Skocz do zawartości
IGNORED

XLO TYPE 3.2. Interkonekt gramofonowy

Stones_Fan

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Wg. moich obserwacji, jak również wieloletniego doswiadczenia nie. Łączówka pierwsza, czyli od ramienia do preampa korekcyjnego ma marginalny wpływ- ba prawie wcale sie nie słyszy różnicy. Dopiero od phono stage do preampa liniowego lub wzmacniacza są słyszalne różnice łaczówek. Pierwsza moim zdaniem (obserwacje- odsłuchy) powinna być z jak najcieńszych drucików by wiernie bez problemu przesyłać bardzi niski i słaby sygnał. Warunkiem musi być ekran. Dobrze jak jest też on połaczony z masą ramienia. Osobiście używam łaczówki z czystego srebra. Budowa to cienkie druciki solid core. Wartość jednak takiego kabelka, nie przekracza 500zł. Większy wydatek uważam za rozrzutność w celu poprawienia sobie humoru:):):)

A

>Wg. moich obserwacji, jak również wieloletniego doswiadczenia nie. Łączówka pierwsza, czyli od

>ramienia do preampa korekcyjnego ma

wraz z kablem w ramieniu (najlepiej, żeby był to jeden kabel zamiast dwóch osobnych) ma największy wpływ na dźwięk spośród wszystkich kabli w systemie.

Ale może to właśnie kwestia kabli lub systemu :)

Z XLO gramofonowym nie miałem doświadczeń.

Z cenowo dostępnych polecam Cardasa

O dobrych kablach gramofonowych ciekawe informacje pod:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Z gramofonem moja zabawa zaczęła się 1972r.

Przez ten czas dużo urządzeń przewinęło się. Nawet w drogich ramionach, gdzie kabel jest wyprowadzony do podłączenia do korekcji phono, a zakończony dziś czinczami niczym się nie różni od kabli wyprowadzanych dawniej z wtykami din :):):):) Sprawdzaliśmy z kolegą. Wniosek jeden- ten kabel nie ma wielkiego znaczenia. Chyba! że podłączasz się od razu do wzmacniacza z wejściem phono. Ale w tedy na standarcie cóż uśłyszysz różnice?

kabel łączący gramofon z resztą oczywiście wnosi różnice,jak każdy inny kabel w systemie tylko nazwa nowa powstała na fali mody na analog.Czy jest wart tyle , jesli możesz tyle zapłacić i Ci się podoba to może i tak,jeśli nie ,spróbuj innego interkonektu może jakiegos srebra.To tak jak z kablami w jednym systemie będzie OK w innym może nie .Nie wiem jak jest zbudowany ten XLO ,ale jeśli tak jak inne firmowe interkonekty bez ekranu to może nie być za dobrym łączeniem .

Akurat jestem po odsłuchu gramofonu połączonego ramie preamp Audio Reaserch srebrny Sonus a od preampa do liniowego Maca Stereovox HDSE. Brzmienie przeszło najśmielsze oczekiwania. Deklasacja wszystkiego do kilku.... grubych tysięcy.

Na pewno przydałoby się, żeby kabel od TT do pre-ampa phono był dobrze ekranowany.

Płyną nim bardzo słabe sygnały, które są bardzo wrażliwe na zakłócenia zewnętrzne. Stąd potrzeba dobrego ekranowania.

Janusz z Torunia

Dodam, że to konieczność. Właśnie róznica pomiędzy IC do gramofonu polega na uzyciu ekranu- chyba, że ktoś lubi brumy i burczenia:):)

Jak wogle można rozpatrywać IC bez ekranu do uzycia go w połączeniu z gramofonem.

Z tym ekranowaniem, to różnie bywa. U mnie nie brumi, niezależnie od ekranowania, bądź jego braku... Porównuje obecnie IC, zarówno w wersji phono jak i standard - nie brumi. W stosunku do XLO wziąłbym również pod uwagę Transparent Audio w wersji phono, jest tańszy od wersji standard :). A gra moim zdaniem ciekawiej.

vinyldemon

Acoustic Solid Small Machine, Rega RB 250 - prawie pełna modyfikacja OL, łącznie z kablami, wkładka Garrot K3, pre amp Black Cube SE. Wszystko zapięte przez kondycjoner. Wzmacniacz Jolida 502B. Nawet po odkręceniu głośności na max nie brumi... Może to specyfika tego typu TT, gdzie całość okablowania, silnik i elektronika jest daleko od wkładki ?

Witam.

Byłem kilka dni temu na odsłuchu u kolegi Alexandra jego nowej MC 10 Ortofona . Podłączone to było kabelkiem do preampa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który leżał otwarty na deseczce 'na powietrzu', z lużnymi kabelkami. Cisza w głośnikach i żadnego burczenia. Zagrało fenomenalnie. Zależało mi na tym aby posłuchać prawdziwej (niskopoziomowej MC) żeby sie przekonać o wyższości tychże nad MM-kami. Tak więc ja już wiem , że jest bezdyskusujna. Też zastanawiało mnie jaki musi być ekran do takiej wkładki o bardzo małym poziomie wyjściowym sygnału, żeby nic nie buczało. Czas zrobić tego preampa i 'wejść' w MC....

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Goldring Elektra, Ortofon z serii500. Słuchałem również Denona dl-304 (to już niskopoziomowa MC). Ortofon wypadł jednak najlepiej - uwierzyłem (słuchowo :-)) ), ze warto wydać pieniadze ... ale niestety chyba nie w Polsce.

W czasie odsłuchu jednak byłem zaszokowany ... bo nie było absolutnie żadnego buczenia, a podłączone to było zwykłymi drucikami (jak pisałem wyżej) do preampa leżacego chwilowo na taborecie.... a zagrało extra.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Panowie, ja nic na to nie poradzę, że nie brumi :). Może to kwestia kondycjonera ? Ale nie mam ochoty przepinać kabli, żeby dokładnie sprawdzić, bo dostęp do sieciówek mam fatalny. Kiedyś miałem w domu Projacta 6 na tygodniowym odsłuchu i tenże brumił i owszem...

70Marcin > to super. Nie ma powodu nie wierzyć. Widać z tego, ze kolejna "reguła" została złamana czyniąc w pewnych zestawieniach mozliwosc podłączania gramofonu przewodem bez ekranu. U mnie poza preampem phono do liniowego równiez mogę bez problemu podłączać bez ekranu. Od ramienia do phono pre, niestety wyłącznie w ekranie. Inaczej niewielki brum ale niestety jest. Dodatkowo są połączone masy ramienia i pre phono. Bez tej masy kabel ekranowany równiez wprowadza lekki brum przy dużej głośności. Jak stosuje wszystko jak trzeba, jest cisza jak z cd.

Walery > widocznie mój RPM6 z Sumico B.P. i pre Audio Reaserch nie jest dobre! Skoro zmuszony jestem uzywać kabla ekranowanego i jeszcze kabla do masy??? Poradź fachowo co mogę zmienić. Lepiej gramofon, phono pre czy może wkładkę?

"Walery > widocznie mój RPM6 z Sumico B.P. i pre Audio Reaserch nie jest dobre! Skoro zmuszony jestem uzywać kabla ekranowanego i jeszcze kabla do masy??? Poradź fachowo co mogę zmienić. Lepiej gramofon, phono pre czy może wkładkę?"

Zydelek, widocznie się nie wyspałeś, albo nie wiem co.

Napisałem że jak podpinam z mojego TT masę do zacisku integry pt. ground zaczyna mi po prostu brumić, jak odepnę to nie brumi. Ponieważ zdaję sobie sprawę że powinno być raczej na odwrót, jestem tym faktem nieco zaskoczony, tym bardziej że z Adamem było normalnie czyli raczej wzmaka nie można winić. Ponieważ w moim obecnym TT grzebnął jak wieść niesie darkul napisałem że poczekam na niego może się wypowie.

Gdzie znalazłeś w moim wpisie powód do umieszczenia cytowanego powyżej wpisu nie wiem i obawiam się że najlepsi szpece od czytania między wierszami też by nie wiedzieli

Pozdro

Jozwa:):) co masz przeciw Sumico.

Przyjedz na rzeke Biała- odwiedzisz kolegów w Audiofilu (ponoc i my sie znamy he he) wpadniesz do mnie i porozmawiamy o przyjemniejszych sprawach :):):) Piwko zawsze mam w baryku:):):)

Zegarmistrz- :):):) wiem, bo nigdy nie słyszałem tak doskonale brzmiącego preapa. Dzięki niemu analog w moim wydaniu "zabija" znacznie droższe wkładki i gramofony. Drażnią mnie więc opowieści posiadaczy Syren 102, tudzież maluchów w dyskusjach nad BMW i Mercedesami :):):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.