Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Gargan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Zbi_Rek Kolejnego kupiłem Arcam SA30 - koszmarek softwareowy nie do ogarnięcia. Drogi był i do bani.

A kolejny Arcam CDS50 mam do dzisiaj, co nie znaczy, że wszystko w nim działa. Kolejny bękart technologiczny. 

Nauczka jest taka - chcesz muzyki z sieci? To se kup komputer! 🤪 Teraz mam PC do słuchania muzyki z sieci i wszystko działa 😀

Streamery muzyczne to dno i 5 metrów mułu! I nie ważne czy producent mały czy duży. Skoro Samsung nie ogarnia streamingu to szkoda sobie gitarę zawracać innymi 🤷

akurat w tej kwestii mam odmienne zdanie 😏

streamery używane przeze mnie działają

ale jak lubisz pc audio to kwestia gustu

więc nie ma sensu licytować się

Jakieś 20 lat temu pojawiły się w dużej ilości na rynku polskim w ramach jakiejś wyprzedaży z zachodu kolumny Jamo d570. Wyglądały efektownie , były duże i miały zachęcające recenzje. Te kolumny nie miały wyższego basu. Była tam dziura, w związku z tym wszystkie nagrania rockowe brzmiały jak na zwolnionych obrotach. Zero dynamiki. Były na tyle tanie , że od sprzedałem je właściwie bez straty. Czytałem potem na forach o rozmaitych próbach reanimacji, modyfikacji zwrotnic, ale po prostu tak miały. Muł. Śmiałem się z tego. 

12 godzin temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido QR1 nie grają "dokładnie" tylko dziwnie 🤪

Słuchałem Focal. Pozostałe widziałem tylko na wystawie. 

Większość nowych kolumn ma zbytnio podbite wysokie tony. Chyba są projektowane przez starych dziadów dla starych dziadów - słuch nawala, więc trzeba podbić tweeter 🤪

Dla mnie dokładnie. I mówię słyszałem jeszcze bardziej wyeksponowane góry. Zgadzam się natomiast bze sporo firm idzie tą drogą, nie wiem czy dobrze.

10 godzin temu, don111 napisał:

Ich góra jest na wstędze ale nie jest to faktycznie tak super czyste i sterylne granie jak typowo wstęgowe kolumny typu Monitor Audio Gold

No nie ikon 6 mkII oceniam na znacznie wyższej grające od Gold. Miałem 100tki kiedyś znajomego przez dłuższą chwilę. 

W dniu 2.09.2024 o 13:12, Elbing napisał:

Jeśli idzie o brzmienie to Musical Fidelity. Nie kupilem tego.

myśle, że nie ma co generalizować bo sa tysiace takich ktorym to brzmienie pasuje np mi mialem tego sporo roznych bardzo i nadal dla zabawy w drugim systemie mam. 

jesli ci jakis model nie podszedł konkretnie no to jest "temat", a że brzmienie to hmm zalezy wg mnie od setu z np. kolumnami. kiedys mialem Focale 836v i wlasnie MF M6i mnie wyleczyl z problemów z nimi - za ostra góra i nie wysterowanie basu + kontrola ze wzgledu na spdki impedancji. MF dał radę  

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Chyba są projektowane przez starych dziadów dla starych dziadów - słuch nawala

🙂 dobre ujęcie problemu 

13 godzin temu, Gargan napisał:

@Zbi_Rek Kolejnego kupiłem Arcam SA30 - koszmarek softwareowy nie do ogarnięcia. Drogi był i do bani.

A kolejny Arcam CDS50 mam do dzisiaj, co nie znaczy, że wszystko w nim działa. Kolejny bękart technologiczny. 

Nauczka jest taka - chcesz muzyki z sieci? To se kup komputer! 🤪 Teraz mam PC do słuchania muzyki z sieci i wszystko działa 😀

Streamery muzyczne to dno i 5 metrów mułu! I nie ważne czy producent mały czy duży. Skoro Samsung nie ogarnia streamingu to szkoda sobie gitarę zawracać innymi 🤷

Po przetestowaniu iluś tam streamerów z różnej półki cenowej postawiłem jakiś czas temu mini PC Dell z ssd - gram tak od lat, nie widzę na razie lepszego rozwiązania. No chyba, że ktoś lubi światełka, błyszczydełka, diody, itp na przednim panelu.

CA cxn kupiłem i odesłałem - wszyscy zachwyceni na forum dźwiękiem i obsługą, cena wtedy koło 5tys. Ze 2 dni zastanawiałem się jak tego w ogóle można słuchać, dla mnie jakiś koszmar dźwiękowy.

Jedyne co bym zmienił, to jakby się trafił jakiś czysty transport, chętnie bym sobie taki sprawił. Na razie mam foobara, ale mam kłopot ze sterowaniem przez telefon. Zastępczo używam Monkeymote, ale to nie jest tak intuicyjna apka.

Wzmacniacze:

1. Norma revo IPA 80

2. Haiku Audio SOL 2.

Kulturalnie powiem...  nie moje klimaty. 

A wracając do wybijającego się w tym wątku monitora QR1 to jest już zmieniony na wersję SE, gdzie podobno popracowali nad tą górą ale nie tylko. Pewnie ściema a cena x2 no ale w końcu po to wprowadza się nowy model. Ja bym ich nie nazwał padliną, z pewnością trzeba mieć odpowiednio przygotowany akustycznie pokój i dobry wzmacniacz oraz nie oczekiwać tłustego, przegrzanego, wolnego grania. Takie przeciwieństwo Dynaudio te QR-ki.

-Salva Mea-

49 minut temu, Adam 38 napisał:

Wzmacniacze:

1. Norma revo IPA 80

2. Haiku Audio SOL 2.

Kulturalnie powiem...  nie moje klimaty. 

A wracając do wybijającego się w tym wątku monitora QR1 to jest już zmieniony na wersję SE, gdzie podobno popracowali nad tą górą ale nie tylko. Pewnie ściema a cena x2 no ale w końcu po to wprowadza się nowy model. Ja bym ich nie nazwał padliną, z pewnością trzeba mieć odpowiednio przygotowany akustycznie pokój i dobry wzmacniacz oraz nie oczekiwać tłustego, przegrzanego, wolnego grania. Takie przeciwieństwo Dynaudio te QR-ki.

Tak piszesz, jakby QR1 były jakimiś ultra high-end, a to zwykłe plumpacze dla ludu. Jak można zrobić tanie kolumny, które wymagają tyle ceregieli? Bez sensu. Pomylili grupę docelową.

W dniu 2.09.2024 o 20:08, Gargan napisał:

ma stać w salonie i plumpać cały dzień

Nie da się

Słuch też musi odpocząć a nie uaktywniać 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

29 minut temu, Adam 38 napisał:

Ani absurdalnej ceny ani ultra wysokiej jakości wykonania nie widzę więc nie ultra hi end ale brzmienie? Czemu nie 😉

W mojej parze QR1 odpryskiwała okleina na brzegu obudowy. Tak, że klasa produkt. Prawie jak 4x tańsze Behringer'y 😄

Mam wrażenie, że teraz firmy z branży audio testują produkty na klientach. Najpierw wyjdzie jakaś beta, a potem z dopiskiem SE czy MK2 już gotowa wersja.

23 minuty temu, Adam 38 napisał:

Nie chcę pisać na publicznym, żeby nie urazić ich posiadaczy. Nie każdy ma właściwe podejście do tego hobby. 

Urazić posiadaczy własnym zdaniem?
Litości...
Po to jest ten wątek,aby mówić,dlaczego.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, Adam 38 napisał:

Nie chcę pisać na publicznym, żeby nie urazić ich posiadaczy. Nie każdy ma właściwe podejście do tego hobby. 

Żaden sprzęt nie jest bez wad. Lepiej znać problem przed zakupem. A jeśli ktoś ma taką rzecz i sobie chwali, to może podpowie co zrobić, żeby wady nie psuły zabawy 🙂

Równie dobrze można zakazac dzieciom w szkołach odpowiadać ,zby nie urażały niewiedzących swoją wiedzą.
Akurat opinia na temat Sol 2 mnie interesuje.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

No teraz to jeszcze bardziej rozpaliłeś ciekawość 😁 Dawaj, nie krępuj się.

Edytowane przez memphissto

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Skoro napisałes już,że z tymi wzmacniaczami cos nie tak,to już uraziłeś posiadaczy,więc podaj konkretnie-co Ci sie nie podobało w nich.
A jesli naprawde się obawiasz,że sie ktoś obrazi,to najlepiej odpuścic sobie to forum.😁

11 minut temu, Adam 38 napisał:

Poradzę sobie bez Twoich rad więc odpuść. 🙂

Dopbrze,
trochę szkoda,bo chciałem opinii o SOL 2-ale jak nie masz odwagi napisać-odpuszczam.

• Pokaż nowe odpowiedzi