Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Gargan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Gargan napisał:

Producent zastrzega się, że moje kolumny mają zakres użyteczny 40Hz do 20kHz.

Tylko, że te 40Hz to pewnie -6dB względem 80-100Hz. 

7 minut temu, Gargan napisał:

Clanadonia brzmi jak powinna i wcale nie słychać, że miałoby czegoś brakować.

Dźwięk wytwarzany przez instrumenty muzyczne to częstotliwość bazowa (np 40Hz) i harmoniczne (80, 160, 320Hz). Jeśli Clanadonia zagra 40Hz, to dźwięk oczywiście będzie słychać, ale Twoje kolumny odtworzą 40Hz o 6dB ciszej niż 80Hz, więc dźwięk będzia karykaturą tego nagranego na płycie.

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

8 minut temu, Gargan napisał:

Muszę kotu kuwetę zabrać... 🤔

Już się wykazał. Dziękuję bardzo 🙂

Szkoda ze nie moge wkleic fotek, bo za duzo waza. Moglbys zobaczyc co u mnie zrobil Dirac z brzmieniem duzych kolumn na 2 x 20cm basowcu kazda. Teraz wiem ze slysze to co powinienem slyszec. Tez sceptycznie bylem nastawiony, ale efekty sa duzo lepsze niz sie spodziewalem.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Dirac prawie nie ruszył dołu, za to spier**** górę. Nie lubię słuchać jak z wygłuszonym wiadrem na głowie. 

Jezeli faktycznie bawiles sie Diraciem a srednica i gora odpowiada Ci z Twoich zestawow to nie musiales zaznaczac tego obszaru do kalibracji.

3 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie o to chodzi. Bez kalibracji mozesz dobrze, albo za dobrze slyszec jedna ze strun kontrabasu a innej prawie wcale. I ta glosniejsza struna sprawia ze drzy u Ciebie kanapa a w ta druga musisz sie wsluchiwac zeby ja wogole uslyszec. 

Cos spartoliles.

Bardzo zgadujesz.

Drżenie kanapy jest powyżej pewnego poziomu głośności. Poziomu na jakim nigdy nie słucham, bo to zbyt męczące. Kontrabas słychać normalnie tylko ciszej niż na koncercie.

Większe kolumny (Dali Rubicon 2) lub bardziej zbasowione (Dynaudio Emit 20) powodują niekontrolowane przydźwięki, dudnienie, dzwonienie i wszystkie inne atrakcje. Nie będę się zmuszać do używania czegoś co u mnie nie działa licząc, że DSP załatwi sprawę. Nie załatwi, za to obniży dynamikę.

Arcam SA30 po korekcie Dirac zachowywał się jakby powietrze z niego zeszło. 

8 minut temu, BlueDot napisał:

Szkoda ze nie moge wkleic fotek, bo za duzo waza. Moglbys zobaczyc co u mnie zrobil Dirac z brzmieniem duzych kolumn na 2 x 20cm basowcu kazda. Teraz wiem ze slysze to co powinienem slyszec. Tez sceptycznie bylem nastawiony, ale efekty sa duzo lepsze niz sie spodziewalem.

Jezeli faktycznie bawiles sie Diraciem a srednica i gora odpowiada Ci z Twoich zestawow to nie musiales zaznaczac tego obszaru do kalibracji.

To po co w ogóle włączać kalibrację, skoro dół mi odpowiada?

5 godzin temu, Gargan napisał:

Znowu będzie szukanie po omacku

Ja na szczęście z pierwszej ręki wiem, co powinno się podłączać do mojego wzmaka. Z pierwszej ręki, bo od właściciela firmy. Krótka piłka: albo własne kolumny Sugdena (podziękuję - producent znakomitych motocykli niekoniecznie zrobi dobrą rakietę) albo Spendor. Takich właśnie połączeń używają na wystawach.

Jak mu powiedziałem, że gram z PMC to gość był bardzo zdziwiony. Mówił, że nigdy takiego mariażu nie próbował.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Drżenie kanapy jest powyżej pewnego poziomu głośności. Poziomu na jakim nigdy nie słucham, bo to zbyt męczące. Kontrabas słychać normalnie tylko ciszej niż na koncercie.

To drzenie kanapy jest powodowane pewna czestotliwoscia ktora masz mocno podbita. Swiadczy to o tym ze przy cichym odsuchu kanapa nie drzy, ale ta podbita czestotiwosc nadal jest glosniejsza od tych niepodbitych wiec w rezultacie slyszysz je slabiej.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Ja na szczęście z pierwszej ręki wiem, co powinno się podłączać do mojego wzmaka. Z pierwszej ręki, bo od właściciela firmy. Krótka piłka: albo własne kolumny Sugdena (podziękuję - producent znakomitych motocykli niekoniecznie zrobi dobrą rakietę) albo Spendor. Takich właśnie połączeń używają na wystawach.

Jak mu powiedziałem, że gram z PMC to gość był bardzo zdziwiony. Mówił, że nigdy takiego mariażu nie próbował.

To też jest dziwne, bo nie każdy Spendor gra tak samo...

6 minut temu, stach_s napisał:

nie każdy Spendor gra tak samo

Ja bym celował  w serię Classic. Oni na wystawach, z tego co widziałem, stosowali spore podłogówki.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Dirac spokojnie powinien sobie z tym poradzic.

Nie radzi sobie. Jest inaczej, ale nie lepiej. 

Dźwięk robi się drętwy i sztuczny.

24 minuty temu, il Dottore napisał:

To Sugden robili kolumny?

23 minuty temu, BlueDot napisał:

To drzenie kanapy jest powodowane pewna czestotliwoscia ktora masz mocno podbita. Swiadczy to o tym ze przy cichym odsuchu kanapa nie drzy, ale ta podbita czestotiwosc nadal jest glosniejsza od tych niepodbitych wiec w rezultacie slyszysz je slabiej.

Dirac tego nie poprawił, albo nie pamiętam, żeby to poprawił. A jeśli nie pamiętam, to szału nie było.

No właśnie po to mam małe monitorki, żeby nie grało jak subwoofer w samochodzie.
Nie ma jednego przepisu na dobry dźwięk, a mnie odpowiada zakres 60Hz do 20kHz.
Jeśli kiedykolwiek najdzie mnie na szersze pasmo przenoszenia, to i tak nie pójdę w subwoofer, bo za nimi nie przepadam.

To wszystko rozumiem, ale z 15qm nie ma to nic wspolnego
23 minuty temu, BlueDot napisał:

Musisz miec wyjatkowo wyjatkowe pomieszczenie ze Dirac polegl.

Albo jest wyjątkowo niepotrzebnym gadżetem 🙂

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie wiem co to oznacza, ale ok. 

Jakim urzadzeniem kalibrowales?

Do Arcam SA30 jest dodany w komplecie odpowiedni mikrofon i oprogramowanie. Wszystko ma błogosławieństwo firmy Dirac.

moje największe roczarowanie to yamahy ax900 , ax1000 i ax2000 , cdx 1000 , tx900. Grało to jak piła motorowa , dużo góry , wycofana śrenica ,  jednorodny bass , płasko jak lustro .  Sprzęt był polacany i chwalony na forum , grał z kef reference 103/3 , a NAD 3020 za 300 zeta w ciągu 30minut sprawił że już więcej żadnej yamahy nie włączyłem.

3 minuty temu, xajas napisał:

To wszystko rozumiem, ale z 15qm nie ma to nic wspolnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Owszem, ma.

Mam siedzieć 2 metry od kolumn podłogowych? Może jeszcze tych niskich ok. 80 cm wysokości?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, bolo_senor napisał:

moje największe roczarowanie to yamahy ax900 , ax1000 i ax2000 , cdx 1000 , tx900. Grało to jak piła motorowa , dużo góry , wycofana śrenica ,  jednorodny bass , płasko jak lustro .  Sprzęt był polacany i chwalony na forum , grał z kef reference 103/3 , a NAD 3020 za 300 zeta w ciągu 30minut sprawił że już więcej żadnej yamahy nie włączyłem.

What's HiFi nie cierpią Yamaha - chyba mają podobny gust do Ciebie 😄

6 minut temu, xajas napisał:

Gdzie ty to cale g… wyszukujesz

Ukryta Zawartość

Ja to słyszę.

1 minutę temu, Sweetepete napisał:

To juz musi byc jakas karykatura kolumny podlogowej.

Spendor A2 - Cena: 12k PLN 

Wymiary (WxSxG): 786 x 150 x 258 mm

Spendor-A2-Walnut_RGB.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Moze ma tez wyjatkowe zdolnosci

Ukryta Zawartość

Na to wyglada 🙂

Ukryta Zawartość

Teraz, BlueDot napisał:

Na to wyglada 🙂

Mam wyjątkową umiejętność znajdowania śmieciowych technologii 🙂

Teraz, BlueDot napisał:

Ze w kolumnach podlogowych jest wiecej gory?

Że w większych kolumnach, dostosowanych do większych pomieszczeń jest też więcej góry.

8 minut temu, Gargan napisał:

Czy to ma być symulator sąsiada z piętra wyżej klubu rockowego grającego w piwnicy?

Uhhh. Tutaj to juz konkretnie zamotales.

Pietro wyzej Ciebie jest piwnica? To gdzie Ty mieszkasz?

3 minuty temu, Gargan napisał:

Że w większych kolumnach, dostosowanych do większych pomieszczeń jest też więcej góry.

🤣

Mam wyjątkową umiejętność znajdowania śmieciowych technologii 🙂

Dobre 😀

Ale to o wiekszej ilosci gory w wiekszych kolumnach jednak lepsze.

🤣

54 minuty temu, Gargan napisał:

Arcam SA30 po korekcie Dirac zachowywał się jakby powietrze z niego zeszło.

U mnie na SA30 po korekcie Dirac cały przekaz nabrał życia i wigoru, bas złapany w ryzy, średnica bardziej przejrzysta i naturalna. Całość gra fantastycznie.

Konfigurując Dirac każdy punkt pomiaru miałeś zatwierdzony jako poprawnie wykonany? U mnie przy każdym punkcie musiałem powtarzać czynność kilkukrotnie aby uzyskać potwierdzenia prawidłowości. Całość zajęła 1,5 do 2 h, ale warto było, bo efekt bardzo satysfakcjonujący.

• Pokaż nowe odpowiedzi