Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor 7 jaki amplituner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem rodzicom kolumny dali zensor 7 gdyż kiedyś takie posiadałem i w pełni spełniają wymagania. Dodatkowo drugim głównym powodem był ciekawy ich wygląd.

Teraz szukam dla nich odpowiedniego amplitunera - tak wiem że na samym dobrym wzmacniaczu te kolumny będą grały nawet dwa razy lepiej lecz moi rodzice nie są audiofilami i szukają tylko amplitunera

Co szukam?

Amplituner od 1500 do 2500 zł (poprosiłbym propozycje z tego niskiego jak i wyższego poziomu cenowego)

Wymagane : 

Radio internetowe, radio antenowe

Wstępnie myślałem nad denonem ceol n10 gdyż kiedyś podpinalem je pod wersję n9 i grały odpowiednio. 

Co wy na to? Czy polecicie coś innego i lepszego?

https://www.audiostereo.pl/topic/167921-dali-zensor-7-jaki-amplituner/

Jak pisałem na innym forum, Marantz PM6007 z WiiM Mini to dobra opcja, ale Marantz PM7000N zagra lepiej 🙂 Też go mamy u siebie w niezłej cenie i zawsze można jeszcze o niej nieco porozmawiać  Sprawdziłbym również Audiolaba 6000A z WiiMem, do Dali fajna opcja 😉 Z tańszych rozwiązań jest np. WiiM Amp, czy Argon Audio SA2.  

W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy, na miejscu znajdziesz u nas bardzo wiele wzmacniaczy w tym przedziale cenowym 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, minidor napisał:

Witam. Kupiłem rodzicom kolumny dali zensor 7 gdyż kiedyś takie posiadałem i w pełni spełniają wymagania. Dodatkowo drugim głównym powodem był ciekawy ich wygląd.

Teraz szukam dla nich odpowiedniego amplitunera - tak wiem że na samym dobrym wzmacniaczu te kolumny będą grały nawet dwa razy lepiej lecz moi rodzice nie są audiofilami i szukają tylko amplitunera

Co szukam?

Amplituner od 1500 do 2500 zł (poprosiłbym propozycje z tego niskiego jak i wyższego poziomu cenowego)

Wymagane : 

Radio internetowe, radio antenowe

Wstępnie myślałem nad denonem ceol n10 gdyż kiedyś podpinalem je pod wersję n9 i grały odpowiednio. 

Co wy na to? Czy polecicie coś innego i lepszego?

Wiem że wzmacniacz jest nie co ponad budżet ale swego czasu był najczęściej wybierany do Zensorów 7 z racji ocieplonego dźwięku. Popatrz na Magnata MR780, posiada radio FM i DAB+. 

Yamaha rn600a używana jest w budżecie i spełnia z zapasem. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W tym momencie najlepszym wyborem będzie Marantz PM 7000n którego dostaniesz w granicy 3000 zł. 

Bardzo dobrze z tymi kolumnami gra także Cambridge axr 100 który jest modelem mocnym dość jasno i czysto grającym co komponuje się z charakterystyku tych kolumn. 

Trzecia propozycja to Yamaha z tym że obecnie będzie to najdroższy ze wspomnianych wyborów a niekoniecznie najlepszy.

Wspomniane powyżej Yamahy do Zensorów nie do końca była odbierana jako "uniwersalne połączenie". Do Zensor 7 swego czasu często były wybierane cieplejsze wzmacniacze by dodać trochę objętości w dole pasma, a jednocześnie nie wzbudzać już bardziej średnnicy i góry. Spójrz na dwie propozycje, które wcześniej zostały już wymienione: Magnat MR780 i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jeśli jednak szukałbyś elektroniki w niższym budżecie, to warto spojrzeć na Denona RCND-10/RCND12 DAB lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Planeta Dźwięku
18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ceol gra słabo z zensorami.

Większość z powyżej wymienionych elektronik wyjdzie ponad budżet 2500zł, a opcje, które mieszczą się w widełkach to Wiim Amp i RCDN-10, więc jeśli autor tematu nie będzie chciał przekraczać budżetu, to RCND-10 zaczyna być interesującą opcją, ponieważ brzmieniowo jest to cieplejsza elektronika, a do tych Zesnorów takowe granie bym polecał.

Z drugiej strony trzeba pamiętać, że są to jedne z tańszych elektronik na rynku, aczkolwiek rozumiem Piotrze, że Tobie Ceol może się nie podobać :)

Miałem siódemki na testach, piątek byłem właścicielem kawałek czasu i również nic jasnego bym do nich nie podpinał. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

5 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Większość z powyżej wymienionych elektronik wyjdzie ponad budżet 2500zł, a opcje, które mieszczą się w widełkach to Wiim Amp i RCDN-10, więc jeśli autor tematu nie będzie chciał przekraczać budżetu, to RCND-10 zaczyna być interesującą opcją, ponieważ brzmieniowo jest to cieplejsza elektronika, a do tych Zesnorów takowe granie bym polecał.

Z drugiej strony trzeba pamiętać, że są to jedne z tańszych elektronik na rynku, aczkolwiek rozumiem Piotrze, że Tobie Ceol może się nie podobać 🙂

Nic do niego nie mam .ale to urządzenie do plumkania w sypialni na małych monitorach.

W tej cenie jest xindak 06 czy Cyrus one.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nic do niego nie mam .ale to urządzenie do plumkania w sypialni na małych monitorach.

Z tym też jestem w stanie się zgodzić, w zasadzie jest to elektronika z mikrosystemu Ceol.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

W tej cenie jest xindak 06 czy Cyrus one.

Autor postu wspominał coś, że potrzebuje radia. Z tego, co pamiętam powyższa dwójka niestety go nie ma, ale są to ciekawe wzmacniacze, tylko nie do końca jestem przekonany czy aby na pewno do Zensorów.

A dlaczego nie?

13 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Autor postu wspominał coś, że potrzebuje radia. Z tego, co pamiętam powyższa dwójka niestety go nie ma, ale są to ciekawe wzmacniacze, tylko nie do końca jestem przekonany czy aby na pewno do Zensorów.

No to nawet wiim mini i ma radio. Nie mówiąc że teraz zewnętrzne osobne tunery FM z lat 90 da się kupić za 200 zł.

Do momentu jak mu się radio nie znudzi niech będzie.