Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Elberoth
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Seyv podpiął/eła i promował(a) ten temat

Może na początek od ciekawych prezentacji, a tych jak zawsze będzie mnóstwo. 

Michael Fremer w tym roku będzie miał seminaria na 2 różne tematy związane z winylem.

Pierwsze to cieszące się niesłabnąca popularnością seminarium na temat prawidłowego ustawiania gramofonu. 

spacer.png

Piątek 25.10.2024 - 18:00 

Niedziela 27.10.2024 - 16:00 

Hotel Radisson Blu Sobieski, sala Wilanów II

Podczas drugiego spotkania Michael Fremer oraz Jorg Pollmeyer (Sonopress) będą dyskutować o nowej technologii wytwarzania płyt winylowych - Injected Moulded EcoRecords.

spacer.png

Omówiona zostanie technologia wytwarzania płyt EcoRecords, jej główne cechy i zalety. Będzie również możliwość porównania jakości dźwięku z płyty winylowej tłoczonej standardowo oraz z płyty EcoRecords. Jeśli jesteś koneserem nowych wydań na płytach winylowych to przyjdź koniecznie i dowiedz się, co kryje się pod hasłem EcoRecords - formatem spotykanym coraz częściej w nowych edycjach płytowych!

Sobota 26.10.2024 - 18:00

Hotel Radisson Blu Sobieski, sala Wilanów I i II

Ken Kessler - The reel to reel tape revival

Jeżeli ktoś lubi taśmy, albo jeszcze nie miał okazji posłuchać jak brzmi muzyka z magnetofonu szpulowego (a brzmi obłędnie), to koniecznie musi wziąć udział w prezentacji Kena Kesslera w Golden Tulipie.

Ken Kessler to ikona dziennikarstwa, autor m.in. książek o historii Quada, KEFa i McIntosha. Chyba najlepsze pióro w branży i niesamowite poczucie humoru.

spacer.png

Ken opowie o fenomenie i renesansie magnetofonów szpulowych (R2R) prezentując unikalne taśmy. Prelekcja w języku angielskim.

Hotel Golden Tulip

Sobota 17:00, Sala Platinum 1 (RCM Audio)

Niedziela 16:00, Sala Platinum 1 (RCM Audio)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Cykl wykładów z akustyki - jak zawsze bardzo polecam. W tym roku aż 4 różne tematy. Szczególnie ciekawy może się okazać wykład o mikrofonie UMIK - jeżeli ktoś planuje/rozważa wprowadzenie korekty czestotliwościowej (room DSP) np. do Roona.

spacer.png

1. Akustyka / mgr inż. Bartłomiej Czubak - Kino domowe i pokój odsłuchowy. Jak połączyć te funkcje? Case study realizacji.

Zapraszamy na prezentację, w której przybliżymy proces łączenia kinowej akustyki z wymaganiami sal odsłuchowych. Dowiedz się, jak udało nam się stworzyć przestrzeń, gdzie film i muzyka współgrają w idealnej harmonii. To historia projektowania z pasją, której efektem jest miejsce zapewniające wyjątkowe wrażenia audiowizualne.

Hotel Jan III Sobieski, sala Wilanów III

Piątek 15:00

Sobota 13:00

2. Akustyka / Dr. Bartłomiej Chojnacki  - Co to znaczy że akustyka jest „dobra”? Podejście praktyczne

Pojęcie „dobrej akustyki” dla systemu elektroakustycznego jest trudno definiowalne, gdyż jest też obłożone osobistymi preferencjami konkretnej osoby. Dużo większym problemem jest fakt, że najczęściej „dobra” akustyka pokoju odsłuchowego jest wręcz mylnie rozumiana jako pomieszczenie dobrze wytłumione, albo co gorsza – zbliżone do sali koncertowej. Podczas prezentacji zostaną omówione kluczowe warunki jakie musza zostać zapewnione do właściwego odsłuchu elektroakustycznego systemu stereo oraz omówione różnice jakie można wprowadzić w celu dostosowania pokoju do osobistych preferencji. Zaprezentowane zostaną koncepcje akustyki neutralnej, takiej, która pozwala na odsłuch i bezpośrednio analizę zawartości nagrania bez doświadczenia dodatkowego wpływu pomieszczenia.

Piątek 17:00

Sobota 11:00

3. Akustyka / mgr inż. Bartłomiej Czubak - Bas w pomieszczeniu odsłuchowym, czyli dlaczego dudni? Rozwiązania dla niskich częstotliwości.

Zapraszamy na fascynującą prezentację dotyczącą wyzwań związanych z niskimi częstotliwościami, w tym dudnieniem i nierównomiernością basu w przestrzeniach. Poznaj nowoczesne i innowacyjne narzędzia, które pomogą zniwelować te problemy i zapewnić idealną akustykę w Twoim pomieszczeniu.

Piątek 19:00

Sobota 15:00

Niedziela 14:00

4. Akustyka / Dr. Bartłomiej Chojnacki - Po co Ci UMIK i co możesz z nim zrobić – wykonywanie i analiza pomiarów akustycznych.

Wielu audiofilów podejmuje próby własnoręcznego wykonywania pomiarów akustycznych. Łatwa dostępność podstawowego sprzętu, takiego jak mikrofon UMIK, daje możliwości taniego i łatwego wejścia w temat pomiarów. Samo wykonanie pomiaru zazwyczaj nie jest większym problemem, ale jego interpretacja jest złożona, a wdrożenie konkretnych działań naprawczych – jeszcze trudniejsze. W Internecie wielokrotnie można natrafić na nadinterpretowane lub błędnie interpretowane pomiary akustyczne. W niniejszej prezentacji zostaną omówione podstawowe zasady prowadzenia pomiarów i ich analizy, a także metod naprawy wybranych wad akustycznych wykrytych na podstawie pomiarów.

Sobota 17:00

Niedziela 12:00

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na stadionie - jest tam taka sekretna salka na 4p, ale skontaktuj się z Aplauz (dystrybutor) czy maja jeszcze sloty na odsłuch. Ktoś mi pisał, że wszystkie bilety godzinowe się już rozeszły. 

Nie komunikujemy, aby nie kierować tam bez sensu ludzi bez miejscówek na odsłuch. Ale w  sali Symphonia 1 Sennheisera cię pokierują.  

Skoro nowy temat, to pozwolę sobie wrzucić jeszcze raz 🙂 

Poznaj świat słuchawek na nowo! iFi Audio z szerokim asortymentem na Audio Video Show!

Brytyjska firma iFi Audio zaprasza do sprawdzenia ich produktów podczas tegorocznego Audio Video Show. W trakcie targów będzie okazja na posłuchanie kilku zestawów opisanych poniżej, a także możliwość porozmawiania bezpośrednio z przedstawicielami firmy. 

464099430_122144186744299559_5924016705851425844_n.thumb.jpg.231c65ae3ae046a2c8711ce036d7fad1.jpg

Stanowisko znajdzie się w Strefie Słuchawek, na Stadionie Narodowym. Na nim znajdzie się ogrom tegorocznych nowości i sprzętów dostępnych do odsłuchu. Wśród nich znajdą się zestawy takie jak iFi ZEN DAC 3 w połączeniu z ZEN CAN 3 oraz słuchawkami Hifiman Sundara, iFi iDSD Diablo 2 z Hifimanami HE1000/Ananda Nano, a także zestaw z gramofonem. Będziecie mieli możliwość posłuchania ulubionych winyli na gramofonie Rega Planar 3 z wkładką Nd5, wzmacniaczem słuchawkowym iFi iCAN Phantom i flagowymi słuchawkami Hifiman Susvara. 

To oczywiście tylko niektóre z produktów, które będą dostępne na stanowisku iFi. Zachęcamy również do przynoszenia swoich słuchawek, by poznać brytyjską elektronikę na dobrze Wam znanych produktach. Do zobaczenia!

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poza Injected Moulded EcoRecords które nawet  słuchając na YT robią dobrą robotę 

to jakoś nie widać jakiś milestone audio w programie imprezy, co najwyżej będzie inaczej.....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Niestety nie mamy wpływu na ceny pokoi w hotelach. Od wielu już lat, duże hotele stosują cennik dynamiczny - jak kończą się miejsca, ceny idą w górę. Dlatego warto wcześniej bookować. 

Sam musiałem znaleźć pokój dla gościa na ostatnią chwilę - GT policzył mi 3300 za 4 noce (prawie 100% więcej niż w promocji). Grzecznie podziękowałem i położyłem go więc w hotelu Mariott za ... 2400zł 😕 

• Moderatorzy
23 minuty temu, _Ged_ napisał:

Mnie spotkała na początek dość przykra niespodzianka- cena noclegu w Campanille jest dwukrotnie wyższa po zakończeniu promocji.

Mnie kiedyś tam oszukano. Nie miałem potwierdzenia rezerwacji i policzono mi za nocleg dwa razy więcej. Dodatkowo z wyjaśnianiem sprawy się zeszło i wyjechałem 15 minut później z parkingu co wiązało się z opłatą za kolejną dobę. Załatwienie tej sprawy później, drogą elektroniczną i telefoniczną okazało się niemożliwe - na emaile nikt nie odpisywał a telefon zawsze odbierał ktoś kto akurat nie zajmuje się reklamacjami. 

Dobrze, że impreza jest fajna i takie przykre wpadki nie psują wrażeń.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 minut temu, hudykot napisał:

Będzie jakaś apka?

Nie, nie byliśmy w stanie znaleźć firmy, która byłaby to w stanie porządnie zrobić. 

3 godziny temu, Elberoth napisał:

GT policzył mi 3300 za 4 noce (prawie 100% więcej niż w promocji). Grzecznie podziękowałem i położyłem go więc w hotelu Mariott za ... 2400zł 😕 

GT z roku na rok w coraz gorszym stanie ma wyposażenie hotelu, powinni sobie gwiazdki odjąć

3 godziny temu, _Ged_ napisał:

Mnie spotkała na początek dość przykra niespodzianka- cena noclegu w Campanille jest dwukrotnie wyższa po zakończeniu promocji. A miejsca są. Cóż - raczej już nigdy tam nie zanocuję - trudno mi zaakceptować takie praktyki 😞

A ja sądziłem, że te promocje to taki chwyt marketingowy. To po ile teraz są ? Ja płaciłem około 900 zł/ dwuosobowy - dwie nocki w Golden Tulip.

To co mnie zdziwiło to obsługa telefoniczna w Sobieskim i Golden. Na recepcji obcokrajowcy, problem się dogadać i ogólnie wszyscy mało sympatyczni. Jak polak odebrał w sobieskim to on nic nie wie, wręcz sie bałem, że mam go przeprosić, że dzwonię.

Jakiś czas temu w schronisku na jedną nockę miałem znacznie bardziej kompetentną obsługę. Gwiazdki chyba do niczego nie zobowiązują... trochę szkoda.

Ale ... nie ma co narzekać, 3 dni bez dzieci, czuje się jakbym jechał na pierwsze wakacje z dziewczyną haha 🙂

Edytowane przez micmus
37 minut temu, ASURA napisał:

GT z roku na rok w coraz gorszym stanie ma wyposażenie hotelu, powinni sobie gwiazdki odjąć

Przecież Golden Tulip jest świeżo po remoncie, jakieś 2 lata temu. Cały hotel był zamknięty przez 8 miesięcy. Wszystkie pokoje, sale, restauracje - wszystko jest nowe. 

23 minuty temu, Elberoth napisał:

Przecież Golden Tulip jest świeżo po remoncie, jakieś 2 lata temu. Cały hotel był zamknięty przez 8 miesięcy. Wszystkie pokoje, sale, restauracje - wszystko jest nowe. 

Trzy lata mnie na AVS nie było, no ale skoro był remont to z czegoś on wyniknął!

Masakrycznie działała wentylacja-tłukła się całą noc, wykładziny śmierdziały i były mocno poplamione, wyposażenie pokoju bida patrząc na konkurencję 

Liczyłem, że i w tym roku usłyszę gdzieś monitory Diapasona, ale niestety ani firmy, ani dystrybutora nie widzę na liście. Rok temu Diapason Karis (?) grały w zacnym towarzystwie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapraszamy na nasze stoiska na Stadionie Narodowym :

1. kolumny Triangle Magellan Cello 40th  oraz wzmocnienie od Canor Audio Virtus S1S - pierwszy raz zostanie zaprezentowany w Polsce. Dodatkowo będą też odsłuchy w pełni aktywnych Triangle Capella

2. kolumny Perlisten S5m wsparte dwoma subwooferami z topowej serii D12s oraz wzmocnienie NuPrime, flagowe końcówki mono Evolution Two

3. korytarz przy giełdzie płytowej, prezentacja produktów Melodika z najnowszej serii Blue Sky oraz Morel

4. strefa słuchawkowa słuchawki i wzmacniacze: Erzetich i HiFiMAN

463315359_561533512898584_6615718826322283566_n.thumb.jpg.51accb941799cf8c797704dcf765c160.jpg

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Premiera na ostatnią chwilę: najnowszy DAC będacy efektem współpracy Włodka Wiśniewskiego z Destination Audio oraz Łukasza Fikusa:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.bb5f4ab6aadff5cbe2a2aebd9940cec2.png

Jak rozumiem na razie chyba tylko statycznie u Grobela w Golden Tulipie.

Mie sie podobuje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla wszystkich odwiedzających AVS mamy w tym roku kody do 60 dniowego darmowego okresu próbnego aplikacji JPLAY - prawdopodobnie najlepiej brzmiącej aplikacji do odtwarzania muzyki jaka jest dostępna na rynku.

Co ciekawe, autorem jest Polak i forumowicz audiostereo.pl - Marcin Ostapowicz. Po raz kolejny udowadniamy, że potrafimy zrobić coś na absolutnie najwyższym, światowym poziomie!

JPLAY umożliwia połączenie z niemal każdym streamerem lub DAC-iem bez potrzeby stosowania rdzenia (core). Wspiera serwisy Qobuz, Tidal oraz lokalne serwery plików UPnP, dzięki czemu wszystkie Twoje ulubione utwory znajdziesz w jednym miejscu.

JPLAY, zaprojektowana na iOS z myślą o audiofilach, optymalizuje sieciowy ruch, redukując zakłócenia i dostarczając czysty dźwięk. Wystarczy pobrać aplikację z App Store.

JPLAY – oficjalny partner technologiczny Audio Video Show.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Elberoth napisał:

Dla wszystkich odwiedzających AVS mamy w tym roku kody do 60 dniowego darmowego okresu próbnego aplikacji JPLAY - prawdopodobnie najlepiej brzmiącej aplikacji do odtwarzania muzyki jaka jest dostępna na rynku.

Co ciekawe, autorem jest Polak i forumowicz audiostereo.pl - Marcin Ostapowicz. Po raz kolejny udowadniamy, że potrafimy zrobić coś na absolutnie najwyższym, światowym poziomie!

JPLAY umożliwia połączenie z niemal każdym streamerem lub DAC-iem bez potrzeby stosowania rdzenia (core). Wspiera serwisy Qobuz, Tidal oraz lokalne serwery plików UPnP, dzięki czemu wszystkie Twoje ulubione utwory znajdziesz w jednym miejscu.

JPLAY, zaprojektowana na iOS z myślą o audiofilach, optymalizuje sieciowy ruch, redukując zakłócenia i dostarczając czysty dźwięk. Wystarczy pobrać aplikację z App Store.

JPLAY – oficjalny partner technologiczny Audio Video Show.

Ukryta Zawartość

W App Store jest 14 dni za darmo za tym można testować od dzisiaj 🙂 

Ukryta Zawartość

Jestem ciekaw jak ten DAC Destination by Łukasz Fikus zagrałby z tymi parawanami Clarisys:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

$785k USD

Ale ZTCW to u nas będzie wersja z 4 panelami, nie z 6.

Nie wiem tylko czy pokój nie za mały na takie olbrzymie parawany.

• Pokaż nowe odpowiedzi