Skocz do zawartości
IGNORED

Co dalej: Infinity Kappa 8.2 + NAD C372

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka lat temu skonfigurowałem sprzęt:

Pytanie na dzień dzisiejszy: chciałbym znowu zupgradować mój zestaw, żeby dźwięk był jeszcze (zauważalnie lepszy). Chciałbym stosunkowo w dobrym budżecie wymienić (stuningować) najsłabsze z ogniw mojego zestawu. Czy możecie coś zaproponować, zasugerować.  Nie mam oporów - jeżeli to ma sens - 'tuningować' sprzęt,  jeżeli nie ma to sensu - wymienić. 

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/168186-co-dalej-infinity-kappa-82-nad-c372/

Cześć 🙂 Co obecnie Ci przeszkadza w dźwięku? I ile chciałbyś wydać na ewentualne ulepszenia? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Właśnie. Co byś chciał poprawić? Co lubisz a co nie?

To był twój pierwszy system? Miałeś okazję w tym samym czasie słuchać innych?

Skąd pomysł na to? 

Jaki budżet?

Witam

Wychodzi na to, że chciałbym poprawić w całym zakresie brzmienie - bardziej przestrzennie, czysto, może nieco lepsza=wyrazistsza 'góra'.  

Budżet parę tyś.

To osobiście poszedłbym w DACa, który może dać fajną poprawę na tych polach. Sprawdziłbym na pewno iFi Audio iDSD Neo, które mamy w przegenialnej cenie obecnie 🙂 Fajne, szerokie granie, lekkie, otwarte. Dobry detal, przedstawiony w niemęczący sposób. Mamy też Qutesta w bdb cenie 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czasem można coś ugrać nietypowymi może metodami, ale przydało by się foto

zacisków Kappy z kablami ( jakimi ? ) i ew. zworkami bo ciężko w sieci o zdjęcie.

Samo istnienie potencjometru regulacyjnego dla tweetera razem jeszcze pewnie

z długimi kablami też przejrzystości nie poprawia ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.10.2024 o 11:39, wemibo napisał:

Witam

Wychodzi na to, że chciałbym poprawić w całym zakresie brzmienie - bardziej przestrzennie, czysto, może nieco lepsza=wyrazistsza 'góra'.  

Budżet parę tyś.

A może źródło?

W dniu 8.10.2024 o 09:39, wemibo napisał:

Witam

Budżet parę tyś.

Przdało, by się pomyśleć nad lepszym źródłem. Tego NAD'a też można zmienić na przykładowo Roksana K3, który poprawi górę, przejrzystość i stereofonię.

• 1 miesiąc później...

DZiękuję za pomocne odpowiedzi. A jeszcze odnośnie pomysłów:

1) Tuning wzmacniacza, tuning kolumn. Oba sprzęty są oryginalne, mają swoje lata. Generalnie z zasady lubię sprzęty oryginalne, ale skoro technika posunęła się z 20-30lat do przodu, a z drugij strony pewne elementy się starzeją (kondensatory) - to czemu nie.

2) Dodanie subwoofera aktywnego - tak żeby faktycznie bas schodził do częsttoliwości niższych niż mają kolumny?

Mam te Kappy. Wzmacniacz bym wymienił na Twoim miejscu. Czy ruszać zwrotnice od Kapp? Trochę trzeba mieć o tym pojęcie. Poprawna aplikacja tych kolumn jeśli chodzi o akustykę to 3/4 sukcesu, ale nie jest to łatwe.

Tuning tych kolumn robi opluwany na tym forum przez niektórych Wilk Audio. Nie miałem styczności z ich pracą. Są filmiki na YT i budzą we mnie zaufanie że mają pojęcie o tym, ale mogę się mylić.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

19 godzin temu, wemibo napisał:

2) Dodanie subwoofera aktywnego - tak żeby faktycznie bas schodził do częsttoliwości niższych niż mają kolumny?

SVS w konstrkcji zamkniętej. W kwestii modelu sporo zależy od budżetu no i metrażu, aczkolwiek większość z nich ma solidną skuteczność.

No dobrze - wzmacniacz do wymiany, a można prosić o kilka modeli w kolejności od najtańszych do najdroższych - oczywiście takich, które zauważalnie dadzą przeskok 'jakościowy' z obecnego NAD'a na inny.  NAD kosztował parę lat temu mnie 1300zł, więc mam nadzieję na propozycje grubo poniżej 10k zł. Chyba że się nie da, to też niech wybrzmi.

Co do subwoofera, to metraż ponad 65m2, słucham w odległości 5-6m.

47 minut temu, wemibo napisał:

No dobrze - wzmacniacz do wymiany, a można prosić o kilka modeli w kolejności od najtańszych do najdroższych - oczywiście takich, które zauważalnie dadzą przeskok 'jakościowy' z obecnego NAD'a na inny.  NAD kosztował parę lat temu mnie 1300zł, więc mam nadzieję na propozycje grubo poniżej 10k zł. Chyba że się nie da, to też niech wybrzmi.

Roksan K3, alternatywnie Atoll IN200Sig.

Kolumny masz świetne, znam dobrze model, nic ino pozazdrościć :)

47 minut temu, wemibo napisał:

Co do subwoofera, to metraż ponad 65m2, słucham w odległości 5-6m.

Odległość od suba nie jest tak istotna ponieważ to nie są tony kierunkowe. Z miejscem można pomyśleć i sprawdzić kilka pozycji. SVS SB-3000 będzie okej, DSP na pokładzie.

Edytowane przez Planeta Dźwięku

Wyżej zaznaczyłem - a co ze źródłem?

Modyfikuje wzmacniacze NAD ale tego modelu nie, są awaryjne.

Natomiast C372 to wzmacniacz o dużej mocy z mocnym dołem. Wiele innych na jego tle może mieć tego dołu za mało.

Jeżeli Twój pokój nadal wygląda jak na zdjęciu z tamtego tematu to zacznij od grubego dywanu, zasłon, firan, Zagrać jak najbardziej się da.

Kolumny jak Twoje odświeża mój kolega. Ma do tego sprzęt, doświadczenie i dużo tego robi.

Jakby co na pw podam do niego tel.

21 godzin temu, wemibo napisał:

Duży metraż, więc pomysł dobry. Sprawdziłbym nawet RELe z linii HT, np. HT1205. Dobrze radzą sobie w takich pomieszczeniach i są uniwersalne pod KD oraz stereo. 

Czy ja dobrze czytam???

Do Kapp subwoofer??? 

One potrafią tak zagrać basem, że rozbijają kamienie w nerkach.

Jeśli masz możliwość, pogadaj z kimś kto ma dobry wzmacniacz, pożycz i posłuchaj.

Ja słuchałem ich na jakimś podrzędnym wzmaku Yamahy i grały podrzędnie.  Jak je podłączyłem do mojego Rotela RA 1572 (byłego), to sprzedawca był w ciężkim szoku co sprzedaje. 

Myslę, żę Twój przypadek jest analogiczny

W dniu 22.11.2024 o 16:20, karolkos napisał:

Do Kapp subwoofer??? 

One potrafią tak zagrać basem, że rozbijają kamienie w nerkach.

Nikt tego nie neguje, pomieszczenie jest spore, oczekiwania mogę być różne. Fakt kolumny mają dobre uderzenie. Wzmacniacz do zmiany jest na pewno jeśli rozmawiamy o kwestii przestrzeni. Półka wyżej i coś z dobrą rodzielczością bo NAD dusi te kolumny. Wart sporawdzić tego Roksana :)

Ja na miejscu kolegi na początek rotowałbym wszystkim, tylko nie kolumnami. Może wzmacniacz z wbudowanym dobrym przetwornikiem bym wypożyczył z któregoś ze sklepów branżowych? Streamer z DAC?