Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Warto doprecyzować, goła malina czy z jakąś nakładką, z jakim zasilaniem itd bo to również ma znaczenie.
Goła malina z zasilaczem liniowym.
Gość

(Konto usunięte)
21 godzin temu, Mieciu napisał:

Jest już jakiś konsensus?

Ilu użytkowników, tyle opinii.

Moim zdaniem to najlepszy wybór w swojej kategorii cenowej. Tańsze Wiim też dadzą radę jako sam transport do Tidala.

W dniu 8.11.2024 o 13:18, rafal735r napisał:

Ja nie wiem o co chodzi... Dlaczego ten Wiim gra tak fatalnie w "neutralu"? Choć przeczuwam... Bo dzis strimery to nie sa normalne klocki audio. To piepszone komputery. 

Tydzien temu mialem z lokalnego salonu Wiim Amp,  odpalilem i wystarczylo mi 15min.... zeby podniesc sobie cisnienie !@#*

Spakowalem i odwiozlem do sklepu. 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

WiiMy to raczej dość proste w konfiguracji urządzenia, najwyraźniej jednak niewystarczająco proste bądź nie w "klimacie" niektórych użytkowników.

Przyblizysz przyczyny !@#* ?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

WiiMy to raczej dość proste w konfiguracji urządzenia, najwyraźniej jednak niewystarczająco proste bądź nie w "klimacie" niektórych użytkowników.

Przyblizysz przyczyny !@#* ?

Tak, widocznie jestem za stary na takie wynalazki... lubie dobre wzmacniacze w klasie A lub AB  guzik ON i galka Volume, wystarczy i dobrze mi z tym 😉

5 minut temu, hifibloke napisał:

Tak, widocznie jestem za stary na takie wynalazki... lubie dobre wzmacniacze w klasie A lub AB  guzik ON i galka Volume, wystarczy i dobrze mi z tym 😉

No to zupełnie nie trafiłeś kupując streaming ampa.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

No to zupełnie nie trafiłeś kupując streaming ampa.

Nie mialem takiego zamiaru, chcialem tylko sprawdzic czym sie tak zafascynowal moj kolega, ze to kupil zreszta tez nie dla siebie a dla dziecka do pokoju 😉

1 godzinę temu, hifibloke napisał:

Nie mialem takiego zamiaru, chcialem tylko sprawdzic czym sie tak zafascynowal moj kolega, ze to kupil zreszta tez nie dla siebie a dla dziecka do pokoju 😉

to dużo wyjaśnia - dla dziecka do pokoju. sam gdy kupowałem "dla dziecka" znaczenie miało by było nieduże, łatwą obsługę - dziecko ze wszystkiego by było zachwycone

Teraz to już gola malina na USB gra bardzo przyzwoicie jeśli chodzi o transport. 

U mnie grała długo z nakładka allo digione.

Nakładki te DAC jakoś do mnie nie przemawiają akurat. 

Wpadłem na temat Wiim Ultra zupełnym przypadkiem i zaintrygowało mnie to urządzenie. Szukam zamiennika Chromecast Audio, który byłby w stanie streamować po wifi na głośniki aktywne z Tidala/Deezera/Amazon Music pliki 24/192 w pełnej jakości, czego Chromecast nie jest w stanie zrobić (nawet 24/96 mimo teoretycznych możliwości). Jeśli jeszcze uda się puścić kolekcję FLACów z Foobara na kompie z Windą przez BubbleUPnP to już w ogóle będzie git. Czy Wiim Ultra będzie dobrym wyborem?

W dniu 26.12.2024 o 19:45, hifibloke napisał:

Tydzien temu mialem z lokalnego salonu Wiim Amp,  odpalilem i wystarczylo mi 15min.... zeby podniesc sobie cisnienie !@#*

Spakowalem i odwiozlem do sklepu. 

Myślę że nie ma co za dużo oczekiwać od wzmacniacza za 1500zl.🙂

?👈

W sumie gdyby to było tylko czyste zastępstwo dla Chromecasta to pewnie tak, ale chciałbym coś lepszego, co zapewni lepszą jakość dźwięku i większe możliwości rozbudowy na przyszłość (ot choćby wyjście na suba). Szkoda, że nie ma w sobie wzmacniacza, wtedy byłby to już faktyczny all-in-one. Poza tym całkiem ładnie wygląda 😉

3 godziny temu, jaxa napisał:

W sumie gdyby to było tylko czyste zastępstwo dla Chromecasta to pewnie tak, ale chciałbym coś lepszego, co zapewni lepszą jakość dźwięku i większe możliwości rozbudowy na przyszłość (ot choćby wyjście na suba). Szkoda, że nie ma w sobie wzmacniacza, wtedy byłby to już faktyczny all-in-one. Poza tym całkiem ładnie wygląda 😉

Przecież jest wiim Amp, to już jest "faktyczny all-in-one".

Nurtuje mnie jedna kwestia a propos podłączenia Wiim Ultra do głośników aktywnych, które mają w sobie DAC, za pomocą przewodu optycznego lub koncentrycznego, czyli cyfrowego. Który DAC będzie wtedy odpowiadał za dźwięk - ten z Wiima czy ten z głośników?

No właśnie tak myślałem. A da się tak ustawić tor, żeby było odwrotnie w sytuacji, gdy dac z Wiima Ultra jest lepszy? Bo co mi z zakupu Ultra, jeśli za dźwięk finalnie i tak będzie odpowiadał dac z głośników? 🤔

Edytowane przez jaxa
17 godzin temu, rafal735r napisał:

Myślę że nie ma co za dużo oczekiwać od wzmacniacza za 1500zl.🙂

Oj teraz to ludzie mają takie oczekiwania że potem piszą że ten wiim albo lepiej Gosi to gra lepiej niż wzmacniacze za 6k. Do niczego nie porównali. Ale na pewno lepiej bo oni mają.

12 godzin temu, jaxa napisał:

No właśnie tak myślałem. A da się tak ustawić tor, żeby było odwrotnie w sytuacji, gdy dac z Wiima Ultra jest lepszy? Bo co mi z zakupu Ultra, jeśli za dźwięk finalnie i tak będzie odpowiadał dac z głośników? 🤔

Musisz podłączyć. RCA 

Chciałbym Wiim Ultra podłączyć do aktywnych głośników Edifier S880DB. One mają w sobie całkiem dobry DAC (XMOS), mam je teraz połączone z Chromecast audio po optyku i gra to całkiem miło, ale domniemuję, że DAC w Ultra zagra jednak lepiej. Edifiery mają dwa wejścia RCA oznaczone PC i AUX, różniące się czułością wejściową (AUX 500mV, PC 700 mV) - rozumiem, że lepiej podpiąć do AUX?

Witam serdecznie forumowiczów

Na tym forum jestem pierwszy raz po zakupie Wiima Ultra, myślę poczytam trochę co myślą inni  o walorach tego urzadzenia.

Wiem,że powinienem zrobić odwrotnie najpierw poczytać potem kupić(ale jeszcze mam czas na odanie). Urządzenie kupiłem do grania po usb ,nie interesuje mnie wbudowany dac. Pozwólcie ,że odniosę się tylko do grania z usb na dac. Wcześniej używałem malinki z różnymi nakładkami, potem przyszedł czs na Silneta M1T. Według mojej oceny dynamika dzwięku jest ok, ale reszta gra nie zabardzo, brzmienie jest wyszczuplone ,takie jtechniczne granie bez żadnych emocji. Porównując do Municha M1T dwie szkoły grania. Kupiłem dlatego ,żę munich po aktualizacji łapał błędy w połączniu z serverm. Teraz wyszła wersja Munich M1T v2 prawdopodobnie coś poprawili ale na obecną chwilę W Polsce jest brak dystrybutora a szkoda bo jeśj ktoś potrzebuje samego transportu bez daców i innych dodatków to jest to niezłe urządzenie ,grające naprawdę fajnym analogowym dzwiękiem delikatnie ocieplonym, zbliżającym się do Lumina U1 mini. Nadmieniam,że nie jestem związany z branżą i nie czerpie żadnych profitów z tego wpisu tym bardziej ,że po oddaniu do naprawy czekałem dwa misiące, zwrócili kasę. Nie będę pisał szczegułów opowiadań panów sprzedaców odnośnie naprawy bo niemem na adwokata.(kur.. skandal).

Czy szanowni forumowicze możecie polecić jakis sam transport z wyjsćiem USB, który zagra lepiej od Wiima Ultra Można kupic Municha na Ali nawet dobra cena ,ale mam obawy. Sorki,że nie wszystko pisałem w temacie Wiima.

28 minut temu, Trapezon napisał:

Czy szanowni forumowicze możecie polecić jakis sam transport z wyjsćiem USB, który zagra lepiej od Wiima Ultra

Dodaj izolację galwaniczną USB i masz mega transport. Z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB wszystkie transporty USB grają tak samo. Technicznie nie da się inaczej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

Dodaj izolację galwaniczną USB i masz mega transport. Z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB wszystkie transporty USB grają tak samo. Technicznie nie da się inaczej. 

Nie słuchaj go- nie grają tak samo. Dodać izolację możesz- poprawa będzie, ale stosując inny transport będziesz miał również inny dźwięk.

Edytowane przez Kuki12325
12 minut temu, Piopio napisał:

Dodaj izolację galwaniczną USB i masz mega transport.

Z czego z Wiima?

😂😂😂

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi