Skocz do zawartości
IGNORED

wybór wzmacniacza chyba już docelowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z racji wieku, stażu , no i zgromadzonych oszczędności chciałbym przymierzyć się do zakupu wzmacniacza z wysokiej półki.Na razie gram na chińskim klonie accuphase E 800 i w sumie jestem dość zadowolony chociaż początkowo były z nim problemy co kiedyś opisałem.Chciałbym ,żeby  jeszcze trochę poprawić zwartość basu i oczywiście odsłuch był niemęczący bo zbyt wyczynowe granie już mnie nie interesuje.Oryginalny Accu E 800 jest ok ale na forach jakby wyższe oceny zbiera E 5000. I w tym kierunku bym się skłaniał.Również bardzo ciekawym kandydatem byłby Musical Fidelity NU vista 800 mk 2.Czy ktoś z kolegów słuchał porównywał te modele i coś mógłby skrobnąć.Mam też DIY na lampach 300B ale aktualnie raczej skłaniałbym się ku tranzystorowi.Kolumny to26 letnie  Definitive technology BP 2000 z 38 cm wooferem i diy monitory bardzo dobrze brzmiące.Raczej skłaniałbym się ku sprzętom nowym ale niewykluczona dobra okazja na używkę.

Może pre na bańkach + końcówka na tranach? Przy Twoim budżecie zastanowiłbym się nad takim rozwiązaniem. No chyba, że chcesz mieć to w jednej obudowie. 

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

7 godzin temu, pajtek napisał:

Witam z racji wieku, stażu , no i zgromadzonych oszczędności chciałbym przymierzyć się do zakupu wzmacniacza z wysokiej półki.Na razie gram na chińskim klonie accuphase E 800 i w sumie jestem dość zadowolony chociaż początkowo były z nim problemy co kiedyś opisałem.Chciałbym ,żeby  jeszcze trochę poprawić zwartość basu i oczywiście odsłuch był niemęczący bo zbyt wyczynowe granie już mnie nie interesuje.Oryginalny Accu E 800 jest ok ale na forach jakby wyższe oceny zbiera E 5000. I w tym kierunku bym się skłaniał.Również bardzo ciekawym kandydatem byłby Musical Fidelity NU vista 800 mk 2.Czy ktoś z kolegów słuchał porównywał te modele i coś mógłby skrobnąć.Mam też DIY na lampach 300B ale aktualnie raczej skłaniałbym się ku tranzystorowi.Kolumny to26 letnie  Definitive technology BP 2000 z 38 cm wooferem i diy monitory bardzo dobrze brzmiące.Raczej skłaniałbym się ku sprzętom nowym ale niewykluczona dobra okazja na używkę.

Ja za jakieś 2-3 lata też będę chciał sobie zrobić taki "mały" prezent. Z tym, że u mnie sytuacja jest dość prosta. Będę wybierał pomiędzy aktywnymi ATC SCM45a (pre zostanie to, które mam) a drugi typ to Pass INT 150 (używka jak się trafi) połączony z Quested HQ210. I też będzie pięknie. Na co bym zwrócił uwagę? Aby zestaw nie narzucał zbytnio muzyce swego charakteru bo prędzej czy później coś zacznie uwierać i przeszkadzać i z docelowego wzmacniacza zrobi się uczucie niedosytu i utopionej kasy. W każdym razie możliwości jest od groma

Problemy z chyba w tym że nikt nie zna twoich kolumn więc możemy jedynie rozmawiać o wzmacniaczach godnych polecenia.

Accuphase, dzielony karan acoustic, moon 700i, warto odsłuchać też nowa integrę chord, pass. 

Kurcze no jest tego troche

Czekacie w takim razie całkiem fajna przygoda w najbliższym czasie 🙂

W dniu 8.09.2024 o 18:09, tomek11 napisał:

No chyba, że chcesz mieć to w jednej obudowie. 

Wtedy Pathos Twin Towers i jest po sprawie.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

W dniu 11.09.2024 o 07:08, Piotr Sonido napisał:

Kurcze no jest tego troche

Dlatego można raz jeszcze powtórzyć, że sformułowanie typu "docelowy wzmacniacz", to czysty oksymoron. 🙂

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Dlatego można raz jeszcze powtórzyć, że sformułowanie typu "docelowy wzmacniacz", to czysty oksymoron. 🙂

Tak ale 🙂

- jeśli użytkownik dobrze podejdzie do tematu, na spokojnie, z cierpliwością 

- faktycznie wybierze ówcześnie sprzęt który mu najbardziej leży. Nie mówię że z wszystkich dostępnych bo to nie możliwe. Ale ustalmy z wielu.

- nie ma audiofilskich zapędów że przy taszczenie nowego grata do domu już myśli o kolejnym audioshow i co by tu wymienić. 

- sprzęt się nie uszkodzi

To uważam że docelowy wzmacniacz można znaleźć. 

My, na takim forum, patrzymy jednak na audio też przez pewnego rodzaju hobby. Chęć wymiany leży w naszym guście. 

Mam znajomych których zaraziłem audio. Mają. Ale nie wymieniają. Bo są zadowoleni 

Docelowe wzmacniacze robi Dan D'Agostino. Robi Pass, robi Sugden, robiło kiedyś Musical Fidelity (AMS 35i), robi Mark Levinson, McIntosh, Accuphase, Kondo, Pathos.

A każdy z nich gra inaczej. Dlatego docelowy wzmacniacz dla Kowalskiego nie będzie wcale docelowym wzmacniaczem dla Wiśniewskiego.

Wzmacniacz docelowy to bardzo szerokie pojęcie. I zmienne w czasie. 😉 

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

To tak jakby wybierał docelową kobietę 

Co to znaczy docelowy ? Że planujesz z nim zostać na zawsze nie znaczy że  jest najlepszy na świecie,  bo takie pojęcie nie istnieje

I po latach może się znudzić   będziesz chciał spróbować czegoś innego 

Edytowane przez costa brava

Zgadzam sie. Nie wiesz czy twoja żona to ta najlepsza na jaką mogłeś trafić. Może nie jeździsz tym autobusem którym jeździła ta inna. 🙂

No ale wracając do tematu.

@pajtek jak idą odsłuchy? Coś się klaruje?

W dniu 19.09.2024 o 13:50, Piotr Sonido napisał:

Nie wiesz czy twoja żona to ta najlepsza na jaką mogłeś trafić

Jak to nie wiadomo. Gdzieś tam na pewno są lepsze od mojej. Od waszych na pewno też 

Edytowane przez renoxd
W dniu 24.09.2024 o 22:41, renoxd napisał:

Jak to nie wiadomo. Gdzieś tam na pewno są lepsze od mojej. Od waszych na pewno też 

O toż to! 

Ale jednak się zatrzymałeś nie szukałeś dalej. 

Znaczy trzymam kciuki że się układa :):) wiesz.

W dniu 13.09.2024 o 06:56, il Dottore napisał:

Docelowe wzmacniacze robi Dan D'Agostino. Robi Pass, robi Sugden, robiło kiedyś Musical Fidelity (AMS 35i), robi Mark Levinson, McIntosh, Accuphase, Kondo, Pathos.

Też tak kiedyś myślałem ale parę lat temu straciłem tą pewność ...

W dniu 13.09.2024 o 06:56, il Dottore napisał:

A każdy z nich gra inaczej. Dlatego docelowy wzmacniacz dla Kowalskiego nie będzie wcale docelowym wzmacniaczem dla Wiśniewskiego.

Czyli coś jest "nieteges z tymi wzmacniaczami. 

W dniu 8.09.2024 o 11:21, pajtek napisał:

Przez jakiś czas miałem  nu Vista  800,bardzo fajny wzmacniacz .

W dniu 8.09.2024 o 12:21, pajtek napisał:

Raczej skłaniałbym się ku sprzętom nowym ale niewykluczona dobra okazja na używkę.

Nie wiem ile chcesz przeznaczyc na wamaka, ale ja skonczylem na chińskim Shanling A3.2 mk2. Gra to tak zaskakująco dobrze ze sprzedałem pre lampowe i koncowke tranzystorowa. Dla mnie to koniec poszukiwan. 

Najsmieszniejsze ze to nie jest diabelnie drogie a gra jak wzmak za kilkadziesiat pln-ów. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Ja z Audio On, kolega z Premium Sound. 

W zyciu nie kupilbym chinszczyzny - tak myslalem, ale ta zabawka to czarny kon tych igrzysk. Jak tylko uslyszalem jak gra u kolegi to mi od razu zapalila sie lampeczka. Jak przytargalismy go do mojego salonu (przyjaznego akustycznie) wiedzialem ze tez bede go mial.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Wydaje mi się że ja miałem kiedyś przyjemność. Kiedyś jeździłem do Czechowice dziedzic cyklicznie. Ale nie pamiętam go. Może się uda jeszcze kiedyś