Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn DALI przez McGyvera

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru lat mam kolumny Dali Evidence 470, ale nie byłem do końca zadowolony z dźwięku, jaki prezentowały. Blisko ściany basu było zbyt dużo przy tym był trochę monotonny, przy ustawieniu daleko od ściany basu było mało, Postanowiłem je zmodyfikować w stronę dźwięku, który bardziej mi odpowiada – szybkiego i detalicznego z kontrolowanym basem. Sam trochę w nich dłubałem aż w końcu zdecydowałem się oddać je w ręce McGyvera. Do dyspozycji dostał kolumny (oryginalne głośniki w nich to 2xVifa M18WH – modyfikowana dla Dali z 8 na 9 omów- i Seas KT28F) oraz po parze Vify PL18, Vify M18WO i Scan Speaka 9700. Wytłumaczyłem McGyverowi, jakiego dźwięku oczekuję. Założenie było takie: zachować skrzynki i wybrać z dostarczonych głośników najlepiej brzmiącą konfigurację. Zaprojektować zwrotnice od nowa. Pozostać przy konstrukcji 2 ½ drożnej. McGyver postanowił dać na dół M18WO lub PL18, zostawić na środku M18WH i zaproponował na górę wstawić Dynaudio D28/2 zamiast SS9700. Ponieważ brzmienie kolumn Dynaudio mi się nie podoba, wolałem jednak Scan Speaka. Niestety przy montażu, okazało się, że kupione kilka lat temu u dystrybutora głośniki Scan Speaka 9700 mimo naklejki nie były „pełnymi 9700”. Front i układ magnetyczny miały oryginalne, ale były one po „refurbishingu” - membrana była z modelu, 9300/9500 co spowodowało, że faworyt SS 9700 będący de facto SS9500 odpadł w przedbiegach. Uczulam DIYowców. Jak coś kupujecie – sprawdźcie dokładnie co dostajecie!

Jako niskotonowy ostatecznie wybrany został PL18, jako nisko-sredniotonowy M18WH. Skrzynia została przestrojona, zmniejszone objętości.

I wreszcie odsłuch.

Przy zestawie PL18+M18WH i „SS 9500” dźwięk mi nie odpowiadał. Góra była zbyt przygaszona i zabrakło dynamiki.

Na szczęście kompania McG&G (McGyver i Grzegorz) posiada szafę pełną głośników;-) i Panowie zaproponowali inne rozwiązania. Rozpoczęła się zabawa w uzyskanie optimum brzmienia. Ponieważ chłopaki już wiedzieli, jaki dźwięk lubię – Grzegorz wstawił do skrzynek zamiast SS, Vifę - metalową D25, a następnie dla porównania Dynaudio D28/2. Oczywiście za każdym razem dokonując odpowiednich zmian w zwrotnicy. Zestaw z Vifą D25 cechował się potężnym wykopem, dużą szybkością i ostrą górą. Dynaudio natomiast pokazało zupełnie inną klasę. Dźwięk bardzo spójny, mnóstwo szczegółów bez ostrości na górze. Odrobinę stonowany, ale też z energią. Nawet przy cichym słuchaniu grały z dużą rozdzielczością i pełnym pasmem. W tej konfiguracji słychać było, że Dynaudio to inna liga niż Vifa. Że są to głośniki wyższej klasy i wymagają lepszych głośników na dół. Dźwięk nie miał nic wspólnego z tym, który słyszałem w Dynaudio Audience, dla mnie był zdecydowanie lepszy niż w firmowej aplikacji. Zaproponowane rozwiązania bardzo się różniły, lecz jednocześnie bardzo mi się podobał dźwięk, jaki prezentowały. Kombinacja z D28 najbardziej mi się podobała, jednak cena Dynaudio spowodowała, że pozostałem przy Vifie D25. Może kiedyś kupię Dynaudio i zmienię tweeter – już wiem jak to gra :-) i kto jest w stanie wymienić tweeter i jednocześnie wyfrezować otwór, gdyż Dynaudio maja większy front niż Vify.

Podsumowanie:

1.Z zewnątrz kolumny się nie zmieniły.

2. Wewnątrz zostały wklejone płyty MDF zmniejszając pojemność dociążając kolumny.

3. Zastosowano głośniki Vifa PL18, M18WH, D25.

4. Zwrotnica została na nowo zaprojektowana.

5. Efekt jest doskonały!! Mam taki dźwięk jak chcę. McGyver i Grzegorz cierpliwie, przez wiele godzin słuchali moich komentarzy dotyczących odsłuchu i moich preferencji brzmieniowych, dokonując „na żywo” wielu zmian w strojeniu kolumn, aż uzyskany został taki dźwięk, jaki chciałem.

Polecam osobom niezadowolonym z dźwięku swoich kolumn kontakt z tym duetem (McG&G). Oni naprawdę wiedzą "o co chodzi" i "czym to się je".

Dzieki Panowie!

[obrazekLUKASZ-282539_1.jpg] [obrazekLUKASZ-282539_2.jpg] [obrazekLUKASZ-282539_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2077-100009000 1170265910_thumb.jpg

post-2077-100009001 1170265908_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16829-tuning-kolumn-dali-przez-mcgyvera/

sorki, ale czym różni się sama kopułka 9500 od 9700, czy 9900? Te głośniki różnią się raczej szczegółami konstrukcyjnymi Słyszałem, że poza tym, że do wyższych modeli są jakos selekcjonowane, to na pierwszy, drugi i pietnasty rzut oka różnic nie widać. Moze słychać, tego nie wiem, dlatego pytam. Poza tym kiedyś miałem wypadek z moim siostrzeńcem i jego paluszkiem oblepionym tortem i trza było wymieniać komplet do 9900. Pan Akustyk przysłał mi 2 szt do Skana neodymowego, już myślałem, że to jakaś pomylka, ale po otwarciu głośnika okazało się, że kopulki są identyczne.

pozdr.

SS9300 i 9500 różnią się szczegółami konstrukcyjnymi, ale membrany mają takie same. SS9700 i 9900 mają inne membrany niż 9300/9500, są one inaczej powlekane, i to widać. Natomiast 9900 od 9700 różnią się tylko frontem z dużym "kapeluszem".

McGywer to osoba ze zwrotkami w łapkach (w prawej oryginał:))).

Miło poczytać i jeszcze milej popatrzeć jak sie robi dobry dźwięk. Biorąc pod uwagę jak u mnie grały E470 przed a po modyfikacji McGywera wierzę, że bardzo dobry dźwięk. Tylko jakim sposobem chłopaki wkleili Ci MDF do środka zmniejszając litraż? Pruli obudowy czy po kawałecku metodą "na ginekologa" wklejali?

Pozdrwiam!

Croolick

>>NaLeSnik

Koszt tuningu jest uzależniony od zakresu prac. Panowie są "elastyczni", zarówno jesli chodzi o zakres prac jak i poziom adekwanych do niego kosztów. W tym przypadku dochodził też głosnik z zapasów McGyvera. Ja jestem zadowolony z rozliczenia. Warto podkreslić, że ten tuning był wykonany pod moje preferencje brzmieniowe, brałem w nim udział. Porównbałbym te kolumny do dobrze skrojonego na miarę garnitur, pasuje najlepiej. Sprzęt się dopasował do mnie, a nie ja do sprzętu.

Myslę, że w sprawie kosztów - to indywidualnie z każdym przypadkiem do McGvera na priv. Zmiana dźwięku po tuningu jest absolutnie nieporównywalna do zakresu zmiany dźwieku którą wniósłaby zmiana interkonektu w podobnej cenie.

Zydelek, głośniki w Dali 470 były zaaplikowane "podręcznikowo" w 20 litrach każdy, a bassrefleksy strojone nieco zbyt nisko, co zaowocowało podbiciem basu (którego w konstrukcjach 2,5 drożnych z natury rzeczy jest dość sporo) i osłabieniem jego kontroli. Zmniejszając objętość i podwyższając nieco strojenie zredukowaliśmy podbicie basu i poprawiliśmy jego kontrolę. Ponadto dolny woofer został wymieniony na PL18WO, który w ogóle nie lubi objętości większych niż 15-17 litrów.

Kable wymieniliśmy, na dłuższe :-)))

2x2,5mm^2 miedź beztlenowa, producent to chyba Jamo o ile dobrze pamiętam. Wyciągnęliśmy Cordiala, bo potrafi zagrać nieco szorstko na górze, a z kopułkami metalowymi to niewskazane, bo wszystko pokażą jak na dłoni.

MCGrywer powiedz proszę czy w całej kolumnie wymieniliście kable.tzn czy wymieniliście kabelki na Jamo 2x2,5 zarówno dla wysokotonówki jak i dla midbasu ?? Czy zastosowanie grubości 4mm^2 miało by sens czy to już zbyteczne ??

Napisz tez jeśłi możęsz jak Twoim zdaniem wpłynęło Jamo na dźwięk

pozdrawiam

• 10 miesięcy później...

Witam .Chcę jakiś namiar na mc gyvera.Jesten zaiteresowany tuningiem kolumn.Nie wiem czy dało by się zrobić coś z Polaris 300 ZgB180-8-909.Ogólnie jestem zadowolony,ale jezeli można by je trochę ożywić-wymiana zwrotnić ,może głośniki okablowanie.Czy wogle jest sens.Proszę

Tomek Skura>>>

jak teraz kolumny grają przy cichym słuchaniu np. w nocy (do jakiego rodzaju muzyki robiłeś strojenie, z jakim wzmakiem to gra?).

Czy przy cichym słuchaniu bas daje tak samo znać o sobie jak wcześniej (jak dla mnie jest to duża zaleta, że bas, głębie jego słyszę przy gałce nastawionej prawie na min.). Co do środka i góry, czy jest więcej środka, jest bardziej detaliczny, jeżeli chodzi o górę to dalej masz wrażenie że wysokie niekiedy cykają w drugim kącie pokoju?, (gdzieś za głową).

pzdr

123... test

Teraz jestem na etapie sprezedaży tych ex-DALI, jak je sprzedam zamawiam podstawkowce oparte o glośnik szerokopasmowy.

Bas jest OK, nie lubię jak buczy ;-) wolę kontrolowany, dzwięk dość znacznie zmienia się w zalezności od jakości nagranie, słychać kompresję itp. Góra jest bardzo analityczna. Strojone na lampowcu na 300B ale na tranzystorze (NAD 319 - poprzednik 370, zresztą od niego lepszy) tez ładnie grają. Do strojenia użyta była muzyka: Al Di Meola, Mari Boine, Nils Peter Molvaer, Marcus Miller, AC/DC i coś jeszcze ale nie pamietam.....

• 1 rok później...

Odświeżam wątek, aby podzielić się wrażeniami po dwóch latach od przebudowy kolumn. Z początku, po przebudowie, fascynowałem się dźwiękiem, był taki. Zupełnie inny od tego, do którego byłem przyzwyczajony, inny niż słyszałem u znajomych, inny niż …

Jak widać we wcześniejszym wpisie, po roku chciałem je sprzedać, ponieważ kupiłem inne kolumny, grające zupełnie inaczej. Nie mogłem znaleźć kupca i ex-DALI stały rok nieużywane. Gdy nadarzył się kupiec zrobiliśmy u niego odsłuch. Pierwsze wrażenie – gra fajnie, tak żywiołowo, rock-and-rollowo. Po kilku płytach z szybką muzyką, włączyliśmy nagrania z dużą ilością wokali. Coś tu nie tak. Dużo sybilantów, kobiece głosy ostrawe, męskie cienkie i z metalicznym nalotem. Jakby jakiś rezonans. Nie dało się tego zniwelować kablami ani ustawieniem. Kolumny pojechały do innego domu. Inny sprzęt, inne tłumienie pokoju. Trochę inaczej, ale wokale jazgotliwe jak w poprzednim zestawieniu. Nic nie było pomierzone przez tunerów, więc nie wiadomo, czym jest produkt finalny i co jest źle. Prawdopodobnie coś nie tak z fazą. Jest też jakaś nierównowago w okolicach częstotliwości podziału. Niestety zwrotnica została całkowicie zmieniona, a z przetworników ostała się tylko para na midwooferze, wiec oryginałów nie da się odtworzyć. Tęsknie teraz za tym „kiepskim dźwiękiem” z oryginałów. To taka refleksja po 2 latach. Po kilkumiesięcznej fascynacji „nowością’ i „innością”, po kilku miesiącach „ochów” i „achów”, roku odpoczynku od słuchania tuningowanych kolumn okazuje się, ze słuchu nie da się oszukać na długa metę.

>Tomek Skura

Tomku, jedna mala uwaga do Twojej opinii o D25... Na czym jej sluchales? Jaki wzmacniacz i okablowanie, zrodlo?

Absolutnie nie zgodze sie, iz jest to kopulka "ostra", czy "nieprzyjemna" :)

Jest aluminiowa, ale dzieki temu znakomicie dynamiczna i umozliwia bardzo przyzwoita reprodukcje "z zadziorem", ale bez natarczywosci. U mnie gra bajecznie (instrumenty dete, werble, talerze, "przeszkadzajki")...

Podejrzewam, ze u Ciebie nie zagralo ze wzgledu na niedopasowanie z torem audio. Im lepszy system, tym wiekszy potencjal ujawnia D25... Dynaudio jest bardziej "bezpieczna", ale czy lepsza? Trudna sprawa :)

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.