Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze pre-ampa do Ortofon 2M Bronze

epiotrek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

obecnie posiadam:

Gramofon Pro-ject debut carbon, wkładka Ortofon 2M Bronze (od tygodnia), amp. Yamaha RX-A4A, kolumny BowersWilkins 603s3, przedwzmacniacz Pro-ject phonobox S.

Chciałem zapytać czy zmiana na Black Cube Lehmannaudio będzie zmianą słyszalną lub co ewentualnie polecacie do 2000PLN z możliwym plusem.

Dziękuję.

Piotrek

Cześć, a jakiego przejścia w brzmieniu szukasz? 🙂 Pozostając przy neutralnym, dokładnym brzmieniu w tym budżecie sprawdziłbym Audiokultura Iskra 1, gęstsze brzmienie, bardziej "analogowe" jak to niektórzy nazywają zaoferuje Rega Fono MM MK5 🙂 Oba mamy u siebie do odsłuchu, razem z wieloma innymi 😉 W razie czego zapraszam. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, epiotrek napisał:

Chciałem zapytać czy zmiana na Black Cube Lehmannaudio będzie zmianą słyszalną lub co ewentualnie polecacie do 2000PLN z możliwym plusem.

Myślę, że warto spróbować i wypożyczyć na testy. Zawsze jeszcze zostaje temat dopasowania do systemu (subiektywne odczucia) https://www.tophifi.pl/gramofony/przedwzmacniacze-gramofonowe/black-cube.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

całkiem zabawne , riaa wszędzie taka sama a brzmienie inne ? 🤔😄

9 godzin temu, epiotrek napisał:

Chciałem zapytać czy zmiana na Black Cube Lehmannaudio będzie zmianą słyszalną

nie .

zmiany jak będą , to minimalne.

Edytowane przez bolo_senor
9 minut temu, mood napisał:

Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz?

poważnie , bo krzywa riaa jest taka sama w każdym pre , różnice w brzmieniu jak już są - to są to niuanse związane z głębokością filtrów subsonicznych , lub parametrami elektrycznymi . Dla takich samych warunków różnice są minimalne , dla jednych to dużo dla innych mało.

poważnie , bo krzywa riaa jest taka sama w każdym pre , różnice w brzmieniu jak już są - to są to niuanse związane z głębokością filtrów subsonicznych , lub parametrami elektrycznymi . Dla takich samych warunków różnice są minimalne , dla jednych to dużo dla innych mało.

Nie mam doświadczenia z wkładkami i preampami MM, ale w przypadku MC to jest mocno ryzykowne stwierdzenie. Począwszy od bardzo różnej metody wzmocnienia wstępnego (trafo, tranzystory, układy scalone) na różnych typach wzmocnienia końcowego (lampy, tranzystory, układy scalone) kończąc.
Przypuszczam że w przypadku MM preampy lampowe, dyskretne i te na kościach będą się również istotnie różnić dźwiękiem.
I tak, jakem kablosceptyk, to pre uważam za jeden z głównych elementów kształtowania dźwięku.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

57 minut temu, arpeggione napisał:

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

temu napisałem 

1 godzinę temu, bolo_senor napisał:

Dla takich samych warunków

dodawanie harmonicznych od lamp , czy nie liniowość traf , a także pojemność , czy opór kabla - to wszystko zmienia warunki dla porównania.

Miałem u siebie w tym samym czasie kilka różnych preampów phono na testach i każdy z nich dawał zupełnie inne brzmienie, pomimo tej samej korekcji RIAA. To nie były niuanse, lecz zupełnie inne prezentacje muzyki. Dlatego nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, jakoby preampy phono różniły się od siebie minimalnie. Dla mnie są one tak samo różne, jak różne potrafią być wzmacniacze, czy CD. 

• Moderatorzy
W dniu 2.09.2024 o 10:20, arpeggione napisał:

W wątku Linear Audio Research został właśnie zaprezentowany preamp.

Zapytaj o cenę, dostępność i możliwość wypożyczenia.

Zaciekawił mnie nowy LAR, ale okazuje się, że niestety jest sporo poza budżetem autora.

29 minut temu, Marcinus napisał:

Zaciekawił mnie nowy LAR, ale okazuje się, że niestety jest sporo poza budżetem autora.

Poprzedni model jest świetny, ale z trafami na wejściu grał cudnie 😄

Chyba postaram się pożyczyć nową wersję i skonfrontować ze wspomnieniami.

Swoją drogą poprzednia wersja z 2-giej ręki pewnie by się w budżecie zmieściła.

• Moderatorzy
9 godzin temu, arpeggione napisał:

Poprzedni model jest świetny, ale z trafami na wejściu grał cudnie 😄

Chyba postaram się pożyczyć nową wersję i skonfrontować ze wspomnieniami.

Swoją drogą poprzednia wersja z 2-giej ręki pewnie by się w budżecie zmieściła.

Poprzedni miałem pożyczony i faktycznie z trafem grał fajnie, ale sama sekcja MC, mnie osobiście nie urzekła.

Z drugiej ręki gdzieś widziałem za 1700,-

U mnie ortofon bronze mm gra od wielu lat z przedwzmacniaczem lampowym z sonus oliva. Wersja droższa z lampami psvane, zasilacz na podzespołach toroidy. Przedwzmacniacz jest zamontowany w tzw. racku - wizualnie tego rodzaju konstrukcja jest dla mnie akceptowana. Nie jest to żaden hi end ani techniczne szczegółowe granie, ale gra niemęcząco i przestrzennie. Do tego przyjemna barwa. Do spokojniejszego repertuaru nadaje się wyśmienicie. 

Edytowane przez gzrech