Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr x2000 a dynavoice df8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie do fachowcow. Sprawa wyglada tak ze kupilem w szwecji zestaw denon avr x2000 + kolumny dali lektor 6. Pozniej  dokupilem w dobrych pieniadzach 2 subwoofery dynavoice magic mw12. Gra to w salonie 50m2 uzywane tylko do muzyki typu muza lat 80 pan krawczyk i takie takie. Chcialbym poprawic wokale i w oko wpadly mi kolumny dynavoice df 8 tam juz sa podwojne wysokie tony oraz idzie to tutaj tanio kupic. Teraz pytanie czy moj denon da rade z nimi. Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/168022-denon-avr-x2000-a-dynavoice-df8/

@patryk4326

Te same wysokie tony masz już w monitorze DM 6 który może uda się kupić

może nawet nieco taniej, niż DF 8 😉 Też mają regulację poziomu, a bas poniżej 75 Hz

powinny chyba wystarczająco uzupełnić te dwa subwoofery od Dynavoice.

Chyba, że jak to chłopcy - przeceniasz znaczenie rozmiaru 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

24 minuty temu, audioburak napisał:

@patryk4326

Te same wysokie tony masz już w monitorze DM 6 który może uda się kupić

może nawet nieco taniej, niż DF 8 😉 Też mają regulację poziomu, a bas poniżej 75 Hz

powinny chyba wystarczająco uzupełnić te dwa subwoofery od Dynavoice.

Chyba, że jak to chłopcy - przeceniasz znaczenie rozmiaru 😉 

Dzieki za odpowiedz. W sumie masz racje bede sie rozgladal teraz za nimi. I jak maly chlopiec zapytam raz jeszcze moj denon poradzi sobie z df 8 czy to bedzie wiecej wad niz pozytku? 

Może dać radę, bo niby 6 Ohm, ale pamiętaj, że w papierach Denona są dopuszczalne

głośniki chyba tylko 8 Ohm. Na pewno sporo łatwiej byłoby mu z monitorami.

Poza tym i tak odcinasz dół pasma dla frontów amplitunerem i od jego ustawień

zależy na ilu Hz ma to następować - inaczej pasma się dublują i trudniej o spójność.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W sumie karta techniczna moich lektorow 6 podaje tez 6ohm a poki co wszystko hula zreszta taki zestaw kupilem od chlopa i myslalem ze jest dobrze dobrany. Naprowadziles mnie troche i dzieki za pomoc. Jak ktos bedzie mial cos do powiedzenia jeszcze to wyslucham. Pozdrawiam

Jakbyś był "manualny" to można nieco poprawić w Lektorach przejrzystość.

Seryjnie są montowane elektrolity, więc ten mniejszy można by wymienić

na jakiś przyzwoity foliowy, żeby ominąć poważne wysiłki księgowych 😉 

4 godziny temu, audioburak napisał:

Jakbyś był "manualny" to można nieco poprawić w Lektorach przejrzystość.

Seryjnie są montowane elektrolity, więc ten mniejszy można by wymienić

na jakiś przyzwoity foliowy, żeby ominąć poważne wysiłki księgowych 😉 

Potwierdzam

W dniu 6.09.2024 o 19:53, patryk4326 napisał:

tutaj tanio kupic

Ja bym wolal zostawic DALi, a przeskoku byloby niewiele. Raczej skok w bok i to inaczej bedzie niz lepiej.

W dniu 6.09.2024 o 19:53, patryk4326 napisał:

Witam. Pytanie do fachowcow. Sprawa wyglada tak ze kupilem w szwecji zestaw denon avr x2000 + kolumny dali lektor 6. Pozniej  dokupilem w dobrych pieniadzach 2 subwoofery dynavoice magic mw12. Gra to w salonie 50m2 uzywane tylko do muzyki typu muza lat 80 pan krawczyk i takie takie. Chcialbym poprawic wokale i w oko wpadly mi kolumny dynavoice df 8 tam juz sa podwojne wysokie tony oraz idzie to tutaj tanio kupic. Teraz pytanie czy moj denon da rade z nimi. Pozdro

Muszę Cię zmartwić, twój DENON oficjalnie obsługuje tylko kolumny o impedancji 8Ω. 

Właściwe to nawet tych obecnie posiadanych DALI nie powinieneś do niego podłączać. 

Jeśli to jednak działa to dobrze byłoby kontrolować czy się nie przegrzewa.

Kolumny, które planowałeś zakupić są tak naprawdę 4Ω. To trochę zbyt dużo jak na twój amplituner.

Proponowałbym Ci skupić się na poszukiwaniach kolumn prawdziwie 8Ω lub o łagodnym obciążeniu 6Ω. Niestety obecnie większość kolumn jest projektowanych na 4Ω... a nawet mniej.

Dobrze jest patrzeć na parametr "impedancja minimalna". Interesują Cię wszystkie kolumny o minimum impedancji 6Ω i więcej. Pamiętaj, że impedancja średnia to nie minimalna, a "kompatybilny z 8Ω" to nie jest 8Ω! 

Myślę, że wcześniej czy później dojrzejesz do wymiany wzmacniacza. Od razu nastawiaj się na mocną integrę lub zestaw dzielony, bo do takiej powierzchni amplituner nie jest najlepszym pomysłem.

Przykładowe DYNAVOICE Definition DF-8, które uznajesz za wystarczające do nagłośnienia twojego pomieszczenia producent zaprojektował na wzmacniacz o mocy 200W na 4Ω. To nie jest mało. Mój Rotel A14 Mk2 byłby na styk. Czyli tak realnie, jeśli chciałbyś wydusić z Dynavoice ostatni decybel dynamiki musiałbyś pójść we wzmacniacze z mocą porównywalną do Rotel 1592 czy Marantz Model 30. Zapomnij o jakichś tanich cherlaczkach 🤷

Poniżej zestawienie osiągów twojego Denona. Jeśli podłączysz tylko 2 przednie kolumny to musisz poszukać takich gdzie rekomendowana moc wzmacniacza nie przekracza 104W a ich impedancja to 8Ω. Jeśli chcesz używać 5 kolumn to żadna z nich nie może potrzebować wzmacniacz mocniejszego od 53W@8Ω. 

image.png.434dc04b022004982d9b1a146ca3ff8e.png

A teraz porównaj to z testem mojego wzmacniacza.

image.png.b04bcea7aecdd83a5cf0836f36984670.png

Widzisz czym się różni amplituner AV od integry stereo? Wzmacniacz stereo nie obsłuży 5 kanałów, ale każdy amplituner po prostu rozjedzie w stereo. Nawet nie chodzi o moc maksymalną, bo obydwa urządzenia są tu zbliżone 104W vs. 126W. Ale wzmacniacz stereo pociągnie trudne kolumny. Zwróć uwagę na "współczynnik tłumienia" 44@8Ω vs. 76@4Ω. To znaczy, że wzmacniacz stereo jeśli chodzi o kontrolę kolumn jest niemal 4 razy lepszy. Od razu to będzie słychać... Znaczy nic nie usłyszysz z amplitunera AV, bo kolumn 4Ω nie można podłączyć 😄 

OK. Podłączysz, ale będzie się grzał. Pytanie jak bardzo i kiedy wpadnie w przestery. Przesterowany wzmacniacz może rozwalić kolumny głośnikowe. Mój brat tak ojcu załatwił ulubione, kosztowne, kolumny vintage JVC 😁

"A takie ładne były, amerykańskie... Szkoda..."

Edytowane przez Gargan
3 godziny temu, Gargan napisał:

Mój Rotel A14 Mk2 byłby na styk.

Kolega jak podłączył je do RB-1582mk2 to zaczeły grać i twoja integra by ich nie wykarmiła porządnie 🙂

5 godzin temu, Jwitness napisał:

Kolega jak podłączył je do RB-1582mk2 to zaczeły grać i twoja integra by ich nie wykarmiła porządnie 🙂

Może i dałaby radę.... 🤔

Moje kolumny mają niższą impedancję od tych kloców i nie ma problemu.

A14 grzeje się bardzo. Gdybyś go przycisnął, pewnie by się wyłączył. Tylko temperatura mnie niepokoi. Tak to mały bandyta jest.

Chociaż, gdyby tak dać mu ze 2 wentylatory komputerowe 140mm, to może by coś z tego było? 🤔

He, he... Wtedy dopiero wyglądałby futurystycznie - naleśnik ze śmigłami 🤣

Te Dynavoice lubią wydajniejsze wzmacniacze, przy wyższych poziomach głośności może być problem z Denonem. Jeśli używasz tylko stereo, to można zawsze przemyśleć wymianę ampli kd na wzmacniacz dwukanałowy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Będzie troszkę lepiej ale ograniczenie leży po stronie Denona. I nie chodzi tu o jego moc tylko prezentacje stereo. 

No może być lepiej, po prostu. 

Dziekuje bardzo za rozwiniecie tematu szczegolnie Panu Gargan. Powiem ze zamiast rozwiac watpliwosci to zrobil sie kociol ale to dobrze. Postanowilem nie zmieniac nic skoro juz pol roku to gra razem i gdy cos nie wydarzy to wtedy zmienie caly zestaw na inny. Dzieki wam skoro slucham tylko stereo bede sie rozgladal w przyszlosci tylko za wzmaczniaczem. Dzieki raz jeszcze temat uwazam za zamkniety. Pozdrawiam

2 godziny temu, patryk4326 napisał:

Dziekuje bardzo za rozwiniecie tematu szczegolnie Panu Gargan. Powiem ze zamiast rozwiac watpliwosci to zrobil sie kociol ale to dobrze. Postanowilem nie zmieniac nic skoro juz pol roku to gra razem i gdy cos nie wydarzy to wtedy zmienie caly zestaw na inny. Dzieki wam skoro slucham tylko stereo bede sie rozgladal w przyszlosci tylko za wzmaczniaczem. Dzieki raz jeszcze temat uwazam za zamkniety. Pozdrawiam

Spoko. Cieszę się, że mogłem pomóc.

Wiesz co? Zastanów się nad zestawem dzielonym tj. przedwzmacniacz + końcówka mocy. Do dużych pomieszczeń i trudnych kolumn to najlepsze rozwiązanie. No i kiedy chcesz coś zmienić to zwykle kupujesz tylko połowę a nie cały nowy klocek. Można to rozbudowywać w nieskończoność. Bardziej elastyczne rozwiązanie 🙂

W Q21 mieli fajny zestaw Primare w outlet. Możesz sobie obejrzeć. Kosztuje tyle co zwykła Integra. Znaczy, nie namawiam - żebyśmy się rozumieli. Nie moje, nie mam interesu. Mówię tylko, żebyś obejrzał i porównał do obecnie posiadanego Denona w celach edukacyjnych 🙂

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych audio-poszukiwań 😀

Dalej mamy ten zestaw Primare w ofercie 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 7.09.2024 o 19:00, patryk4326 napisał:

Dzieki za odpowiedz. W sumie masz racje bede sie rozgladal teraz za nimi. I jak maly chlopiec zapytam raz jeszcze moj denon poradzi sobie z df 8 czy to bedzie wiecej wad niz pozytku? 

Amplituner kina domowego nie jest dobrym rozwiązaniem, jeśli planujesz słuchać tylko i wyłączne stereo, więc wymiana elektroniki na wzmacniacz przyniesie sporą poprawę jakości i to jest najistotniejszy problem tego tematu.

Odpowiadając na pytanie, Denon nie wyciągnie pełnego potencjału z DF8, ale tutaj pragnę też nakreślić, że Dali Lektor 6 to kolumny o niższej skuteczności. Producent nie podaje, jaki jest ich maksymalny poziom dB, więc ciężko to będzie policzyć, aczkolwiek czysto technicznie na papierze to Dali mają niższą skuteczność przez co powinno być cięższe do wysterowania, ale tak nie jest.

Producent podaje, że w przypadku Dali potrzeba od 30W do 150W a w przypadku DF8 aż 200W. Różnica między tymi kolumnami jest tak aże DF8 mogą wygenerować większy poziom dB czyli w potocznym języku zagrać głośniej, a jeśli lubisz słuchać głośno to moc się przyda bo jednak posiadasz te 50m2, co prawda nie wiem jak daleko siedzisz od kolumn, aczkolwiek to i tak spore pomieszczenie. Jeśli daleko to tym bardziej mocniejszy wzmacniacz się przyda.

Dziekuje kazdemu za rozwijanie tematu. Co do zestawu primare ja wiem ze dla goscia co zna temat tyle sprzet musi kosztowac ale dla takiego pionka jak ja to za drogo bo sa inne wydatki. Ostatnio wazna dla mnie sie zrobila jakosc dzwieku przez to tak szukam kija w calym. Zapytam jeszcze o denon audyssey czy korekta tym zmienia cos w stereo plus sub? Nie mam w sumie tego mikrofonu ale se mysle czy oszukaloby to przeznaczenie

7 minut temu, patryk4326 napisał:

Dziekuje kazdemu za rozwijanie tematu. Co do zestawu primare ja wiem ze dla goscia co zna temat tyle sprzet musi kosztowac ale dla takiego pionka jak ja to za drogo bo sa inne wydatki. Ostatnio wazna dla mnie sie zrobila jakosc dzwieku przez to tak szukam kija w calym. Zapytam jeszcze o denon audyssey czy korekta tym zmienia cos w stereo plus sub? Nie mam w sumie tego mikrofonu ale se mysle czy oszukaloby to przeznaczenie

Zawsze możesz spróbować z tą korektą akustyki, ale to twojego największego problemu nie rozwiązuje - zbyt słaby wzmacniacza.

Subwoofer to też spory wydatek.

Na twoim miejscu zacząłbym od wypożyczenia porządnego wzmacniacza. Uważam, że twoje kolumny mają spory zapas osiągów, których nie wykorzystujesz. Myślę, że nawet wzmacniacz w okolicy 5000 PLN rozbuja te twoje Dali. Masz spory wybór niskobudżetowych sprzętów Cambridge, Arcam, Rotel... Nie musisz kupować. Po prostu przetestuj. Będziesz wiedzieć czy idziesz w dobrym kierunku 🙂

Dodanie subwoofera zrobi w stereo kolejne problemy, które będziesz łatać DSP. U mnie to się nie sprawdziło. Może u ciebie będzie lepiej. Ciężko powiedzieć 🤷

Zawsze też można poszukać używanego wzmacniacza, szukając sporego dociążenia, popatrzyłbym na starsze Harmany. W razie czego sprzedasz bez większej straty 🙂 

Godzinę temu, patryk4326 napisał:

Chłopacy z Q21 mają teraz dobrą cenę na Yamaha A-S701 . Możesz się do nich uśmiechnąć o szczegóły 😉 To już powinno zrobić robotę 🙂

Nie, nie pracuję u nich 😄 

Dziekuje kazdemu za rozwijanie tematu. Co do zestawu primare ja wiem ze dla goscia co zna temat tyle sprzet musi kosztowac ale dla takiego pionka jak ja to za drogo bo sa inne wydatki.

Z tego, co widzę, szukasz używanej elektroniki, popatrz na: Roksan K2, Atoll IN200 SE, Denon PMA 2000ae, NAD C375 BEE.

Ostatnio wazna dla mnie sie zrobila jakosc dzwieku przez to tak szukam kija w calym.

Tak jak pisałem powyżej, kluczem do sukcesu w tym przypadku będzie zmiana na wzmacniacz stereofoniczny, który da Ci znacznie lepsza jakość. Jeśli sięgniesz po coś używanego z wyższej półki, zadowolenie będzie jeszcze większe.

Za kilka stówek można mieć gotowy wzmacniacz mocy u chińczyka na układach ICEpower, a jak się trochę dołoży to i monobloki które wysterują większość głośników na rynku 🙂

A S701 to dobry kierunek, ale podobne granie można uzyskać z RS 700 który

można czasem kupić za 1/3 ceny wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, audioburak napisał:

A S701 to dobry kierunek, ale podobne granie można uzyskać z RS 700 który

można czasem kupić za 1/3 ceny wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS700 to zabytek techniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, quatross napisał:

Dobry tylko do b.jasnych paczek.

Dali nigdy jakoś ciemne nie były.

Z resztą Yamaha ma swój dźwięk, więc i tak trzeba posłuchać u siebie 🙂

Ale poniżej 3000 za dość mocny wzmacniacz to w dzisiejszych czasach spoko oferta. Ta Yama nie klęka nawet przy 2Ω. To naprawdę wyczyn w tym budżecie 😀 No i może się nie popsuje z byle powodu jak to robią brytole 😁

Nie no, pożyczałbym 😀

Audyssey radzi sobie przeciętnie w stereo co nie oznacza że w twoim konkretnym przypadku nie wniosłby poprawy. 

Jednak ta kalibracja stosowana jest jedynie w amplitunerach kina domowego A wymiana urządzenia na czysto stereo wyniesie znaczącą poprawę nawet takiego bez kalibracji. 

Padło tu wiele ciekawych propozycji temat na pewno początkowo cię przytłoczył. Masa nowych informacji koszty modele które nie ma jak sprawdzić. Ale podejdź do tematu na spokojnie z czasem nic się obecnie nie dzieje z twoim zestawem. Słuchaj a z tyłu głowy miej po prostu chęć przetestowania kolejnych nowych klocków