Skocz do zawartości
IGNORED

ParadigmM3v1 - problem z wysokimi tonami

adamski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno znalazłem to forum a to mój pierwszy wpis. Posiadam kolumny Paradigm Monitor 3 v1. Wzmacniacz Technics SU-A600. W tym zestawieniu sprzęt nie gra dobrze, szczególnie nieprzyjemne jest górne pasmo, dzwieki talerzy w wiekszości nagrań to po prostu koszmar. Zastanawiam się czy wina leży w samym niedopasowaniu czy może coś się "po drodze" zepsuło w sprzęcie (juz jakiś czas go używam).

Myślę o docelowej wymianie całości ale na początek chciałem popróbować z nowym wzmakiem ewentualnie przerobieniem kolumn.

No i właśnie, bez słuchania i tak nie kupię ale nad jakimi wzmacniaczami powinienem sie zastanowić? Chodzi mi o sprzęt z drugiej ręki. Słucham głównie muzyki rockowej. Lubię brzmienie mocne i przestrzenne ale dość gładkie. W chwili obecnej oprócz nieprzyjemnych wysokich tonów również średnica jest bardzo chropowata i nienaturalna...

Jeśli miałbym przerabiać kolumny to co powinienem zmienić i na jakie koszty sie nastawić??? Oczywiście zastanawiam sie też czy w ogóle warto :)

Z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/17014-paradigmm3v1-problem-z-wysokimi-tonami/

Przeczytaj sobie tutaj wpis forumowicza PiotrS :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ano dziękuję bardzo, wcześniej wyszukiwałem posty z Paradigm w tytule, tego nie czytałem. Pozostaje kwestia kosztów no i możliwości posłuchania jak to w rzeczywistości gra, choć opis brzmi baaardzo zachecająco...

adamski, SU-A600 koło wzmacniacza nawet nie leżał, sorry za brutalny wpis, ale szczerze radzę, kup cokolwiek innego a potem sie zastanów nad tym czy coś w kolumnach jest nie tak.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Na początek pozbądź się tego Technicsa. Sprzedasz go bez problemu za przyzwoite pieniądze, dołożysz jakieś 200zł i kupisz coś dużo lepszego. Na allegro jest spory wybór używanych, przyzwoitych wzmacniaczy. Profesjonalny tuning kolumn też jest jakimś rozwiązaniem, ale robienie go pod kątem marnego wzmacniacza nie ma sensu.

no właśnie, wymiana wzmaka to jest jedna z możliwości, ale na jakie wzmacniacze powinienem zwrócić uwagę? Liczę że może ktoś już ten temat przerobił i jakiś pomysł podrzuci. Kiedyś (pare lat temu) miałem pożyczonego Arcama (nie pamiętam modelu, zdaje się że Arcam 6 (mam nadzieję, że coś takiego istniało ;)) i była ogromna poprawa ale to jeszcze nie było to. Być może jednak nie pasował mi aż tak bardzo a może po prostu za dużo wymagam od tych kolumn.

Arcam Alpha 6 to świetny wzmacniacz, ale rzeczywiście te Paradigmy nie pokażą wszystkich jego zalet. Do Arcama można śmiało podłączać kilkakrotnie od niego droższe kolumny.

grał ładnie ale nie było wystarczającego jak dla mnie złagodzenia elementów, o których pisałem, czyli ostre wysokie tony i szorstka średnica, miałem też wrażenie, że nastąpiło zwężenie sceny, znacznie poprawiła się lokalizacja na rzecz szerokości...

Do Paradigma Monitor 3 v.1 zdecydowanie polecam Rotela 921, 931, albo nawet 972.

A 600 to nie wzmacniacz, to kupa...., a jak jeszcze wyschły w nim kondziołki - bardzo prawdopodobne to już kupa g...

Najpierw wzmak !

Też myślę, że najpierw wymienię wzmacniacz, później zacznę myśleć o tuningu (no chyba że okaże się że po zmianie jest naprawde dobrze). Niestety podejrzewam że może być problem polegający na braku możliwości posłuchania sprzętu który jest np na allegro bo w sklepach już go nie ma, a w ciemno nie ma sensu kupować

Będe chyba musiał pochodzić po sklepach prowadzących komis ale tego niewiele w Trojmieście, zreszta raczej będę musiał wziąć kolumny bo jak słuchałem na nowych w sklepie to między wzmacniaczami praktycznie nie było różnicy.

Wysokie tony w ww kolumnach niestety nie sa najwyzszych lotow a i srednica jest wycofana przez co mocniej zaznaczone skraje pasma sluza muzyce rozrywkowej bo dynamika jest ich mocna strona ale na tym zalety sie koncza reszta jest tylko poprawna albo dostateczna wiec zmiana wzmaka na wiele sie nie przyda ale sprobowac mozna.

heh, a jak z akustyka pomieszczenia, bo ja sie meczylem dlugo z nimi i przez dlugi czas nawet nie wiedzialem, ze one potrafia tak ladnie zagrac. Gotowy juz bylem na zawody szybowcowe. A dobre standy sa? Ja dociazam jeszcze od gory, koniecznie. Wysokie, bas, wogle cale brzmienie z innej beczki niz przed zabawami adaptacyjnymi z pomieszczeniem. A gora naprawde byla meczaca, i bas taki dziwny, jakby zamaskowany. Radze troche pobawic sie w tym kierunku, kupno drozszych kolumn napewno az takiej poprawy by u mnie nie dalo. I koledzy maja racje, ze ten wzmacniacz moze psuc dzwiek.

adamski, tuning ? Czego? Bo jak masz na myśli wzmaka to jego tuning = wymiana wszystkiego plus koszt robocizny, taniej więc wyjdzie samemu go wymienić razem z obudową :-)

Swego czasu miałem wiele technicsów i w kazdym cos grzebałem, za kazdym razem gra nie była warta świeczki, za wzmakami nie musisz sie zbytnio rozglądać, nawet tania diora zagra lepiej, a po tuningu to hoho...

To prawda o stendach nie zapomnij bo na taborecie nie zagra na 100% swoich mozliwosci rzaden monitor a o okablowaniu wewnetrznym nie wspomne bo to koniecznosc w przypadku tanich konstrukcji i tu sugerowalbym Sonic Link AST 200 ladnie gra srodkiem i ma ciepla barwe wiec pasowalby do MONITOR 3 .

robix kabelkami to możemy „przypudrować” dźwięk, ale zauważ że kolega ma technicsa i to z najgorszej możliwej serii. Szykuje się wymiana na coś innego, tuningiem kolumn nie zawracajmy mu głowy i nie uprzedzajmy faktów, nie wiemy jeszcze co kupi, jak mu to się zgra i co mu finalnie nie będzie się podobało wiec…

Na poczatek mozna zobaczyc kladac po kilka tomow encyklopedii, docelowo wizyta u kamieniarza. Jest kilka watkow o dociazaniu. Majac na mysli adaptacje nie mowilem tylko o samym przemeblowaniu, ja musialem dobrze rozproszyc dzwiek na scianie za kolumnami, nawet kawalek sufitu (choc niewielki pasek) tez potraktowac rozpraszaczem. I na scianie za mna dalem pod sam sufit cos w rodzaju koca. Wszystko przez te gladkie plyty, lakierowane na gladz meble.... Dlatego zachecam do takich zabaw, bo wczesniej jakby ktos mi powiedzial, ze to cos tak waznego, w co warto inwestowac (np. jakies maty czy cus :) to bym popukal sie w czolo i wolal ta kaske wydac na sprzet :)

Z dwojga zlego to rzeczywiscie wykobzalbym ten wzmacniacz ale kolumny to nawet po wymianie okablowania mnie niezadowalaly i jak tylko dowiedzialem sie ze oprocz cyk bum jest jeszcze wazna srednica to poszly precz. Nie sa to dobre glosniki i predzej czy pozniej kolo sam to stwierdzi. Ale jak pisales nie wyprzedzajmy faktow.

To prawda, ze one sa do rozrywki, jednak moga grac przyjemnie i nie meczac. Tez bym sprobowal z innym wzmacniaczem, bo ten faktycznie moze kiepsko z nimi grac. Jak masz mozliwosc to zapakuje je i udaj sie do jakiegos salonu i zobacz jak graja z inna elektronika i w innym pomieszczeniu. Ja tak swego czasu zrobilem.

co do tej ostrej góry to ja w swoich poza sprzętem im twarzyszącym ogromną poprawe dał kabel ze skrętki w środku kolum i na zewnątrz oraz zatkanie bass reflexów, dało to w sumie ściszenie wysokich za sprawą skrętki, zmniejszenie basu przez zatkanie BR co ogólnie zaowocoałao lepsze wyrównanie pasma i w końcu średnich tonów jest tyle ile trzeba przez co przyjemniej sie ich słucha.

Dzięki za pomoc, mając na myśli tuning chodzi mi o zmianę zwrotnicy, kabli a być może i głośników wysokotonowych, wzmacniacz musi pójść w odstawkę a czy oprócz Rotela ktoś miałby jakieś sugestie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.