Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 30mkw, rock metal (Rotel?)

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o propozycje zestawów amp+kolumny.

Metraż: 30mkw

Gatunki: bez ograniczeń, ale z naciskiem na muzykę ekstremalną. 

Oczekiwania brzmienia: soczystość i masywność, ale szybkie partie basu, czy perkusji muszą być czytelne. Niestety mam prawie 50 lat, subtelności wysokich tonów już nie dla mnie i chyba kilka lat prób kapeli, po których piszczało w uszach, zrobiły swoje. Słyszę, ale góra obcięta...

Ważne: żeby dobrze brzmiało, gdy słucham cicho. Mnie NIGDY nie słyszą sąsiedzi.

Budżet: 3-4 kPLN za element. Przy moich uszach nie ma sensu brać kredytu na hi-end.

Źródła: CD, gramofon. 

Może być full analog, mam zewnętrzny DAC, żeby tv odpalić.

Nowe/używane: jak najbardziej używane.

Myślałem o Rotel A14, bez zastanawiania się nad kolumnami. Potem znalazłem info, że Yaqin mc-100b polecają do ciężkiej muzyki (spokojnie, mody sam polutuję). Choć w klasie A, to on chyba "ciągnie" bez przerwy 250W niezależnie od głośności...

Jestem z tych, co uwielbiają i Kaczmarskiego, i Jarre'a, i Type O Negative, i Neurosis, i Garbarka, i Obituary. I bluegrass, i jazz, i death metal. Omijam muzykę taneczną, radiową, z list przebojów.

By the way - Fyne f501, czy f502 "uciągną" metal?

Edytowane przez Sinuhe
https://www.audiostereo.pl/topic/168285-zestaw-do-30mkw-rock-metal-rotel/
58 minut temu, Sinuhe napisał:

Myślałem o Rotel A14

Rotel A14 mk2 jest teraz w mega promce 😉 4699 pln za taki wzmacniacz to okazja 😉 

Co do niego? Może Elac zobacz model Debut Reference F5, albo Indiana z serii Diva

Zapraszamy na odsłuch do nas.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Lampę na Twoim miejscu bym odpuścił, a już szczególnie chińską... Rotel A14 to dobry wybór, którego bym się trzymał dodałbym ewentualnie Hegel H80/H90 z używek. Kolumny Fyne F502 wydają się spoko, ale nie wiem jak sprawdziłyby się z ekstremalną muzyką. Dodatkowe opcje jakie bym dopisał do listy to używane Heco Aurora 700 lub 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

2 godziny temu, Sinuhe napisał:

Myślałem o Rotel A14,

Bardzo dobry wybór. Będziesz co prawda musiał zmienić zainteresowania muzyczne na coś w rodzaju Zdzisława Sośnicka, Britney Spears czy playlista z RMF MAX ale poza tym OK. Jest to sprzęt popularny ale przez pryzmat ceny a nie wybitnej jakości . I zdecydowanie nie jest to sprzęt do dynamicznego grania na niskim poziomie głośności. Zagra fajnie ale dopiero, gdy go rozkręcisz. O wiele lepszym kierunkiem jest używany Naim 5si lub jego wcześniejsze wersje. Wzmacniacze Cyrusa, Rega, Denon warto wziąć pod uwagę. Niemniej jeśli budujesz zestaw od zera, ma być uniwersalny pod względem gatunków muzycznych i dobrze grać po cichu, pomyśl o zestawie z głośnikami aktywnymi

po prostu do tego Rotela trzeba podpinać cieplejsze w barwie kolumny. Miękki bas i nienatarczywa góra w kolumnach i będzie grało. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, piotrek7 napisał:

Niemniej jeśli budujesz zestaw od zera, ma być uniwersalny pod względem gatunków muzycznych i dobrze grać po cichu, pomyśl o zestawie z głośnikami aktywnymi

W tej kwestii wiem jeszcze mniej...

Można liczyć na jakąś propozycję?

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

po prostu do tego Rotela trzeba podpinać cieplejsze w barwie kolumny. Miękki bas i nienatarczywa góra w kolumnach i będzie grało. 

Wszystko OK. Tylko wróć uwagę na założenia.

2 godziny temu, Sinuhe napisał:

i death metal.

A jak do tego dodasz bardzo niski poziom głośności, to sorry. Ten Rotel polegnie. Nawet z takimi głośnikami jak JBL4312. Tu niestety warunki dyktują ograniczenia segmentu, w którym lokowany jest ten wzmacniacz. Nie zagra, jeśli go nie rozkręcisz. 

5 minut temu, Sinuhe napisał:

W tej kwestii wiem jeszcze mniej...

Można liczyć na jakąś propozycję?

Za 4 tys kupisz na rynku wtórnym bardzo dobry przedwzmacniacz (choćby lampowy). Głośniki aktywne w cenie 3-4 tys też spokojnie znajdziesz. W miarę potrzeb i możliwości finansowych będziesz mógł z czasem rozbudować ten zestaw o subwoofery, które są wręcz niezbędne przy graniu na niskim poziomie głośności. Zacząłbym od 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może do tej muzyki nowa seria JBL - Stage II. Zwykle łatwe do napędzenia, dynamiczne,

a serie z tytanowym tweeterem są wystarczająco "wyraziste".

Rotel 14 sądzę, że dałby im radę, jednak co do cichego słuchania, to nie wiadomo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Sinuhe

A jaki masz ten DAC ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

@Sinuhe

A jaki masz ten DAC ?

S.M.S.L. 300 mkII

Obsługuje TV i zastępuje słaby przetwornik w Azur 351C. Odtwarzacz będzie kolejnym klockiem do zmiany. 

Edytowane przez Sinuhe

Słucham podobnej muzyki. Generalnie spora rozpiętość. Od lekkiego Jazzu, do Death Metalu. Parę dni temu nabyłem używanego Denona PMA-1510AE. Podłączone do MA Silver 200. Uważam, że przy cichym słuchaniu rewelacja, bo na zerowych ustawieniach barwy tonów gra bardzo dynamicznym i soczystym basem. Góra bardziej wycofana, co może przy niektórych produkcjach trochę przeszkadzać, ale nie czarujmy się. Metal, szczególnie stare produkcje, bardziej ekstremalne, bywają tak nagrane, że ciężko tego posłuchać bez korekcji tonów 🙂

2 minuty temu, Sinuhe napisał:

S.M.S.L. 300 mkII

W takim razie polecam używane Pylon Audio Jade 20

Ukryta Zawartość

+ chiński klon MF A1

Ukryta Zawartość

Jak będziesz chciał podłączyć więcej urządzeń to dokupisz chińskie pre:

Ukryta Zawartość

Brzmienie Cię zadowoli w 100%. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Rafaello_666 napisał:

ale nie czarujmy się. Metal, szczególnie stare produkcje,

BZDURA!!!!!! Mam pierwsze europejskie tłoczenie Testament The New Order. To gra tak, że ja pie....ę. Deklasuje współczesne wydania. Stare edycje Mety też są o niebo lepsze od współczesnych. Sodom? Miód dla uszu. Oczywiście nie mówię o jakichś garażowych nagraniach, gdzie faktycznie nie da się tego słuchać. Natomiast niestety jeśli chodzi o metal, głównym problemem są niedomagania sprzętu a nie muzyki. Zwłaszcza jeśli chce się ją odtworzyć na sprzęcie z segmentu home audio (właśnie wspomniany Rotel czy polecane przy każdej okazji przez branżę Kambodże) a nie hi-fi czy hi-end

Teraz, piotrek7 napisał:

BZDURA!!!!!! Mam pierwsze europejskie tłoczenie Testament The New Order. To gra tak, że ja pie....ę. Deklasuje współczesne wydania. Stare edycje Mety też są o niebo lepsze od współczesnych. Sodom? Miód dla uszu. Oczywiście nie mówię o jakichś garażowych nagraniach, gdzie faktycznie nie da się tego słuchać. Natomiast niestety jeśli chodzi o metal, głównym problemem są niedomagania sprzętu a nie muzyki. Zwłaszcza jeśli chce się ją odtworzyć na sprzęcie z segmentu home audio (właśnie wspomniany Rotel czy polecane przy każdej okazji przez branżę Kambodże) a nie hi-fi czy hi-end

No wiesz, Testament i Meta, to mainstream. To już jest nagrane nieźle. Za to jak posłuchasz np. Bathory "Blood, Fire, Death", czy jakieś pierwsze płyty kapel death metalowych, ale jeszcze z końcówki lat 80-tych, to nie wiem, czy jakiś hi-end wiele im pomoże...

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Cyrusa, Rega, Denon

Ok, będę ogarniać teorię aktywnego sprzętu, ale i klasycznych rozwiązań.

Czy w przypadku Cyrusa warto zwrócić uwagę na tego podstawowego Cyrus One?

Jeżeli tak, to jakie kolumny brać przykładowo pod uwagę?

9 minut temu, Sinuhe napisał:

Cyrus One?

Zdecydowanie NIE

9 minut temu, Sinuhe napisał:

jakie kolumny brać przykładowo pod uwagę?

O wysokiej skuteczności. Wspomniałem JBL4312 ale to trochę wyższa cena. Nawet na rynku wtórnym choć starsze wersje zbliżają się do założonego budżetu. Ale i tak zdecydowanie polecałbym to, co sugerowałem. Lampowe pre i głośniki aktywne. 

24 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Za to jak posłuchasz np. Bathory "Blood, Fire, Death", czy jakieś pierwsze płyty kapel death metalowych,

Dlatego wspomniałem o nagraniach "garażowych". Tego nie da się słuchać na niczym (może z wyjątkiem boomboxa) i należy traktować jako artefakt a nie wartościowy materiał muzyczny.  

34 minuty temu, piotrek7 napisał:

Dlatego wspomniałem o nagraniach "garażowych". Tego nie da się słuchać na niczym (może z wyjątkiem boomboxa) i należy traktować jako artefakt a nie wartościowy materiał muzyczny.  

Bez komentarza.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Rotel ze swoją filozofią brzmienia według mnie nadaje się do metalowej muzyki jednakże jako właściciel Naima namawiam Cię do rozważenia wzmacniacza tej firmy, bo brzmienie tych wzmacniaczy idealnie sprawdza się w rocku oraz cięższych jego odmianach. Budżet starcza Ci na Naima Nait XS, który to jest klasą wyżej pozycjonowany aniżeli Nait 5si.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naturalnie do tej klasy wzmacniacza szukałbym kolumn z rynku wtórnego, które będą znaczniej lepszej jakości aniżeli nowe ich odpowiedniki w założonym budżecie. Na tą chwilę jest w czym wybierać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Pamiętam nagrania "Fali" - niczym się to nie różniło od nagrywania kapeli w garażu jamnikiem. 

Ale...

Może ktoś da radę, gdzie zaproponuje konkretny model wzmacniacza z konkretnymi kolumnami. 

Tak, zgadza się, budżet jest, jaki jest - w pon mam laryngologa, który powie, czy coś jeszcze wysłyszę, czy nie. Toteż, naprawdę nie trzeba celować w bardzo wyrafinowany sprzęt. Ale też tak zupełnie głuchy nie jestem.

Edit: jak na zawołanie.

Tal, dziękuję! 

Edytowane przez Sinuhe
4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Zdecydowanie NIE

O wysokiej skuteczności. Wspomniałem JBL4312 ale to trochę wyższa cena. Nawet na rynku wtórnym choć starsze wersje zbliżają się do założonego budżetu. Ale i tak zdecydowanie polecałbym to, co sugerowałem. Lampowe pre i głośniki aktywne. 

Moim zdaniem, większość pierwszych płyt, czasem nawet drugich, kapel, które wyznaczały trendy i nowe brzmienia w metalu, można by zakwalifikować jako brzmienie "garażowe". Traktowanie ich jako "artefakt" oznaczałoby rezygnację ze słuchanie bardzo dobrej muzy. Tylko kiepsko nagranej. A po to mamy różnorodność sprzętu, a nawet gałeczki do kręcenia, żeby kiepskim nagraniom pomóc. I tyle.

I sorry za zmierzanie w kierunku off topa. Już nie zmieniam tematu 😉

Edytowane przez Rafaello_666

A ja mam tak:

B&W606, z rezystorkiem przyciszającym tweeter i gąbkami w otworze BR,

oraz sub

B&W608, który zamiast typowej dla niewielkich kolumn górki na basie w okolicach 100Hz, rozciąga pasmo w okolice 40Hz

Mam, i od dwóch a może trzech lat nie zmieniam.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

3 godziny temu, Sinuhe napisał:

Może ktoś da radę, gdzie zaproponuje konkretny model wzmacniacza z konkretnymi kolumnami. 

Zaproponowałem. Ale bez odzewu. 

Wszystkie inne propozycje są gorsze od mojej wizji. Gwarantuję. 

Edytowane przez Piopio

14 minut temu, Piopio napisał:

Wszystkie inne propozycje są gorsze od mojej wizji. Gwarantuję. 

Wierzę, ale też Jade, to już pułap cenowy, w który nie celuję...

7 minut temu, Sinuhe napisał:

Wierzę, ale też Jade, to już pułap cenowy, w który nie celuję...

Masz budżet 8K. Za 7K kupisz używane kolumny a za 850 zł wzmacniacz. 

4 godziny temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Powyższe Monitor Audio spełniają wymagania pod względem wielkości przetworników i myślę, że wypełnią odpowiednio dźwiękiem te 30m², może kolega @Mark75X podzieli się opinią na ich temat, bo jeśli się nie mylę to jakiś czas temu nabył je jako nowe, a jeśli się mylę to przepraszam.

Towarzystwem dla tych Monitor Audio mógłby być poniższy Rotel ze swoimi 120W, który spokojnie by sobie poradził z tymi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Jak już Alison Krauss z Tyminskim, to tylko JBL 😉 do tego Rotela 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, Tal napisał:

może kolega @Mark75X podzieli się opinią na ich temat, bo jeśli się nie mylę to jakiś czas temu nabył je jako now

To prawda. Wybrałem te głośniki o bardzo solidnej podstawie basu, naprawdę potężnym brzmieniu, w następstwie Heco Aurora 700 o chyba jeszcze ciut masywniejszym basie, ale jednak w przeciwieństwie do Auror, o większej rozdzielczości i jaśniejszej górze. Polecam zatem autorowi wątku obydwa do przetestowania. Każdy zdecydowanie rekomendowany do dużych pomieszczeń, pow. 20 m2. Kolejnym, trzecim modelem, którego zakup także warto rozważyć przy danym budżecie i oczekiwaniach względem charakterystyki tonalnej, jest Polk Audio Reserve R 600. To kolumna o równie bardzo masywnym, gęstym basie w dolnym zakresie, i mocnym, wyrazistym, punktowym w górnym. Bardziej detaliczna od Auror, a zarazem ciemniejsza od MA Bronze 500.

Edytowane przez Mark75X
10 godzin temu, piotrek7 napisał:

edycje Mety też są o niebo lepsze od współczesnych. Sodom? Miód dla uszu.

Zgadza się. Mam CD And Justice for All Metallici z 1988 r., a więc chyba pierwsze wydanie po wypuszczeniu tego albumu w tym samym roku i Agent Orange Sodomu z 1990 (pewnie pierwsze albo jedno z pierwszych). Żadnych poważniejszych uwag. Są to naprawdę bardzo przyzwoite brzmieniowo realizacje. 

15 godzin temu, Sinuhe napisał:

Ważne: żeby dobrze brzmiało, gdy słucham cicho

Może być full analog, mam zewnętrzny DAC

subtelności wysokich tonów już nie dla mnie

Biorąc z kolei pod uwagę te oczekiwania względem wzmacniaczy oraz budżet, "polowałbym" na NAD C375BEE, a więc najwyższy w linii jego czysto analogowych wzmacniaczy, do niedawna dostępny jeszcze w salonach (może jeszcze "upolujesz"). Moc min. 150 W przy 8 Ω (rzeczywista w testach jeszcze wyższa - jak to u Nada, bardzo uczciwie), a więc bardzo wysoka, co niezmiernie istotne właśnie przy cichych odsłuchach. Bardzo, naprawdę bardzo solidny brzmieniowo wzmacniacz o wyjątkowo silnym, gęstym, wyśmienitym basie, idealny jak dla mnie do metalu. Alternatywnie możesz też wziąć pod uwagę niższy model, tj. C356BEE. Koledzy z większym doświadczeniem najpewniej podzielą moje uwagi i będą w stanie doradzić inne rodzaje.

Edytowane przez Mark75X
  • Pokaż nowe odpowiedzi