Skocz do zawartości
IGNORED

ESA Ostinato 2000 vs VA Haydn

nowicjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na tym forum nowicjuszem jeśli chodzi o wpisy. Czytuję je natomiast namiętnie od około pół roku i dzięki niemu rozjaśniłem nieco swoje horyzonty audiofilskie. Niestety też niektóre wpisy/recenzje spowodowały moje "rozdwojenie jaźni" co do wyboru sprzętu a szczegółowiej mówiąc nowych zestawów głośnikowych... Bywają bowiem tak sprzeczne, że ciężko dociec kto ma rację. Mój dylemat polega na tym, iż nie wiem które kolumny - ESA Ostinato 2000 lub Vienna Acoustic Haydn - wybrać do mojego zestawu składającego się ze wzmaka i cd Rotela + okablowanie DNM Reson. Obydwu zestawów słuchałem (obu z Rotelami, wprawdzie okabloweanie było inne - Tara Labs bodajże) i oba mi się podobały. ESA wydała mi się mimo wszystko bardziej detaliczna acz przebasowiona przy głośniejszych poziomach. Miała natomiast więcej życia w brzmieniu w stosunku do Haydnów. Choć Haydn miał też i swoje plusy w stosunku do ESY - był bardziej neutralny i mniej "szklisty" co czasami zdarzało się Ostinato 2000. Zresztą to kwestia gustów i oba zestawy mi się podobają. Istotne jest natomiast to, który z tych głośników lepiej sprawdzi się w pokoju średnio zagraconym i wyciszonym o powierzchni 18 - 19 metrów ? Chodzi mi o dopasowanie ich pod kątem technicznym do wzmaka (2 x 40 watt), przy zakładaniu średniego poziomu głośności słuchania i poziomu zniekształceń przy takim odsłuchu.

A propos - na stronie Audio Academy zobaczyłem nowe głośniki - Tethysy, które wyglądają bardzo podobnie do Ostinato 2000 i bodajże ten sam głośnik nisko-średniotonowy - Vifa WH18 08-08, mogą więc mieć podobne brzmienie. Czy ktoś z forumowiczów już ich słuchał i ma o nich jakieś opinie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/1701-esa-ostinato-2000-vs-va-haydn/
Gość jwojciech do nowicjusza

(Konto usunięte)

Witam . Jeśli mogę służyć podpowiedzią , to Haydn ma ciekawą cechę nie zniekształcania dźwięku przy cichym słuchaniu, nawet bas jest wtedy proporcjonalny do natężenia dźwięku. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.