Skocz do zawartości
IGNORED

Audeze LCD-2 jak to z nimi jest…

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o wagę. Wiem, że są ciężkie, ale idzie w nich wysiedzieć 2 godziny czy nie? Słuchałem ich w salonie i mnie zachwyciły, ale mnóstwo używek ledwo używanych widzę i się zastanawiam w czym problem.

Dwie godziny jeszcze się da, ale dłużej to już ciężko. Mnie na początku też zachwyciły, ale jak przesłuchasz z 15-20 innych par to już nie wypadają tak super. Głównym problemem jest mocno ścięta góra. Co z tego, że bas jest fajny, jak niedostatki w górze słychać na każdym kroku. Albo lubisz takie brzmienie (i najlepiej nie porównujesz z innymi) albo nie do końca i wtedy szukasz dalej...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

18 minut temu, qbakos napisał:

Dwie godziny jeszcze się da, ale dłużej to już ciężko. Mnie na początku też zachwyciły, ale jak przesłuchasz z 15-20 innych par to już nie wypadają tak super. Głównym problemem jest mocno ścięta góra. Co z tego, że bas jest fajny, jak niedostatki w górze słychać na każdym kroku. Albo lubisz takie brzmienie (i najlepiej nie porównujesz z innymi) albo nie do końca i wtedy szukasz dalej...

Dzięki szukam właśnie opinii kogoś kto je użytkował dłużej. Potrzebuje słuchawki głównie do kina domowego i LCD-2 no genialnie grają na dole - obecnie mam Senheisery HD559 - mega wygodne, ale dźwięku nie ma co porównywać do Audeze. Waham się między LCD-2, a Audio Technica ATH-1000z (rewelacyjna średnica, ale basu w ogóle nie mają z kolei- tak trochę nie za bardzo do kina się nadają).

Godzinę temu, gimza napisał:

Audio Technica ATH-1000z (rewelacyjna średnica, ale basu w ogóle nie mają z kolei

Mam ATH a2000z, trochę wyższy model, ale z tego co wiem to dość zbliżony brzmieniowo i to najbardziej basowe słuchawki jakie mam, więc hmmm trochę dziwne, że u Ciebie nie mają basu. Może sub bas tak średnio dają radę, ale trochę wyższy jest mocno wyeksponowany. Gitarę basową słychać jak w żadnych innych. Góra za to mocno poszatkowana, nie za bardzo mi leży. Może one potrzebują mocnego wzmaka, żeby rozwinąć skrzydła na basie...

Kino domowe to ja mam na kolumnach, więc nie doradzę, które słuchawki się tu sprawdzają. Ale gdybym musiał to osobiście poszedłbym w jakieś E-MU Teak albo Denony.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

LCD-2 i ATH-1000z porównywałem bezpośrednio ze sobą tylko w salonie, stąd może taka różnica w basie między nimi, ale w rzeczywistości nie jest tak źle jak się wydaje😀

Też mam kino na kolumnach, ale ze względów lokalowo/organizacyjnych muszę coś wymyśleć na noc. Porównam sobie ATH a2000z z  ATH 1000z i wszystko będzie jasne. Na szczęście kupowanie słuchawek jest dużo łatwiejsze niż klocków hifi.

13 godzin temu, gimza napisał:

Chodzi mi o wagę.

Czy rozważałeś lekkie jak piórko słuchawki dokanałowe? Współczesne IEM jeśli chodzi o bas, śmiało konkurują z nausznymi i z powodzeniem jakość basu LCD-2 ale z lepszą górą w nich znajdziesz.

Każdy ma inaczej. Ja z LCD-3 siedziałem pół dnia i było ok. Miałem też XC i kiedyś, kiedyś też dwójki. Aktualnie jest pałąk z włókna, to chyba ciut lżejsze są. 

14 godzin temu, gimza napisał:

Chodzi mi o wagę. Wiem, że są ciężkie, ale idzie w nich wysiedzieć 2 godziny czy nie? Słuchałem ich w salonie i mnie zachwyciły, ale mnóstwo używek ledwo używanych widzę i się zastanawiam w czym problem.

Te słuchawki po prostu już są trochę na rynku, stąd ich duza obecność na OLX i podobnych stronach. 

Co do wygody - jednemu przeszkadza, drugiemu nie 😉 Szukając czegoś lżejszego sprawdziłbym na pewno ofertę Meze i Hifimana 🙂 W razie czego zapraszam 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, AiM-TV napisał:

Czy rozważałeś lekkie jak piórko słuchawki dokanałowe?

Dla mnie koszmar jeśli chodzi o użytkowanie... Lekko straci szczelność w kanale słuchowym i nie masz basu prawie wcale. Wolę słuchać muzyki, a nie pilnować czy słuchawka dobrze leży w uchu. Ale niektórzy sobie chwalą, więc to może coś z moimi uszami nie tak 😉 

Miałem LCD-2 Rosewood z 3 lata. Ciężkie są, jednak pałąk ładnie wagę rozkłada, więc ucisku nie ma. Ja np słucham raczej z głową opartą i wtedy nic nie przeszkadza. Ale też bez przesady. Za takie granie warto moim zdaniem :) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, AiM-TV napisał:

Czy rozważałeś lekkie jak piórko słuchawki dokanałowe? Współczesne IEM jeśli chodzi o bas, śmiało konkurują z nausznymi i z powodzeniem jakość basu LCD-2 ale z lepszą górą w nich znajdziesz.

Przyznam szczerze z dokanałowych to tylko słuchawki do IPhona używam czasem - generalnie fajna rzecz, odnoszę wrażenie, że jakby mnie za nie powiesili to by nie wypadły z uszu  - także sprawdzają się w ruchu jak coś trzeba robić. Ale oglądanie filmów to jednak nie to samo - ciężko mi się przekonać do "wtykania" czegoś do ucha🤷‍♂️

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Miałem LCD-2 Rosewood z 3 lata. Ciężkie są, jednak pałąk ładnie wagę rozkłada, więc ucisku nie ma. Ja np słucham raczej z głową opartą i wtedy nic nie przeszkadza. Ale też bez przesady. Za takie granie warto moim zdaniem 🙂

Ehhh jak zwykle wybór za duży póki nie spróbujesz się nie dowiesz😀

16 minut temu, gimza napisał:

Ehhh jak zwykle wybór za duży póki nie spróbujesz się nie dowiesz😀

ogólnie planary, jeszcze te porządnie zrobione, nie w plastikowych obudowach swoje muszą ważyć. Taka technologia 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, gimza napisał:

ciężko mi się przekonać do "wtykania" czegoś do ucha

Też tak miałem i "męczyłem" się kiedyś z LCD-XC (ich wagą), choć grały zacnie. A teraz mam w drugą stronę, niedawno założyłem z ciekawości na głowę LCD-2 classic, nie mogłem wysiedzieć 10 min, jakieś obce ciało na głowi i graniem niczego interesującego nie pokazały. Przykładowe IEM Softears Volume S, w każdym paśmie były znacznie lepsze, a wokale urzekające. Cena 3xniższa.

Edytowane przez AiM-TV

A mi zawsze było dobrze wrócić do Audeze 🙂 Dźwięk, dźwięk, dźwięk. Miałem Mr Speakers Ether Flow, które są też dla mnie super dźwiękowo. Dużo lżejsze i co z tego ? 🙂 Skończyłem z jedną i drugą parą pod ręka hehe

No ja też do końca nie kupuję tematu ciężkie słuchawki w tym wypadku, gdzie przecież nie słuchamy spacerują, tylko raczej siedząc wygodnie w fotelu, gdzie najczęściej można jeszcze oprzeć głowę. Do takich zastosowań ta waga aż tak nie przeszkadza, a najczęściej wcale nie przeszkadza ;) 

Z lżejszych planarów jeszcze Meze można spróbować: https://www.tophifi.pl/marki/meze-audio.html

www.tophifi.pl

A oni jeszcze działają od czasu jak Sony ich kupiło? A może nie będą się psuć od samego, troszkę szybszego zakładania na głowę.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

5 godzin temu, chcheckitout napisał:

Ja bym poszedł w Audeze. Ten dźwięk od lat się broni. Szkoda, że firma nie ma już welurowych padów. 

można zamówić aftermarket, żaden problem 😉

www.tophifi.pl

Według mnie złoty środek to słuchawki Ultrasone. Lekkie w miarę niedrogie z systemem S-Logic i z basem który raczej nie ma niedostatków w kinie domowym. 

Z nowych modeli Ultrasone można wypróbować:

Ultrasone Signature Fusion OB,(domieszka grafenu powinna dużo poprawić)

Stare sprawdzone to: 

Ultrasone Pro 900i

Ultrasone Pro 2900i

Ultrasone to dobre słuchawki, ale dla cierpliwych. Bardzo długo się wygrzewają.

no ok to spoko słuchawki, ale słuchałeś Audeze LCD-2? Te Ultrasone nie maja nawet podejścia do tego modelu 😉

www.tophifi.pl

W dniu 20.06.2025 o 22:39, gimza napisał:

będą nowe A2000z

Jak różnice w stosunki do a1000z? Mają więcej basu, czy to tylko u mnie tak grają? 😉

W dniu 15.06.2025 o 21:02, qbakos napisał:

Dlatego kupiłem wavelet, wgrałem korekcję i jest znakomicie. Te słuchawki bardzo dobrze odtwarzają też wyższe rejestry, trzeba im tylko nieco pomóc.

18 godzin temu, 1siedem napisał:

Te słuchawki bardzo dobrze odtwarzają też wyższe rejestry, trzeba im tylko nieco pomóc.

Też tego próbowałem, tylko nie w wavelecie. Ale moje zdanie jest takie, że jak słuchawki mają wyraźne ubytki w jakimś paśmie to żadnym EQ tego sensownie nie wyciągniesz. Robisz to kosztem pozostałych zakresów, więc gdzieś poprawiasz, a gdzieś indziej psujesz. Udało mi się wyciągnąć wysokie, ale nie brzmiały one za dobrze, a po drugie słuchawki straciły dynamikę, np. bas już nie był taki jak bez tej korekcji... i tak efekt był na plus, więc tak ich słucham, ale czy jest idealnie to nie powiem.

W dniu 22.06.2025 o 12:36, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Te Ultrasone nie maja nawet podejścia do tego modelu 😉

Moim np. zdaniem mają.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

4 godziny temu, qbakos napisał:

Też tego próbowałem, tylko nie w wavelecie. Ale moje zdanie jest takie, że jak słuchawki mają wyraźne ubytki w jakimś paśmie to żadnym EQ tego sensownie nie wyciągniesz. Robisz to kosztem pozostałych zakresów, więc gdzieś poprawiasz, a gdzieś indziej psujesz. Udało mi się wyciągnąć wysokie, ale nie brzmiały one za dobrze, a po drugie słuchawki straciły dynamikę, np. bas już nie był taki jak bez tej korekcji... i tak efekt był na plus, więc tak ich słucham, ale czy jest idealnie to nie powiem.

Przecież jak podciągasz wysokie, to basu nie ubywa. Zmienia się obraz całości. W szerszej palecie zrównoważonych w głośności dźwięków można mieć takie wrażenie ze czegoś ubywa. Ale to tylko wrażenie. Podobnie jak wyciszysz od środka w dół a podciągniesz zwłaszcza niektóre pasma wyższe,  to narastaja wrażenie przestrzeni w dzwieku.

Ja tej korekcji jestem zadowolony, wgrałem gotowy profil korekty dla tego modelu i jest fajnie. Polecam spróbować koszt 30zl a efekt niewspółmierny do pieniędzy.

Próbowałem wcześniej sam się bawić equalizerem ale efekt nie był dobry i mi się nie chciało w nieskończoność kombinować.

Wg mnie jakość wysokich jest dobra w LCD-2, tylko są wyciszone, po korekcji jest juz to co trzeba. Miałem je zmieniać ale teraz juz nie czuję  potrzeby.

A może to też kwestia Twojego wzmacniacza ?

Edytowane przez 1siedem
34 minuty temu, 1siedem napisał:

Przecież jak podciągasz wysokie, to basu nie ubywa.

No właśnie ubywa, może nie dosłownie, bo podbijasz to potem wzmocnieniem, ale poprawna korekta polega na tłumieniu, więc jak obniżysz pozostałe pasma, to na ich dynamice właśnie się to odbije. Podbicie wzmacniaczem nie nadrobi utraty kilku dB np. na basie.

Może wypróbuję jeszcze tego waveleta. Kiedyś się nim bawiłem, ale jeszcze używając smartfona jako transportu i było słabo.

34 minuty temu, 1siedem napisał:

A może to też kwestia Twojego wzmacniacza ?

Topping DX9? To najlepszy DAC/amp jaki miałem, a przerobiłem tego trochę. Brzmienie jest naturalne, nie przesadnie wyostrzone jak w większości Toppingów, ale też nie tracące detali jak np. w Arcamach. Jednym słowem jest w punkt.

Edytowane przez qbakos

12 minut temu, qbakos napisał:

No właśnie ubywa, może nie dosłownie, bo podbijasz to potem wzmocnieniem, ale poprawna korekta polega na tłumieniu, więc jak obniżysz pozostałe pasma, to na ich dynamice właśnie się to odbije. Podbicie wzmacniaczem nie nadrobi utraty kilku dB np. na basie.

Może wypróbuję jeszcze tego waveleta. Kiedyś się nim bawiłem, ale jeszcze używając smartfona jako transportu i było słabo.

Topping DX9? To najlepszy DAC/amp jaki miałem, a przerobiłem tego trochę. Brzmienie jest naturalne, nie przesadnie wyostrzone jak w większości Toppingów, ale też nie tracące detali jak np. w Arcamach. Jednym słowem jest w punkt.

Topping jest miodzio :)

• 2 tygodnie później...

Jako, że ciężko coś odsłuchać przed zakupem (stany magazynowe są wszędzie, ale nie tam gdzie potrzebuje), a porównanie 3 modeli (1000z, 2000z, MM-100) graniczy już z cudem kupiłem w ciemno Audeze MM-100. Była szansa posłuchać/kupić używane LCD-2 w mojej okolicy, ale też się nagle sprzedały.

Jeśli chodzi o wygodę - porównując je do obecnie używanych przez mnie Sennheiser HD559 jest gorzej - no ale to żadne zaskoczenie. MM-100 są 2 razy cięższe i mają pseudo skórę wokół nauszników (wolę plusz), ale muszę przyznać, że tylko na początku ciągle coś poprawiałem/sprawdzałem, a już po 3 odsłuchu w ogóle zapomniałem o temacie. Mogę w nich siedzieć 2-3 godziny bez żadnego problemu czy opierania szyi - jedynie przez skórkę pot może trochę ściekać przy obecnych upałach. Są jakieś 100g lżejsze od LCD-2 - może to robi różnicę. MM-100 nie mają płynnej regulacji tylko 3 dziurki - trochę to dziwne, ale fabryczne ustawienie na środkową dziurkę idealnie na mnie pasowało w ogóle tego nie ruszałem. 

Co do dźwięku - naprawdę nie wiem jak to jest zrobione, ale scena dźwiękowa, przestrzeń, szerokość i głębia przypominają odsłuch "kolumnowy". Naprawdę jestem pod wrażeniem jak wycięte są źródła dźwięku. Co do barwy grają dość równo w całym paśmie (osobiście wolałbym bardziej wypchnięte podbite wokale). Bas nie jest podbity, bym powiedział, że chudy, ale przez to bardzo ładnie zróżnicowany - niskie tony bardziej nadają do słuchania muzyki niż oglądania filmów co było pierwotnym założeniem zakupu MM-100😀

Dzięki wszystkim za pomoc i uwagi.