Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo rz50 + Canton

Lennox999
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Lennox999 napisał:

czy różnica w kinie będzie warta różnicy w kasie?

To zalezy co dla kogo znaczy "warto". Nie znam tych Onkyo ale zazwyczaj np 2x drozszy sprzęt nie gra 2x lepiej itp. Jak ktos chce 2x lepszego grania, to musi wybulic conajmniej 5x więcej kasy 😉 niestety w tym hobby nie ma liniowych zaleznosci w kwestii jakosci vs wydanych pieniędzy 😮

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Onkyo TX-RZ50 to jeden z najlepiej ocenianych amplitunerów średniej klasy, który powinien zrobić różnicę, ale zgadzam się z przedmówcą, że jakość nie rośnie proporcjonalnie do kosztów zakupu a szkoda, ale tak niestety jest z tym audio. Sam amplituner jest przy tym budżecie bardzo dobrze wykonany i to czuć w jego wadze i brzmieniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co to za "kino" bez subwoofera ? Uważam, że nie dadzą rady przejąć w pełni

jego funkcji, bo nie po to wymyślono osobny kanał LFE.

Żeby nawet był to amplituner wysokiej klasy i ważący ponad 30 kg 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Co to za "kino" bez subwoofera ? Uważam, że nie dadzą rady przejąć w pełni

jego funkcji, bo nie po to wymyślono osobny kanał LFE.

Żeby nawet był to amplituner wysokiej klasy i ważący ponad 30 kg 😉 

Może niezrozumiałe napisałem. Nie mam suba ale będzie, myślę o magnacie rs8 lub klipsch 120sw. Zastanawiam się który z nich będzie u mnie lepszy?

Ja kiedyś przesiadłem się z 656 które od samego początku nie grało mi po około roku zmieniłem na RZ810 i było czuć od razu inny poziom.

Onkyo TX-RZ50 ma Dirac także z tym brzmieniem tą kalibracją będzie przepięknie. Szkoda że tka drogo tylko co nie jest drogo ... gdy wchodziło RZ820 kupiłem nowe RZ810 za 3500zł.

5 godzin temu, Lennox999 napisał:

magnacie rs8 lub klipsch 120sw

Kup sobie jakiegoś REL'a / SVS ...

W cenie RZ50 nie ma chyba nic lepszego na rynku i to jeszcze z Dirac

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ja bym wybrał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby miał wyjścia na atmos.

Z 2 strony onkyo to 7tys, różnica to 2 tys za dwa tysiące kupujemy końcówkę mocy dla ANTHEMa i zamiatamy system..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

Dawno temu jak kupowalem rz900 to sluchalem na nim podlogowek cantona gle, juz nie pamietam modelu, ale byly to najbardziej bezplciowe kolumny jakie sluchalem :D, do stereo to sie nie nadawalo, a co dopiero do kina :D, Jesli to rz50 gra lepiej od rz900 to musi byc calkiem dobre ampli, ale jak dla mnie to wymien tez te kolumny bo to lipa do kina. Tez mialem 636 i na swoje czasy tez to byl bdb ampli ale po nim od razu przesiadlem sie na rz900 i to byla przepasc. Kolumny jakie wtedy wybralem to byly rp280 - jak dla mnie w tej cenie idealne do kina, do stereo to juz rzecz gustu

29 minut temu, ryback napisał:

Dawno temu jak kupowalem rz900 to sluchalem na nim podlogowek cantona gle, juz nie pamietam modelu, ale byly to najbardziej bezplciowe kolumny jakie sluchalem :D, do stereo to sie nie nadawalo, a co dopiero do kina :D, Jesli to rz50 gra lepiej od rz900 to musi byc calkiem dobre ampli, ale jak dla mnie to wymien tez te kolumny bo to lipa do kina. Tez mialem 636 i na swoje czasy tez to byl bdb ampli ale po nim od razu przesiadlem sie na rz900 i to byla przepasc. Kolumny jakie wtedy wybralem to byly rp280 - jak dla mnie w tej cenie idealne do kina, do stereo to juz rzecz gustu

To dodatkowo ok 5000 plus centralny. Kiedyś pewnie pomyślę o czymś nowym ale czy to będzie naprawdę taka tragedia? Pogram ma cantonkach i ocenie. Mam mały pokój, ok 18m2 więc też nie chcę tak szaleć.

Przecież nie trzeba natychmiast zmieniać całego systemu, fajnie jest się bawić i zmieniać, eksperymentować - czuć tą różnicę zmian. Do mojego sprzętu dochodziłem latami 🙂 

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

I tak zrobię, miałem wielki subwoofer ale zmieniłem na rs8, (sąsiedzi mnie już nie lubili :D). Pogram na cantonkach, które nie grają aż tak źle . Słuchałem z nimi paradigmy ale to było jakieś 17 lat temu i wybrałem wtedy cantony . Może posłucham te klipschy i jak będą fajne coś monety wpadnie to zmienię.

2 godziny temu, kivlov napisał:

Do mojego sprzętu dochodziłem latami 🙂

Kivlov, tak a propos dochodzenia. Doszedł Ci już SB17? 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 25.10.2024 o 13:34, Lennox999 napisał:

A cantony dadzą radę?

Kazde kolumny zagraja lepiej z lepsza elektronika. A czy ty bedziesz w pelni usatysfakcjonowany to sie okaże 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Aqua LaVoce S2 DAC - sprzedam

21 godzin temu, Lennox999 napisał:

To dodatkowo ok 5000 plus centralny. Kiedyś pewnie pomyślę o czymś nowym ale czy to będzie naprawdę taka tragedia? Pogram ma cantonkach i ocenie. Mam mały pokój, ok 18m2 więc też nie chcę tak szaleć.

pamietaj ze klipsch ma jeden z najlepszych centrali w swojej klasie i cenie

Jako wieloletni użytkownik i cantonów i klipschy dodam swoje 5 groszy.

20 lat temu, kupując pierwszy zestaw 5.0 byłem na odsłuchu w salonie, gdzie mieli chyba z 4 czy 5 modeli cantonów z różnych półek cenowych podłączonych do jednego wzmacniacza. Miałem do dyspozycji 5 przycisków, którymi mogłem się przełączać pomiędzy zestawami. Oczywiście najdroższy zestaw grał bardzo dobrze, ale był grubo poza moim budżetem, im niżej cenowo tym gorsza jakość. Stać mnie było tylko na zestaw drugi patrząc od najtańszych i też się cieszyłem z pierwszego kina. Jednak długo pamiętałem, że za dobre głośniki trzeba więcej zapłacić. Miałem wtedy amplituner chyba onkyo 535.

Kolejna zmiana po ponad 10 latach na onkyo rz 810 + klipsch rp260 i to była przepaść, a nie jest to jakaś wysoka półka.

Podsumowując, gramy tym na co nas stać i to nas musi zadowolić. Zamiana sprzętu co kilka lat pozwala nam nabrac doświadczenia i decydować, czy gonimy króliczka, czy cieszymy się z tego co mamy.

3 godziny temu, DrWredman napisał:

Podsumowując, gramy tym na co nas stać i to nas musi zadowolić. Zamiana sprzętu co kilka lat pozwala nam nabrac doświadczenia i decydować, czy gonimy króliczka, czy cieszymy się z tego co mamy.

Słuszne słowa. Nie ma sensu napalać się na sprzęty poza zasięgiem finansowym, bo pozniej po zakupie tego tańszego będziemy odczuwali ciągły niedosyt. Z drugiej strony kupowanie od razu "na zapas", zeby było raz, a dobrze tez się nie sprawdza, bo po pierwsze jak ktos zaczyna z audio to jeszcze nie ma wyrobionego zdania co mu się podoba, a co nie. Po drugie nasze preferencje takze mogą ulegać zmianie jesli chodzi o to jakiej muzyki słuchamy albo czy oglądamy więcej filmów. Wiem to ze swojego doswiadczenia. Miałem KD prawie 20 lat temu i mi przeszła zajawka, poszedłem w stereo. Po paru latach znowu wrociła mi zajawka na KD. Co jakis czas potrzebujemy jakiejs zmiany, tak jak zmieniamy samochody, a nasze żony co jakiś czas chcą miec nową kuchnię, o kieckach nie wspominając 😉

No więc tak: mam już rz50 😄. Po kalibracji dirac i pół dnia zabawy uważam że teraz to gra zajebiście. Dokupiłem oczywiście suba rs8 bo już nie potrzebuje aż tak potężnego basu jak to było z poprzednim subem. W sumie najwięcej czasu poświęciłem właśnie na istawienie suba. 

Na tym nowym Onkyo cantony grają tak jakby to były zupelnie  inne kolumny. Super jeśli chodzi o KD. Stereo też dobrze ale mi głównie chodziło o kino. Podłączone 5.1.2 i góra też teraz jest ok, wcześniej była słabo słyszalna. Generalnie jestem bardzo zadowolony z rz50 i póki co kolumn nie zmieniam, nie ma potrzeby 😁

No więc tak: mam już rz50 😄. Po kalibracji dirac i pół dnia zabawy uważam że teraz to gra zajebiście. Dokupiłem oczywiście suba rs8 bo już nie potrzebuje aż tak potężnego basu jak to było z poprzednim subem. W sumie najwięcej czasu poświęciłem właśnie na istawienie suba. 

Na tym nowym Onkyo cantony grają tak jakby to były zupelnie  inne kolumny. Super jeśli chodzi o KD. Stereo też dobrze ale mi głównie chodziło o kino. Podłączone 5.1.2 i góra też teraz jest ok, tzn Atmos, wcześniej była słabo słyszalna. Generalnie jestem bardzo zadowolony z rz50 i póki co kolumn nie zmieniam, nie ma potrzeby 😁

Edytowane przez Lennox999