Skocz do zawartości
IGNORED

Filtracja jakości brzmienia w odtwarzaczach Marantz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy ktoś jest bliżej zorientowany jakie jest w istocie przeznaczenie tych filtrów, wziąwszy pod uwagę, że przełączanie między nimi nie powoduje żadnych słyszalnych zmian (może to kwestia braku wizyty u laryngologa 🤔; nie wykluczam w pełni rzecz jasna 🙃, choć bardzo wątpię aby takowa stanowiła rozwiązanie w tym przypadku). Nie wiem czy taka lub podobna filtracja jest powszechna w innych odtwarzaczach. Marantz stosuje ją jednak w swoich modelach. Szczegóły w poniższym linku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie różnica nie jest słyszalna na już tylko po czasie odsłuchu. Pamiętam jak miałem ND8005 i na jednym filtrze chyba 1 było "ostrzej" bardziej detalicznie. Na tym drugim bardziej "miekko" i miałem wrażenie, że zamula. 

Używałem filtra 1. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Filtry to w większości sytuacji bardzo drobna kosmetyka. Ale też w przeróżnych systemach mogą dać różny efekt, u mnie w stereo prawie ich nie czułem, a przy słuchawkach (ten sam DAC) już różnice są większe 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam coś takiego w CD Sony - kilka pozycji, ale ciężko o wychwycenie poważniejszych różnic. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podobnie było w qutest on też ma 4 filtry. Przeskakując nie słyszałem różnic. Po długim czasie zdawało mi się że tak. Albo zdawało. Tak czy siak jak nie słyszysz to się nie przejmuj znaczy właśnie że dobrze jest

W dniu 3.09.2024 o 23:02, gokar83 napisał:

i miałem wrażenie,

Tu jest odpowiedź na pytanie postawione na początku. Ba. To jest odpowiedź na większość dylematów w audio.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Widzisz a jak Tobie mówiłem że masz wrażenie że Yamaha gra lepiej od Cyrusa to mówiłeś że nie nie i na pewno tak jest. Że go nie kwestia wrażeń. No to określ się jednak.

16 godzin temu, Misio38 napisał:

Tu jest odpowiedź na pytanie postawione na początku. Ba. To jest odpowiedź na większość dylematów w audio.

Przynajmniej wypowiedziałem się na temat i jako realny użytkownik kilku Marantzów.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

21 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Widzisz a jak Tobie mówiłem że masz wrażenie że Yamaha gra lepiej od Cyrusa to mówiłeś że nie nie i na pewno tak jest. Że go nie kwestia wrażeń. No to określ się jednak.

Nie kojarzę. Zacytuj proszę. Wątpię byś miał co, ale możliwe, że w ferworze ,,walki'' palnąłem głupotę. Bo ja raczej od co najmniej 20 lat twierdze, że to całe audio (może poza kolumnami/słuchawkami, ewentualnie prymitywnymi lampowcami) to są tylko wrażenia.

Edytowane przez Misio38

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Nie kojarzę. Zacytuj proszę. Wątpię byś miał co, ale możliwe, że w ferworze ,,walki'' palnąłem głupotę. Bo ja raczej od co najmniej 20 lat twierdze, że to całe audio (może poza kolumnami/słuchawkami, ewentualnie prymitywnymi lampowcami) to są tylko wrażenia.

Przecież nie zbieram twoich postów. Było by to nienormalne. 😛

No to po co forum?

Nie lepiej wyjść na spacer i żarzyć łyk powietrza?

18 godzin temu, Misio38 napisał:

To jest bardziej dowód na to, że człowiek z wiekiem staje się bardziej głuchy... od ponad 20 lat masz wrażenia i słyszysz już tylko róznice między kolumnami i słuchawkami - reszta już gra tak samo 😉

19 godzin temu, Misio38 napisał:

Bo ja raczej od co najmniej 20 lat twierdze, że to całe audio (może poza kolumnami/słuchawkami, ewentualnie prymitywnymi lampowcami) to są tylko wrażenia.

Nie neguję takiej oceny, ale jest ona na pewno wysoce subiektywna, a przede wszystkim wysoce odosobniona. Różnice charakterystyk między wzmacniaczami są oczywiste, a w wielu przypadkach aż "namacalne". Nawet same źródła wnoszą nierzadko wyraźniej słyszalne zmiany. Taki Marantz, którego mamy "na tapecie", gra przecież zupełnie inaczej niż siostrzany Denon. Mniej eksponuje średnicę, góra jest wyostrzona w porównaniu z Denonem, bardziej styl V. Takie są moje odczucia.

Edytowane przez Mark75X
5 godzin temu, Mark75X napisał:

Takie są moje odczucia.

No właśnie. Bo ma bardziej ostrzony wygląd, a Denon jest bardziej obły.

Edytowane przez Misio38

2 godziny temu, Misio38 napisał:

No właśnie. Bo ma bardziej ostrzony wygląd, a Denon jest bardziej obły.

Takie są Twoje odczucia? Nie kwestionuję, ale jednak zachodzi pytanie o celowość obecności na tym forum, jako że takie opinie stanowią tu swoisty ewenement, co tym samym wskazuje raczej na ich znikomą rzeczowość. Być może warto rozważyć przejście na forum laryngologiczne.

7 godzin temu, Mark75X napisał:

Takie są Twoje odczucia? Nie kwestionuję, ale jednak zachodzi pytanie o celowość obecności na tym forum, jako że takie opinie stanowią tu swoisty ewenement, co tym samym wskazuje raczej na ich znikomą rzeczowość. Być może warto rozważyć przejście na forum laryngologiczne.

Posiedzisz z nami nieco dłużej to zobaczysz jak ciekawie bywa czasami 😛

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Posiedzisz z nami nieco dłużej to zobaczysz jak ciekawie bywa czasami 😛

Zdążyłem się już przekonać przez te pół roku dostateczną ilość razy 🙂

14 godzin temu, Mark75X napisał:

Zdążyłem się już przekonać przez te pół roku dostateczną ilość razy 🙂

Ja jestem zdecydowanie dłużej i nadal mnie zaskakuje 🙂

Niestety ruch na forum też jest spory. Osoby z którymi gadałeś 10 lat temu no nie ma ich.