Skocz do zawartości
IGNORED

Odważnie zestawiony komplet-co Wy na to?

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

co sądzicie o poniższym zestawieniu? Osobiście słuchałem, grało tak, że nowe Primare z serii 21 w zestawieniu z kolumnami Vienna Acoustics Bach albo Triangle Zerius mocno zbladło w moich oczach (uszach?). Ciekaw jestem Waszych opinii na temat połączenia:

CD - Cambridge Audio Azur 640C

Wzmacniacz - Synthesis Ensemble (lampa rodem z Włoch)

Kolumny - Cabasse Jersey (z nowej serii, zdaje się 360)

Pozdrawiam,

Olo

Niby tak, ale to mój pierwszy zakup poważnego zestawu stereo, no i pewnie ostatni na najbliższe kilka lat, więc podjąć decyzję jest cholernie ciężko... Co w ogóle sądzisz McGyver o wzmakach lampowych?

Kiedys uzywalem sythesis nimis. nawet mam jeszcze go na sytrychu:) dobry montaz, przyzwoite koponenty, ale rewelacja to nie jest, niepodatny na modyfikacje. Gral niezle w porownaniu z konkurencja, ale w taka konstrukcje DIY bym sie bawil:) nawet GC wlecze go strasznie, takze w "kategoriach lampowych". Moze nalezalo by poszukac czegos u chinczykow:)

Tego Cabasse i CA sluchalem niedawno, slabe klocki. Jesli chcesz cabasse to szukaj starych modeli, nowa produkcja to szajs.

>Olo78

Jeśli zamierzasz tuningować u McGyvera, to nie ma znaczenia co kupisz ;-)

Za pierwszym razem łatwo się rąbnąć. Mi też się to przytrafiło i parę lat trochę się męczyłem z jednym wzmacniaczem.

Na ile znam Cabasse (na podstawie Tobago i Caprera), to są to rozrywkowo brzmiące kolumny, żywe brzmienie, raczej jasne, mocno zaznaczony rytm, raczej do rocka niż do klasyki. Na mój gust nie pasują do Primare i są mniej atrakcyjne od VA, ale człowiek, który kupił ode mnie A20MkII miał właśnie Jerseye, i twierdził, że to bardzo dobre połączenie.

Twoja konfiguracja nie wydaje się być nietypowa - takie wysokoefektywne kolumny o mało neutralnej charakterystyce często łaczy się z lampą. Którykolwiek zestaw wybierzesz, starannie go odsłuchaj. Jeżeli nie możesz pożyczyć do domu, to przynajmniej raz powtórz odsłuch wybranej konfiguracji. No i najlepiej kupować stopniowo, powiedzmy jeden element zestawu co miesiąc.

Cabasse Jersey ma ograniczone dolne pasmo. Nie wiem jakiej muzyki sluchasz, ale jesli bogatej w bas to go nie uzlyszysz. Nigdy mnie nie przekonaly produkty Cabasse, nawet te najdrozsze. Maja bardzo specyficzne brzmienie, korego praktycznie nie mozna zmienic, mimo zmiany sprzetu czy kabli.

dht - miło że pytasz, ale musiałbyś być lepszy od Copperfielda żeby tego dokonać. W tej chwili muzyki odsłuchuję (o zgrozo!) na komplecie DVD Philipsa - taki all-in-one z plastikowymi kolumienkami za 1 500 zł z hipermarketu. Na swoją obronę dodam, że nie zapłaciłem za niego ani złotówki. BTW - taka jest cena oderwania się od rodziców - Tatuś jest wyznawcą AudioNote i nie powiem żeby mi to szczególnie przeszkadzało kiedy z nim mieszkałem ;-)

>Zbig

Jak Tatuś sam zmieniał okablowanie wewnętrzne w starym Technicsie żeby poprawić brzmienie, to utyskiwałem że muszę mu lutownicę grzać i narzędzia podawać (to oczywiście stare czasy, na długo przed AudioNote). Teraz żałuję, bo pewnie bym sie czegoś nauczył i byłoby mi łatwiej. Czuję się taki zagubiony, a dziesiątki odsłuchów wcale nie przybliżyły mnie do celu (im dalej w las, tym więcej drzew). Chyba się wkurzę i kupię coś ładnego (np. Primare 21), przynajmniej będę miał spokój, a zestaw marzeń skompletuję za np. 5 lat ;-).

>Olo78

No to powiedz nam jeszcze jaką muzykę lubisz i jaki masz pokój, to Ci jeszcze trochę podoradzamy. Przynajmniej my będziemy mieli radość a i las zgęstnieje. Darz bór!

Z przyjemnością zeznaję co następuje:

Muzyka - ogromny przekrój, ostatnio na topie Dead Can Dance (wiadomo, koncert był, swoją drogą niesamowity), inne klimaty spod znaku 4AD (Clan Of Xymox, Joy Division, Cocteau Twins), poza tym wszelkie odmiany rocka, w tym również trochę cięższe (ale wyłącznie te "klimatyczne"), gotyk, trudne do sklasyfikowania klimaty w stylu Bjork czy Portishead. Generalnie muza bardzo różna i chciałbym aby sprzęt był w miarę tolerancyjny i pozwolił mi słuchać nawet ciut gorzej zrealizowanych płyt.

Pokój poniżej 15m^2 (ok. 12-13 tak na oko), dość wąski (ok. 2,5m), za to wysoki (dobrze ponad 3m), kolumny będą stały na ścianie z oknem i kaloryferem (no nie idzie inaczej, słowo honoru).

Wdzięczność za wszelkie sugestie wyrażam z góry, ale i później podziękować nie omieszkam :-)

A gdzie w Warszawie znajdę firmę, która będzie łaskawa wypożyczyć mi sprzęt do testów w domu? Bo na razie nie trafiłem. Sprzedać to każdy chce, ale wypożyczyć - kręcą nosem... A jakie w ogóle pomysły na sprzęt, mając na uwadze pomieszczenie i rodzaj muzy?

jeszcze odnosnie eksploatacji wzmakow synthesis - przed ew. zakupem radze dokladnie przyjrzec sie specyficznemu sposobowi w jaki zostala zrealizowana regulacja glosnosci - dla mnie to ergonomiczna porazka.

wally, 2 Kwi 2005, 17:23

>Mam, używam i nie narzekam... Myślę że taki sposób regulacji ma też wiele plusów a poza tym

>logicznie wynika z konstrukcji Synthesisa

Wally - a jaki model użytkujesz i jakimi opiniami możesz sie podzielić? Trochę się boje tego Synthesisa, on jakos tak krucho wygląda... ;-)

Olo 78

Na pewno sprzęt za kaucją wypożyczysz z warszawskiego Audio Forte przy ul. Rejtana, bardzo miły sklep. Sprowadzają też sprzęt, którego nie mają na stanie, ale nie wiem czy ten właśnie wypożyczą. Jeśli się dobrze pogada, to powinni za kaucją wypożyczyć z Top Hi Fi na Andersa i Nowogrodzkiej i z audiosystemu przy ul. Waliców. Omijaj obie Elektryczne Pomarańcze na Żelaznaj i na Krasickiego ? nie dość że nie pożyczają to możesz się natknąć na PANA DECIBELA ? właściecie tego interesu. A to spotkanie dla zwykłego, kulturalnego człowieka może się skończycz szokiem mentalnym.

Pozdrawiam Stempur

Stempur - dzięki za rady, Mechaniczna Pomarańcza odpadła u mnie w przedbiegach nawet bez spotkania z niesławnym Panem Decibelem. Tak beznadziejna obsługa, że musiałem Misia obejrzeć, żeby wrócić do równowagi psychicznej ;-) Co do AudioForte w 100% się z Tobą zgadzam, dziś wybieram się tam bodajże 4 raz, pomału z Panem Darkiem Bączewskim konstruujemy zestaw, który nie powali mnie ceną a zabrzmi jak trzeba.

McGyver - z przyjemnością powymieniam się muzą (o ile jesteś z Warszawy lub Trójmiasta, bo ja krążę pomiędzy tymi dwoma). Co prawda mam drobny uraz do użyczania płyt, bo 1/3 mojej kolekcji przepadła bezpowrotnie u ludzi, którzy lubią pożyczać a niekoniecznie pamiętają żeby oddać, ale nie można sobie traumy na całe życie robić, na pewno się jakoś dogadamy ;-)

Olo, nie miałbym sumienia wyciągać od Ciebie oryginałów, ale możemy sobie wzajemnie coś pokopiować. Moja kolekcja to w tej chwili ok. 1000 CD i ok. 300 analogów.

McGyver - właśnie to miałem zaproponować. Tylko że ja nie dysponuję żadną listą płyt, co może utrudnić sprawę (ciekawym jak jest z tym u Ciebie). Co do kolekcji, to moja jest dużo uboższa, ok. 250 płyt CD z czego 80% to płyty oryginalne. Z ciekawszych rzeczy, właśnie czekam na BOX Dead Can Dance (3CD+DVD) z USA (podobno dużo lepiej nagrane niż te sprzedawane w Polsce, sygnowane przez Sonic'a).

Właśnie wychodzę z domu, więc jakiś czas nie będę na forum. Proponuję też dalszą dyskusję przenieść na priva bo offtopic robimy. Mojego maila masz w "o mnie".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.