Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hideki Kato (sound designer w Soulnote) uważa, że obudowa sprzętu HiFi jest ważniejsza niż komponenty elektryczne w środku!!!

Jego podejście w tym względzie nie polega na tłumieniu lub eliminowaniu drgań mechanicznych w urządzeniu audio, ale zamiast tego skupia się na utrzymaniu rzeczy fizycznie "lekkimi" lub o niskiej masie. Stwierdza on, że zbyt duże tłumienie powoduje rozmycie kształtu fali na osi czasu. [Kato-san twierdzi, że do tworzenia muzyki wystarczą oś amplitudy (V) i oś czasu (T)]

Tak więc, patrząc na urządzenia Soulnote widzimy, że górna pokrywa została zaprojektowana tak, aby NIE zamykać powietrza wewnątrz, ponieważ zamknięte powietrze działa jak ciężka guma - to się nie sprawdza. Nie chcemy zbyt dużego tłumienia ani zbyt dużego rezonansu.

Ta filozofia prowadzi do obudowy wykonanej z aluminium i stali połączonej z płytką drukowaną, która nie jest zamocowana "na sztywno" ale "pływa". To samo dotyczy górnej części obudowy: ma ona zawieszoną metodę mocowania, więc również unosi się. (na podstawie artykułu w hometheaterhifi.com)

Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie - czy faktycznie największą uwagę w sprzęcie HiFi należy przywiązywać do jakości obudowy? Biorąc pod uwagę, że często klasa premium nie odbiega jakością komponentów elektrycznych od Low-Fi jestem w stanie przyznać rację panu Kato. Szukajmy więc od teraz sprzętów w wyszukanych obudowach 😀

SGH_0512ss.jpg

8 minut temu, Gargan napisał:

czy faktycznie największą uwagę w sprzęcie HiFi należy przywiązywać do jakości obudowy?

Moim zdaniem,to kolejny marketingowy slogan. 

Biorąc słowa pana Kato dosłownie,można by założyć ,że byle jak zaprojektowane urządzenie ,na kiepskich podzespołach zagra w magicznej obudowie lepiej,albo tak samo,jak świetny projekt na super podzespołach zamontowany na ''desce".

Nie trzeba szukać producentów,którzy robią od dawna urządzenia ,które spełniają wszystkie kryteria ,czyli posiadają dobrze zaprojektowaną część elektroniczną  zbudowaną z dobrych podzespołów ,zapakowaną w solidne obudowy.

Godzinę temu, Gargan napisał:

obudowy wykonanej z aluminium i stali połączonej z płytką drukowaną

Wszystkie zasilacze komputerowe mają chłodzenie. 

To praktyka a nie filozofia.

Drzwiczki od kuchenek mikrofalowych też są sieciowane, siatkowane itd.

Nie.

Obudowa nie jest ważniejsza.

Obudowa nie gra.

nie jest zamocowana "na sztywno" ale "pływa

To oczywiste

Obudowa w obudowie też działa.

Budynki też tak robią (szkołę na Okólniku chociażby)

Ma fundament izolowany od gruntu  

Z tego:

często klasa premium nie odbiega jakością komponentów elektrycznych od Low-Fi

To teza nieprawdziwa:

jestem w stanie przyznać rację panu Kato.

Ja nie, bo to tylko kamuflaż 

Metafora to kamuflaż treści

Obudowa jest bez treści czyli jest bez przekazu 

PS.

Chaosowanie robisz przeklejkami 

Wystarczy trochę rozumu żeby nie przyznawać racji komukolwiek poza samym sobą.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nie posądzałbym Japończyków o taką nierzeczową filozofię ;)

2 godziny temu, Gargan napisał:

ale "pływa".

Przychodzi mi na myśl Audionet Art ze swoim pływającym napędem,zawieszonym na pasach :) obudowa to połączenie kamienia (granit),mdf , stali i aluminium. I to działa z wyrafinowaną elektroniką i napędem Philips cdm2pro LF .

To ma się jak Me 262 do Mitsubishi  A6m Zero :) 

Edytowane przez baltfan

Co prawda odtwarzacze tej firmy już nie są produkowane,ale G2 czy G3 to wysoka półka i są na pewno chętnie kupowane.

Patrze na ebay i zero ofert sprzedaży.

Tutaj ciekawy blog.Dużo sensownych recenzji płyt....
A w dziale o sprzęcie autor mówi,że:

Bloga juz nie ma (Subiektywnie o audio) (Wojciech Pszoniak)
Jest grupa na faceboku:
https://www.facebook.com/groups/2043657669200863/user/100001535706689

Jak był,to czytałem,że wzmacniacz różnie brzmi,w zależności czy obudowa jest otwarta,czy zamknięta,autor tez podawał swoje preferencje w zakresie dokręcenia poszczególnych śrub w obudowie.
No bo nie jest tak,że jak otwarta-to najlepiej.
Najlepiej gra,jak śruby są trochę niedokręcone.

Nie-nie żartuję.

Niestety,bełkot marketingowy wywołuje u ludzi,skądinąd całkiem mądrych i obeznanych-różne reakcje,a czasami prowadzi wprost ku stanom,hmmm,jakby to powiedzieć...

EDIT:Znalazłem,blog ma teraz inny adres:
http://wpszoniak.pl/portfolio/poprawianie-systemu-audio/

Cytat

Prawie wszystkie urządzenia audio słyszalne są lepiej, gdy klatka lub pokrywa są zdjęte. Jeśli musisz używać klatki, pamiętaj, że lekki naciąg śrubowy poprawia jakość dźwięku (nie dokręcaj zbytnio).

Cytat

Zdejmowanie pokryw metalowych obudów z elektroniką prowadzi do dużych, czasami ogromnych, dźwiękowych ulepszeń w 98% komponentów: wzmacniaczy (słuchawek wymagających dużych wzmacniaczy półprzewodnikowych), przedwzmacniaczy, odtwarzaczy CD, zasilaczy, przetworników itd. ulepszenie polega na: eliminacji rezonansu pokrycia i  jeszcze ważniejszej eliminacji dużych strat prądowych z winy prądów wirowych generowanych w pokrywie przez transformatory mocy komponentu. Gdy osłona metalowa jest odłączona, można próbować poprawić dźwięk za pomocą odważników na transformatorach lub na górze jakiejkolwiek pokrywy, którą można użyć do wymiany metalowej pokrywy (osłony na drewno nie powodują zasadniczo degradacji).

najbardziej podobają mi się:

"eliminacji rezonansu pokrycia"
oraz

"eliminacji dużych strat prądowych z winy prądów wirowych generowanych w pokrywie przez transformatory mocy komponentu"

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

podawał swoje preferencje

No ciekawe,fajnie się to czyta i nie ukrywam,że kilka eksperymentów podpowiadanych przez autora robiłem ;)

Na pewno warto się pobawić ,choćby w izolację kabli od podłoża ,zwłaszcza jak ktoś ma dywan,wykładzinę ,ba nawet panele wytwarzają ładunki elektrostatyczne .

Ze strojeniem obudów ,hmm nie robiłem prób. Owszem ,można poluzować śrubki mocujące pokrywy urządzeń ,ale kto to usłyszy ? 

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

prowadzi wprost ku stanom,hmmm,jakby to powiedzieć...

Na pewno tego typu wypowiedzi mogą budzić wątpliwości co do stanu piszącego.Ja bym jednak nie bagatelizował opisywanych zjawisk i  zajął się ich badaniem w praktyce.

Godzinę temu, baltfan napisał:

i  zajął się ich badaniem w praktyce

Ha,a w jaki sposób?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, baltfan napisał:

20240831_174901.thumb.jpg.9da9120582ac7f28c5fce707d3ad7f0e.jpg

Gąbka?
To jest profanacja.Powinna być drewniana podkładka.
I gąbka z tworzywa nie wytwarza ładunków elektrostatycznych?

A czym te ładunki zmierzysz?

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

czym te ładunki zmierzysz?

A po co chcesz je mierzyć ? 

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

To jest profanacja.

Skąd taki wniosek ?

Przecież to jest eksperyment 🙂

Teraz, baltfan napisał:

A po co chcesz je mierzyć ? 

A to skąd wiadomo,że w ogóle są?
I skąd wiadomo,że są na tyle silne,aby cokolwiek zakłócić?
Ja nie wiem przecież...

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ja nie wiem przecież

Jak nie wiesz,to po co zaczynasz dyskusję ?

Zrób eksperyment i wyciągnij wnioski.

Można to zrobić ?

1 minutę temu, Gargan napisał:

takie gąbki wkładałem kiedyś w bass-reflex'y 

Na coś się przydają.

Ja nie mam zmywarki,więc korzystam z nich na codzień 🙂

4 minuty temu, Gargan napisał:

@baltfan Ja takie gąbki wkładałem kiedyś w bass-reflex'y 😀 Dynaudio bez gąbki nie da się u mnie słuchać 😁

ja kiedyś próbowałem tego w swoich kolumnach.
Efekt był mierny,bas stawał się jakiś twardy i nieprzyjemny.

2 minuty temu, baltfan napisał:

Jak nie wiesz,to po co zaczynasz dyskusję ?

Pytałem z ciekawości

2 minuty temu, baltfan napisał:

Zrób eksperyment i wyciągnij wnioski.

3 minuty temu, baltfan napisał:

Można to zrobić ?

Pewnie tak,natomiast u mnie się nie da.
Przewody do kolumn mam za biurkiem.

A jaką zmiana wnosi to u Ciebie?
Czy zmiana jest słyszalna?

@Pseudodrummer To bardzo zależy od konkretnego modelu kolumn i pomieszczenia. 

Dynaudio Emit 20 też z zatyczkami grało dziwnie, ale przynajmniej głowa nie bolała. 

Za to Opera Prima gra dobrze z gąbkami, ale słychać jakbyś podpiął Opera Mezza albo jeszcze mniejsze kolumny. Brakuje skali. Wiem na co je stać, więc wyłapałem od razu różnicę. Są małe, ale wariaty. Nie wiem czemu mało popularne? 🤷

image.png

14 minut temu, Gargan napisał:

@Pseudodrummer To bardzo zależy od konkretnego modelu kolumn i pomieszczenia. 

Dynaudio Emit 20 też z zatyczkami grało dziwnie, ale przynajmniej głowa nie bolała. 

Za to Opera Prima gra dobrze z gąbkami, ale słychać jakbyś podpiął Opera Mezza albo jeszcze mniejsze kolumny. Brakuje skali. Wiem na co je stać, więc wyłapałem od razu różnicę. Są małe, ale wariaty. Nie wiem czemu mało popularne? 🤷

image.png

Hmm,nie wiem.Nie miałem przyjemności ich słuchać...
A co to za duże lakierowane takie ładne?

Po lewej?