Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast KEF R900?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i nie wiem od czego zacząć.

Mam te kolumny ok ponad dwóch lat. Nie są złe, są detaliczne maja fajny bas , ale to chyba nie moje granie. 

Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami Roksan Caspian mk1, różne rotele, Audiolab 8200A, NAD c372 czy jakiś chiński klon Accuphase. Problem jaki mam z tymi kolumnami jest taki, że są do przesady neutralne, nic od siebie nie wnoszą, są za sterylne. Mam też podstawki B&W DM602 S3 (w sypialni), te z kolei z Audiolabem zgrały się fajnie (zostanie tak na dłużej), dźwięk jest słodkawy, a na pewno muzykalny i w tą stronę chciałbym pójść. Klon Acuuphase z preampem na lampach (tak też chiński klon, JP200) troszkę urozmaicał dźwięk w kef-ach ale te kolumny mam wrażenie za wszelką cenę chciały to zniwelować.

Szukam kolumn lekko ocieplonych,  z solidną podstawą basową (lekko puszysty ale z przytupem), muzykalnych z lekko wilgotnym i słodkim dźwiękiem, ale wmiarę możliwości z dobrą rozdzielczością.

Czy kupię takie UŻYWANE kolumny w rozsądnych pieniądzach?

Słucham prawie każdej muzyki z pominięciem klasycznej, jazzu i disco-polo.

Budżet jakim dysponuję to to co uda mi się wyrwać za kefa + coś ekstra, ale nie za dużo.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/167978-co-zamiast-kef-r900/

Spendor z serii A lub coś od ProAc. Nie jest to ten sam styl grania ale oba bardzo ciekawe i w ich brzmieniu znajdziesz cechy, które mogą okazać się bardzo atrakcyjne 

Są też Dynaudio, Opery czy tajwański Usher - wszystkie do 8 kzł.

Jednak kubatura czy średnio używana głośność też ma znaczenie,

bo choćby Usher Compass do 30 czy więcej m2 to już nie bardzo.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Czy na pewno szukasz lekkiego ciepła i osłodzenia? Bowersy z Audiolabem 8200 są moim zdaniem ochłodzonym i rozjaśnionym połączeniem 😉 Caspian jest ocieplony dość znacząco, same KEFy też lekko przyciemnione. Poszukałbym Sonus Fabera lub Vienna Acoustics, może to być przejście właśnie w stronę większej słodkości i wypełnienia na średnicy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Czy na pewno szukasz lekkiego ciepła i osłodzenia? Bowersy z Audiolabem 8200 są moim zdaniem ochłodzonym i rozjaśnionym połączeniem 😉 Caspian jest ocieplony dość znacząco, same KEFy też lekko przyciemnione. Poszukałbym Sonus Fabera lub Vienna Acoustics, może to być przejście właśnie w stronę większej słodkości i wypełnienia na średnicy 🙂 

Nie powiedział bym że to jest jasne granie, ale ok (dzisiaj posłucham bez subwoofera, prawdopodobnie zaburza osąd). Na pewno muzykalne, w moim pokoju bardziej neutralne niż zimne. Ale to moje odczucia. Czy te akurat kefy są przyciemnione? Dla mnie są raczej po jasnej stronie mocy jeżeli miał bym wybierać z dwóch, z rotelem potrafią być uciążliwe przy wyższej głośności.

Zapomniałem dodać że muzyki raczej słucham głośno lub bardzo głośno.

Myślałem o sonus feber, ale naczytałem się że są bardzo jasne. Z wyglądu podobają mi się Dali helicon. Czy to dobry trop?

Co do dynaudio to raz prawie kupiłem( wybierałem je albo KEF) x38, teraz sobie myślę że chyba zrobiłem błąd.

Edytowane przez Free
...
Godzinę temu, Free napisał:

Czy te akurat kefy są przyciemnione

Są. Akurat tą serię znam dość dobrze. Te głośniki mają wycofane wysokie tony względem średnicy i basu 

z rotelem potrafią być uciążliwe przy wyższej głośności.

A czy to nie jest problem akustyki? 

Ogólnie rozumiem twoją chęć wymiany kef. Choć z drugiej strony mam pewne obawy czy twoje oczekiwania przynajmniej opisane tutaj w tym poście są zgodne z tym co naprawdę oczekujesz. 

Słuchałeś bowersów, masz kefy i szukasz kolumn ciepłych.

Chodzi mi konkretnie o to streszczenie.

Bo akurat kolumny bowersa nie grają w taki sposób to analityczne dokładne na pewno nie nudne granie ale właśnie odbiegające od tego do czego przyzwyczaił cię kef.

W takim wypadku może warto by było sprawdzić monitor audio gold 300, właśnie bowersy serie 7, heco news systemy, pmc, 

Jeśli natomiast faktycznie oczekujesz kolumn ciepłych jednak delikatnie mniej liniowych to może spendor, proac, elac czy amphion byłyby dla ciebie odpowiednie

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

A czy to nie jest problem akustyki? 

Dokladnie to samo pomyslalem. Tez jest znam niezle i na pewno nie sa jasne.

Poza akustyka problem moze byc w reszcie toru. Co ze zrodlem?

18 godzin temu, Free napisał:

Szukam kolumn lekko ocieplonych,  z solidną podstawą basową (lekko puszysty ale z przytupem), muzykalnych z lekko wilgotnym i słodkim dźwiękiem, ale wmiarę możliwości z dobrą rozdzielczością.

Jakbym nie czytal reszty pomyslalbym o KEF R900 😆

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja również 🙂 

4 godziny temu, Free napisał:

Myślałem o sonus feber, ale naczytałem się że są bardzo jasne.

Moim zdaniem wyższych serii nie można tak nazwać. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To że potrafią przyłożyć basem wcale nie znaczy że są ciepłe. Są to najbardziej neutralne kolumny jakie miałem, ale coś mi w nich nie pasuje, po prostu się nie lubimy, nie czarują, są do przesady poprawne.

Źródło to tidal i Spotify, DAC to es9038 z op amp wymienionymi na muse8920 podłączony światłowodem do tv.

Edytowane przez Free

Z nowych to w sumie już od Sonetto, bo Luminy można tak odebrać przez szczupły bas. Ogółem im wyżej, tym ta góra jest delikatniejsza, a bas konkretniejszy. 

Ze starszych większe modele Venere były jaśniejsze, od których zmiana standardowego brzmienia się rozpoczęła, a w rozsądnym budżecie widziałem ostatnie Grand Piano Domus, które zdecydowanie do jasnych nie należą 🙂 

podłączony światłowodem do tv.

No i tyle w temacie . Równie dobrze możesz do samochodu klasy średniej lać olej opałowy i mieć pretensje, że nie jeździ jak GT

21 godzin temu, Free napisał:

Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami Roksan Caspian mk1

nie ten wznacnicz , z kandym miałbyś słodkie granie. 

mogę pożyczyć na sprawdzenie.

Czy kupię takie UŻYWANE kolumny w rozsądnych pieniądzach?

wszelkie stare kefy z serii reference na t33 grają tak jak chcesz.

jakby nie czytać , szukasz angielskiego brzmienia.

55 minut temu, bolo_senor napisał:

jakby nie czytać , szukasz angielskiego brzmienia

Zdecydowanie tak, dlatego też wybieram takich producentów.

Przypomniało mi się że TDL rtl3 bardzo mi się podobały powiedział bym że lepiej grają od rtl4, tyle że z racji tego jak słucham muzyki usmazylwm 3 komplety wysokotonowych, a te ciężko kupić. Teraz rezydentują w mojej jaskini czyli w garażu z na Jana wstawionymi tweeterami robią za kolumny do testowania wzmacniaczy po naprawie, ale to nie to samo.

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

No i tyle w temacie . Równie dobrze możesz do samochodu klasy średniej lać olej opałowy i mieć pretensje, że nie jeździ jak GT

Kiedyś  bym powiedział, że to bez znaczenia ale naciąłem się jak zmieniłem telefon samsunga chyba z S8 na S10, i granie po BT mi się pogorszyło. Okazało się że samsung w nowszych modelach upośledził ogólnodostępne standardy jak rodzina AptX na rzecz swojego standardu SSC. Gdzie w S8 można było ustawić 32bit /96kHz i 990 mb/s. W S10 i nowszych  max to 16/44.

Różnica jest kolosalna.

Analogia nieco chybiona, nie zdziwił bym się jak samochód lepiej by jeździł na opale znając polskie realia 😄

Niestety telewizor jest beznadziejnym źródłem dźwięku. Sporo zyskałbyś zastępując go  nawet tanim mikrokomputerem z zainstalowanym przyzwoitym programem . Pobierz wersję demo jriver lub roon i pobaw się ustawieniami, które oferują. Przekonasz się, ile daje zmiana źródła na coś lepszego niż TV i jak inaczej potrafią grać te KEF. Bo jak je zmienisz a w dalszej kolejności zdecydujesz  się odstawić na boczny tor TV i podłączyć streamer, CD lub odtwarzacz plików, okaże się, że znowu będziesz zmuszony szukać nowych głośników. I zatęsknisz za KEF. Kowal zawinił, cygana powiesili. Dokładnie tak jest w tym przypadku. A pozostałe elementy dokładają swe cegiełki. W tym (pewnie) akustyka bo R900 są głośnikami, które potrafią zagrać potężnym, mięsistym dźwiękiem 

17 minut temu, piotrek7 napisał:

W tym (pewnie) akustyka bo R900 są głośnikami, które potrafią zagrać potężnym, mięsistym dźwiękiem 

Dokładnie tak, tylko że nie mają tej magii, nie oczarowóją.

16 minut temu, Free napisał:

Dokładnie tak, tylko że nie mają tej magii, nie oczarowóją.

Dlatego proponowałem Spendory. Te potrafią dodać coś od siebie i to z wielką klasą 

Ale jakie by nie były głośniki. Dźwięk zaczyna się w źródle. Głośniki są tylko jego ujściem. Dlatego naprawdę zacznij od oceny ich  przez pryzmat czegoś lepszego niż TV 

12 godzin temu, Q21 napisał:

Z nowych to w sumie już od Sonetto, bo Luminy można tak odebrać przez szczupły bas. Ogółem im wyżej, tym ta góra jest delikatniejsza, a bas konkretniejszy. 

Ze starszych większe modele Venere były jaśniejsze, od których zmiana standardowego brzmienia się rozpoczęła, a w rozsądnym budżecie widziałem ostatnie Grand Piano Domus, które zdecydowanie do jasnych nie należą 🙂 

Pytałem z ciekawości bo właśnie ja osobiście sonusa nie odbieram jako kolumny jasne. Ale masz rację starsze venere były. 

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Dokładnie 

Niestety to jest bardzo częsty problem użytkowników którzy piszą o swoich problemach na tym forum. Ale prawdę mówiąc nie mogę tego do końca zrozumieć skąd to się w ogóle wzięło. 

Gdyby się tak na chwilę zastanowić zatrzymać to ktoś ma specjalnie włączony telewizor żeby posłuchać muzyki. 

Chodzi o to żeby okładka się taka wielka wyświetlała?

Czy to się wzięło od słuchania muzyki z YT?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czy to się wzięło od słuchania muzyki z YT?

Zapewne też. Ale także z teorii, że o brzmieniu systemu decydują przede wszystkim głośniki, wzmacniacz ma znaczenie drugorzędne a źródło w zasadzie się pomija 

Już nien idźmy w skrajności, tidal słucham na telefonie, a tenże chce odtwarzać FLAC. Dodam, że jakość muzyki na tidalu zalezu od możliwości urządzenia na jakim się go słucha. Jeżeli BT nie obsługuje formatu bezstratnego tidal będzie pobierał i odtwarzał pliki skompresowane.

21 minut temu, piotrek7 napisał:

Zapewne też. Ale także z teorii, że o brzmieniu systemu decydują przede wszystkim głośniki, wzmacniacz ma znaczenie drugorzędne a źródło w zasadzie się pomija 

Też prawda. Z drugiej strony to dalej jest przez niektórych powielane nawet na forum. To skąd nowe osoby mają wiedzieć że tak nie jest. 

7 minut temu, Free napisał:

Już nien idźmy w skrajności, tidal słucham na telefonie, a tenże chce odtwarzać FLAC. Dodam, że jakość muzyki na tidalu zalezu od możliwości urządzenia na jakim się go słucha. Jeżeli BT nie obsługuje formatu bezstratnego tidal będzie pobierał i odtwarzał pliki skompresowane.

Ale BT zawsze jest ograniczeniem. Nawet jeśli prześlę próbkowanie to dynamika tego brzmienia jest płaska 

17 godzin temu, Free napisał:

Źródło to tidal i Spotify, DAC to es9038 z op amp wymienionymi na muse8920 podłączony światłowodem do tv.

Zdecydowanie warto podpiąć nawet podstawowy streamer i porównać brzmienie wtedy. TV często robią dziwne rzeczy z sygnałem audio.

5 godzin temu, Free napisał:

Proponuję samemu sprawdzić o czym mówię najpierw bo mogę się założyć, że nie wiesz co krytykujesz.

To po co zadajesz pytania na forum skoro i tak wiesz lepiej? Bzdurami określasz to, co jest wiedzą na poziomie fundamentów dobrego grania? Wyjdź najpierw poza poziom telewizorów i telefonów i wtedy będziemy mogli porozmawiać, co jest bzdurą. Chcesz biegać? Najpierw naucz się chodzić  

• Pokaż nowe odpowiedzi