Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD do pokoju o pow. 25 m2

lm81

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinię forumowiczów na temat takiego zestawu. Nie jestem fachowcem, ale dzięki lekturze kilku forum i stron internetowych oraz tzw prasy fachowej wybrałem następujące komponenty:

projektor: panasonic ae700

amplituner: yamaha rxv 1500

dvd: samsung hd945 (do niedawna miałbyć pioneer 575A, ale nie ma on HDMI, ani Dcdi - zmiana ze względu na projektor - czy słuszna?)

głośniki: tu jest największy problem - mam dwie koncepcje: a) zestaw 5.1 np Koda 710 - znaczy bardzo ekonomiczny, ale czy wystarczający?; b) lepsze fronty i central (myślałem o B&W 603 i odpowiedni central tej firmy) i słabsze tylne, subwoofer - nie musi być odrazu kupiony, ale czekam na wasze propozycje.

ekran: na razie nie będzie;)

Zestawik ten działałby w pokoju 25 m2, przeznaczony wyłącznie do tego celu. Głównie oglądałbym fimy, ale chciałbym też odczasu do czasu posłuchać SACD i DVD-audio (no i zwykłe CD i MP3 również).

Oczekuję od szanownych forumowiczów ostrej, ale konstruktywnej krytyki.

Elementy zestawy kupowałbym za pośrednictwem Allegro (odbiór osobisty), ewentualnie sam skoczyłbym do Niemiec lub w razie "cudownej promocji" (patrz TOP-hifi ostatnio) sprzęt zakupiłbym w sklepie.

https://www.audiostereo.pl/topic/17031-zestaw-kd-do-pokoju-o-pow-25-m2/

Witam.

Jeśli już pomyślałeś o zmianie DVD ze względu na projektor (dobry pomysł przesyłania sygnału kablem HDMI - po to w końcu jest w projektorze wejście) to w swoich rozważaniach nie możesz pominąć DVD Panasonic S-97.

Ponoć jest on specjalnie dedykowany do współpracy z właśnie tym projektorem, który planujesz zakupić.

Swoją drogą projektorek miodzio! Bawiłem się nim wiele godzin w ubiegły piątek (niestety w pracy :( ). Walka Opancerzonych z maszynami w hangarze w 3 części Matrixa sprawiła , że odleciałem i zachorowałem poważnie na taką zabawkę. Niech się schowają plazmy i inne wynalazki. Przy obrazie z projektora są jak pocztówki a włąściwie jak znaczki pocztowe! :)

Żeby dobić się do końca, puściłem jeszcze tą zadymę ze słoniami pod Minas Tirith z "Powrotu Króla"... tutaj to już po prostu brakuje słów... A podłączenie żadne tam HDMI, tylko z laptopa zwykłym monitorowym kablem. Strach pomyśleć co potrafi ten projektor z dobrym DVD, po komponencie z progresywnym skanowaniam albo po HDMI... BRAĆ! :) Aha - o tym efekcie VB możesz zapomnieć! Sprawdzałem, rzucając na ekran coraz to różne odcienie szarości generowane przez Windows (różne odcienie szarego pulpitu) i... nic! Ani śladu! Tyle, że ponoć efekt "klatki dla kurczaków" nie dotyczy każdego egzemplarza Panasonica AE700. W kazdym razie często się o nim wspomina w sieci, jednak nawet ci co go mają, nie uważają tego za sprawę szczególnie dokuczliwą. Odbierając projektor pamiętaj o zabraniu laptopa i wygenerowaniu stałego obrazu w różnych kolorach aby uniknąć zakupu sprzętu z bad pixelami bo ich obecność nie jest podstawą do roszczeń gwarancyjnych, co można określić tylko jako grandę! Przestudiowałem dokładnie instrukcję obsługi projektora i Panasonic wyraźnie to zastrzega!

Jeśli chodzi o amplituner - nie potrafię pomóc, gdyż nie posiadam takowego! :) Ale wieść gminna niesie, że Yamaha, Panie to dobry amplituner jest... ;) Natomiast poczytaj sobie wątek w dziale STEREO - gość ma podpięte do Yamahy B&W i narzeka...

Ja do projektora (inny zakup niż Panas 700 nie wchodzi w grę bo widziałem co to cudo potrafi) zamierzam kupić Yamahę 450 (lub następcę, a jeszcze lepiej jakbym gdzieś dostał używaną 430... ) i zestaw 5.1 Tannoya o nazwie Arena (takie aluminiowe "jajeczka" :) - w końu jest Wielkanoc). Pokój mam niewielki, są tam już kolumny do stereo i nie chcę go zagracać pełnowymiarowym zestawem. I dość - mnie nie zależy na dobrym dźwięku z amplitunera w stereo bo taki zestaw już mam. Jestem wyznawcą teorii że nie można być jednocześnie młotkiem i śrubokrętem i albo kino albo stereło! :) Wyjątek zrobiłem tylko dla CD i do tego celu służy mi Philips 963SA, bo to fantastyczne CD, zaś fakt że jest i doskonałym DVD, traktuję jako bonus.

Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych zakupów!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Nie wiem dokladnie ile w Polsce chca za Panasonika PT-AE700 ale w Stanach za 700 USD wiecej mozna kupic NEC HT1100 ($2700) ktory jest projektorkiem DLP wspanialym do kina domowego i mnie bardziej sie podoba od panasonika.

>>> Americano

Zaryzykuję twierdzenie, że jest baaaaaardzo wiele projektorów lepszych od tego Panasonica! :)

Nie wiem, nie wypowiadam się, bo projektory to w ogóle nie moja liga. Widziałem tylko tego Panasonica w akcji i, jeśli chodzi o moje potrzeby i pojęcie o kinie w domu - byłby całkowicie wystarczający! Komuś bardziej wymagającemu pewno nie wystarczy.

Oczywiście można dołożyć 700$, 1700$ a pewnie i 7000$ i mieć jeszcze lepiej, tylko... PO CO?

Wiesz: to tak jak w stereo: za stosunkowo niewielkie pieniądze możesz kupić bardzo fajnie grający sprzęt. Chcesz lepiej? No problem, tylko w wyższych zakresach cenowych niewielki postęp kosztuje już bardzo wiele.

A większości i tak wystarcza MP3 z głośniczków w komputerze! I są zadowoleni, i nie chcą mieć lepiej - to im wystarcza!

Sądzę że sukces Panasonica wynika właśnie z jego ceny a konkretnie z stosunku price/value - w tym zakresie cenowym nie ma on konkurencji (chyba że pomyślimy jeszcze o Sanyo Z-3, obraz na tym samym poziomie, całkowicie bez VB ale z gorszym zoomem, co utrudnia ustawienie w niektórych pomieszczeniach).

A kogo stać na lepsze maszyny ten 700-ki nie musi brać pod uwagę. Ja bym jednak poważnie pomyślał o zaoszczędzeniu kilkuset $$$ np. na lepsze kolumny, czy dobry kabel, bo, jak powiadam, obraz z AE700 mnie zachwycił.

I szczerze mówiąc - cieszę się że nie widziałem nic lepszego - tylko bym się niepotrzebnie zdenerwował, że obraz 100x lepszy niż w Panasie a sprzęt poza moim zasięgiem!;) Cena Panasa jest całkowicie dla ludzi: na Allegro bywa i za 5500 czyli pi razy oko 1740$... swoją drogą, jakbyś trafił gdzieś tego Panasa w USA np. second hand to info BAAAAARDZO MILE WIDZIANE! :)

Serdecznie Cię pozdrawiam!

Panasonica też brałbym pod uwagę, ale on nie czyta DivX (co bym jeszcze przebolał bo zawsze laptopa można podłączyć) i SACD (tu już gorzej - jednak chciałbym czasem tego posłuchać). I dlatego też - nie bez oporów- skierowałem uwagę na Samsunga HD945 - to takie połączenie funkcji pioneera 575A i Panasonica S97, ale niestety (czy się mylę?) Szajsung - wasze opinie o tym odtwarzaczu i może ogólnie o firmie (monitor Samsunga mam i nie narzekam, może to wyjątek?).

No i sprawa głośników nadal pozostaje otwarta - doradźcie coś. Może znacie jakiś zestaw 5.1 tak do 4000 zł, który dobrze zagrałby z pozostałym sprzętem.

Ja bym nie przesadzał z tym "Szajsungiem"... pewno że nie jest to szczyt marzeń audio- czy videofila, ale też i nie samo dno.

Tylko czy Ty nie za dużo naraz chcesz?

Więc widzę 3 drogi:

1/ Kupujesz to DVD S-97 Panasa i masz żyleta obraz z DVD na HDMI zaś do DIVX używasz komputera podłączonego przez DVI (jakość jak HDMI) lub zwykłym wyjściem monitorowym, jeśli Twój laptop DVI nie posiada. Zaś SACD... proponuję jakieś bezkompromisowe Sony czy Marantza bez toru wizyjnego. Bo tak naprawdę, to muzyki z CD czy SACD nie posłuchasz sobie w odpowiedniej jakości na żadnym DVD bo one do tego nie służą! :) No chyba że mój Philips 963SA, bardzo dobry jako CD, jeszcze lepszy w SACD ale bez HDMI... :( No nie ma ideałów! Może zatem Denonik 3910? Niemal sama góra oferty, świetne opinie, jednak ostatni test kompatybilności w Komputer Swiat odstrasza od Denonów. Żaden Denon nie przeczytał płytek DVD-R ani DVD+R z, hmmm.... powiedzmy "kopiami zapasowymi" filmów ;). To na co komu taki odtwarzacz??? :) Panasonic (różne modele) czytał wszystko jak leci i dlatego jest IMO wart zastanowienia a Philips czytałb wszystkie DVD+R zaś DVD-R kiedy mu się chciało, co potwierdzam. Mój czyta zarówno DVD+R jak i DVD-R (choć producent obiecuje kompatybilność tylko z tym pierwszym formatem) ale pod warunkiem że są to... płytki TDK! Na płytkach "no name" nieważne: DVD+R czy DVD-R strajkuje.

I nie zamierzam Cię potępiać za chęć oglądania DIVX na projektorze, że to nie wypada rzekomo itp.

Podczas prób Panasonica oczywiście nie odmówiłem sobie puszczania filmów w tym formacie. Obraz (mówiąc delikatnie) nie był zachwycający, jednak (wbrew panującej tu opinii) jakoś tam strawny. Oczywiście jest to sprzęt tak dokładny że nawet z laptopa widać jak na dłoni różnicę pomiędzy DVD z gazety a "pudełkowym" więc nie polecam projektora do DIVX ale raz na jakiś czas... Pytanie, czy nie szkoda lampy.

2/ Kupujesz Samwsiunga - będziesz miał DIVX i SACD oraz HDMI. Tyle, że dźwięk SACD Samsunga Cię nie zachwyci, podobnie jest sprawą dyskusyjną czy nie szkoda lampy projektorowej na męczenie wzroku DIVX'ami. Bo, jak wspomniałem, szczególnie przyjemne to nie jest, choć daje się znieść!

3/ Philips 963SA - już nie produkowany, ale to i lepiej, bo tanio można kupić. Ja za swój dałem w EURO AGD... (z ekspozycji)670 złotych(!!!). Świetny obraz, świetny dźwięk, upsampling CD (działąjący), progresywne skanowanie i cuda na kiju ale brak HDMI - inna sprawa, że gdy połączysz obraz bez przeplotu po komponencie to nie odczujesz specjalnie braku HDMI a masz klocek z super parametrami, sprawdzony przez wielu w praktyce. Ja mogę tylko przyłączyć się do zachwytów. Wada? Jest i wada - OHYDNE MP3, ale ono takie po prostu jest, tylko na głośniczkach w komputerze sie sprawdza... Panasonic S-97 ma natomiast układ upsamplingu do mp3 (podobno to nieźle działa).

Ja bym brał Panasonica (HDMI, kompatybilność z "kopiami zapasowymi" w każdym formacie, upsampling MP3), lub 963SA (okazyjna dziś cena, b.dobry jako CD, świetny jako SACD, tor wizyjny bez zarzutu).

Za Samsungiem w mojej opinii nie przemawia nic. Widziałem obraz z niego i słyszałem go jako CD - nic takiego. Pioneera nie znam więc nie mogę nic o nim powiedzieć.

Pozdrawiam!

samsungi maja wyjscie cyfrowe DVI/HDMI i panasoniki 97 tez, ale widzialem ostatnio w akcji panasa i zauwazylem, ze ma funkcje natural motion (jak niektore urzadzenia philipsa) czy smooth motion (panas inaczej to nazywa...). To uplynnienie ruchu jest bardzo fajne i powoduje mniejsze zmeczenie przy ogladaniu, mnie sie bardzo podoba (choc faktycznie nie jest to jak w prawdziwym kinie gdzie tradycyjnie obraz jednak bardziej skacze) ale mozna przeciez sobie te funkcje wylaczyc (na filmach gdzie nie ma duzo akcji).

Poza tym ktos na forum zwrocil uwage ze panasoniki maja mozliwosc przesuwania napisow na poza obszar obrazu (na czarny pasek) a jest to swietna sprawa zwlaszcza jak sie ma projektor. Nie wiem czy ten model to ma, ale pewnie tak. Jak bede nastepnym razem w tym sklepie to zapytam o to, chyba, ze ktos moze potwierdzic to na 100%...

Może uściślę swoje wymagania. DVD ma być głównie do oglądania filmów - zarówno DVD jaki i Divx. Jeśli chodzi dźwięk to jak na razie muzyki słucham nie za dużo, ale czasem coś mnie najdzie to wtedy i cały dzień.

Mam pytanie czy na tym Samsungu usłyszę różnicę między zwykłym CD a DVD-Audio i SACD? Jeśli tak, to na razie mi wystarczyłby ten odtwarzacz - jeśli po jakimś czasie stwierdzę że jakość muzyki z odtwarzacza DVD mnie nie będzie zadowalała to dokupię stricte "muzyczny" odtwarzacz SACD/DVD-Audio.

Drugie pytanie: czy ten Samsung dobrze gra w kinie domowym (obraz+dzwięk)?

Jeśli chodzi o sprawę Divxów to oczywiście mam możliwość podłączenia laptopa przez wyjście D-sub, ale to ciągłe podłączanie i odłączanie mnie dobija - ponadto panas będzie wisiał na suficie (obecnie oglądam filmy od czasu do czasu na projektorze pożyczanym z firmy - 800x600 Hitachi). Jeśli chodzi o jakość Divx to oczywiście widzę dość dużą stratę jakości (nawet na 2 CD) w stos. do DVD, ale mogę to przeboleć - po cichu liczę że ten Dcdi i HDMI coś pomogą. Poza tym laptop trochę szumi i jak jeszcze dojdzie do tego szum z projektora to nie jest fajnie.

Teraz głośniki - co sądzicie o zestawie Koda NT 306? Zaznaczam nie jestem audiofilem. Narazie mam starą wieżę Sony (jakieś 10 lat) i zestaw 5.1 do kompa (Cambridge - nawet niezłe są), więc chodzi mi o to aby głośniki do KD grały lepiej od tego co mam i żeby pasowały do Yamahy 1500 + ewentualny późniejszy odtwarzacz SACD/DVD-Audio.

Wiem, że zadaję (za?)dużo pytań, ale chcę wiedzieć czy gdybym kupił proponowany przezemnie zestaw to czy popełniłbym jakiś kardynalny błąd? Chcę żeby cały system był przyzwoity.

Dzięki za dotychczasową pomoc.

Sony tez wprowadzilo fajny model DVD z cyfrowym wyjsciem HDMI - DVPNS975V. Bardzo zgrabny i dobrze wykonany na zywo i kosztuje $299 list price. Moze jest odpowiednik w Europie... Samsung 841 z wyjsciem DVI kosztuje widzialem w sklepach juz po $99.

[obrazekLUKASZ-286780_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lm81>Mam pytanie czy na tym Samsungu usłyszę różnicę między zwykłym CD a DVD-Audio i SACD? Jeśli tak, to

>na razie mi wystarczyłby ten odtwarzacz - jeśli po jakimś czasie stwierdzę że jakość muzyki z

>odtwarzacza DVD mnie nie będzie zadowalała to dokupię stricte "muzyczny" odtwarzacz SACD/DVD-Audio.

Szczerze mówiąc słuchałem tego tylko na CD i oglądałem film - naprawdę nic nadzwyczajnego.

Jak się sprawje w gęstych formatach audio - nie mam pojęcia.

Dla mnie to jest DVD jak DVD - americano słusznie napisał że sprzęt nagrodzony EISA nie zawsze oznacza sprzęt dobry. Przykład z zupełnie innej bajki: Sony DSC-T1 otrzyma nagrodę TIPA (coś jak EISA ale w odniesieniu do foto) a W-1 robi znacznie lepsze zdjęcia i jest tańszy! :) Jest oczywiste że Sony promowało sprzęt bajerancki i drogi zamiast po prostu solidnego, żeby zarobić więcej $$$.

Trzeba jednak rozumieć że ogranicza Cię - budżet - zrób, jak zechcesz a zmienić klocki zawsze możesz! Na pewno lepiej ten Samwsiung sprawdzi się w KD niż jako odtwarzacz stricte audio ale cudów za 900 złotych nie oczekuj.

Jeśli chodzi o kolumny - zainteresuj się Paradigmem. Seria Cinema... na 25 metrach te głośniczki będą zabójcze. Ja słuchałem tego u kolegi i jestem pod wrażeniem! Nie wiem czy mieszkasz w bloku czy w domku, ale jeśli w bloku to współczuję wtedy sąsiadom! ;))) Kiedy wyprute przez Hannibala jelita Commendatore Pazzi plasną o florencki bruk, babcia 3 piętra niżej dostanie zawału! ;)

Widziałem te Paradigmy i jakoś nie mam do nich przekonania (potrzebuję na przód głośniki podłogowe).

Ponawiam pytanie o zestaw Kody NT306 - jakieś pół roku temu je słuchałem, w celu porównania z zestawem av710 Kody i różnica była odczuwlna (zarówno dźwięk jak i wykonanie), tyle że wtedy szukałem jak najtańszych głośników i nawet ta 710 wystarczyłaby dla mnie, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Podawajcie jednak alternatywy dla NT306 - ta cena (ok 3500 w sklepie) jest ok.

Widziałem te Paradigmy i jakoś nie mam do nich przekonania (potrzebuję na przód głośniki podłogowe).

Ponawiam pytanie o zestaw Kody NT306 - jakieś pół roku temu je słuchałem, w celu porównania z zestawem av710 Kody i różnica była odczuwlna (zarówno dźwięk jak i wykonanie), tyle że wtedy szukałem jak najtańszych głośników i nawet ta 710 wystarczyłaby dla mnie, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Podawajcie jednak alternatywy dla NT306 - ta cena (ok 3500 w sklepie) jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.