Skocz do zawartości
IGNORED

podlaczenie tunera tohsiba st 230?

okropny~

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów

Jestem zainteresowany kupnem jakiegos ladnego tunerka do mojego bardzo skromnego zestawu.

Podoba mi się Toshiba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale na tej stronie, gdzie jest zdjęcie z tyłu nie widzę wtyczek, którymi mogę podlaczyc ten tuner do wzmacniacza (mam technics su-v303)

Ukryta Zawartość

Jezeli wiec zdecydowalbym sie na Toshibe, to jak moglbym ja podlaczyc? Czy wystarczy podlączenie jej do anteny radiowej z której mam kablowkę?

A moze nie warto ? Podoba mi się jeszcze Yamaha t-550 (z tematu o pięknych tunerach)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16989-podlaczenie-tunera-tohsiba-st-230/

Najwyraźniej zastosowano tu stały kabel sygnałowy, najpewniej zakończony wtyczkami chinch. To ten po lewej. Popularne rozwiązanie mające zatruć życie posiadaczom tańszego sprzętu, acz zdarza się i w droższym. Kabelek zawsze jest albo za długi, albo za krótki. Lub wcale często urwany. Udręczeni posiadacze takich wynalazków często zamieniają je na stałem gniazda z tyłu obudowy i jak jest w tym wypadku lepiej sie spytać. Sporadycznie spotyka się też końcówki DIN zamiast chinch.

Do kablówki podłączysz bez problemu. Do 75 Ohm. W praktyce analogowe tunery nie zawsze dobrze się sprawują z kablówką, bywają czasem zbyt czułe ale jak jest w konkretnym przypadku nie wiem.

Ładnie wyglądający tunerek ale chyba dośc niski model i nie wiem czy warto. Choć licytacja na eBay do której dałeś linka świadczy, iż wyceniony uczciwie...

Acha, czyli z lewej sa normalne wyjscia chinch?

;) Ja sie nie moglem wlasnie tego dopatrzyc, myslalem ze to cos innego...

Właśnie głównie podoba mi się wygląd tego klocka, ale skoro uwazasz, ze to dosc niski model czy w takim razie ta Yamaha do ktorej rownież podałem link, była by lepsza? :)Ceny są porównywalne.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Ta Yamaha to też raczej nic specjalnego. Jest zresztą opisana na stronce TIC:

Ukryta Zawartość

Z tego co jest w tej chwili na Allegro do około stu złotych polecić mogę z analogowych Universum za 79 złotych. O ile bardzo Ci nie przeszkadza ograniczenie zakresu do 104 MHz. Fajny tunerek o "poważnym" wyglądzie. W wątku o ślicznych tunerach jest o nim sporo ;-)

Z cyfrowych w tej cenie dostaniesz zaś Hitachi FT-5000, opisany na stronce TIC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeden jest wystawiony na aukcji opisanej w nazwie jako "kolekcjonerski tuner, stan gabinetowy", a drugi omyłkowo jako FT-500.

A jeśli mieszkasz w Wawie to polecę Ci jeszcze coś (poza ewentualnie cierpliwością).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okey..

Wracając do wczesniejszego posta, jak mam rozumieć, że analogowe tunery nie grają dobrze z kablówką z powodu zbyt dużej czułości? Że np. łapie kilka stacji na raz? :)

Z zaproponowanych tu, podoba mi się HITACHI. Zastanowię się jeszcze, bo nigdzie mi się nie spieszy.

Nie mieszkam w Wawie, ale chetnie sie czegos jeszcze dowiem.:)

Pozdrawiam

Analogowe tunery mają - ale oczywiście nie wszystkie - problemy z selektywnością. Przy silnym sygnale bądź przy dużym zagęszczeniu stacji potrafia się zagubić i wtedy nie odbierają po kilka stacji na raz ale odbierają je źle lub nie odbierają ich wcale. Sam mam podpięte do kablówki dwa analogowe i radzą sobie - ale zdarzyło się też tak, że uważany za bardzo dobry tuner radził sobie w tych warunkach nienajlepiej. Podobna sytuacja ma też miejsce w pobliżu nadajnika radiowego... Tunery cyfrowe (te z napisem "digital synthetizer tuner") radzą sobie w tych warunkach znacznie lepiej ale nie są zwykle tak ładne i często traci się na brzmieniu. Analogowe jednak znacznie częściej mają w sobie to coś i odnosi się to nie tylko do ich wyglądu...

Zaczynam odnosic wrazenie, ze im bardziej sie w tą zabawe zaglębiam tym bardziej uświadamiam sobie jak mało wiedziałem. :)

Dziękuje za info bardzo pomogło. Zamierzam jeszcze w wolnym czasie przeczytać cały wątek o tunerach.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam

Mam taką Yamahę, kupiłem za 50zł, 100+30 za transport jak chciał to może przesada. Mnie ona odpowida, wygląd jest super, na tym marnym zdjęciu tak nie widać. Szczególnie podoba mi się taka prostota, poprostu aluminiowy panel wielka aluminiowa gałka, prawie brak przycisków, delikatne podświelenie i już. Ma taki bajer że zielonymi diodami po bokach tej czerwonej która jest wskaźnikiem na skali pokazuje w która stronę kręcić żeby idealnie dostroić. Odbiera bardzo dobrze ale z anteny, kablówki nie mam to nie wiem. Dźwięk taki zwykły na poziomie, ale nie słyszałem naprawdę świetnego tunera więc trudno mi mówić. Ale za tyle co dałem to jestem zadowolny. Za to w tej Tohsibie super są te analogowe vumetry, chociaż najlepsze wrażenie robią we wzmakach, bo się cały czas ruszają. Na allegro jest tego trochę i to naprawdę tanio (w porównaniu do innych klocków) wiec warto się rozglądać. Wogóle jak piszesz o skromnym zestawie, to Allegro to świetne miejsce na jego rozwinięcie (oczywiście uważając na cwaniaczków), można znaleźć prawdziwe perełi, a czasami za bezcen jak ktoś nie wie co sprzedaje. Sam też z czasem będe czegoś szukał (nie nie wyrzucam Yamahy, poprostu do innego pokoju).

Daj linka do tego tematu o tunerach, bo wrzucenie do wyszukiwarki "piekne tunery" nic nie dało ;)

Pozdrawiam

Takie trzy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przełączniki w tym ostatnim - genialne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> trryt

Universum jest śliczny ;-D Stoi tu obok mnie z tym, że ten mój nie w tak idealnym stanie. Więcej o tym tunerze (moim i kolegi z forum) w wątku o ślicznych tunerach (3620).

Ta Yamaha w temacie o slicznych tunerach to ma bardzo zmienione podświelenie. Oryginalnie: Power biało-żółty, skala jasnozielona. Oba bardzo delikatne.

I jeszcze moje przemyślenie na temat analogowy kontra cyfrowy (może ktos o tym tam pisał, ale nie czytałem w całości bo to dłłłuuugggiii wątek).

Otóż bardzo zależy to od tego ilu stacji słuchasz, jeżeli zawsze tej samej to raczej analogowy (biorąc pod uwagę ew problemy z kablówką). Jeżeli słuchasz wielu stacji to czego by nie mówić o uroku skali i wielkiej gałki to wybieranie stacji guzikami jak w TV jest poprostu wygodne (a jak by się trafił z pilotem...) i tu już się trzeba zastanowić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.