Skocz do zawartości
IGNORED

C.E.C. TL5 czy Moon 260 DT ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 

Który z nich jest bardziej niezawodny ? A może jest jeszcze jakiś w tej cenie warty uwagi ? Głównie chodzi mi o niezawodność działania przez wiele lat. Nie chcę używanych. Tylko nowe.

Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/168161-cec-tl5-czy-moon-260-dt/

Cześć 🙂 Moim zdaniem ciężko będzie się tu wypowiedzieć o niezawodności, bo nawet jeśli nikomu nie padł to, odpukać, Tobie by mógł. I na odwrót, bardzo awaryjny sprzęt u Ciebie może przepracować lata bez jakiegokolwiek problemu. Kierowałbym się głównie jakością brzmienia i ewentualnie dostępnością części zamiennych. 

Z tańszych opcji jest np. Shanling SCD1.3, a z tych w zbliżonym budżecie do Twoich propozycji znajdziesz jeszcze Marantza SACD 30n 🙂

W razie czego zapraszam do kontaktu 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli pytasz o wytrzymałość obydwu urządzeń to zapewne nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi bo bardzo mała szansa że ktoś realnie używał obydwu do momentu w którym padł jeden. 

Idę się oba odsłuchaj oba są zbudowane w bardzo dobry sposób wybierz pod kątem dźwięku a reszta? 

Po prostu trzymanie bardzo mocno kciuku żeby było dobrze

DENON DCD-A110 jeszcze bym na poważnie do rozważań dołączył – ale całościowo, nie jako transport. Można się miło zdziwić. 😉

Edytowane przez MagneticFields
W dniu 2.10.2024 o 10:39, rpm napisał:

A może jest jeszcze jakiś w tej cenie warty uwagi ? Głównie chodzi mi o niezawodność działania przez wiele lat.

Bryston BCD-3. Słuchałem. Jak dla mnie w bardzo dobry dźwięk.

Edytowane przez piotrek7

Też jestem na etapie szukania i CEC CD5 da się znaleźć taniej niż TL-5.
Aktualnie używam TL 5100 i to bardzo dobry transport jak na swoją cenę - około 3000 zł. Co do Moona to podobno ma problemy z napędem, tak wyczytałem na zagranicznych forach, ale musiałbyś się zapytać jakiegoś użytkownika. Z ciekawych transportów jest jeszcze TEAC 701T ale nie miałem okazji go jeszcze przesłuchać 😉

Moon brał napędy bodajże od Sanio i je modyfikował po swojemu. Nie wiadomo co dokładnie robił bo zamyka blachą swoje napędy. Inna sprawa że daje gwarancje na 10 lat o  czymś świadczy.

Sam używam TL5 bo .... pasek wymienię sobie sam kiedy zajdzie potrzeba, bo odpadła szuflada czyli jeden element do popsucia się mniej, bo bywało że nie zawsze położyłem płytę idealnie na tacy przez co zaklinowałem ją przy zamykaniu w obudowę - z CEC mam tego problemu. Jest jeszcze ta magia, drobna rzecz a cieszy gdy wkładam płytę i dokładam docisk, taka analogia od drapaka. 

Ale jak kto woli.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Coś kupione, odsluchane, sprawdzone?

Jeszcze nic nie słuchane. Ale coś mi się zdaje, że będzie to C.E.C. Chyba najbardziej niezawodny z tej trójki : C.E.C. , Moon oraz Teac. Chociaż co do Teaca to mało informacji jeszcze w sieci jak chodzi o żywotność. 

13 godzin temu, rpm napisał:

Jeszcze nic nie słuchane. Ale coś mi się zdaje, że będzie to C.E.C. Chyba najbardziej niezawodny z tej trójki : C.E.C. , Moon oraz Teac. Chociaż co do Teaca to mało informacji jeszcze w sieci jak chodzi o żywotność. 

Ale wybierasz rzucając moneta? 

Czemu nie wypożyczyłeś do tej pory żadnego do swojego systemu?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale wybierasz rzucając moneta? 

Czemu nie wypożyczyłeś do tej pory żadnego do swojego systemu?

Cierpliwości Piotrze.😎 Czekam na kasę do końca października. Póki co rozmyślam. 🤔

6 godzin temu, rpm napisał:

Cierpliwości Piotrze.😎 Czekam na kasę do końca października. Póki co rozmyślam. 🤔

A no to mow ze o to chodzi 🙂

To absolutnie rozumiem.