Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1905 czy Denon 1803

kasper64

Rekomendowane odpowiedzi

Mam powazny dylemat. Jestem na etapie zakupu amplitunera i mam problem. Co do tego ze akurat Denon jestem przekonany, poniewaz juz go sluchalem i porownywalem z Onkyo 502, harmanem avr 4500, pioneerem 814.

Podoba mi sie ze jego dzwiek nie jest meczacy, bardzo neutralny, bez wyszczegolnienia gory czy dolu. Brzmi miekko.

Slucham przewaznie roznej muzyki, rowniez klasycznej, czasem obejrze film. Lubie sluchac w trybie stereo oraz w trybie wielokanalowym (DPLII, DTS). Chcialbym aby amplituner posiadal duza szczegolowosc, mial jak najwieksza przestrzen i byl dla ucha neutralny.

Co do kolumn, planuje jakies KEFy lub Celestiony, ale to dopiero dobierac bede po zakupie amplitunera, w zazleznosci od zazsobnosci portfela.

Slyszalem ze denon 1803 jest modelem bardziej dopracowanym, lepiej grajacym w stereo oraz w trybie wielokanalowym. Z kolei 1905 posiada dodatkowo DTS 96/24 i DPLIIx.

Bardzo prosze o konkretne wypowiedzi osob ktore mialy stycznosc z obydwoma amplitunerami.

I jeszcze jedno, slyszal ktos o amplitunerze TEAC 10D?Co to wogole jest warte?

https://www.audiostereo.pl/topic/17180-denon-1905-czy-denon-1803/

Czy rzeczywiscie roznica w brzmieniu jest wartatych dodatkowych 500zl?Dodam ze niezalezy mi na bajerach typu automatyczna kalibracja dzwieku z mikrofonem, moc ma takze ciut wyzsza, ale ja slucham muzyki raczej dosc spokojnie. Do tego kontrola fazowosci kolumn, czy automatyczne rozpoznawanie odleglosci miedzy nimi, takze jest mi zbedne jesli potrafie sobie wszystko ustawic recznie. Z gory dzieki za wszelkie sugestie

Jeżeli to ma być zakup na kilka lat to moim zdaniem warto - po pierwsze popatrz na wygląd zewnętrzny tych ampli. Model 2105 to już inny tor audio - a 1905 to właśnie nic innego jak 1705. Ale i tak nawet 2105 nie pobiję H/K 235 - a są w tej samej cenie.

Harman AVR235 nie ma takiej szczegolowosci, poza tym zalezy mi na jak najwiekszej przestrzeni no i niezlym stereo. Harman ma nieco "ameryknskie" brzmienie, jest dynamiczny, jednak nie tak naturalny i cieply jak denon. Niedawno takze rozwazalem zakup harmana, ale ze starszej linii np 4000 lub 4500.

A jak onkyo 602 ma sie do denona 1905 i HK 235?Na pewno cena w ktorej moge go dostac jest dosc atrakcyjna biorac pod uwage porownanie ze sprzetami z allegro

hk jest lepszy do stereo i nie ma tam wiecej przestrzeni niz w denonie onkyo 602 zagra podobnie jak 1905 ale bez wspomnianej wczesniej przestrzeni ma troche wiecej funkcji to tyle

mozesz mi napisac skad masz takie ceny na onkyo i denona?

mam styczność z amplem denon 1804 i uważam że filozofia tej firmy jeśli chodzi o brzmienie do mnie trafia najbardziej tj. największa neutralność i nie męcząca gra - to chyba największe atuty tego sprzętu, na twoim miejscu zastanowiłbym się nad wyborem między harmanem a denonem a kolumny to polecam jbl northridge, grają pięknie choć mam E60, ale mi to w zupełności wystarcza, pełna kultura dźwięku - to opinie moich znajomych są pod wrażeniem tego co te kolumienki dają tzn. mam je zestawione z E20 i EC 25, mi to wystarcza w tej chwili - i muszę powiedzieć że z denonikiem grają super ale wiem że to dotyczy również harmana w końcu to ta sama grupa co JBL - chodzi o firmę - na początku się wahałem z tym zakupem jeśli chodzi o kolumny bo myślałem o missionach m33, ale nie żałuję gdyż góra w jbl-ach jest bardzo selektywna i daje dużo radochy. w końcu po tych moich poszukiwaniach była to najlepsza relacja ceny do jakości dla mojego 20 m pomieszczenia. to chyba wszystko - poza tym rada: nie słuchaj doradców tylko swoich odczuć i wrażeń po odsłuchach - to najlepszy doradca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.