Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie interfejsu USB Matrix Audio X-SPDIF 3 do DACa SMSL VMV D1SE2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

W ramach "oczyszczania" toru z PCem jako transport + Tidal/Qobuz, wymiany okablowania itp., zakupiłem ostatnio X-SPDIF 3. Jak optymalnie należałoby by go podłączyć, by wycisnąć z niego jak najwięcej? Obecnie połączony jest jakimś podłym optykiem toslink, którego gdzieś znalazłem. 

Dzięki.

w obu masz I2s (trzeba doczytać jak zgrać transport z dac i czy nie trzeba przerabiać kabla hdmi), na drugim miejscu myślę coaxial (tu bez żadnych kombinacji).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, SmartCheetah napisał:

optymalnie należałoby by go podłączyć

Kolejnym krokiem powinno być wykorzystanie zasilacza zewnętrznego ,zamiast zasilania po szynie usb.

5 minut temu, baltfan napisał:

Kolejnym krokiem powinno być wykorzystanie zasilacza zewnętrznego ,zamiast zasilania po szynie usb.

FiiO PL50 zaraz będzie leciał z Chin. Dobry wybór?

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

w obu masz I2s (trzeba doczytać jak zgrać transport z dac i czy nie trzeba przerabiać kabla hdmi), na drugim miejscu myślę coaxial (tu bez żadnych kombinacji).

OK, dzięki. Czy I2s ma dużą przewagę nad coaxialem, czy mogę iść łatwiejszą drogą bez kombinacji?

1 minutę temu, SmartCheetah napisał:

OK, dzięki. Czy I2s ma dużą przewagę nad coaxialem, czy mogę iść łatwiejszą drogą bez kombinacji?

Podobno tak, ale ja gram coaxialu z digione signature. (kiedyś musze spróbować coś z I2s)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, SmartCheetah napisał:

FiiO PL50

Powinien dać radę ,choć wolałbym produkty polskich producentów jak Muzg czy Nostromo.

Najtaniej ,iFi IPower 2. 

Tu jeszcze mała lektura o kablach do i2s :

Cześć 🙂 Zdecydowanie rozważyłbym tu zasilacze iPower od iFi 🙂 Bardzo dobrze się sprawdzają i mamy wielu zadowolonych klientów, którzy się na nie zdecydowali. Taki iPower X to złoty środek moim zdaniem 🙂 Zapraszam w razie czego do kontaktu, sprawdzisz sprzęt na własne uszy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, baltfan napisał:

Powinien dać radę ,choć wolałbym produkty polskich producentów jak Muzg czy Nostromo.

Najtaniej ,iFi IPower 2. 

Tu jeszcze mała lektura o kablach do i2s :

Dziękuję za informacje. 

Zasilacze - FiiO PL50 jeszcze nie zamówiony, więc mogę rozważyć różne opcje. Co do iFi Ipower 2, nie musi być najtaniej, jeżeli po dołożeniu może być lepiej. Soundnews polecał w recenzji Matrixa X-SPDIF 3, FiiO PL50 właśnie, wiec się zasugerowałem. Dlaczego wolisz Muzg czy Nostromo? Coś nie tak z PL50, czy te polskie produkty będą lepsze w swojej cenie?

Nostromo, znalazłem np. coś takiego. Jak jest w porządku, mogę kupić na próbę. Wariant 12v 1.5A? 

allegro.pl/oferta/zasilacz-liniowy-nostromo-12v-1-5a-for-audio-10142428359?fromVariant=11237075496

Co do kabli, przeczytałem linkowany wątek, kupię chwalony tam Ricable Supreme 50cm. Widzę, że mój Matrix ma jakąś szaloną konfigurację zworkami. Będę musiał przez to przechodzić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.48b713e0007ad4c76ef4a76639ea071b.png

Testowałem chwilę Matrixa z zasilaniem z USB i na toslinku i przyznam, że czapki nie urwał. Wydaje mi się, że ma mniej kontroli i przymyka scenę względem bezpośrednio podłączonego D1SE2 za pomocą kabla In-akustik Excellence. Bardzo dobrego z resztą w swojej cenie, bo wykosił w bezpośrednim porównaniu Suprę Excalibur (zbyt technicznie i ostro), Neotech NEUB-3020 (fajnie, neutralnie ciepło, ale trochę misiowato), Suprę 2.0 High Speed (zbyt dociąża dół i dolną średnicę, zamula).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, SmartCheetah napisał:

Dlaczego wolisz Muzg czy Nostromo?

Przede wszystkim dlatego, że to Polska myśl technologiczna i  w wielu przypadkach wypada lepiej od konkurencji. 

9 minut temu, NRK napisał:

No bez jaj, w takim tempie to ty zaraz wydasz 5 koła do dacia wartego 2😂🙈

podrzuć mi linka z tym Daciem za dwójkę, to kupię drugiego na zapas 🙂

Zasilacz, interfejs czy kable będą służyć z każdym następnym sprzętem, a zmieniam je często. 

47 minut temu, baltfan napisał:

Przede wszystkim dlatego, że to Polska myśl technologiczna i  w wielu przypadkach wypada lepiej od konkurencji. 

W porządku. Zaproponuj mi proszę jakiś konkretny model, czy Nostromo 12V 1,5A, który wrzucałem w poprzednim poście będzie OK?

5 minut temu, SmartCheetah napisał:

podrzuć mi linka z tym Daciem

To jest ten?

Ukryta Zawartość

no trochę więcej ale nie zmienia to faktu, że reszta jest bez sensu. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, NRK napisał:

To jest ten?

Tak. I trzeba doliczyć VAT z cłem i wychodzi 3500 z amazonowej dystrybucji. Chyba, że się kupuje od chińskiej firmy na ebayu z kreatywnym deklarowaniem wartości kurierowi 😉 

Co jest bez sensu? Nie zgadzasz się z poprzednimi radami, by dokupić osobne zasilanie i I2S kabel?

1 minutę temu, SmartCheetah napisał:

Co jest bez sensu?

Zsumuj to sobie wszystko, zapisz na kartce plus te cudowne kabelki które planujesz i przemyśl to dobrze. 

3 minuty temu, NRK napisał:

Zsumuj to sobie wszystko, zapisz na kartce plus te cudowne kabelki które planujesz i przemyśl to dobrze. 

Trochę chyba dramatyzujesz. Zasilacz Nostromo to 500zł, zakup na przyszłość do dowolnego DACa. Kabel I2S to 300zł/50cm w wersji lux. Interfejs Matrixa kupiłem dzisiaj lekko używany za 650zł. I nie kupuję tych rzeczy "do DACa". Tylko do toru, który razem ze wzmacniaczem słuchawkami i resztę akcesoriów jest wart pod 20k licząc po aktualnych cenach w Polsce. Te dodatkowe paręset zł by oczyścić sygnał cyfrowy nie wydaje mi się fanaberią. A transportem jest PC, który po odszumieniu moim zdaniem robi krok w stronę dedykowanych transportów audio.

@NRK wpisałem sprzęt w profilu, możesz zajrzeć. Tutaj jednak chciałbym dostać konkretną pomoc, bo w temacie reclockerów/interfejsów i zasilaczy liniowych jestem kompletnie zielony. 

Edytowane przez SmartCheetah
Godzinę temu, SmartCheetah napisał:

Nostromo 12V 1,5A

Jak najbardziej,będzie wydajność z zapasem.