Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Daca Parasound D/AC 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, trafiłem ostatnio na źródło omawiające modyfikacje DACa Parasound D/AC 2000 (linki niżej), a ponieważ pomyśłałem że mógłbym spróbować zmodyfikować swój egzemplarz, autor modyfikacji udostępnił mi listę komponentów, które zmieniał. Wybrałem część z nich (możę nawet za dużo), które wg mojego zdania pozwolą osiągnąc 98% zamierzonego rezultatu.

żródła
a) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
b) 

Ukryta Zawartość

załączniki

a) plik XLS, Arkusz 1 - elementy do modyfikacji, Arkusz 2 - elementy, które odpuszczam

b) plik Parasound 2000 upgrade - full list.pdf - pełna lista elementów, czerwoną ramką oznaczone elementy do modyfikacji

c) Parasound 2000 upgrade - partial list.pdf - uproszczona lista, ze wskazanymi elementami do modyfikacji

1. Transformatory zasilające

Z fabrycznych na ekranowane:
Talema 2x15V 50VA 
Talema 2x9V 30VA

Niestety z tym drugim jest problem. Nie ma w żadnym sklepie.

2. Kondensatory zasilające na Nichicon KW UKW1H222MHD
3. Regulatory napięcia wraz z radiatorami

+12V
TPS7A4701
TPS7A4702
TPS7A4703

-12V
TPS7A3301
TPS7A3302
TPS7A3303

+5v
TPS7A4701
TPS7A4702

4. Kondensatory sekcji regulującej napięcie na Nichicon PW UPW1H470MED
5. Kondensatory poza sekcją zasilania Nichicon seria PM UPM1H470MED1TD or PW UPW1H470MED
6. Kondensatory obejścia na Nichicon KW UKW1H101MPD1TD
7. Rezytory - łącznie 18 sztuk

- 1 x 1.58K ohm VISHAY TX2352 or TX2575
- 1 x 2K ohm VISHAY TX2352
- 1 x 3.01K ohm CADDOCK MK-132
- 1 x 26.1K ohm CADDOCK MK-132
- 5 x 7.5K ohm CADDOCK MK-132
- 2 x 1.58K ohm CADDOCK MK-132 or VISHAY TX2352 or TX2575
- 7 x 51.1 ohm CADDOCK MK-132

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz pytania do bardziej doświadczonych

1. Nigdzie nie mogę niestety znaleźć dostępnego transformatora Talema 2x9V 30VA (TRTV30209 / 21200-P1S02K). Ew zamienniki są w zwykłej toroidalnej, nie ekranowanej formie. Może ktoś podpowie, czy jaki ew zamiennik zastosować ?

2. Regulatory napięcia +12V -12V +5V, czy faktycznie warto je modyfikować ?

3. Rezystory - wiem, że trudno je dostać. Wysłałem kilka maili do US

4. Z elementów, które nie zdecydowałem się modyfikować to 

a) kondensatory zasilania C100, C101, C102, przez autora wymienione na Vishay MKP1837410161F

b) diody regulatorów napięcia, przez autora wymienione na Vishay SBYV27-100

c) kondensatory obejścia, przez autora wymienione na Vishay MKP1837410161F

d) kondensatory obejścia, przez autora wymienione na C0G/NP0 220pF

Czy słusznie odpuszczam te elementy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168183-modyfikacja-daca-parasound-dac-2000/
1 minutę temu, jurek napisał:

To jest dobrze zaprojektowany i wykonany staroć.

Osobiście nie grzebałbym w nim.

Podobno, już sama wymiana zasilaczy sporo wnosi.

Może tylko je wymienić ?

3 minuty temu, jurek napisał:

To jest dobrze zaprojektowany i wykonany staroć.

Osobiście nie grzebałbym w nim.

Sprawdzić stan obecny i bez potrzeby nie ruszać . Troszkę szorstki w brzmieniu , ale jako topowy model Parasounda chyba chcieli aby takim był .

14 minut temu, czuguri napisał:

Może tylko je wymienić ?

Jeśli urządzenie jest sprawne to szkoda je psuć. To że ktoś napisał opinie i jest ona np Tobie na rękę nie znaczy że to jest prawda.

Szansa że poprawisz fabrykę nie mając pojęcia co robisz wynosi 1:10000+ a szansa że coś popsujesz i nawet tego nie zauważysz jest znacznie wyższa.

Chcesz lepszych wrażeń z systemu? Poszukaj gdzie są jego największe problemy, zrozum swój gust i poszukaj dookoła czegoś co pozwoli ci kiedyś tam zamknąć temat żeby móc słuchać muzyki, szkoda życia na kręcenie się w kółko.

17 godzin temu, czuguri napisał:

Cześć, trafiłem ostatnio na źródło omawiające modyfikacje DACa Parasound D/AC 2000 (linki niżej), a ponieważ pomyśłałem że mógłbym spróbować zmodyfikować swój egzemplarz, autor modyfikacji udostępnił mi listę komponentów, które zmieniał. Wybrałem część z nich (możę nawet za dużo), które wg mojego zdania pozwolą osiągnąc 98% zamierzonego rezultatu.

żródła
a) 

Ukryta Zawartość

b) 

Ukryta Zawartość

załączniki

a) plik XLS, Arkusz 1 - elementy do modyfikacji, Arkusz 2 - elementy, które odpuszczam

b) plik Parasound 2000 upgrade - full list.pdf - pełna lista elementów, czerwoną ramką oznaczone elementy do modyfikacji

c) Parasound 2000 upgrade - partial list.pdf - uproszczona lista, ze wskazanymi elementami do modyfikacji

1. Transformatory zasilające

Z fabrycznych na ekranowane:
Talema 2x15V 50VA 
Talema 2x9V 30VA

Niestety z tym drugim jest problem. Nie ma w żadnym sklepie.

2. Kondensatory zasilające na Nichicon KW UKW1H222MHD
3. Regulatory napięcia wraz z radiatorami

+12V
TPS7A4701
TPS7A4702
TPS7A4703

-12V
TPS7A3301
TPS7A3302
TPS7A3303

+5v
TPS7A4701
TPS7A4702

4. Kondensatory sekcji regulującej napięcie na Nichicon PW UPW1H470MED
5. Kondensatory poza sekcją zasilania Nichicon seria PM UPM1H470MED1TD or PW UPW1H470MED
6. Kondensatory obejścia na Nichicon KW UKW1H101MPD1TD
7. Rezytory - łącznie 18 sztuk

- 1 x 1.58K ohm VISHAY TX2352 or TX2575
- 1 x 2K ohm VISHAY TX2352
- 1 x 3.01K ohm CADDOCK MK-132
- 1 x 26.1K ohm CADDOCK MK-132
- 5 x 7.5K ohm CADDOCK MK-132
- 2 x 1.58K ohm CADDOCK MK-132 or VISHAY TX2352 or TX2575
- 7 x 51.1 ohm CADDOCK MK-132

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz pytania do bardziej doświadczonych

1. Nigdzie nie mogę niestety znaleźć dostępnego transformatora Talema 2x9V 30VA (TRTV30209 / 21200-P1S02K). Ew zamienniki są w zwykłej toroidalnej, nie ekranowanej formie. Może ktoś podpowie, czy jaki ew zamiennik zastosować ?

2. Regulatory napięcia +12V -12V +5V, czy faktycznie warto je modyfikować ?

3. Rezystory - wiem, że trudno je dostać. Wysłałem kilka maili do US

4. Z elementów, które nie zdecydowałem się modyfikować to 

a) kondensatory zasilania C100, C101, C102, przez autora wymienione na Vishay MKP1837410161F

b) diody regulatorów napięcia, przez autora wymienione na Vishay SBYV27-100

c) kondensatory obejścia, przez autora wymienione na Vishay MKP1837410161F

d) kondensatory obejścia, przez autora wymienione na C0G/NP0 220pF

Czy słusznie odpuszczam te elementy ?

Osobiście tyle zmian jednocześnie bym nie robił ,efekt niewiadomy .Choć postęp w jakości półprzewodników jest niezaprzeczalny , zaczął ym od podstawy czyli zasilanie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv
W dniu 7.10.2024 o 12:12, tedi02 napisał:

Osobiście tyle zmian jednocześnie bym nie robił ,efekt niewiadomy .Choć postęp w jakości półprzewodników jest niezaprzeczalny , zaczął ym od podstawy czyli zasilanie .

Zawsze robiłem jeśli już to etapami. Na to trzeba dużo czasu, bo każdą zmianę warto odsłuchać. Najlepiej jest jak sie ma dwa egzemplarze modyfikowany i niemodyfikowany. Bez punktu odniesienia takie grzebanie nie ma większego sensu. Pewnie coś się uzyska, ale to zawsze jest wypadkowa, która nie gwarantuje postępu, a prawie na pewno jakiś efekt w stylu krok w bok.  

W dniu 6.10.2024 o 22:11, czuguri napisał:

Może tylko je wymienić ?

Co chcesz uzyskać w dźwięku? To że komuś dana modyfikacja pasuje, nie znaczy że Tobie będzie. Wymienione przez Ciebie elementy w dużej części są mi znane i z różnych powodów ich już unikam. Oczywiście ktoś może lubić akurat te w swoim systemie, natomiast mi ani Byv27 ani Nichicony nie podeszły, wolę bardziej delikatne brzmienie
🙂 

udalo mi sie skolekcjonowac 3 sztuki :), ale tylko jedna chcialbym "poswiecic"

Teraz, bart.dev napisał:

Co chcesz uzyskać w dźwięku? To że komuś dana modyfikacja pasuje, nie znaczy że Tobie będzie. Wymienione przez Ciebie elementy w dużej części są mi znane i z różnych powodów ich już unikam. Oczywiście ktoś może lubić akurat te w swoim systemie, natomiast mi ani Byv27 ani Nichicony nie podeszły, wolę bardziej delikatne brzmienie
🙂 

traktuje to raczej jako formę eksperymentu

dźwięk d20400 bardzo mi odpowiada

mógłby być ew. bardziej dociążony w moim systemie

9 godzin temu, bart.dev napisał:

🙂 

Była mowa o diodach sbyv27 ,  łagodnie brzmiące , zupełnym przeciwieństwem są wymienione przez autora rezystory caddock ,w większej ilości mogą zmienić brzmienie na sterylne .

12 godzin temu, czuguri napisał:

udalo mi sie skolekcjonowac 3 sztuki :), ale tylko jedna chcialbym "poswiecic"

To świetnie. Pozostałych dwóch nie ruszaj. Powoli z tym i rozważnie. Ja bym powiedział tak. Nie przywiązuj się ściśle do przepisu. Przede wszystkim zobacz czy zmiany powodują zmiany, bo może być tak , że pozostała część systemu łącznie z Twoim pomieszczeniem daje jakikolwiek efekt i czy to nie jest na zasadzie wydaje mi się itp. Słuch, dyspozycja dnia, nastrój , poziom zmęczenia, luz to niebagatelne czynniki. Ważne jeśli nie najważniejsze przy ocenie i odbiorze.

Możesz zacząć od diod, ale ja bym polecił te:

Ukryta Zawartość

Super soft recovery, byv27 były dla mnie za jasne, jeśli szukasz dociążenia to te powinny się sprawdzić

Potem ocenisz czy to dobry kierunek i w jakim iść dalej

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Mógłbyś przytoczyć kolego źródło tych rewelacji lub po prostu napisać że to twoja opinia? Bez tego to wygląda mniej więcej tak:

A ty mógłbyś nie próbować rozwalać kolejnego wątku ,przecież nie masz nic do dodania w temacie autora .

15 minut temu, bart.dev napisał:

Możesz zacząć od diod, ale ja bym polecił te:

Ukryta Zawartość

Super soft recovery, byv27 były dla mnie za jasne, jeśli szukasz dociążenia to te powinny się sprawdzić

Potem ocenisz czy to dobry kierunek i w jakim iść dalej

Kolego ,byv27 ,nie są soft recovery ,takimi są sbyv27.

W dniu 6.10.2024 o 22:32, Daniel_68412 napisał:

Jeśli urządzenie jest sprawne to szkoda je psuć. To że ktoś napisał opinie i jest ona np Tobie na rękę nie znaczy że to jest prawda.

Szansa że poprawisz fabrykę nie mając pojęcia co robisz wynosi 1:10000+ a szansa że coś popsujesz i nawet tego nie zauważysz jest znacznie wyższa.

Chcesz lepszych wrażeń z systemu? Poszukaj gdzie są jego największe problemy, zrozum swój gust i poszukaj dookoła czegoś co pozwoli ci kiedyś tam zamknąć temat żeby móc słuchać muzyki, szkoda życia na kręcenie się w kółko.

Zapomniałeś napisać - moim zdaniem.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, tedi02 napisał:

ty mógłbyś nie próbować rozwalać kolejnego wątku ,przecież nie masz nic do dodania w temacie autora .

Polemika z podaną opinia jest jak najbardziej w temacie. Szczególnie jeśli ktoś stara się wypowiadać autorytatywnie nie mając do tego podstaw drogi kolego.

Ok miałem tego nie robić ale że właściciel nie ma nic przeciwko to opiszę wnioski z modyfikacji też zacnego dac - avm Evolution 1.2 na pcm63.

W skrócie: szkoda niszczyć urządzenie ale podam później kilka faktów i zdjęcia owego.

23 godziny temu, tedi02 napisał:

A ty mógłbyś nie próbować rozwalać kolejnego wątku ,przecież nie masz nic do dodania w temacie autora .

Kolego ,byv27 ,nie są soft recovery ,takimi są sbyv27.

Zapomniałeś napisać - moim zdaniem.

To by wyjaśniało czemu BYV27 mi "nie grały" 😉 Hexfredy Vishay bardzo fajne, albo po całości - moski idealne na LT4320 🙂

Tak na marginesie, miałeś może doczynienia z Audio Note Kaisei? Zamówiłem sobie kilka do części analogowej przetwornika, tylko jeszcze chwila aż przyjdą, jestem ciekaw jak się mają do niebieskich Vishay BC Components

22 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Polemika z podaną opinia jest jak najbardziej w temacie. Szczególnie jeśli ktoś stara się wypowiadać autorytatywnie nie mając do tego podstaw drogi kolego.

Ok miałem tego nie robić ale że właściciel nie ma nic przeciwko to opiszę wnioski z modyfikacji też zacnego dac - avm Evolution 1.2 na pcm63.

W skrócie: szkoda niszczyć urządzenie ale podam później kilka faktów i zdjęcia owego.

Czekamy na fakty i zdjęcia 😉 Jest też takie mądre powodzenie: wyjątek potwierdza regułę:)

5 godzin temu, bart.dev napisał:

Czekamy na fakty i zdjęcia 😉 Jest też takie mądre powodzenie: wyjątek potwierdza regułę:)

nie mam dokumentacji z tej zmiany wiec musze ja odtworzyc ale mam dostep do tego urzadzenia wiec chwile potrwa ale bedzie zrobione

co do tego powiedzenia to ono jest glupie - wystarczy ukonczyc kurs logiki to zrozumiesz, ze powolywanie sie na to powiedzenie jest wyrazem nierozumienia logiki w podstawowym zakresie

2 godziny temu, tedi02 napisał:

Założyciel wątku nie niszczy urządzenia ,tylko go chce zmodyfikować ,poprawić brzmienie , nie dotarło ?  Dał wykaz elementów które chce zamienić,czeka na opinie , użytkowników forum .Więc jeśli kolego masz jakoś wiedzę w tym temacie, podziel się .W tej chwili ,jak zwykle piszesz by zaistnieć  ,śmiecic ,i po co ?

Audio note Kaisei ,świetne kondensatory ,w zamiarze miały zastąpić Black Gate  .W części analogowej sprawdza się znakomicie .Co do vishay,elektrolitów ,nie wypowiem się ,nie miałem z nimi do czynienia.

I tu czasami bywa źródło nieporozumień . Bo tą robotę zrobił producent decydując się na taki a nie inny zestaw elementów składowych , nadając mu brzmienia jakie jego zdaniem chciał uzyskać , dla swojego produktu . Jak ktoś chce to poprawić ?

Użytkownik może je oczywiście zmienić/ zmodernizować i nazwać je sobie Filutek Company . 

Dla mnie brzmienie Parasunda 2000 nie jest tym co do końca mi odpowiada , ale każdy ma swoje upodobania . Natomiast napiszę to jeszcze raz , ktoś projektował i na tym etapie chciał uzyskać ten a nie inny rodzaj brzmienia . To był ich topowy model w danym czasie a robili ich równolegle 5 czy 6 modeli .

Edytowane przez Nakamichi

I tu się zgodzę ,ktoś to zaprojektował nadal temu urządzeniu konkretne brzmienie które w,w nabywcy nie odpowiada.Wiec pozostają dwie możliwości: sprzedać go lub zmodernizować na swój gust .  Jak poprawić? Właśnie na wstępie ,dał wykaz elementów które zmienią brzmienie ( kolega wątpi ?😁)tego daca.Pytanie pozostanie ,czy finalnie  będzie to strzał w 10 czy kolano 😁W tym klocku jest użyty mało znany przetwornik Ultra analog bodajże ,w niższe modele oparte były na pcm 63.

Tam nie siedzi żadna typowa "kość" . W strukturze zawarty jest przetwornik I/V na jakimś AD .... .

Dlatego możliwości ingerencji w strukturę foniczną są dość ograniczone , bo to co jest dostępne na zewnątrz to w zasadzie wzmacniacz napięciowy z buforem .

Jak bumerang powraca tez sposób wykorzystania filtra PMD 100 , piszę o tym od kilku miesięcy i nikt nie podejmuje tematu .

Gdybym miał dylemat to zmianę brzmienia tego DACa , tu byłby punkt startowy . Istotna zmiana techniczna , która ma realny wpływ na brzmienie / postrzeganie reprodukcji dźwięku.

4 godziny temu, Nakamichi napisał:

Jak bumerang powraca tez sposób wykorzystania filtra PMD 100 , piszę o tym od kilku miesięcy i nikt nie podejmuje tematu .

A czego dotyczy temat z PMD100 ? Mam akurat dwa dac-ki z tym filtrem i PCM63 , na etapie projektowania . 

...there is no spoon...

59 minut temu, Nakamichi napisał:

nie raczyłeś się nad tym pochylić

Pewnie inne pomysły były bardziej frapujące . Trudno . 

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...
W dniu 14.10.2024 o 06:48, OLES napisał:

Ten ultra analog, to chyba 2x ad1862. 

Na parze AD1862 opiera się popularna proteza stosowana w przypadku padniętych Ultra Analogów - podobno brzmieniowo najbardziej zbliżona do oryginału, ale to nadal jedynie zamiennik. Jak wspomniano wcześniej UA to autorska konstrukcja, która nie wykorzystuje żadnych standardowych kości DAC z tamtego okresu. Taki trochę "odpowiednik" dzisiejszych rozwiązań opartych na FPGA.

Mam starego daca PS Audio na UA (D20400A) i brzmienie tego układu jest na tyle wyjątkowe, że dopóki UA działa, to bym w tym miejscu nie grzebał. Wymianę na AD1862 czy PCM63 należy traktować jedynie jako wyjście awaryjne, bo na pewno nie będzie to upgrade.

3 godziny temu, gonarek napisał:

Na parze AD1862 opiera się popularna proteza stosowana w przypadku padniętych Ultra Analogów - podobno brzmieniowo najbardziej zbliżona do oryginału, ale to nadal jedynie zamiennik. Jak wspomniano wcześniej UA to autorska konstrukcja, która nie wykorzystuje żadnych standardowych kości DAC z tamtego okresu. Taki trochę "odpowiednik" dzisiejszych rozwiązań opartych na FPGA.

W dniu 14.10.2024 o 10:46, Nakamichi napisał:

Dlatego możliwości ingerencji w strukturę foniczną są dość ograniczone , bo to co jest dostępne na zewnątrz to w zasadzie wzmacniacz napięciowy z buforem .

To dlatego proponowana na wstępie modyfikacja ( moim zdaniem ) nie bedzie miala istotnego wplywu na brzmienie .             

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jestem w trakcie wymiany kondensatorów i transformatorów

mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy jest sens wymieniać regulatory zasilania na bardziej bezszumowe ?

w dacu siedzą regulatory LM340T12 / LM340T05 oraz LM2912CT

w upgrajdzie polecali te robione w EU regulatory 

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 23.07.34.jpg

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 23.07.42.jpg

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 23.07.49.jpg

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 23.07.56.jpg

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 23.08.10.jpg

Zrzut ekranu 2024-11-5 o 23.09.15.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.10.2024 o 10:46, Nakamichi napisał:

Tam nie siedzi żadna typowa "kość" . W strukturze zawarty jest przetwornik I/V na jakimś AD .... .

Wyjście z tego DACa jest napięciowe. Zastosowany za nim pasywny filtr RLC moco przypomina   wcześniej stosowane  w wysokich modelach Denona opartych na PCM56. Potem Denon zarzucił ten pomysł. Chyba ze wzgędu na koszty- stosowane dobre filtry Murata były dość drogie w porównaniu z ceną rezystora.

Podobno ten filtr kształuje mocno brzmienie.

Edytowane przez jurek
2 godziny temu, jurek napisał:

Wyjście z tego DACa jest napięciowe. Zastosowany za nim pasywny filtr RLC moco przypomina   wcześniej stosowane  w wysokich modelach Denona opartych na PCM56. Potem Denon zarzucił ten pomysł. Chyba ze wzgędu na koszty- stosowane dobre filtry Murata były dość drogie w porównaniu z ceną rezystora.

Podobno ten filtr kształuje mocno brzmienie.

Wszystko sie zgadza i pisalem o wewnetrznym I/V . Natomiast filtr nie działa bezposrednio w pasmie akustycznym , a realizacja go w domenie pasywnej była raczej w pełni świadomym wyborem ( to nie jest NOS).

Nie zdecydowano sie dla tego modelu na filtry GIC obecne w modelach bliźniaczych stosowanych przez Parasounda w tych latach .

• Pokaż nowe odpowiedzi