Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd-94MkII

leonpk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał do czynienia z tym cd-kiem?

Jest to naprawdę fajna maszyna , ma swój urok.

W środku siedzi SAA 7220P/B+2xTDA 1541A/S1.

Mam pytanie-co można z tym zrobić,żeby grało jeszcze lepiej?

Czy możecie mi podpowiedzieć , czy non-oversampling jest wart przeróbki,czym różni się dzwięk z samplingiem a bez samplingu.

Mam jeszcze jedno pytanie;

Czy ma ktoś schemat od tego cd-ka.

Byłoby mi to bardzo pomocne , gdyż chciałbym przerobić kompletnie zasilanie,tj.max.rozdzielić wszystkie napięcia na cyfrę i analog.Jakich używacie komponentów ,sprawdzonych oczywiście , może ktoś ma namiary na dobrego kwarca -5ppm.

Chciłbym też zamontować OPA1632 Burr Browna czy ktoś ćwiczył już na ty opa-mie.Słyszałem dzwięk w preampie na nim i byłem pod sporym wrażeniem

https://www.audiostereo.pl/topic/16899-marantz-cd-94mkii/

W tak pięknej maszynie szkoda robić tuning. Lepiej byłoby zrobić - jeśli już koniecznie trzeba - bardzo lekki jak np. b. dobry kondensator do odsprzężenia napięcia dla saa7220 (np. os-con) oraz ewentualnie podstawki dla pobawienia się w wymianę opampów + zmiana kond. wyjściowych na np. BG N 4u7.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/16899-marantz-cd-94mkii/#findComment-283975
  • 3 tygodnie później...

Zasilanie w tym cd jest ok. Przetwornik i ampy są stabilizowane tranzystorami . jedynie wymiana na odpowiedznie kondesatory mogła by pomóc . Oczywiście cześc cyfrowa lepsze filtarcja zasilania . Wymiana ampów owszem ,ale mówienie typie to raczej abstrakcja , kondensatory wyjsciowe tez mogą poprawić .Kwarc jest dośc dokładny w tym cd , tak jak w wyzszych modelach Philipsa . ewentualnie któraś wersja zegara z tym kwarcem oryginalnym albo max jakis zegar firmowy LCaudio w takiej konstrukcji warto . Ale podstawa to wiedza w stosowaniu tych elementów Więcej i drożej nie znaczy lepiej , jak ktos długo siedzi w temacie to wie oczym mówię . Tor analowy jest dość popularny w amplikacji tych przetworników porównujac je do Arcama alfa 5+ są kosmetyczne różnice biorąc pod uwage ze sygnał jest symetryczny na dobra sprawę przy niedużym wysiłku 5+ mozna zmienić na symetrie . Przy odrobinie czasu postaram sie to zrobic bo posiadam luzną płytkę daca .Duzo rozwagi i osłuchania napewno da efekty . Eksperymenty w ciemno i wstawianie na oslep szkoda płytek i tej wspaniałej konstrukcji . Panowie rozwaga i 500% odsłuchów przy każdej pojedynczęj wymianie , nie wszystko na raz .

https://www.audiostereo.pl/topic/16899-marantz-cd-94mkii/#findComment-292335

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.