Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 8004 z USA jako następca Marantz PM-75

bodziocool
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Naim NAC112x + NAP90 x2szt. 

Czy warto zaplacic za to okolo 1800 zl? 

Za chwilkę opiszę przygodę jak się kończą zakupy 'ze zdjęcia'. Yamaha już w domu. Dobry piec do ogrzewania pokoju w jesienne dnie:) 

Edytowane przez bodziocool

Pojechałem po sprzęt na podstawie niezbyt wyraźny zdjęć. Oferta byla opisana jako 'wieża stereo'. Wzmacniacz Yamaha, radio i kolumny. Cena była atrakcyjna bez względu co by to nie było. Łudziłem się, że to A-S2200. Jednak to Yamaha A-S2100. Kolumny KEF iq7, streamer Hama i kable. Muszę jeszcze trochę posłuchać. Na pewno średnica ibl wysokie są niż w Marantzach które posiadałem. Bass jest inny. Jakby skupienie jest przesunięte w inna stronę niż PM-75. Yamaha nie ma problemu okiełznać te Cantony. Ale czy to dobre połączenie. Nie wiem:) Nie mam żadnego PM-75 żeby bezpośrednio je porównać. Jesli w ogóle można te dwa wzmacniacze porównywać. Nie wiem czy się zaprzyjaźnię z tą Yamahą. Jest ciężka i wielka. Ze wzgledu na długość nie ma gdzie jej za bardzo umiejscowić. Ustrojstwo strasznie się grzeje. Nawet przy cichym sluchaniu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20241006_093201.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkiej różnicy nie ma pomiędzy A-S1200 a A-S2200. 

Będzie się mniej grzała jeśli zdejmiesz z niej ten streamer. 

Masz okazję kupić audiofilski stolik na sprzęt 😁

Serio trzeba tak dodawać wysokich tonów? U mnie A-S2000 grała ze wszystkim na zero i jeszcze ujmowałem jej czasem wysokich tonów, bo trochę drażniła 🤔

Edytowane przez Gargan

W dniu 6.10.2024 o 14:51, bodziocool napisał:
Yamaha A-S2100. Kolumny KEF iq7

Posłuchaj Yamahy z tymi Kefami. A do streamera możesz podłączyć inny DAC i mieć brzmienie takie jakie lubisz.

Edytowane przez Marcinus
3 godziny temu, Gargan napisał:

Wielkiej różnicy nie ma pomiędzy A-S1200 a A-S2200. 

Będzie się mniej grzała jeśli zdejmiesz z niej ten streamer. 

Masz okazję kupić audiofilski stolik na sprzęt 😁

Serio trzeba tak dodawać wysokich tonów? U mnie A-S2000 grała ze wszystkim na zero i jeszcze ujmowałem jej czasem wysokich tonów, bo trochę drażniła 🤔

Lata przyzwyczajeń:) Altusy a potem piezoelektryczne głośniki tubkowe zrobiły swoje. Nie no żarcik:) Korektor jest to trzeba nim kręcić:)Proszę docenić, że ani raz nie wspomniałem o Loudnes:) Ale to prawda, nie da się tak słuchać. Sypie piachem i krew leci. To 'coś' na górze już nie stoi bo by się stopiło:) Oprócz stolika pasowało by zmienić źródło i kolumny. I tak bez końca 🙂

Dużo mniejsze nakłady byłyby potrzebne do zmiany blaszaka w Cantonach,

ale z drugiej strony aż strach coś takiego pisać po latach Altusów i piezo 😉 

Bo był tu zawodnik, co parę dobrych wzmacniaczy zjechał okropnie, ale na końcu

jak mu stopy w ognisku ... przyznał, że testował na starym Klipsch'u ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Dune napisał:

Coś zachwytu nad Yamaszką nie widać 🙂 to gdzie masz teraz tego Pm 75? sprzedałeś czy oddałeś do serwisu?

Od początku temat był Marantz'owy:)Dyskusja zeszła na inne tory no i trafił się watęk Yamahy:) Nie poszukuję wzmacniacza 'neutralnego'. Lubię 'V' i się tego nie wstydzę 😉 Pewnie większość z was miała PM-75. Min. na podstawie waszych opini też byłem jego posiadaczem. Nigdy nie serwisowałem żadnego sprzetu. Obecnie ceny serwisu są astronomiczne,już nie wspomnę o tanich podrabianych komponentach. 

19 minut temu, audioburak napisał:

Dużo mniejsze nakłady byłyby potrzebne do zmiany blaszaka w Cantonach,

ale z drugiej strony aż strach coś takiego pisać po latach Altusów i piezo 😉 

Bo był tu zawodnik, co parę dobrych wzmacniaczy zjechał okropnie, ale na końcu

jak mu stopy w ognisku ... przyznał, że testował na starym Klipsch'u ....

Na GDWT 9/80 🙂

No jak nie, jak tak 😉 

Ale jak piszesz o Swej ulubionej barwie to żadnego "cywilizowanego" tweetera

nie można tak naprawdę brać pod uwagę. Znam ten ból, bo sam  się długo

oswajałem - na początek ze szmatą, a później ze słuchaniem direct.

Ale warto było, choć też zaczynałem od Altusów model 75 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 godzin temu, Gargan napisał:

Kto się nasłuchał Marantza, tego Yamaha nie zachwyci 😄

I tak i nie, jest masa zajawionych ludzi w Yamahę, którym podoba się ich granie. To też dobre wzmacniacze, podobnie jak i Marantz.

20 godzin temu, bodziocool napisał:

Pojechałem po sprzęt na podstawie niezbyt wyraźny zdjęć. Oferta byla opisana jako 'wieża stereo'. Wzmacniacz Yamaha, radio i kolumny. Cena była atrakcyjna bez względu co by to nie było. Łudziłem się, że to A-S2200. Jednak to Yamaha A-S2100. Kolumny KEF iq7, streamer Hama i kable. Muszę jeszcze trochę posłuchać. Na pewno średnica ibl wysokie są niż w Marantzach które posiadałem. Bass jest inny. Jakby skupienie jest przesunięte w inna stronę niż PM-75. Yamaha nie ma problemu okiełznać te Cantony. Ale czy to dobre połączenie. Nie wiem:) Nie mam żadnego PM-75 żeby bezpośrednio je porównać. Jesli w ogóle można te dwa wzmacniacze porównywać. Nie wiem czy się zaprzyjaźnię z tą Yamahą. Jest ciężka i wielka. Ze wzgledu na długość nie ma gdzie jej za bardzo umiejscowić. Ustrojstwo strasznie się grzeje. Nawet przy cichym sluchaniu. 

Po tym poście tak trochę wygląda, jak by Ci nie do końca siadła ta Yamaha?

To nie jest tak, że nie siadła. PM-75 już też dawno miałem. Dużo rzeczy może mi się wydawać. W międzyczasie trochę akustyka pomieszczenia się zmieniła i  ciekawości fajnie by było porównać te dwa sprzety jeden po drugim. Jeśli zdecyduje zostac przy Yamaha to muszę zmienić cała resztę. Jakiś streamer, może inny DAC. Pomyśleć w domu na tak duży wzmacniacz.

Z tego wrażenia ciężko po polsku coś napisać 🙂 Wracając do Yamahy to muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem jak sobie radzi z nowoczesna muzyką tzn. Duzy bitrate, gęstość, mastering...PM-75 miałem wrażenie, że coś potrafił zamulić miejscami. 

W dniu 6.10.2024 o 14:51, bodziocool napisał:

Ukryta Zawartość

20241006_093201.jpg

Nie jest za jedno z tymi cantonami?

Pokrętła prawie na maksa. To chyba jednak nie twój dźwięk!

Do kefa to lepsze zestawienie

51 minut temu, bodziocool napisał:

Z tego wrażenia ciężko po polsku coś napisać 🙂 Wracając do Yamahy to muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem jak sobie radzi z nowoczesna muzyką tzn. Duzy bitrate, gęstość, mastering...PM-75 miałem wrażenie, że coś potrafił zamulić miejscami. 

No tak. Yamaha jest znacznie szybsza, klarowniejsze w przekazie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pokrętła prawie na maksa. To chyba jednak nie twój dźwięk!

Używanie korektora może dawać takie wrażenie, że barwa brzmienia jest daleka tej, którą się tak naprawdę szuka.

W dniu 7.10.2024 o 12:37, bodziocool napisał:

To nie jest tak, że nie siadła. PM-75 już też dawno miałem. Dużo rzeczy może mi się wydawać. W międzyczasie trochę akustyka pomieszczenia się zmieniła i  ciekawości fajnie by było porównać te dwa sprzety jeden po drugim. Jeśli zdecyduje zostac przy Yamaha to muszę zmienić cała resztę. Jakiś streamer, może inny DAC. Pomyśleć w domu na tak duży wzmacniacz.

Porównywanie sprzętów używanych - ciężka sprawa, sporo zachodu.

Chcialby coś dodać odnośnie pokręteł 🙂

Muszę przyznać, że w tej Yamaszce korektor psuje dźwięk. Albo podbija w sposób do ktorego nie jestem przyzwyczajony. Bez korygowani dźwięk jest satysfakcjonujecy. Jak dla mnie cale pasmo jest ok nawet na Cantonach:)O przestrzeni i głębokości nie będę sie wypowiadał. Jedno i drugie na pewno występuje. Ale do tego trzeba doświadczonego ucha i wiecej czasu na testy:) To zostawiam dla innych. Moze mi się uda podpiąć te Kef iq7 i porównać do Canton'ów.

Pokretla były podkręcone ze względu na cichy odsłuch. Jeśli ktoś zna te kolumny  to wie o ich względnie dużej efektywności. Kazde muśnięcie pokrętła głośności kończy się niezłą zadymą:) Jesli mogę tak napisać to one fajnie przyjmuja najniższe rejestry. Ile nie pokręcisz korektora od basu to i tak ciekawie zagra:) Co nie oznacza, że one zostana ze mna na dłużej. Na ta chwilę mieszkam w dużym mieszkaniu to są ok.

4 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Używanie korektora może dawać takie wrażenie, że barwa brzmienia jest daleka tej, którą się tak naprawdę szuka

Przeczytałem to zdanie trzy razy i chyba nie rozumiem. 

3 godziny temu, bodziocool napisał:

Chcialby coś dodać odnośnie pokręteł 🙂

Muszę przyznać, że w tej Yamaszce korektor psuje dźwięk. Albo podbija w sposób do ktorego nie jestem przyzwyczajony. Bez korygowani dźwięk jest satysfakcjonujecy. Jak dla mnie cale pasmo jest ok nawet na Cantonach:)O przestrzeni i głębokości nie będę sie wypowiadał. Jedno i drugie na pewno występuje. Ale do tego trzeba doświadczonego ucha i wiecej czasu na testy:) To zostawiam dla innych. Moze mi się uda podpiąć te Kef iq7 i porównać do Canton'ów.

Pokretla były podkręcone ze względu na cichy odsłuch. Jeśli ktoś zna te kolumny  to wie o ich względnie dużej efektywności. Kazde muśnięcie pokrętła głośności kończy się niezłą zadymą:) Jesli mogę tak napisać to one fajnie przyjmuja najniższe rejestry. Ile nie pokręcisz korektora od basu to i tak ciekawie zagra:) Co nie oznacza, że one zostana ze mna na dłużej. Na ta chwilę mieszkam w dużym mieszkaniu to są ok.

Po pierwsze same korekcja w każdym wzmacniaczu w ten sposób czyli przekręcanie na maksa bardzo niweluje dźwięk. Zmienia kompletnie zniekształcenia. 

Druga sprawa że twoje kolumny są dość podatne na tego typu zmienne. 

No dlatego chyba każdy zwrócił na to uwagę 

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
21 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Używanie korektora może dawać takie wrażenie, że barwa brzmienia jest daleka tej, którą się tak naprawdę szuka

Przeczytałem to zdanie trzy razy i chyba nie rozumiem. 

Już tłumaczę, chodziło mi o to, że jeśli ktoś dosyć mocno korzysta z korektora, to powątpiewam, że trafił na wzmacniacz, który odpowiada mu barwą brzmienia.

3 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Już tłumaczę, chodziło mi o to, że jeśli ktoś dosyć mocno korzysta z korektora, to powątpiewam, że trafił na wzmacniacz, który odpowiada mu barwą brzmienia.

A no! Teraz rozumiem. Zwłaszcza w ten sposób. 

Ja tam nie mam nic do ruszania pokręteł. Po to one są. Ale dawanie na maksa to już inna sprawa. 

W dniu 6.10.2024 o 19:33, partick napisał:

Posłuchaj Yamahy z tymi Kefami. A do streamera możesz podłączyć inny DAC i mieć brzmienie takie jakie lubisz.

Te Kef to raczej nie dla mnie. Totalnie inne brzmienie niz RC-L. Średnie i wysokie pewnie bardziej kulturalne. Przetworniki w RC-L są większe i na pewno robi to wrażenie, nie wiem czy to dobre słowo,"potężniejszego" dzwieku. 

Pytanie z innej beczki. 

Czy Bluesound Node 2i to dobry kierunek? 

No nie faktycznie te kolumny grają kompletnie inaczej. 

Co do odtwarzacza bardzo dobry soft przyjemne brzmienie ale wykonanie niektórych wersji było mocno nie tak i są tutaj zdjęcia na forum. 

Jeżeli interesuje cię ten model z gumowym wykończeniem no to z czasem wygląda on tragicznie wręcz. 

Ale soft ma dalej fajny 😛

• Pokaż nowe odpowiedzi