Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar końcówki mocy

CichYR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Z góry przepraszam za nowy temat ale wyszukiwarka dalej nie działa.

Mam zestaw pomiarowy składający się z komputera , karty muzycznej i oprogramowania.

Pytanie : jak podłaczyć końcówke mocy do wejścia karty muzycznej tak by jej nie spalić podczas pomiaru?

https://www.audiostereo.pl/topic/17280-pomiar-ko%C5%84c%C3%B3wki-mocy/

Albo przez dzielnik napięcia, albo uważać z mocą. Możesz również dać 2 diody zenera 5V1 połączone tymi "samymi nogami".

Zastanawia mnie tylko po co?

Wzmacniacze bez problemu przenoszą ponad 100kHz, czy nawet 40. A większosć kart powyżej 20kHz nie ma nic do powiedzenia.

Prawdę mówiąc to dla swojej własnej ciekawości.

Chcę sprawdzić parametry swojej końcówki mocy na sprzęcie który posiadam, bez inwestycji w profesjonalny sprzęt pomiarowy.

Mam też problem do rozwiązania , przy większych poziomach głośności słychać już duże zniekształcenia i nie wiem czy to kolumny maja już dość czy końcówka coś kaszani. Podepnę i sprawdzę na oscyloskopie (soft. + SBLive!).

Rozumiem też że należy użyć kilku rezystorów np. 5x5W tak aby zabezpieczyć się przed usmażeniem dzielnika przy pełnej mocy z końcówki.

ps. Czy dla różnych poziomów mocy(głośności) należy używać różnych dzielników napięcia? Zasilanie końcówki

+/- 28 V. Trafo 100VA

>CichYR

Mogę Ci powiedzieć na 99%: za mało wydajny prądowo zasilacz. Te 100W transformatora jest dobre dla

wzm. 2x25, max 2x30W , jeśli w dodatku było ,, zaoszczędzone" na kondensatorach, to ,,to by było na tyle..."

>porlick

Dzięki porlick za dobre chęci , ale widzę że znasz moją końcówkę mocy lepiej ode mnie :)

Jak jest 100VA to nie dla tego że tak jest tylko dla tego że tak miało być .

Wiem że nazwa własna "końcówka mocy" zobowiązuje , ale nie muszę mieć od razu 500W na kanał.

W moim pokoiku 2x20W potrafi nieźle ogłuszyć :)

Pozdrowionka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.