Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Gargan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym, żebyście w tym wątku opisali najgorsze urządzenia audio jakie zdarzyło się Wam używać. Dobrze byłoby podawać model i przyczyny czemu to konkretnie urządzenie Was zdenerwowało. Zróbmy katalog negatywny, żeby przestrzec potencjalnych nabywców na co się porywają. Ma to być w zamyśle kontra do wiecznego zachwytu w recenzjach prasowych. No bo kto lepiej oceni sprzęt od niezadowolonego klienta? 😄

Zdjęcie nie jest przypadkowe 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te wyżej to raczej niedopasowanie sprzętu wyszło, daleko do audio-gruza. Jak dla mnie to większość Eposów M jest nie do słuchania i mnie denerwują jak mało które. Jedyny taki totalny szit jaki pamiętam bardzo dobrze, który wybił się najbardziej i  który grał totalnie plastikowo, do czego by nie był podłaczony, to kolumny Mordaunt Short MS20 Pearl Edition , chwalone na angielskich forach. Ze wzmacniaczy - Yamaha AS-700 wyjątkowo mi nie przypadła do gustu.

2 minuty temu, Elbing napisał:

Najgorsze pod względem brzmienia (to jest subiektywna ocena) czy jakości wykonania,awaryjności, trwałości ?

Pisz o czym pierwszym pomyślałeś. Złe brzmienie też może świadczyć o złej konstrukcji.

@don111 Te Audiovector są źle skonstruowane i wykonane tandetnie. Brak synergii to ich najmniejszy problem.

5 godzin temu, Gargan napisał:

Chciałbym, żebyście w tym wątku opisali najgorsze urządzenia audio jakie zdarzyło się Wam używać. Dobrze byłoby podawać model i przyczyny czemu to konkretnie urządzenie Was zdenerwowało. Zróbmy katalog negatywny, żeby przestrzec potencjalnych nabywców na co się porywają. Ma to być w zamyśle kontra do wiecznego zachwytu w recenzjach prasowych. No bo kto lepiej oceni sprzęt od niezadowolonego klienta? 😄

Zdjęcie nie jest przypadkowe 😄

Ukryta Zawartość

W sam nie opisałeś dlaczego 😛

Ja akurat lubię te kolumny.

Z mojej strony to najbardziej mordowałem się chyba Dali ikon 6mkII. Ze względu na słuchany wówczas orzeknie rock ich góra była zbyt krzykliwa, nieczysta, w elektronice byłem bardzo zadowolony.

Także wharfedale Evo 2.40 granie jakby nijakie, jak na wielkość paczki , kartonowe. 

Najsłabszy system za grubą kasę to był chyba mytek z focalami 2 lata temu na adioshow. Ale tego nie miałem 🙂

Ukryta Zawartość

@Piotr Sonido Mogę z czystym sumieniem napluć na te Audiovector'y 🤪

Jakiś idiota je stroił. Robią męczącą aurę na wysokich tonach. Nie mogłem tego słuchać. Pierwszy raz coś takiego spotkałem.

A wykonane do bani. Nowe z pudełka i okleina kruszyła się na brzegu jednej z kolumn. 

Naprawdę brzmi to gorzej niż wygląda na wykresie. Jakby konstruktor pomyślał sobie: "A masz po uszach!" Nie potrzebuję jakiegoś dziwnego szumu. Brzmiały jak lecąca szarańcza 🦗

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido Mogę z czystym sumieniem napluć na te Audiovector'y 🤪

Jakiś idiota je stroił. Robią męczącą aurę na wysokich tonach. Nie mogłem tego słuchać. Pierwszy raz coś takiego spotkałem.

A wykonane do bani. Nowe z pudełka i okleina kruszyła się na brzegu jednej z kolumn. 

Naprawdę brzmi to gorzej niż wygląda na wykresie. Jakby konstruktor pomyślał sobie: "A masz po uszach!" Nie potrzebuję jakiegoś dziwnego szumu. Brzmiały jak lecąca szarańcza 🦗

Ukryta Zawartość

A no widzisz na wykresie tego nie widać . 🙂

To samo poruszam było dopiero co w innym wątku. 

Tak one grają dokładnie, są ludzie którzy tego szukają. A słuchałeś bowersa czy focala?

Starsze modele triangle 

Ukryta Zawartość

@Piotr Sonido QR1 nie grają "dokładnie" tylko dziwnie 🤪

Słuchałem Focal. Pozostałe widziałem tylko na wystawie. 

Większość nowych kolumn ma zbytnio podbite wysokie tony. Chyba są projektowane przez starych dziadów dla starych dziadów - słuch nawala, więc trzeba podbić tweeter 🤪

23 minuty temu, Gargan napisał:

Większość nowych kolumn ma zbytnio podbite wysokie tony. Chyba są projektowane przez starych dziadów dla starych dziadów - słuch nawala, więc trzeba podbić tweeter 🤪

Temat wydaje się bardziej złożony. Często gęsto winę ponosi nowe budownictwo. Dalej upodobania konsumenckie (znajomy raczej nie ma ubutku słuchu a ilość góry jaka dla niego jest ok. dla mnie jest już przesadzona). 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Ja już jestem starym dziadem z ubytkiem słuchu a i tak większość nowych sprzętów nie tylko kolumn ma za bardzo podbite wysokie tony - jakby ktoś młotkiem napier.... ile wlezie w kawałek blachy lub garnki metalowe. To ma być podobno detaliczność grania 🤣😂

Edytowane przez Elbing
uzupełnienie
12 minut temu, Elbing napisał:

większość nowych sprzętów nie tylko kolumn ma za bardzo podbite wysokie tony

się zgadzam

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Myślę, że taki efekciarski styl grania jest skierowany do osób niewyrobionych muzycznie i/lub z brakiem słuchu muzycznego (nie mylić z ubytkiem słuchu). I tacy ludzie to efekciarstwo/kicz mylą z wysoką jakością. Kiczowaty jest dźwięk ale i kiczowaty jest design (jakieś srebrne, odpustowe wstawki itd). Podobnie jest w innych dziedzinach sztuki: zamiast literatury wysokiej czy teatru ludzie wolą kiczowate kabarety. Zamiast dobrego kina - Świat wg. Kiepskich. Większość klienteli zawsze będzie niewyrobiona i nie oczekuje edukacji.

3 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Myślę, że taki efekciarski styl grania jest skierowany do osób niewyrobionych muzycznie i/lub z brakiem słuchu muzycznego (nie mylić z ubytkiem słuchu). I tacy ludzie to efekciarstwo/kicz mylą z wysoką jakością. Kiczowaty jest dźwięk ale i kiczowaty jest design (jakieś srebrne, odpustowe wstawki itd). Podobnie jest w innych dziedzinach sztuki: zamiast literatury wysokiej czy teatru ludzie wolą kiczowate kabarety. Zamiast dobrego kina - Świat wg. Kiepskich. Większość klienteli zawsze będzie niewyrobiona i nie oczekuje edukacji.

Z tym,ze jest to kształtowane przez klientów,ale narzucanie odgórnie poprzez promowanie takich produktów od ubrań a na sztuce skończywszy.

Dlatego nieraz starsze wyroby audio-są ładniejsze,lepiej grają i cieszą oko.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

29 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Z tym,ze jest to kształtowane przez klientów,ale narzucanie odgórnie poprzez promowanie takich produktów od ubrań a na sztuce skończywszy.

Zdecydowanie tak. To są wyłącznie oczekiwania klientów, które są zaspokajane przez sklepy/producentów/media (wcześniej oczekiwania klientów są badane przez speców od marketingu koncernów). 

Edytowane przez MCHammer2022

Hmm,
Tak myśle i myślę,i nic nie przychodzi mi do głowy.
nawet radio Melodia 16 ,które kiedys miałem,podobało mi się bardzo.
Ahh,ten Jarre w nocnych audycjach Kordowicza.
Szpulowiec Uwertura,potem inne,ba,nawet gramofon z wkładka piezoelektryczną był wtedy bardzo dobry.
Po prostu wymieniałem sprzęt na lepszy,i zawsze byłem zadowolony.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dlatego nieraz starsze wyroby audio-są ładniejsze,lepiej grają i cieszą oko.

Przede wszystkim, stare HiFi było projektowane do użytku w zwykłych pomieszczeniach mieszkalnych. Nikogo nie dziwiła regulacja zwrotnic, czy EQ z suwakami na wiele pasm. Teraz projektuje się sprzęt do sal odsłuchowych 🤦

Ilu audiofilów może sobie pozwolić na przeznaczenie całego pokoju tylko do odsłuchu muzyki. A poza tym, ja chcę się cieszyć muzyką z bliskimi, a nie odgrodzić się w audio-bunkrze od świata. To ma stać w salonie i plumpać cały dzień 😀

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Z mojej strony to najbardziej mordowałem się chyba Dali ikon 6mkII. Ze względu na słuchany wówczas orzeknie rock ich góra była zbyt krzykliwa, nieczysta, w elektronice byłem bardzo zadowolony

Kiedyś przeszedłem obok nich neutralnie nastawiony, dobre kolumny jakich sporo na rynku, dziś to są jedne z moich najbardziej ulubionych i zarazem uniwersalnych kolumn, które przebiły wiele innych droższych modeli (również droższe linie Dali). O ile mk1 Ikony średnio trafiły w mój gust to mk2 wg mnie grają lepiej od nowszych Opticon (miałem obydwie pary u siebie i bezpośrednio porównywałem). Ich góra jest na wstędze ale nie jest to faktycznie tak super czyste i sterylne granie jak typowo wstęgowe kolumny typu Monitor Audio Gold, Dali ma tą górę lekko nasyconą w harmoniczne, wg mnie to duży plus i mi to pasuje. Co ciekawe - w nowszych Opticon tego efektu nie ma (wg mnie na minus). Daleko im jednak do krzykliwości innych popularnych "rarytasów". 

2 godziny temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido QR1 nie grają "dokładnie" tylko dziwnie 🤪

Słuchałem Focal. Pozostałe widziałem tylko na wystawie. 

Ja generalnie lubię kolumny żywsze, z lekko pikantniejszą ale barwną, dosyconą górą. W większości podobają mi się kolumny z tekstylną kopułką, nie metalową (ale to nie reguła). Podobają mi się nawet ostatnie wydania Bowersów, Focale już nie bardzo, choć nie wszystkie, Aria to przykład kolumn jakich nie mógłbym dłużej słuchać, góra kryształowa, ale bez nasycenia. Eposy M pamiętam - tragedia, sterylne, szkliste granie. Audiovectory też bardzo lubię, choć nie miałem jeszcze modelu ze wstęgą. Mi3 - idealnie trafiają w mój gust, dla mnie rewelacyjne. Góra jest ciut podbita ale przy tekstylnej dobrej kopułce - to jest przyjemny efekt. Co innego wspomniane wyżej Arie czy Eposy, tam nawet przy tej samej "wyrazistości" więdną uszy od tego super czystego, sterylnego brzęczenia. Jednak wiadomo że każdy ma swój gust i preferencje.

2 godziny temu, Gargan napisał:

Naprawdę brzmi to gorzej niż wygląda na wykresie

No ale po wykresie właśnie tego można się spodziewać: podkreślone 150-1000 bez podstawy basowej, do tego podbita góra ze szczytem na 15000.

7 godzin temu, don111 napisał:

Te wyżej to raczej niedopasowanie sprzętu wyszło

Tak czy siak ktoś może wtopy uniknąć.

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Najgorszy audio-gruz?

Unitra Diora, kolumny Mildton( piskliwe wysokie, podbity bas , zero średnicy).

Radio magnetofon YOKO (Średnie tony ostre ,zero basu ogólnie bardzo nieprzyjemne do słuchania) 

Subwoofer Magnat Cubus w zestawie audio do słuchania muzyki z amplitunerem .

Sub nie nadaje się do stereo. Powód? Buczenie basu. 

Kino domowe STR DE 497 + zestaw kolumn 5.0 marki Sony.

Tragedia!

Zero basu, zero wysokich, zero średnich ogólnie jedne wielkie zero!

26 minut temu, szymon1977 napisał:

No ale po wykresie właśnie tego można się spodziewać: podkreślone 150-1000 bez podstawy basowej, do tego podbita góra ze szczytem na 15000.

Kiedys kupiłem (zamim miałem porządny jakiś,to było przed HTA25B) wzmacniacz Taga Harmony HTA-800.
Myślałem-hybryda,może to fajnie zagrać,recenzje chwaliły.
Przyszedł.
Podłączyłem.
Basssss,środek i zero na górze.
Odesłałem...

Potem zobaczyłem wykres pasma przenoszenia.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.5e74e1281f566e3eff6183bd6858e121.png

teraz,zanim cos kupię,lubie zerknąć na parę wykresów.

Bo teraz wiem,że:

26 minut temu, szymon1977 napisał:

No ale po wykresie właśnie tego można się spodziewać:

28 minut temu, szymon1977 napisał:

I uniknąłem jej,sprawdzając najpierw pro forma dane kolumn,które miałem kupić.
I udało się.
jestem zadowolony.

Z tym,że nie nazwał bym tego wzmacniacza "najgorszym gruzem".
Grał po prostu bardzo dziwnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

KD

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Niby fajny, mały samograj - Cambridge Minx XI

Brzmi odważnie jakby faktycznie to było Hi-Fi. 

Nieważne, że obudowa rysuje się od patrzenia na nią...

Najgorsze, że te mądrale z Cambridge Audio bardzo szybko porzucili wsparcie i z dnia na dzień zabawka przestała grać muzykę z internetu. Jeszcze na gwarancji skończyło się wsparcie! 🤦

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
11 minut temu, Gargan napisał:

Niby fajny, mały samograj - Cambridge Minx XI

Brzmi odważnie jakby faktycznie to było Hi-Fi. 

Nieważne, że obudowa rysuje się od patrzenia na nią...

Najgorsze, że te mądrale z Cambridge Audio bardzo szybko porzucili wsparcie i z dnia na dzień zabawka przestała grać muzykę z internetu. Jeszcze na gwarancji skończyło się wsparcie! 🤦

Ukryta Zawartość

z dnia na dzień ? 🤭 

Ukryta Zawartość

Teraz, Zbi_Rek napisał:

z dnia na dzień ? 🤭 

Myślałem, że przynajmniej do końca gwarancji będzie miał wsparcie. Tymczasem, wszedł nowy model, serwis którego Minx używał do odtwarzania radia zmienił coś tam w usłudze.... i dupa. Nowy model wszedł już z firmware pod nowy serwis, a Minx został bez aktualizacji. Pokazał tylko "usługa niedostępna" i koniec 😭

Godzinę temu, Gargan napisał:

Myślałem, że przynajmniej do końca gwarancji będzie miał wsparcie. Tymczasem, wszedł nowy model, serwis którego Minx używał do odtwarzania radia zmienił coś tam w usłudze.... i dupa. Nowy model wszedł już z firmware pod nowy serwis, a Minx został bez aktualizacji. Pokazał tylko "usługa niedostępna" i koniec 😭

myślenie jak się niestety przekonałeś miało status życzeniowego 😔

A kupując model, który już nie był produkowany i to z dolnej półki, trzeba zapoznać się do kiedy będzie wsparcie

np. 851N z 2015 wspierany jest do chwili obecnej

Edytowane przez Zbi_Rek

@Zbi_Rek Kolejnego kupiłem Arcam SA30 - koszmarek softwareowy nie do ogarnięcia. Drogi był i do bani.

A kolejny Arcam CDS50 mam do dzisiaj, co nie znaczy, że wszystko w nim działa. Kolejny bękart technologiczny. 

Nauczka jest taka - chcesz muzyki z sieci? To se kup komputer! 🤪 Teraz mam PC do słuchania muzyki z sieci i wszystko działa 😀

Streamery muzyczne to dno i 5 metrów mułu! I nie ważne czy producent mały czy duży. Skoro Samsung nie ogarnia streamingu to szkoda sobie gitarę zawracać innymi 🤷

• Pokaż nowe odpowiedzi