Skocz do zawartości
IGNORED

"Buczenie" gramofonu. Proszę o poradę.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam na imię Dawid i jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość 😉

Długo próbowałem znaleźć informacje na rozwiązanie mojego problemu, ale niestety już chyba próbowałem wszystkiego i nie wiem co mam robić. Może po kolei.

Mam gramofon Audio Technica At LP120X (wkładka to AT-VM95ML). Jest on podłączony do przedwzmacniacza Thorens MM 008. Odbiór muzyki niestety odbywa się na mini wieży Panasonica SA-PMX90, piszę niestety bo nie jest to może dobry pomysł na słuchanie muzyki na takim sprzęcie, ale nie mam za bardzo innych warunków. Poza tym brzmienie jest dla mnie zadowalające. Problem polega na tym, że jak chcę posłuchać trochę głośniej muzyki to gramofon wpada w jakiś rezonans i zaczyna buczeć. Żeby było śmieszniej to wystarczy jak położę igłę na niekręcącą się płytę i podkręcę głośność to problem również występuje. Napiszę jak to wszystko wygląda i co już próbowałem robić:

- gramofon stoi na tej samej półce co głośniki. Myślałem, że w tym tkwi problem i odstawiałem głośniki oraz gramofon w inne miejsca. Nic sie nie zmieniło.

- po podłączeniu słuchawek problem ten nie występuje, nie ma efektu buczenia w słuchawkach

- kombinowałem z naciskiem igły na płytę (+/-). Bez zmian

- przekładałem odwrotnie wtyczkę od zasilania. Bez zmian.

- zmieniałem kable cinch. Bez zmian.

- robiłem testy z głośnością z zamkniętą i zdjętą pokrywą. Bez zmian.

- mam drugą wkładkę do tego gramofonu, po zamontowaniu jej również brak poprawy.

- gramofon stoi na podkładce z nóżkami antywibracyjnymi

- gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz, po przełączeniu na Line nic się nie zmienia

Nie wiem co mam już robić, czy to wina gramofonu, czy może czegoś innego. Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. Mam płyty, które same w sobie są nagrane głośniej i nie muszę jakoś bardzo podkręcać głośności. Basy są mocne i to dla gramofonu nie robi wrażenia. Problem się pojawia niezależnie od tego czy jest głośna muzyka czy cicha, tylko od tego że podkręcę na 3/4 potencjometr.

To chyba tyle, mam nadzieję że ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać. Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi 🙂

Sprzężenie. Dźwięk z glosników oddzialywuje na iglę, wprowadzajac ją w wieksze drgania przez co glosniki wytwarzają większe ciśnienie akustyczne co jeszcze bardziej pobudza igłę i koło się zamyka.

Spróbuj inaczej ułożyć kable łączące gramofon z przedwzmacniaczem i przedwzmacniacz ze wzmacniaczem. Oddal je od siebie, inaczej poprowadź. Druga sprawa to pojemność elektryczna tych kabli. Powinna być raczej mała, jakieś 80 pF. Innych pomysłów nie mam.

Czy przy załączonym pre w LP 120 i kablu w Panasonicu dzieje się tak samo

bez udziału Thorensa ? Czy próbowałeś podnosić wtedy patefon ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a gramofon jest uziemiony ?

jak jest , to kabelki przy wkładce sprawdź czy nie spadły albo nie są luźne.

czy gramofon nie stoi obok czego typu duży transformator.

22 godziny temu, moltos napisał:

Może regulator poziomu basu w wieży Panasonica jest za bardzo podkręcony?

Podejrzewam, że coś jest z basem. To znaczy jak igła leży na płycie i podkręcę bas na maksa to buczy. Bez odtwarzania muzyki.

20 godzin temu, audioburak napisał:

Czy przy załączonym pre w LP 120 i kablu w Panasonicu dzieje się tak samo

bez udziału Thorensa ? Czy próbowałeś podnosić wtedy patefon ?

Próbowałem z wbudowanym wzmacniaczem testować wszystko tak samo. Przenosiłem również gramofon w inne miejsce z dala od głośników i wieży. Nic się nie zmieniło.

9 godzin temu, bolo_senor napisał:

a gramofon jest uziemiony ?

jak jest , to kabelki przy wkładce sprawdź czy nie spadły albo nie są luźne.

czy gramofon nie stoi obok czego typu duży transformator.

Tak, jest uziemiony do przedwzmacniacza. Stoi obok tej miniwieży, ale po przestawieniu w inne miejsce dzieje się to samo.

Chodzi o podniesienie i trzymanie go przez chwilę w dłoniach, a nie przeniesienie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, audioburak napisał:

Chodzi o podniesienie i trzymanie go przez chwilę w dłoniach, a nie przeniesienie 😉 

A ok 🙂 sprawdzę wieczorem po pracy.

Dzień dobry, chciałbym się dołączyć do dyskusji bo mam podobny problem z buczeniem gramofonu.
Gramofon Jaytec DJT-2 z wkładką Ortofon 2M RED, przedwzmacniacz Black Cube statement, amplituner ARCAM AVR750 kable melodica purple ale bez uziemienia, dołożyłem kabel uziemiający osobno, dodatkowo dołożyłem uziemiającą wtyczkę firmy melodica co znacznie zmniejszyło buczenie ale nadal jest ono mocno słyszalne.
Gramofon oddalałem od amplitunera ale wtedy stał blizej głośników KEF R700

Preamp wpięty jest poprzez kable RCA do amplitunera w kanał CD

próbowałem grzebać w ustawieniach preampa ale to tez nic nie zmieniło 
Kupiłem pistolet antystatyczny i to również nie pomogło ZEROSTAT 2

Podłączyłem gramofon i preamp do drugiego wzmacniacza Unison Simply Italy, który mam wpięty do komputera i zero szumów i buczenia jest cichutko i czysto gra

Co można zrobić aby gramofon wrócił na pierwotne miejsce i jak się pozbyć szumów i buczenia?

12 godzin temu, przmor napisał:

To jest klasyczne sprzężenie akustyczne. Nie wydziwiajcie panowie.

nie , buczenie to 50 hz z sieci.

sprzężenie to zniekształcony dźwięk.

Znalazłem odpowiedź, w ustawieniach Arcama redukcje trzeba ustawić 4RMS wtedy przestaje buczeć, i redukcję szumów. Teraz działa wszystko idealnie

15 godzin temu, Sivy_89 napisał:

Tak, jest uziemiony do przedwzmacniacza. Stoi obok tej miniwieży, ale po przestawieniu w inne miejsce dzieje się to samo.

spróbuj odłączyć , bo możesz też mieć pętlę masy.

jedne urządzenie powinno mieć bolec w gniazdku 

Edytowane przez bolo_senor
nie , buczenie to 50 hz z sieci.
sprzężenie to zniekształcony dźwięk.
Mam to samo u siebie kiedy za mocno podkręcę głośność. Wystarczy na chwilę ściszyć aby buczenie całkowicie ustało czyli jest to sprzężenie akustyczne a nie przydźwięk 50Hz. U kolegi pytającego zjawisko buczenia nie występuje na słuchawkach co w przypadku sprzężenia jest zrozumiałe. Proponuję jeszcze przyjrzeć się ruchowi membran głośników po opuszczeniu igły na płytę zanim pojawi się muzyka, czy membrany mocno się wychylają?
Do poczytania choćby to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 minut temu, przmor napisał:

zjawisko buczenia nie występuje na słuchawkach

a powinno , w takim razie faktycznie może tak być.