Skocz do zawartości
IGNORED

glosniki a moc wzmacniacza:/

Szymek

Rekomendowane odpowiedzi

witam

niedawno zaczałem interesować się sprzętem audio i mam zamiar złożyc wlasne kolumny z następujących głośników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powiedzcie czy glosniki sa dobrze dobrane i pamietajcie jestem poczatkujacy jeśli macie jakies lepsze propozycje głośników to piszcie

jeszcze jedno jaki wzmacniacz bylby najlepszy oczywiscie jak najtaniej do 150 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16929-glosniki-a-moc-wzmacniacza/

Szymek

Zdecyduj się czy chcesz na wzmacniacz wydać 100, czy 150 zł. Po co drugi wątek zakładać od razu. Spokojnie możesz cięgnąć ten pierwszy.

Mówisz, że początkujący jesteś, a kolumny budować sam chcesz. Typowe...

• Redaktorzy

Jakaś mieszanina, głównie zdaje się samochodowe. Ale jedna rzecz - kolumn się nie składa, kolumny się projektuje. Pojemność komór obudowy, zwrotnica... Jeśli nie dysponujesz programem do projektowania albo gotowym projektem pod konkretne głośniki, nic ciekawego z tego nie wyjdzie.

dzieki za uwagi niedawno miałem wzmacniacz unitra-diora (dostałem od wójka wraz z kolumnami SABA) kolumny byly 80 watowe i grały bardzo dobrze tylko ze cos sie zepsuło i w wzmacniaczu i w kolumnach:(

dlatego pytam jaki bylby najlepszy tani wzmacniacz do 150 zł i jeszcze jakie polecacie kolumny do tego w miare tanie

Bardzo prawdopodobne że te głośniki nadają się do wytworzenia odpowiedniego hałasu w samochodzie ale znikome jest prawdopodobieństwo że one nadają się do odtwarzania jakiejkolwiek muzyki. Nawet z dobrym wzmacniaczem. A już ze wzmacniaczem za 150 zł to prawdopodobieństwo zbiega do zera.

Wyjdą z tego jakieś potworne skrzynie (basowiec 30cm!) których nie ruszy z miejsca żadna stara diora co ma 30W. Ja nie podejmuję się budowy kolumn bo jestem na to za cienki ale gdybym się zdecydował to szukałbym głośników marki Tesla czyli TVM (czeskie) albo Tonsil (polskie) -w ofercie tych firm można znaleźć głośniczki za które zapłacisz w sumie tyle samo albo i mniej a będą na pewno lepsze i będą grały przyzwoicie z prawie każdym wzmacniaczem. Oczywiście rozsądek nakazywałby budować kolumny dwudrożne bo są dużo łatwiejsze i dużo tańsze a przy tym poziomie rozważań można też przyjąć że na pewno nie będą gorsze.

Możliwe że gdzieś to na forum w dziale DIY ludzie podadzą Ci jakieś sprawdzone gotowce czyli jakie głośniki dobrać i jaką zastosować zwrotnicę oraz wielkość obudowy a nawet długoś tunelu bas-refleksu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.