Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie ten postęp w DAC - AD1865 vs AK4490 vs AK4324 vs AK w Behronger DEQ2496

Rekomendowane odpowiedzi

Porównałem granie mojego starego DACA na CS8414/SM5813/AD1865 bez zewnętrznej analogówki z I/V wewnętrzym z pozostałymi z tytułu i zdumiony jestem wynikami. Mój prymitywny DAC DIY na AD1865 gra najlepiej i najnaturalniej. BEHRINGER DEQ2496 mimo, iż w bypass gra najgorzej - góra to piasek i syk, AK4490 w wykonaniu Schitt nienaturalnie wygładzony i bez werwy, AK4324 w Yamaszce DSP E800 bije późniejsze AK bez wysiłku.... o co tu chodzi .... im nowszy chip , tym gorzej. AK4324 gra odrobinke dynamiczniej i mocniej od AD1865 , ale bardziej technicznie. AD słucha się z przyjemnością , bez zmęczenia nawet po wielu godzinach. Porównam jeszcze PCM1794 , które uważam za najlepsze kości delta-sigma, które słyszałem. Ale ostateczny wybór chyba jest jeden AD1865.

Edytowane przez Bogdan

Czy ty porownujesz same „kosci“ czy cala konstrukcje przetwornika? Caly przetwornik to nie tylko ta jedna kosc
Jak porownasz kilka przetwornikow na identycznej „kosci“, to najprawdopodbnie tez beda roznie brzmialy

Oczywiście porównuje całe urządzenia , ale wygrywa bardzo prymitywnie wykonany AD i niezbyt wyrafinowany preamp KD .... to naprawdę zaskakujące - pamietam jak pcm1738 w Primare spa20 zdmuchnął ak4490 w aplikacji Schitta . 

56 minut temu, Bogdan napisał:

Ale ostateczny wybór chyba jest jeden AD1865.

Zrobiłem z 10 dac-ów na AD1865/AD1864 i zgadzam się z twoją opinią - on jest wyjątkowy . Klimat , subtelności , barwa a jak trzeba to potrafi zrobić potężny spektakl i ma zdrowe pier...cie . ... Ja gram na wersji bez oversamplingu , z wyjść prądowych i z analogiem SRPP . Zrobiłem też sporo dac-ów na nowszych kościach delta-sigma ( AK4396, WM8741, PCM1794, AD1955 itp itd ) - żaden się nawet nie zbliża do tego dźwięku . No ale są inne bardzo ciekawe R2R - np PCM1701P, PCM63 ,TDA1541A ... 

...there is no spoon...

2 minuty temu, Bogdan napisał:

Mam pcmy 63 i tda1541 i muszę je też poskładać 🙂

Jest też opcja dośc tania kuknac ad1862 który jest bardziej zaawansowany niż 1865 tyle że mono. Za zachodzie gotowy kit jest po 180dolkow już z USB.

Też gram na ad1862, bez wodotrysków na wyjściu, zwykła konwersja IV i lpf na opa. I gra to tak dobrze, że nawet nie chce mi się grzebać. Ale się za niego wezmę 🙂.

1 godzinę temu, Bogdan napisał:

Mam pcmy 63 i tda1541 i muszę je też poskładać 🙂

A jak by taki AD1865 zagrał z filtrem cyfrowym dekodującym HDCD , oczywiście tak nagraną płytę ... Kusi mnie aby wstawić AD1865 do Rotela RCD951 bo ma flitr PMD100 , wywalić dziwny PCM69 ( nawet wstawiłem mu PCM67-J ale bez poprawy ), zrobić odświeżenie kondów , poprawę zasilania , tłumienie drgań ...  Tylko ten Rotel ma tak słabiutki napęd ( bez szans przy przerobionym Pioneerze DV 300 ) , wszystko agresywne , szeleszczące i jeszcze skacze na rysach jak gramofon  .😆

9 minut temu, OLES napisał:

zwykła konwersja IV i lpf na opa.

Dzisiaj znowu testowałem OPA828 bo przerabiam Parasound'a . Wokale z tego opka są tak prawdziwe i czyste jak z żadnego wzmacniacza operacyjnego jakie słyszałem , nawet Staccato i Bursony mi tak nie grały wokali . Niestety w innych aspektach wypada gorzej . 

...there is no spoon...

16 minut temu, arturp napisał:

Dzisiaj znowu testowałem OPA828 bo przerabiam Parasound'a . Wokale z tego opka są tak prawdziwe i czyste jak z żadnego wzmacniacza operacyjnego

O to to właśnie, choć nie mogę się zdecydować między 828 a 627. 

Edit. W wcześniejszych aplikacjach z AKM, opa828 się nie sprawdził. Ale to oczywiście o niczym nie świadczy, bo aplikacje różne.

Edytowane przez OLES

Też się podpiszę pod AD1862, u mnie zakończył szukanie DACa, mam jeszcze części do TDA aby dla zasady poskładać. 

Teraz, OLES napisał:

choć nie mogę się zdecydować między 828 a 627. 

Zupełnie inne granie ale obydwa bardzo ciekawe . Parasound'a mam do kina domowego i tam OPA627 bardziej pasuje . OPA828 jest za grzeczny do strzelaniny i mordobicia ale jak potrzebny wiarygodny przekaz muzyczny ( najlepiej z mikrodetalami , planktonem , prawdziwymi barwami , nastrojem ) to jednak 828 wyraźnie lepszy . Wtedy dźwięk 627 wydaje się nerwowy i przybrudzony - ginie magia i realizm ale pojawia się żywioł i ekspresja .

...there is no spoon...

• 1 miesiąc później...
W dniu 13.09.2024 o 15:21, arturp napisał:

Zrobiłem z 10 dac-ów na AD1865/AD1864 i zgadzam się z twoją opinią - on jest wyjątkowy . Klimat , subtelności , barwa a jak trzeba to potrafi zrobić potężny spektakl i ma zdrowe pier...cie . ... Ja gram na wersji bez oversamplingu , z wyjść prądowych i z analogiem SRPP . Zrobiłem też sporo dac-ów na nowszych kościach delta-sigma ( AK4396, WM8741, PCM1794, AD1955 itp itd ) - żaden się nawet nie zbliża do tego dźwięku . No ale są inne bardzo ciekawe R2R - np PCM1701P, PCM63 ,TDA1541A ... 

Hej, jaki rezystor konwersji? Kupiłem AD1865 a widzę że temat mocno przerobiłeś, z ciekawości czemu nie wk - wa?

5 godzin temu, bart.dev napisał:

Hej, jaki rezystor konwersji?

Wartość około 200R dla jednego AD1865.  Audio Note stosuje 270R . To oczywiście zależy od wzmocnienia lampy i układu . SRPP mi gra lepiej ale ostatnio zamówiłem płytki na WK-WA tylko na nietypowej lampie . Napiszę jak gra za kilka tygodni . 

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

SRPP mi gra lepiej ale ostatnio zamówiłem płytki na WK-WA tylko na nietypowej lampie . Napiszę jak gra za kilka tygodni .

Co tam znowu knujesz?   Jaka to lampa jeśli nie tajemnica?

Jeżeli to będzie PCB razem z zasilaczem na 1PCB to pamiętaj o mnie.

7 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Co tam znowu knujesz?

Nie mam pojęcia jak to zagra więc na razie tajemnica . 🤭

...there is no spoon...