Skocz do zawartości
IGNORED

przesterowanie niskich czest pcm2702

StyppaH

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

udalo mi sie w koncu poswiecic chwilke podlutowac co trzeba bylo do karty z monterdiy.com i zaczac odsluch - i od samego poczatku cos mi bardzo nie pasowalo! sluchawki na uszy, testy porownawcze i szybciutko odkrylem - niskie czestotliwosci sa fatalnie przesterowane (bas nie wybrzmiewa tylko jest splycony i sprowadzony do charczenia membrany prawie jakby byl odtwarzany przez za glosno ustawione glosniczki komputerowe) ! tego efektu zupelnie nie ma na szumblasterze.

czy ktos spotkal sie z czyms takim? software?karta? a moze wzmacniacz glupieje? (podkreslam ze w tym samym czasie na soundblasterze nie ma przesteru)

na 100% nie jest to wina kolumn czy sluchawek - nawet przy minimalnych poziomach glosnosci efekt wystepuje (i nie chodzi tutaj o jakies lupanki - fatalnie charczy rowniez w takich piosenkach jak anny marii jopek - szepty i lzy - od 21 sekundy...)

https://www.audiostereo.pl/topic/17158-przesterowanie-niskich-czest-pcm2702/

Bez oscyloskopu trudno coś stwierdzić:/ Generalnie układ z tej strony jest do kitu (masło maślane - w sumie to jest _kit_ AVT:) bo wzmacniacz wyjściowy jest zasilany tylko z 5V i na wyjściu pojawia się chamski clipping przy większych poziomach głośności. Co nie zmienia faktu że powinien grać OK przy lekkim ściszeniu.

chcecie mi powiedziec ze tak wielce zachwalana karta montera jest gowno warta?

wg mnie to jest jakies totalne nieporozumienie i nie wierze zeby az tak rozwalone niskie czestotliwosci byly...przeciez tego nie da sie sluchac - zwykly szumblaster jest lepszy (live! value)

moze jednak cos sie rozwalilo? tylko co...

panowie a moze ktos z Poznania lub okolic posiadajacy karte by monter bylby tak mily i porownalby moj egzemplarz ze swoim?

czy rodzaj zastosowanego zasilacza moze miec tu wplyw? (obecnie sprawdzany byl na 9 i 12 v impulsowym o duzych wydajnosciach)

a moze jakies ustawienia w systemie?

Wiesz co tak naprawdę to cieżko powiedzieć co ci się tam dzieje. Ja zrobiłem kartę sam na płytce AVT (czyli generalnie to samo co monter) ale z przerobionym zasilaniem na +/-15V, zasilacz stabilizowany polutowany prowizorycznie na płytce unierwsalnej i odrazu zagrała jak należy. Być może właśnie zasilacz impulsowy daje jakieś dziwne efekty??

Tej karty nie znam ale robiłem na PCM2706 na płytce z EP i gra fajnie, a jak kumpel usłyszał to odrazu chciał taką do swojego laptopa (niebo a ziemia). Dwie rady:

-Zasilacze impulsowe ogólnie do audio nadają się kiepsko, no chyba że robi je Linn ale to zupełnie inna bajka. Jesli on jest dużej mocy to pewnie własnie ta moc jest jego główną zaletą a jakość ("czystość") napięcia może być bardzo kiepska. Spróbuj z "klasycznego" zasilacza.

-Pewnie ten PCM jest SMD (PCM2706 jest). Sprawdź bardzo bardzo bardzo dokładnie czy napewno wszystko masz dobrze polutowane. Z SMD tak jest że często wygląda że jest zlutowane a nie jest ;) Obejrzyj płytkę dokładnie pod lupą, pod silne światło czy nie masz jakichś drobych zwarć. Jeśli co do jakiejś nużki masz wątpliwości czy się trzyma to możesz oglądając pod lupą DELIKATNIE poszturchać igłą czy się nie rusza. Może to ostatnie jest trochę głupie i znajdzie się jakiś spec co mnie wyśmieje ale mi to kiedyś pomogło, znalazłem tak zimny lut poprawłem i teraz działa.

Powodzenia!

bede probowal jakims transformatorowym jak tylko dorwe/zrobie

jak nie pomoze to mod na symertyczne

a smd sprawdze - ale wygladalo wsio ok -tym bardziej ze to monter lutowal a nie ja :)

a wiec :

smd jest ok

zasilacz 15 V transformatorowy nie poprawil sytuacji - karta od montera to szit. wzglednie mozna tego sluchac przy polowie glosnosci ustawionej w mikserze systemowym.

dlaczego ta karta jest tak zachwalana? ludzie nie maja uszu? niezaleznie od tego jaka przestrzen by wprowadzala, detalicznosc czy bog wie co jeszcze to JEST NIE DO UZYTKU ze wzglednu na clipping dolu pasma!

no wiec Panie i Panowie !!

szanowny monter leci w tzw kulki zeby nie napisac dosadniej i proponowana przez niego przerobka zasialnia opampa nie wystpeuje !! szanowny burrbrown caly czas zasilany byl 5V! (co sie okazalo dzieki pomocy niejakiego kamiena - ja na slepo wierzylem sprzedawcy)

po przekazaniu bezposrednio na nozke 8 15V z zasilacza clipping zniknal !

i teraz niech sie wypowiadaja ludzie ktorym karta od montera dobrze zagrala :) a przeciez pozytywnych opinii o nie przerabianych kartach byla MASA!

live value umarl - z tym dacem muzyka jest ZUPELNIE inna. na realizmie przekaz zyskal kosmicznie.

pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc !

heh rozmawialem z kilkunastoma osobami ktore posiadaja pcmke by monter i tylko chyba u dwoch osob byl wykonany mod ze na opa2604 szlo 9V zamiast 5V ( co i tak uwazam ze jest za malo) u calej reszty wystepowal clipping przy wiekszej glosnosci i znaczne ograniczenia dynamiki spowodowane brakiem modu

• 2 tygodnie później...

odegnij 8 noge opa2604 w gore i do niej przylutuj (+) zasilania 9-15V a (-) gdzies do masy na plytce... 8 noga to jest gorna lewa noga patrzac na uklad zgodnie z napisami (wyciecie po lewej)

Wygrzebałem kartę. Zaczynam zabawę od nowa.

(Nóżka jest cały czas odgięta i nigdzie nie przylutowana)

1. Dowiedziałem się, że karta gra (tylko cicho i ze zniekształceniami) bez tej kostki wsadzonej

2. Gra (tylko cicho, ale już bez zniekształceń) Z tą kostką wsadzoną

3. Jeżeli podłączę odgiętą nożkę bądź to do plusa, bądź minusa, to na wejściu jest brum

Oczywiście ten plus i minus to jest to samo 9V, które napędza całą kartę - nie mam zamiaru zasilać jej z dwóch zasilaczy :)

Znalazłem zasilacz 12V, ale aż 1000mA. Zawsze to lepiej niż 9V, ale czy nie spali karty?

no nawet lepiej jak dwa zasilacze

majac ta nozke 8 odgieta tak ze z niczym sie nie styka podlaczasz do niej "+" ( bron boze "-" ) tego zasilacza 12V, a "-" zasilacza gdzies do masy na plytce (np do obudowy gniazada usb)

wlaczasz zasilanie karty i zasilanie opampa i cieszysz sie dobrym dzwiekiem

ps. pamietaj zasilacz musi byc stabilizowany

Ten moj zasilacz (12V) jednak nie jest stabilizowany.

Próbowałem na różne sposoby ale coś nie wychodzi.

Nie wiem czy ci się chce, ale może jakiś rysunek w Paint'cie? :) (wersja 1-zasilaczowa)

Zdjecia mojego moda 12v dzieki pomocy Kamienia :)

Teraz oczywiscie karta jedzie na 2 zasilaczach, standardowy od montera , drugi ( u mnie zasilacz stabilizowany 100mA za jakies 10zl ) prosto do nozki OPA.

0 szumów i trzeszczenia na max glosnosci w systemie.

Przepraszam za slaba jakosc zdjecia no ale niestety lepszego nie da sie tutaj wsadzic :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.