphona jest za duża, no mam sporą zagwostkę co robić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Zarówno w pcm jak i w dsd, jakie są różnice? Które wejścia cyfrowe testujesz i jak wypada autorskie usb?😉

Gram wyłącznie poprzez USB. Jeśli wykorzystam I2S to i tak na drugim końcu będzie USB.

DSD na R2R gra w najlepszym razie na równi z PCM. Nie ma tego "boosta" jakości jaki jest na Delta Sigma.

Harmony PCM gra świetnie.

Dziś odwiedził mnie kolega co ma Holo May i powiedział że gra super i że kilka klas lepiej od Aqua LaVoce.

Ja czekam aż się w pełni ułoży. I wiem że potrzebuje wyższej klasy zasilanie do niego też 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Aqua La Voce S2, Open Baffle DIY
15 godzin temu, rafa napisał:

wyższej klasy zasilanie

Srebro Panie Rafale, dobre srebro😉

Czyli ich firmowe usb jest wielce ok.

To pozostaje sprawdzić, czy u16 coś wnosi..😉

15 godzin temu, rafa napisał:

Nie ma tego "boosta" jakości jaki jest na Delta Sigma.

Z tym boostem to bym nie przesadzał, najważniejsza jest jakość materiału źródłowego i wtedy obojętne czy pcm czy dsd.

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Gram wyłącznie poprzez USB. Jeśli wykorzystam I2S to i tak na drugim końcu będzie USB.
DSD na R2R gra w najlepszym razie na równi z PCM. Nie ma tego "boosta" jakości jaki jest na Delta Sigma.
Harmony PCM gra świetnie.

Dziś odwiedził mnie kolega co ma Holo May i powiedział że gra super i że kilka klas lepiej od Aqua LaVoce.
Ja czekam aż się w pełni ułoży. I wiem że potrzebuje wyższej klasy zasilanie do niego też  

Zaskoczyles mnie tym że LV Harmony potrzebuje lepszego zasilania bo .. patrzę tylko na zdjęcia , jego liniowe wygląda bardzo dobrze chyba że miałeś na myśli jakiś kabel zasilający ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 25.08.2024 o 12:40, Cezary_58669 napisał:

Z tym boostem to bym nie przesadzał, najważniejsza jest jakość materiału źródłowego i wtedy obojętne czy pcm czy dsd.

Generalnie z tym nie ma sensu polemizowac. Jakosc nagrania to podstawa.

Odnosze sie do albumow swietnie wykonanych i wydanych ktore np mam zarowno w PCM jak i DSD i wiem jak graja na R2R a jak na DS. Ale nie wazne. 

Wazne ze Harmony gra juz tydzien minus dwie nocki kiedy dostal odpoczynek to gra jakies 150h z grubsza liczac.

1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

chyba że miałeś na myśli jakiś kabel zasilający

Wlasnie to mialem na mysli. To nie tak ze tylko do Harmony, juz wczesniej wiedzialem ze to slabe ogniwo. Teraz tylko ogranicza wiekszy potencjal DAC.

U mnie co sprzet to zupelnie inaczej sie wygrzewal. Najgorszy byl Luxman, ok 500h. Juz tracilem nadzieje..

Co do Harmony to najbardziej zmienial sie w pierwszych 10h potem coraz wolniej. Ja go prawie nie slucham w trakcie tego tylko krotkie 1-2 utwory kontrolnie. Dzis pewnie przeslucham kilka utworow i zobacze czy pewna cecha na srednicy ktora sie pojawila w okolicy soboty ulegla zmianie.

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

To wszystko jasne.

Z upływem godzin wygrzewania słyszysz zmianę w dźwięku. ?
Ja w nowych wzmakach to tak po 100h już nie wylapywalem różnic.

No dzisiaj to już odkrywam na nowo płytotekę 🥰 Jest bardzo dobrze. Organicznie z pięknym, dużo bardziej przekonującym 3D którego dotychczas nie doświadczyłem w moim systemie.

Gra tzw grubą kreską, bardzo wyraźnymi plamami. Chce się słuchać.

Na audiogon temat gorący od jakiegoś czasu. Sporo opinii użytkowników z wygrzanymi już

Ukryta Zawartość

Można gdzieś Laiva wypożyczyć na testy?

Nie da rady. Nawet nie ma go w sprzedaży w PL na razie

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Na audiogon temat gorący od jakiegoś czasu. Sporo opinii użytkowników z wygrzanymi już

Ukryta Zawartość

Tak ale to malutki wątek zaledwie 3 strony. Na head-fi ma 85 stron 🙂

Ukryta Zawartość

Sprostujcie mnie jesli sie myle, to jest pierwsze i jedyne urzadzenie tej firmy, prawda? 

Nie zastanawia was ze to taki fenomen? Tyle zachwytow nad jedynym urzadzeniem marki? Wysoka cena za nieznana opieke producenta, nieznane aktualizacje itp. Nie zapala sie wam chocby najmniejsza lampeczka bezpieczeństwa i maly hamulec zakupowy?

Jesli to jest tak swietne urządzenie to tylko pogratulowac. Gorzej jak sprzedadza swoj target i sie zwiną.

transport streaming -................... ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Teraz, Mikelas76 napisał:

Sprostujcie mnie jesli sie myle, to jest pierwsze i jedyne urzadzenie tej firmy, prawda? 

Nie zastanawia was ze to taki fenomen? Tyle zachwytow nad jedynym urzadzeniem marki? Wysoka cena za nieznana opieke producenta, nieznane aktualizacje itp. Nie zapala sie wam chocby najmniejsza lampeczka bezpieczeństwa i maly hamulec zakupowy?

Jesli to jest tak swietne urządzenie to tylko pogratulowac. Gorzej jak sprzedadza swoj target i sie zwiną.

Nie, nie zastanawia. Firma założona przez jednego z menedżerów innej już znanej firmy + części ich inżynierów. Grupa doświadczona pod innym szyldem.

Pełno takich przykładów jak Seas, Scan, Gamut, Gato, Fyne Audio.. można wymieniać dalej

Nie, nie zastanawia. Firma założona przez jednego z menedżerów innej już znanej firmy + części ich inżynierów. Grupa doświadczona pod innym szyldem.
Pełno takich przykładów jak Seas, Scan, Gamut, Gato, Fyne Audio.. można wymieniać dalej

Myślę że Marketing dobry zrobili ale na tym polega umiejętność budowania firmy no i co najważniejsze produkt też .
Taki Musical Fidelity tez od A1 wystartował i zbudował kawał historii audio. Oczywiście można też podać negatywne przykłady, ale trzymam za ich rozwój bo start super.

Dla wyjaśnienia, czy jest to sprzęt w jakimkolwiek aspekcie przełomowy, czy po prostu ma swoje 5 minut za sprawą for internetowych? Wyróżnia się czymkolwiek na tle innych dobrych chińczyków czyli Denafrips, Holo, Kinki? Ile było marek, które przemknelo przez internet jako przepraszam za wyrażenie "najlepsze ever" a dziś niemal nikt o nich nie pamięta? 

Tak więc może nie ma się czym podniecać tylko podejść do zagadnienia z większą dozą obiektywizm? 

8 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

wystarczy jeden forumowy klakier, który ciągnie/steruje tematem

przykład z naszego podwórka unitra reaktywacja 96 stron chujumuju

Nie wiem, nie zagladam tam. Ale chyba latwo odroznic tematy ciagniete przez uzytkownikow od takich "chujumuju"?

W dniu 24.08.2024 o 22:23, rafa napisał:

A tu bym jeszcze sprawdził inne. U mnie ogólnie granie z USB przez ostatnie kilka lat to był element który narzucał swoje, dla mnie zbyt konturowe i wyostrzone brzmienie. Miałem to u siebie w każdym systemie. Po przejściu na coax dźwięk się złagodził i wyszlachetnił. Nie mówię oczywiście  że każdy streamer i dac, ale ogólnie wychodzi ze USB dosc ciężko dobrze zaimplementować, zeby nie siało. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Dla wyjaśnienia, czy jest to sprzęt w jakimkolwiek aspekcie przełomowy, czy po prostu ma swoje 5 minut za sprawą for internetowych? Wyróżnia się czymkolwiek na tle innych dobrych chińczyków czyli Denafrips, Holo, Kinki? Ile było marek, które przemknelo przez internet jako przepraszam za wyrażenie "najlepsze ever" a dziś niemal nikt o nich nie pamięta? 

Tak więc może nie ma się czym podniecać tylko podejść do zagadnienia z większą dozą obiektywizm? 

Mysle ze zawsze trzeba obiektywnie podchodzic a nie emocjami. Emocje to przy sluchaniu muzyki.

Moim zdaniem jest pewna przelomowosc, kolejne przesuniecie bariery price-performance. Dzwiek i jakosc wykonania tego urzadzenia jest na naprawde wysokim poziomie ktorego raczej bym sie nie spodziewal za te pieniadze chocby kilka lat temu.

16 minut temu, rafa napisał:

Mysle ze zawsze trzeba obiektywnie podchodzic a nie emocjami. Emocje to przy sluchaniu muzyki.

Moim zdaniem jest pewna przelomowosc, kolejne przesuniecie bariery price-performance. Dzwiek i jakosc wykonania tego urzadzenia jest na naprawde wysokim poziomie ktorego raczej bym sie nie spodziewal za te pieniadze chocby kilka lat temu.

tak właśnie podchodzi do tego @piotrek7 😊

natomiast w aspekcie przełomowości, dzisiaj Dacia też ma ledy w opcji basic za psi pieniądz...  🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
38 minut temu, Zbi_Rek napisał:

dzisiaj Dacia też ma ledy w opcji basic za psi pieniądz..

Ale zdaje sie nie ma wykonczenia tapicerki w klasie mercedesa C klasy

19 minut temu, pmcomp napisał:

A tapicerka „gra” czy wplywa na osiagi i mozliwosci auta?

A jak dobrze jezdzi a przy okazji dobrze wyglada to dobrze czy zle?

Edytowane przez rafa
  • Pokaż nowe odpowiedzi