Skocz do zawartości
IGNORED

Moja historia z Audio - Dodaj swoją historię!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zachęcony głosami w bliźniaczym temacie "Czego żałuje w audio?" postanowiłem założyć ciekawy temat.....moja historia w audio.

Może tym razem ktoś kto chciałby się pochwalić swoją historią i tym jaki zestaw osiągnął, mógłby dodać swoją opowieść o tym jak zaczynał, jaki odniósł porażki, jakie osiągnięcia, czyli w skrócie jak wyglądała jego historia i do czego aktualnie doszedł ze swoim zestawem. Coś na miarę krótkiego felietonu, który oprócz walorów pokazania swojego zestawu mógłby pełnić też dość dobrą rolę edukacyjną.

Dużo uczestników czasem chwali się swoją piękną kolekcją, ale poza zdjęciem i opisem co tam ma, nie ma tak żadnego tła 🙂

Wiem, że wielu z was zbierało zestaw długimi latami, a wręcz dziesięcioleciami, dużo osób z czymś walczyło w danej konfiguracji - jakieś problemy rozwiązali, z innym się pogodzili. Może też ktoś cos zdobył szczęśliwym trafem, albo mniej szczęśliwym coś oddał. Też warto o tym napisać. Są też tacy, którzy stwierdzili, że zabawa w stereo przestała im się podobać i poszli w kino, a są też tacy, których kino zaczęło wkurzać, czyli jakiś niedosyt i odkryli stereo. A są też tacy, którzy połączyli przyjemne z pożytecznym i zaczęli bawić się w audio zarobkowo - czy też poprzez naprawę sprzętu, czy tez poprzez odnawianie starszych modeli i ocalenie ich przed zapomnieniem. A może ktoś ma ciekawą kolekcję winyli i słucha tego na prostym adapterze Unitry - też dobrze, albo kaset, czy też płyt CD, albo pięknych szpulek 🙂

Historię są różne i może warto byłoby je gdzieś spisać 🙂

Dobrze by było gdyby dodać zdjęcie (jedno lub kilka) obecnej konfiguracji, a także jeśli ktoś ma jakieś z zamierzchłych czasów 🙂

Lato w początku dekady lat 70: bateryjny Yogi na single

74-79 mono: kaseciaki plus gramofon, radio w obudowie typu chlebak 

80-85: RMS303 wymieniony w sklepie na RMS451 oraz WGS Artur Stereo plus Akai ASE30

[Pomijam lata maturalne studia wojo]

92 (może 93?): mini wieża Sharp z odtwarzaczem CD z odpinanymi głośnikami 

95: dekada Denona, do roku około 2010 

Potem Xindak A06, Manta, odgrzebywane jamniki, discmany, walkmany itd.

2015 - odkrycie Asus Xonar Essence do Ultrasone Pro 900, a wkrótce potem wyrobów ekip C.E.C. oraz Emotiva.

I to byłoby na tyle, przed wpadkami uchroniła mnie wzmożona czujność wydatkowa.

(Nie umiem iść w felieton, wolę wyliczanki)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, xetras napisał:

Lato w początku dekady lat 70: bateryjny Yogi na single

74-79 mono: kaseciaki plus gramofon, radio w obudowie typu chlebak 

80-85: RMS303 wymieniony w sklepie na RMS451 oraz WGS Artur Stereo plus Akai ASE30

[Pomijam lata maturalne studia wojo]

92 (może 93?): mini wieża Sharp z odtwarzaczem CD z odpinanymi głośnikami 

95: dekada Denona, do roku około 2010 

Potem Xindak A06, Manta, odgrzebywane jamniki, discmany, walkmany itd.

2015 - odkrycie Asus Xonar Essence do Ultrasone Pro 900, a wkrótce potem wyrobów ekip C.E.C. oraz Emotiva.

I to byłoby na tyle, przed wpadkami uchroniła mnie wzmożona czujność wydatkowa.

(Nie umiem iść w felieton, wolę wyliczanki)

Fajna lista 😉 wyliczanka. 

Ładnie szło do 2015 r.

A jak dziś ? Taka Nirwana ? zadowolenie czy na ten czas już nic się nie dzieje .

Nie chce mi się wierzyć? 

Pozdrawiam 

Bardzo podoba mi się kultura pracy 2 elementów od ekipy Emotiva (ERC-4 z TA-2), bo to nowe składniki. Detalicznie grają, nie zanudzą mnie.

Ciężkie, zwłaszcza  wzmacniacz (pobór mocy - 600 watów).

Pokombinuję przy ich przestrzennym ustawieniu, ale nie tak na szybko. Przede wszystkim tak ustawię, żeby mieć dostęp do tylnych paneli gdzie są wyłączniki sieciowe.

10 godzin temu, bogus18 napisał:

Pozdrawiam

Dzięki, wzajemnie, również pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Paczki stały zbyt wysoko, zjechałem z nimi do 40-55 cm nad podłogą zamiast 80 cm.

Po obniżce jest więcej basu i chyba za dużo.

Standy wkrótce zamówię.

PS.

Fotki po zwalczeniu infekcji, nabraniu sił i przemeblowaniu.

Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 8.11.2024 o 10:53, xetras napisał:

Po obniżce jest więcej basu i chyba za dużo.

Tak myślałem :) A możesz odjechać od ściany tylnej ?

Moja audio-chronologia:

wiek od zawsze czyli dzieciństwa do 14 lat: sprzęt brata, który użytkowałem gdy on był dwa lata w woju, czyli Unitra Amator 2A+Tonsile ZG15C (te kolumny mam do dzisiaj w spadku), do tego magnetofon Maja2.

14 do 19: Mój pierwszy zakup za moje pięniądze czyli Unitra Eltra R8040 kolumny i magnet jak wyżej, dostałem je po bracie.

19 do 24 zachłyśnięcie się elektroniką z zachodu czy raczej wschodu, która po 89 roku wkroczyła do PL kompletna wieża kupiona za pierwszą wypłatę: Technics SC-CH510

24 do teraz, trochę tego było w różnych konfiguracjach:

następnie CD i streamery:

Harman Kardon  HD970

CD Pioneer PD50 - do dzisiaj

BluRay Onkyo BDP809 - do dzisiaj

Onkyo NS6170 - do dzisiaj

Wzmacniacze:

Radmor 5102

Harman Kardon 3390

Onkyo A-9050,

Yamaha A-701

Creek Evolution 50

Yamaha A-S1100 - do dzisiaj

Denon PMA-1600 - do dzisiaj

kolumny:

Canton Ergo 620

Dali Zensor 3

Magnat Quantum 673

Indiana Line Diva

Dali Rubicon 2

Usher V-601

Vienna Acoustics Mozart Grand SE - do dzisiaj

Vienna Acoustics Haydn Grand SE

Vienna Acoustics Haydn Jubilee - do dzisiaj

Chartwell LS3/5a - do dzisiaj

Generalnie wyleczyłem sie audiofilizmu i takowego sprzętu nie posiadam (no moze za wyjątkiem tych LSów)

Skupiam się na kolekcjonowaniu płyt CD w pierwszych tłoczeniach i przez ten czas uzbierałem kolekcję ok 600 CD