Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawienie kolumn Infinity JBL Quadrall

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zmianą kolumn w salonie. W tej chwili mam Infinity Kappa 8.1 Chciałbym zrobić krok do przodu nie tracąc tego co w kappach jest dobre (potęgi brzmienia, szczegółowości ...) Szukam uniwersalnych kolumn do salonu 36m2. Pod końcówkę mocy Harman Kardon Citation 22. Brzmienie ma być nasycone, pełne, z dobrą sceną. Muzyka rock, elektronika, ambient, etno. Jako kandydatów wybrałem Jbl ti5000, Quadral vulkan mkI, Infinity Renaiscane 90 ewentualnie TA tmr 160. Co powiecie o moich typach, które zagrają lepiej, a które po prostu inaczej (jak?)

Renaissance 90 - ciut lepsze ale mniej wyraziste, bez modyfikacji bas bez kicka w porównaniu do Kapp. TA - dla mnie grały gorzej od Kapp (miałem TMR 120 z 1 wooferem, TMR 160 mają podwójny). Bas jakościowo znacznie odstawał od Kapp, robił tylko trzęsienie ziemi jak nienajwyższej klasy subwoofer. To co wymieniasz to generalnie nie jakiś krok do przodu, tylko w bok. Z perspektywy czasu - jakość dźwięku jest na tyle świetna od pewnego poziomu, że bardziej liczy się styl, charakter grania jaki nam odpowiada. Mi np bardziej odpowiadały tańsze Infinity bodajże 6001 (grał cieplej, delikatniej), ale nie miały tej potęgi ani wyrazistości co Kappy, RE. Inna opcja to 2 dobre, mocne subwoofery i normalne kolumny podstawkowe/podłogowe, nie muszą to być wielkie kolubryny, których względnie mało na rynku. Wtedy masz pełne pole manewru, bo mniejsze kolumny są tańsze a zachowują jakość dużo droższych dużych, dobre subwoofery załatwiają sprawę basu nawet lepiej niż z wielkich kolumn.  Ze znacznie cieplejszych, wielkich kolumn - Dynaudio Contour 3.0 mają potężny bas, tym bardziej Contour 3.3. Celestion A2 / A3 też ekstra bas i reszta dynamiczna, gładka, szczegółowa. Różne Cantony Ergo - jasne, potężne granie, z kryształową górą. To takie skoki w bok ale mogą bardziej pasować stylowo od Kapp. Jakbyś chciał krok do przodu, a nie tylko w bok, to musiałbyś wydać co najmniej 10k moim zdaniem, lub blisko tego w przypadku starszych kolumn. Ale nie wykluczone że po prostu znajdziesz coś za małe pieniądze, co bardziej przypadnie do gustu. Musisz pojeździć trochę i posłuchać, inaczej nie sprawdzisz i nie będziesz wiedział. 

Nie wiem czy potęga brzmieniami szczegółowość to definicja kolumn uniwersalnych. 

Z tych wymienionych moim zdaniem quadral może być dla ciebie odpowiedni.

Albo sprawdź sobie klipsch premier. Polk seria R. Ale te większe.

Pisząc o uniwersalności miałem na myśli różne gatunki muzyki, której słucham. Potężne brzmienie ma tą zaletę, że takie kolumny grają dobrze nawet przy niskich poziomach głośności. Czy Vulkany "robią coś" lepiej niż kappy ? 

quadral vulkan.

Dostaniesz wszystko + , czego oczekujesz. Szczegółowość - bo wstęga Technics TH 800 to z łatwością i wdziękiem zapewni, podobnie jak średniotonowiec Isophon.

Nisko, bardzo nisko ale z kulturą wofer też od Isophon, na dokładkę to jest budowa TL (2,5m długości, "dmucha" w "sufit").

16 godzin temu, iro III napisał:

quadral vulkan.

Bardzo mi się te kolumny podobają. Osobiście słucham też oczami 🙂 i patrząc na takie masywne ustrojstwo dźwięk od razu musi nabierać masy. Sądząc z obrazków to stolarka jest wyśmienita.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

10 godzin temu, yayacek napisał:

Bardzo mi się te kolumny podobają. Osobiście słucham też oczami 🙂 i patrząc na takie masywne ustrojstwo dźwięk od razu musi nabierać masy. Sądząc z obrazków to stolarka jest wyśmienita.

Tak przednia ścianka ze skosami na krawędzi jest drewniana, fornir zaś naturalny. Mniejsze trochę Montany, które nadal mam ważą 47 kg, więc te Vulkany napewno sporo ponad 50 kg, a waga MA znaczenie.

Nigdy w życiu bym nie brał pod uwagę podłogówek, które można jednym małym palcem odchylić od pionu, takie pudełko nie ma prawa grać.

17 minut temu, iro III napisał:

Nigdy w życiu bym nie brał pod uwagę podłogówek, które można jednym małym palcem odchylić od pionu, takie pudełko nie ma prawa grać.

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema nogami i rękami

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Rodzaje muzyki wbrew pozorom nie idą w parze z tym jakie kolumny powinieneś wybierać właśnie. Bardzo często o to pyta branża ale to bardziej pod kątem poznania oczekiwań. Ale właśnie to oczekiwania są kluczem. 

Ja metalu mało bo mało ale słucham na ciepłych kolumnach a sporo osób na takich zyletkach nawet.