Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Dac do leema tucana i Xavian XN 360?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczęła się jesień więc jest odpowiedni klimat do częstszego słuchania muzyki i...   zmian sprzętu. 

Posiadam Wzmacniacz i kolumny z bardzo fajnej półki. Gra to bardzo ciekawie ale zagrałoby dużo lepiej gdyby źródło i dac były lepsze.

Kolumny to xavian xn 360. Wzmacniacz - leema tucana II.

Z kolei słabsze ogniwa systemu to dac Yba hertrige d100 a źródło to mega popularny bsn 2i.

Jaki dac wybrać?  A może jednak skupić się na porządnym  streamerze?

Budżet to 10- 20 tys. Może być używka.

Osobiście skłaniam się w kierunku kupna  Daca - Pontus

Muzyka słuchana to w  zasadzie wszystko. Od jazzu przez elektronikę, rock po metal. 

Obecnie system daje wiele radochy i satysfakcji ze słuchania.  Leema oferuje porządnego kopa i specyficzny drive. Z kolei z kolumn ,, wylewają " się szerokie plany pełne powietrza, detalu i niemałej dozy ciepła.  Czuję jednak, ze jest hmm pewien niewykorzystany zasób dźwięków. 

No i teraz jak go najefektywniej wykrzesać? 

Jakieś propozycje ? Z góry dziękuję. 

3 minuty temu, aryman napisał:

Pontus

Będę trzymał kciuki! Ja ten DAC bardzo cenię, stanowi mocny element mojego systemu. Dojrzałe brzmienie, bardzo przestrzenne, analogowe, naturalne.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Tucana sama w sobie nie jest jakoś bardzo rozdzielczym wzmacniaczem. Gra piękną barwą, przestrzenią i ma powera, ale potrzeba jej dokładnego źródła. Fajnie może być z Chordem TT2, ale możesz też spróbować Qutesta. Tucana to dual mono, ale nie pamiętam , czy jest zrealizowana w całości symetrycznie, więc te xlr-y można by sobie odpuścić.

Edytowane przez essewissa
18 minut temu, essewissa napisał:

Tucana sama w sobie nie jest jakoś bardzo rozdzielczym wzmacniaczem. Gra piękną barwą, przestrzenią i ma powera, ale potrzeba jej dokładnego źródła. Fajnie może być z Chordem TT2, ale możesz też spróbować Qutesta. Tucana to dual mono, ale nie pamiętam , czy jest zrealizowana w całości symetrycznie, więc te xlr-y można by sobie odpuścić.

Tucana jest bardzo rozdzielcza. Dwie najmocniejsze strony tego wzmaka to power i rozdzielczość właśnie.  Niebywałe wprost detale wyciąga z nagrań.  Mam go od trzech lat i nadal potrafi mnie ten piec zaskoczyć!🙂

Teraz, essewissa napisał:

Miałem Tucanę i mam inne zdanie. 

Oki. Może z innymi kolumnami grała i grała przez to inaczej. Ja miałem ja z monitorami rls nereida a teraz z  xavianami ( w obu scan speak ). W obu zestawieniach było mnóstwo detalu.

2 godziny temu, aryman napisał:

A może jednak skupić się na porządnym  streamerze?

Od tego bym zaczął. Choć mimo wszystko proponuję do posiadanego przetwornika dokupić konwerter i komputer z zainstalowanym oprogramowaniem. Roon lub jriver. To bardziej perspektywiczne rozwiązanie 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Od tego bym zaczął. Choć mimo wszystko proponuję do posiadanego przetwornika dokupić konwerter i komputer z zainstalowanym oprogramowaniem. Roon lub jriver. To bardziej perspektywiczne rozwiązanie 

Hmm. Myślisz że jakościowo będzie lepiej niż np. Połączenie bsn2i + pontus dac?

Miałem ten wzmak i uważam go za bardzo ciekawy. Lubię to brzmienie i polecam go dalej. 

Do tego systemu wystarczy chord qutest. Doda energii, żywiołowości i rozdzielczości. Zostaje 75 procent budżetu. 

Można by pomyśleć o wyższym Hugo tt 2

W takim przypadku także zostanie budżet na nowego node i dokupienie licencji Dirac 

To da więcej niż sam przetwornik 

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem ten wzmak i uważam go za bardzo ciekawy. Lubię to brzmienie i polecam go dalej. 

Do tego systemu wystarczy chord qutest. Doda energii, żywiołowości i rozdzielczości. Zostaje 75 procent budżetu. 

Można by pomyśleć o wyższym Hugo tt 2

W takim przypadku także zostanie budżet na nowego node i dokupienie licencji Dirac 

To da więcej niż sam przetwornik 

Dzięki za wskazówki.  A z pontusem miałeś kontakt ?  Hugo tt to 20 tys..

Pontus uzywka to powiedzmy 7 tys. Pytanie czy warto aż tyle inwestować? Czy różnice będą aż tak duże i namacalna?

Wiem , wiem , sam muszę posłuchać 🙂

Ale wcześniej chce zrobić rozeznanie w temacie. 

3 godziny temu, aryman napisał:

Hmm. Myślisz że jakościowo będzie lepiej niż np. Połączenie bsn2i + pontus dac?

Myślę, że tak. Sam mam Pontusa i wiem jak dobry jest to przetwornik ale też wiem, jak istotne jest dobre źródło. A bsn mimo, że nie jest złe a pod względem aplikacji o obsługi wręcz doskonałe, ustępuje bardziej zaawansowanym rozwiazaniom. Zainstaluj sobie na komputerze wersję testową Roon, Audirvany, czy JRiver podłączając do posiadane go przetwornika i zobaczysz czy w Twoim przypadku to rozwiązanie ma sens 

2 godziny temu, aryman napisał:

uzywka to powiedzmy 7 tys. Pytanie czy warto aż tyle inwestować? Czy różnice będą aż tak duże i namacalna?

Im lepsze zrodlo tym lepszy dzwiek. Transport tez oczywiscie ma znaczenie ale przedewszystkim zrodlo. Nie oszczedzalbym na DAC. Przy tym budzecie mozna cos juz z wyzszej polki miec co nie bedzie waskim gardlem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie ma sensu kupować Pontusa gdy taniej można mieć Gustard R26, który spełnia wszystkie oczekiwania. 

Najlepiej go połączyć z transportem poprzez USB i izolację galwaniczną USB - np. WiiM Ultra, Bluesound Nano.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć 🙂 Opcji trochę jest, jak już koledzy wyżej napisali 😉 Od siebie dorzucę brytyjskie iFi iDSD Pro Signature, a także polskiego Fezza Equinox Prestige EVO. Dwa bardzo fajne DACi, iFi ma kilka opcji na sygnaturę brzmienia dzięki opcji lampowej, ale ogółem oba są cieplejsze i stawiają na przyjemność z odsłuchu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 godzin temu, aryman napisał:

Dzięki za wskazówki.  A z pontusem miałeś kontakt ?  Hugo tt to 20 tys..

Pontus uzywka to powiedzmy 7 tys. Pytanie czy warto aż tyle inwestować? Czy różnice będą aż tak duże i namacalna?

Wiem , wiem , sam muszę posłuchać 🙂

Ale wcześniej chce zrobić rozeznanie w temacie. 

Tak moim zdaniem denafrips gra spokojnie dźwiękiem bardziej zrównoważonym delikatniejszym pełnym ale nieco mniej dynamicznym. Dlatego uważałem że w twoim systemie deczko lepszy może okazać się qutest. 

Ale wiadomo to kwestia indywidualnych preferencji i odsłuchów.