Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MS-90B + FyneAudio 502

StachMuszel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moi mili!

Zestaw jak w temacie. Do których zacisków podłączyć głośniki? 4 czy 8ohm? Producent deklaruje 8ohm, ale patrząc na pomiar impedancji, nie do końca jestem przekonany, czy to bezpieczna deklaracja. W dolnych rejestrach spada do 3ohm. Podpowiedzcie, dziękuję.

p.s. na wykresie czerwona linia to impedancja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, Luk77 napisał:

Podepnij pod 4ohm i 8ohm i wybierz które złącze Ci się bardziej podoba.

Miałem kolumny 8ohm i grały z lampą lepiej na złączu 4ohm.

Dzięki Luk. No właśnie też zauważyłem, że gra to trochę inaczej. Zasady impedancji wzmaczniacz<->głośnik  obowiązują chyba takie same, jak w przypadku wzmacniaczy tranzystorowych.

Jak odbierasz ten wzmacniacz? Mi nie siadł z zestawem, który wtedy miałem. Aczkolwiek koledze, który wtedy mnie odwiedził, podobało się, a mi od tamtej pory gust się zmienił. 😛

Ale co śmierdział ten chińczyk, ledwo szło w pokoju wytrzymać...

Ewoluował ten gust, rzekłbym. 😛

Node 2i lps, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

No właśnie ja nie zmieniałem. Z perspektywy czasu, znając lampy gold lion, mogłoby zagrać wtedy u mnie.  No nic, życie...

Na sąsiednim pamiętam zjechali mnie, że taki chińczyk nie ma prawa grać, że to lampa udająca tranzystor itp. 

Godzinę temu, J4Z napisał:

No właśnie ja nie zmieniałem. Z perspektywy czasu, znając lampy gold lion, mogłoby zagrać wtedy u mnie.  No nic, życie...

Na sąsiednim pamiętam zjechali mnie, że taki chińczyk nie ma prawa grać, że to lampa udająca tranzystor itp. 

Co masz na myśl, pisząc o gold lion? Korci mnie spróbować.

Z KT88 EH gra trochę jak tranzystor, wcześniej miałem Mc-100B, z KT88 Psvane. Tamten grał już trochę inaczej, bardziej "lampowo". Kwestia gustu.

Mam ecc82 Genelax Gold Lion i Psvane Art. Prawie w każdym moim systemie wolę Gold Lion.

Art pokazują mniej szczegółów, grają średnicą. Bardziej pasowały mi tylko, jak miałem na testach L100 Classic, bo to były ostre kolumny z dużym basem, ale i tak słyszałem ten niedostatek szczegółów.

W Gold Lion nie brakuje ani skrajów, ani szczegółów. Yaqin zagrał u mnie za bardzo pogrubionym, trochę nosowym brzmieniem, nie pamiętam na jakich lampach. Myślę, że z Genelax mógłby zagrać lepiej. 

No, ale nie wykluczam, że teraz mógłby mi się bardziej spodobać ten "Janek". :P

Edytowane przez J4Z

• Moderatorzy
19 godzin temu, StachMuszel napisał:

No właśnie też zauważyłem, że gra to trochę inaczej. Zasady impedancji wzmaczniacz<->głośnik  obowiązują chyba takie same, jak w przypadku wzmacniaczy tranzystorowych.

Różnica jest taka, że w przypadku tranzystorów zbytnie obciążenia wyjścia to uszkodzenie tranzystorów mocy. Lampa bez problemu wytrzyma nawet zwarcie a przy zbyt dużym obciążeniu będzie się po prostu szybciej zużywać. Większym problemem może się okazać zbyt duża impedancja na wyjściu ale tylko przy wzmacniaczach pentodowych bez USZ co w audio jest rzadkością.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Panowie, pociągnę jeszcze temat, podpowiedzcie.

Mam zestaw jak w temacie, czyli Yaqin MS-90B + FyneAudio 502. Kolumny mam od kilku dni, słuchałem ich w sklepie i grały baaardzo przyzwoicie. Wcześniej miałem wiekowe już Tannoy Revolution R3. No i właśnie po wymianie kolumn pojawił się pewien problem, mianowicie szczególnie na materiale jazzowym, słychać jakby pewną szklistość i ostrość w obszarze średnicy i dolnych wysokich tonów. Zaznaczam, że nie na każdym materiale. Na Revolution R3 nie było tego słychać. Nowe kolumny mają pograne dopiero kilka godzin, ale nie sądzę aby ich "wygrzanie" zmieniło coś w tym aspekcie.

Aby temu zaradzić, pomyślałem o zmianie lamp w Yaqinie. Obecny mój zestaw to:

1. Fabryczne KT88 Electro Harmonix,

2. Fabryczne 6H8C rosyjskie NOS 1982 rok

3. Psvane Gold ECC83 (12AX7)

Wiem, że Electro Harmonixy potrafią zagrać tak średnicą i wysokimi, na neutralnym głośniku. Rosyjskie NOSy też podobno tak potrafią.

Co by tu zmienić, aby trochę uspokoić średnicę i wysokie? Kolumny są bardzo ofensywne, dynamiczne, szczególnie  w tym zakresie. Poprzednie Tannoy R3 przy tych głośnikach to istny spokój, ale chciałem spróbować czegoś żywszego 🙂

Będę zobowiązany za jakieś wskazówki.

32 minuty temu, audioburak napisał:

Zwrot ? 😉 I zamiana np. na F 303 ...

Na zmianę w czasie bym nie liczył, ale słuch się przyzwyczaja ...

Nie no, zamieniać nie chcę. Zresztą F303 to ta sama szkoła brzmienia. Te przypadłości to raczej sprawa wzmacniacza, bo z innym nie słyszałem tej nazwijmy to "delikatnej agresji". Przez lata przyzwyczaiłem się do ciepełka R3, może dlatego tak odbieram ten "nowy" dźwięk. Wolę pogrzebać przy lampkach.

Edytowane przez StachMuszel
4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Nie no, zamieniać nie chcę.

Szkoda, że nie kupiłeś wersji SP. Jest dużo lepsza. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, StachMuszel napisał:

...ale 3 x droższa 😉

No niestety za jakość się płaci. Zwłaszcza jeśli chodzi o kolumny ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Szkoła brzmienia pewnie ta sama, ale obok prymusów są i ośle ławki 😉 

Zasadnicza różnica to jednak miękka kopułka i jak czytam o "ofensywności zakresu

średnio - wysokotonowego" w 502, to jednak jakaś lampka mi się zapala 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, audioburak napisał:

Szkoła brzmienia pewnie ta sama, ale obok prymusów są i ośle ławki 😉 

Zasadnicza różnica to jednak miękka kopułka i jak czytam o "ofensywności zakresu

średnio - wysokotonowego" w 502, to jednak jakaś lampka mi się zapala 😉 

Z tą miękką kopułką to masz rację.  Tytan zawsze dodaje pewnej metaliczności. Ale to jeszcze nic, w porównaniu z tym co słyszę czasami na Bowersach. A tu w dodatku jest tuba. Kopułka z R3 to piękna sprawa.

Na razie słucham, bo głośniki mają wygrane dopiero może kilka godzin. Dźwięk mimo wszystko powoli ewoluuje. 

46 minut temu, audioburak napisał:

Nie do takich niedogodności ludzie się przyzwyczajali 😉 

Wszak to druga natura człowieka ...

Dobrze rozumiem? Sugerujesz, że słuch mi się przyzwyczaja? 😉

Może tak poskrobiemy coś o lampkach?