Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/Ampli do Indiana Line Nota 550x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poniżej dodaje plan pokoju 18m2 aby lepiej zobrazować temat. 

Jestem w posiadaniu kolumn Indiana line Nota 550x. Chciałbym dobrać do nich jakiś wzmacniacz/ampli do kwoty 1000zł (używany) oczywiście jeśli warto będzie dołożyć 300 zł do czegoś naprawdę konkretnego co mi polecicie to jasna sprawa że temat do ogarnięcia. Dodam od razu że jestem osoba która nie ma jakiegoś wybitnego słuchu i że tak powiem zadowoli się nawet Altusami. Wiem że najlepiej sprawdzić sprzęt na odłuchu ale obecnie nie mam takiej możliwości dlatego też przychodzę z nadzieją waszych sugestii i ewentualnej pomocy z waszych własnych doświadczeń. Otóż zestaw miałby służyć do uniwersalnego grania muzyka (rock,rap, klubowa łupanka) /tv / nagłośnienie 18m2 czasami głośniejszą muzyką ze względu czy to na rodzinny sylwester czy urodziny. Oczywiście rozumiem że może oczekiwania są wygurowane ale tak jak wspomniałem wcześniej mogę iść na kompromisy ze względu na nie wygórowane podejście do super jakości brzmienia. Raczej nie planuje rozbudowy w system KD chyba ze dołożenie suba ale mówiąc szczerze nie wiem czy będzie w ogóle potrzebny. 

Myślałem nad tymi sprzętami ale nie wiem czy słusznie 🙂 

RX-V4A ( tutaj miałem możliwość odsłuchu i można powiedzieć że było ok) - chodź pewnie da sie lepiej w tym budżecie

Harman Kardon HK 3390

Pioneer A-40AE

YAMAHA R- N 602

Nie które sugestie powyżej są nieco ponad budzet ale może warto? Sam nie wiem czy jest sens po prostu ładować coś lepszego do tych kolumn. 

Proszę o pomoc  ❤️ 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze Denon 720AE, amplitunery Yamahy RS - 500 / 700, RX 497 / 797,

bo Pioneer jest trochę na krawędzi budżetu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 minut temu, audioburak napisał:

Jest jeszcze Denon 720AE, amplitunery Yamahy RS - 500 / 700, RX 497 / 797,

bo Pioneer jest trochę na krawędzi budżetu.

Kwestia czy jest sens dokładać do tego Pioneera lub do czegoś co również podałem powyżej. Co myślisz a może masz jakąś swoją sugestie?

Sugestie podałem, a czy warto dokładać - Pioneer ma wbudowany

DAC, co pozwala na co dzień używać go choćby do TV.

Yamaha też może być, mocy wystarczy i również ma wbudowany DAC.

Taki szczegół - moc Yamahy to 50 % więcej, niż Pioneera - pomiary w AUDIO.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 godzin temu, Chmielson96 napisał:

może Yamaha a-s501? 

A-S501 to R-N602 bez sieci 🙂 Jeśli Ci na niej nie zalezy i lubisz rozjaśnione brzmienie, to jest to dobry wybór. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z Indianą Yamaha zgrywa się bardzo dobrze. A-S501 jest cały czas w sprzedaży, więc odsłuchać można przed podjęciem decyzji 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dla jednego tak, dla drugiego nie 🙂 Jest to dobry wzmacniacz, lepszy od A-S501, ale też jasno grający. Do Indiany będzie ok 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Powiem szczerze że to nie są najlepsze kolumny i dość podatne na wzmacniacz. Unikał bym wzmacniaczy o ciepłej czy bulowatej charakterystyce. 

Żaden Denon, atoll, starszy nad czy Harman 

Fajnie będą brzmieć Yamaha na przykład ax700 albo z Cambridge. 

42 minuty temu, Chmielson96 napisał:

Yamaha  A-S701 mam okazje zakupić w bardzo dobrej cenie czy jest to dobra opcja?

sporo lepsza od 501 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Sony STR-DH190

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Chmielson96 napisał:

Yamaha  A-S701 mam okazje zakupić w bardzo dobrej cenie czy jest to dobra opcja?

To nie jest dobra opcja do kolumn podbijających górę pasma akustycznego. Yamaha mają swój dźwięk, który albo się lubi albo nienawidzi. Posłuchaj przed zakupem.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Gargan napisał:

Sony STR-DH190

Ukryta Zawartość

To nie jest dobra opcja do kolumn podbijających górę pasma akustycznego. Yamaha mają swój dźwięk, który albo się lubi albo nienawidzi. Posłuchaj przed zakupem.

czyli raczej musiałbym kierować się w twojej opini w nada lub tego soniacza?

@Piotr Sonido 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chmielson96

@Chmielson96 myślę, że Yamaha może być odrobinę zbyt ostra do tych kolumn. Wiesz, ostateczny efekt zależy od wielu rzeczy. Od odtwarzacza i pomieszczenia też. Takiego Sony bez problemu pożyczysz i sprawdzisz na tych kolumnach. Yamaha czy inny droższy sprzęt za 1000 musisz kupić używany - tego nie zwrócisz tak łatwo 🤷

To Sony jest bardzo popularnym modelem za granicą. Testów w sieci możesz obejrzeć mnóstwo. Nie wiem czemu w Polsce jakoś cisza o tym amplitunerze? Przyzwoity jest jak za te pieniądze. 

2x 100W, radio, BT, ładny wygląd. 

Jak dla mnie OK.

10 godzin temu, Gargan napisał:

To nie jest dobra opcja do kolumn podbijających górę pasma akustycznego. Yamaha mają swój dźwięk, który albo się lubi albo nienawidzi. Posłuchaj przed zakupem

Zgadzam się. Indiana Line to absolutnie nie kolumny które podbijają górę. Wręcz przeciwnie.

8 godzin temu, Gargan napisał:

myślę, że Yamaha może być odrobinę zbyt ostra do tych kolumn

Do nota? Słuchałeś ich kiedykolwiek? One i ostre? Jak?

Przypominam że mówimy o indiana Line nota 550x. 

No właśnie o tym mówię a odsłuch co innego. 

Ale popatrzyłem także na wykres

Ukryta Zawartość

No niewiele ta góra jest zadarta.

Ukryta Zawartość

@Gargan

Poziom wysokich tonów nie ma absolutnie NIC wspólnego z ich charakterem.

Wielu modeli B&W czy Focali nawet byś nie podejrzewał o to,

co potrafią "zagrać". Decyduje THD i rezonanse - czasem spoza pasma.

A jak się sam przekonałeś - liniowa wstęga też potrafi dać po uszach ...

@audioburak nigdy nie miałem wstęgi za to miałem te gówniane AMT od Audiovector, gdzie właśnie poziom wysokotonowca był źle dobrany. 

Masz oczywiście rację. Najważniejsze są zniekształcenia.

Jednak kiedy konstruktor dowali wysokotonowce zbyt wysoko to wszystko ćwierka zamiast grać, bo wysokotonowce zbyt szybko wchodzą w obszar pracy ze zniekształceniem.

@Gargan

Ja bym powiedział, że dowali zbyt nisko 😉 i wtedy jest kaszana.

Bo nawet łagodna kopułka jak gra wg. datasheet jest OK, ale bywają

konstruktorzy co "wiedzą lepiej" i wychodzi kolumna, że uszy bolą.

Jak się spojrzy choćby na Hificompass, to widać, jak THD lawinowo rosną.

Synchronicznie 😉  z obniżaniem pasma tych głośników.

Panowie w takim razie co najuniwersalniej może zagrać z tymi kolumnami? 

- cxa80 

- as501

- STR-DH190

- Denon 720AE

Lub coś innego? 

Konkretnie chodzi mi o wzmacniacz do 1500zł. Obawiam się trochę yamahy skoro wszyscy piszą o skrajności w górnych pasmach... raczej wolałbym coś cieplejszego albo po prostu neutralnego.  Z tym że jak wyżej było wspomniane te kolumny już same z siebie podobno grają niżej niż wyżej. Hmm.. już sam nie wiem...

Poszukaj wyższego modelu 😉

Zacznij od PM-8003. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałeś o Rotel?

Tania marka, a dobra 😀

Oooo! Paczaj! 

Exposure 1010 znajdziesz w dobrych pieniądzach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi