Skocz do zawartości
IGNORED

Źródełko do NAD C372 w dobrej cenie.

BanditFPC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do NAD podpięte są pierwsze Hyperiony kabliszczem Jamo Flat, za Cd robi w tej chwili Yamaha CDX-396. Interkonekt to Audionova Phobos, z którego jestem raczej zadowolony.

Chce wymienić właśnie CD na coś zdecydowanie lepszego, niż Yamaszka. Ta jest dla mnie mimo wszystko nadal za ciepła, nadal mi niekiedy za świergocze i prawdopodobnie mi się już znudziła, choć z dźwięku po nabyciu NAD jestem bardzo zadowolony.

Czego by oczekiwał? Jakiegoś skoku o klasę, choć prawdopodobnie na to za mało mam kasy. Słucham praktycznie wszystkiego, z naciskiem na metal/rock/techno. Lubię duży dźwięk, chce czuć tego „kopa” w tej muzyce, bas ma być potęgą, co nie znaczy krowiastą. Nienawidzę ostrej góry, co wcale nie znaczy, że ma być ona kiepska.

Ostatnio podczas słuchania Metallica kolega stwierdził, że mam… płytki bas. Popukałem się w czoło, poczym stwierdziłem, że co jak co, ale NAD tego kopa to ma. Ten mi stwierdził, że kiedyś na moim starym ampli Yamaha bardziej mu się podobał bas, cala reszta jest co najmniej o klasę lepsza. Powiedziałem mu z humorem, że z tym basem to on… nieważne :), ten odparł, że to on gra w zespole na gitarze basowej i jak coś mówi, to chyba ma racje. Hmm… nie wiem co o tym myśleć, poza tym że nie chciało mi się podłączać znowu Yamachy, ale chyba to zrobię i się sam upewnię. Rozpisałem się… w każdym razie nie nudzę, opcje są takie (kasy mam max 2500zł):

- oddaje CDX-396 do tuningu (to nie przypadkiem p. kotka? )

- biorę do kompletu C542

- kradnę w nocy Naima Tomkowi Karasińskiemu (hehe to chyba najlepsza opcja)

A serio, liczę na Was, że coś polecicie co do posłuchania

PS.Mam jeszcze jedno pytanko jeśli można, nie chce zakładać dwóch wątków. Jaki kabel sieciowy do NAD, tak za 300, maksimum 400zł? Standard moc(z) ;) ? To chyba dużo kasy jak na taki kabel, jest sens? :/

Dzieki

Za 2.5 kPLN z dobrym basem? Spróbuj Rotela 02 - daleki jestem od zachwytów, ale akurat bas mi sie spodobał. Tyle, że jego brzmienie to raczej przeciwieństwo Yamahy - u Rotela nie znajdziesz misiowatego basu i wycofanej góry, raczej dynamikę i taką "sprężystość". Gdybym mial się do czegoś czepiać w RCD-02 to byłyby to wysokie tony. W A-Klanie powinien być do dostania za ok. 2.7 kPLN w promocji. Za 3 kPLN jest bardzo udany Arcam CD73 - poczytaj opinie na forum. Mnie ten klocek najbardziej odpowiadał z przedziału 2-3 kPLN. Wiem, że ceny trochę powyżej twojego budżetu, ale zawsze można coś utargować przy płatności gotówką.

Powodzenia

Witam.

Jak chcesz lepszy dzwiek z naprwde dobrym basem bardzo polecam atolla cd50 (patrz "o mnie"). Sklepowa cena 2700 ale powinno ci sie spokojnie udac stargowac. Porownywalem tego cd miedzy innymi z NADem 542 (oba podpiete w tym samym momencie do NADa 352 takimi samymi kablami) i wedlog mnie klasa dzwieku jest o duze oczko wyzej w atollu. No i go kupilem :)

Potezny kontrolowany bas i bardzo "prawdziwe" instrumenty. A co do kabla to radze go kupic i podlaczyc nim CD (atoll rowniez tym bije NADa). A wzmacniacz moze poczekac.

Dziekuje slicznie, tak wiec czeka mnie wycieczka i odsluchy Rotela, Arcama, Atolla i 542 tez oczywiscie sprawdze. :)

laron3, mam do Ciebie jeszcze 2 pytanka, jesli mozna. :)

1."A co do kabla to radze go kupic i podlaczyc nim CD (atoll rowniez tym bije NADa). A wzmacniacz moze poczekac." - tzn. kupic jakas (jaka?) sieciowke i najpierw podlaczyc go do CD, a potem dopiero kupic do NAD'a?

No i czy lepiej podlaczyc kabelek do NADa czy do listwy? (nie wiem czy to ma duze znaczenie)

2.(zworki wymienine na interkonekt :) polecam!) - mozesz napisac cos wiecej w tym temacie?

No wiec po mojemu jest tak :)

Jezeli nie mozesz miec od razu 2 kabli sieciowych to wiekszy wplyw na dzwiek ma kabel podlaczony do CD. Bylo o tym sporo i na forum i w prasie. Atoll w odroznieniu od NADa 542 (nie wiem jak jest z rotelem) ma wbudowane gniazdo do pozadnego kabla sieciowego. Dzieki czemu daje mu lepszy prad od razu na wstepie. Wiec poprawiona kontrola basu, przestrzen itp itd. Pazadny kabel do wzmacniacza ma tez sens ale wplyw na dzwiek ma juz mniejszy i przy nadzie to spokojnie np NEEL 7es ( nie gold) wystarczy do cdeka mozna postarac sie o cos lepszego. Ale tez nie kable za 1tys. zl. Moze byc np. NEEL 7es gold (jakby co nie pracuje w neelu :) ) lub cos z allegro. W tej chwili jest np. PAL super do kupienia za mniej niz 400zl. i jakis inne kabelki wiec radze sie zainteresowac. No i na koniec. Niedawno kupilem po okazyjnej naprawde cenie kondycjoner i polecam. Nawet w sprzecie budzetowym jest roznica. Pewnie 1000 zl bym nie dal ale dalem duzo mniej i bylo warto. A jezeli nie kondycjoner to radze tak jak mi radzili panowie z audioforte wzmacnicz bezposrednio podlaczyc do sciany. Ostatnio testowal to moj kolega i tez uslyszal roznice. Niewielka, ale na lepsze.

Ale njpierw radze dobrac cd. Kable to juz na koniec.

A... zapomnialem.

Z tymi zworkami to taka smieszna rzecz. Patent ten sprzedal mi kolega ktory kiedys mial 320. Tylne zwory to takie chamskie gwozdzie ktorymi plynie sygnal. Jak sie je wyjmie jest glucho. Kiedys przy takim malym spotkaniu audiofilskim wymienilismy je na interkonekt ktory byl przyniesiony do testow. Radze sprawdzic u siebie. Efekt jest taki jak wymiana czesci okablowania wewnetrznego wzmacniacza. Nie zartuje. Moj wzmacniacz dostal powietrza i przestrzeni. Dzwiek stal sie bardziej otwarty i poprawila sie scena. Sluchaly tego 3 osoby i nie byla to na pewno autosugestia. Mam chwilowo tam wpiete kable xlo pro ktore czekaja na sprzedarz a pewnie z czasem zrobie jakis tani maly interkonekcik zeby zastapic nim te gwozdzie. Radze kiedys sprawdzic jak to dziala jezeli bedziesz mial wdomu jakis wolny interkonekt. Zreszta polecam to wszystkim uzytkownikom nada. Mysle ze w przypadku NADa 372 rowniez bedzie roznica w jakosci dzwieku

Dzieki, no dla mnie ponad 1000zl za kondycjoner to za duzo. Z podlaczeniem zasilajacego bezposrednio do "sciany" bede mial problem, bo dziursko jest tylko jedno, a w niej "galazka" potrojna. Pod nia podpiety kabel od pc, monitora no i jeden od listwy zasilajacej (do niej w tej chwili podpiety jest NAD, listwa jaka tania z marketu :/).

Kolega dal mi link do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj jest ciekawa sieciowka, jak sie ma cenowo i jakosciowo/brzmieniowo do N7ES? Moze ktos z Panstwa wie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.