Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilna głośność - czyli AI jest głuche

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej link do felietonu na temat nowego wynalazku YouTube - "stabilnej głośności".

Myślę, że ludzie teraz ogłuchną nawet bardziej. Jakby mało było jeszcze psucia dźwięku w produkcji?

https://youtu.be/DNPjGduMct8?si=udQ0oa99883VxYIy

Psuje to jakość dźwięku? Ulepsza ją? Warto nie warto? 

Jak włączam i wyłączam to mam wrażenie, że jest lepiej trochę, ale i za razem gorzej, jakby coś dodało i ujęło jednoczenie

Trochę to działa jak dolby Vol w Arcam, ale z dużo mniejszym efektem 

Edytowane przez raiwan
11 minut temu, raiwan napisał:

Psuje to jakość dźwięku? Ulepsza ją? Warto nie warto? 

Jak włączam i wyłączam to mam wrażenie, że jest lepiej trochę, ale i za razem gorzej, jakby coś dodało i ujęło jednoczenie

Trochę to działa jak dolby Vol w Arcam, ale z dużo mniejszym efektem 

YouTube na razie nie używa tego do muzyki, ale np. Tidal owszem.

Jeszcze mogę zrozumieć korekcję przy pogaduszkach na Blogu ale z muzyką jest lipa.

W momencie traci dynamikę.

41 minut temu, Wuelem napisał:

Błędnie interpretujesz - chodzi właśnie, aby nie głuchnąć od za głośnych reklam w cichych filmach.

Czy nie można w takim razie dostosować tylko reklam? Muszą na nas drzeć japę? 

Godzinę temu, Gargan napisał:

YouTube na razie nie używa tego do muzyki, ale np. Tidal owszem.

Gdzie? W opcjach Tidala widzę tylko zwykłą normalizację głośności.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

O nią mi chodziło.

Ten temat jest o kompresji dynamiki, a to jest coś innego niż normalizacja głośności. Zwykłą normalizację głośności youtube też stosuje, do wszystkiego, bez możliwości wyłączenia.

Edytowane przez danadam
6 godzin temu, danadam napisał:

Ten temat jest o kompresji dynamiki, a to jest coś innego niż normalizacja głośności. Zwykłą normalizację głośności youtube też stosuje, do wszystkiego, bez możliwości wyłączenia.

Może dlatego YouTube tak miękko brzmi? 🤔

Jak dla mnie zmiana na plus. Teraz do mnie dotarło, że od jakiegoś czasu nie muszę regulować głośności oglądając YT.
W Tidal jest coś zupełnie innego o czym wyżej już kolega wspomniał i można to wyłączyć więc bez paniki.

A ja na różnice w głośności na YT zwróciłem uwagę dopiero jak przeczytałem te posty heh 

Myślał, że to do poprawy służy a nie wyrównania. Nie miałem jakichś problemów z różnica głośności. Mogła to być różnica dwóch trzech kliknięć na pilocie, ale nie jakaś mega, żeby nagle za głośno albo za cicho

Dużą różnice mam kiedy włączam YT w TV. Na YT jest dwa razy głośniej niż na tv naziemnej. Tylko i aż w tyle 🙂

Edytowane przez raiwan

Jaki tam wynalazek, jak Spotify i Tidal mają to od dawna. Nic niezwykłego...

9 godzin temu, danadam napisał:

A to nie wiedziałem. Pardon!

Hm, nie zauważyłem, aby YT miał to od dawna defaultowo. Nieraz jakiś utwór gra dużo głośniej niż poprzedni lub na odwrót. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

14 minut temu, J4Z napisał:

Jaki tam wynalazek, jak Spotify i Tidal mają to od dawna. Nic niezwykłego...

A to nie wiedziałem. Pardon!

Hm, nie zauważyłem, aby YT miał to od dawna defaultowo. Nieraz jakiś utwór gra dużo głośniej niż poprzedni lub na odwrót. 

Na YouTube to działa tylko na filmach. Muzyka na razie nie ma tego włączonego.

Straszne rzeczy piszecie 😉

Nie ma w streamingu na razie czegoś takiego, jak na jutubie to nowe. To jest kompresja mieszana/niskopoziomowa/bus/nowojorska/LA jak kto chce, rzecz używana od dawna. Nie wiem, dlaczego redaktor nazywa to "deekspanderem", ale to nieistotne. Jest to kompresor zgłaśniający cichsze momenty, w odróżnieniu od kompresora standardowego, który scisza głośne. Wszystkie metody normalizacji głośności są statyczne, to nowe jest dynamiczne. Jutub ma standard -14LUFS i -1dBTP i tak scisza wszystkie treści jak są za głośne - ale jak coś jest cichsze, to nie zgłaśnia. To znaczy nie zgłaśniał, bo teraz zgłaśnia. Lepiej słychać w kiblu na komórce, a tam się "konsumuje kontent" 😉 

12 godzin temu, raiwan napisał:

Dużą różnice mam kiedy włączam YT w TV. Na YT jest dwa razy głośniej niż na tv naziemnej.

Oczywiście, bo jutub ma -14 a TV i radio -23.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Mnie to dziwi,ta cała batalia.
Od lat nie słyszałem na youtube żadnej reklamy,
Mam przeglądarkę Vivaldi.
Korzystam czasem też z YTM,odsłuchałem wiele wiele płyt,i żadnej reklamy nie słyszałem.

Dodam,że nie mam konta premium,a browsera używam wyłącznie na lapku.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Mnie to dziwi,ta cała batalia.
Od lat nie słyszałem na youtube żadnej reklamy,
Mam przeglądarkę Vivaldi.

Spróbuj z przeglądarką, która ma jakiś udział w rynku i bez ad-blocka, czyli tak jak pewnie większość ludzi korzysta z internetu, to może przestanie dziwić 🙂

browser.marketshare.thumb.png.3807c59184ba7510e87f5783d8285c57.png

(źródło)

Godzinę temu, danadam napisał:

Spróbuj z przeglądarką, która ma jakiś udział w rynku i bez ad-blocka, czyli tak jak pewnie większość ludzi korzysta z internetu, to może przestanie dziwić 🙂

browser.marketshare.thumb.png.3807c59184ba7510e87f5783d8285c57.png

(źródło)

Ale po co?
Ja nie mam problemu:)

A niech podążający za moda napiszą jeszcze z 1000 stron.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

18 minut temu, przmor napisał:

Zainstalowałem na tablecie Vivaldi. Dziękuję że wspomniałeś o tej przeglądarce.

Jakby co, do sprawdzenia polecam również Brave.

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Niestety Vivaldi na Androida nie blokuje reklam na YouTube. Właśnie wyświetliła mi się reklama.9675a754e3afd50578ae6713b5dbabf3.jpg

Edit
Vivaldi odtworzył aplikację YT zai stalowaną na tablecie i stąd ta reklama. Na razie przedwczesny alarm.

Edit 2
Jednak reklamy się wyświetlają

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale po co?
Ja nie mam problemu:)

Czyli to "Mnie to dziwi" to tak ironicznie było? To jeśli mogę zasugerować emotkę "😉" albo ";)" na przyszłość. 🙂 

15 godzin temu, przmor napisał:

Niestety Vivaldi na Androida nie blokuje reklam na YouTube. Właśnie wyświetliła mi się reklama.9675a754e3afd50578ae6713b5dbabf3.jpg

Edit
Vivaldi odtworzył aplikację YT zai stalowaną na tablecie i stąd ta reklama. Na razie przedwczesny alarm.

Edit 2
Jednak reklamy się wyświetlają

Ja korzystam tylko na lapku.
☝️

W dniu 10.09.2024 o 09:20, przmor napisał:

od jakiegoś czasu nie muszę regulować głośności oglądając

Ja zmieniam ją, bo trzeba słyszeć zwłaszcza to co jest wokół a nie to co w sieci.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)