Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam

individual

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za nowy temat, ale wyszukiwarka nie działa. Przeszukiwałem ofertę stereo w internecie i natknąłem się na AVR Arcam 250. Pytanie - czy ktoś to słyszał w stereo. Pobór mocy 1200 W max, 7x 70W przy 8 omach. Brak pre-out (poza sub). Moc moim zdaniem raczej wystarczająca do kina tylko nie wiem, czy się nie gubi w stereo.

Może wie ktoś gdzie można tego posłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/17301-arcam/

W ELektrycznej Pomarańczy na Żelaznej ostatnio widziałem. Niestety zabrakło czasu na odsłuchy jeszcze tego klocka więc swoich wrażeń jeszcze nie mogę opisać. Angole twierdzą że w stereo sonicznie odpowiadap integrze A65+ Arcama.

Arcamy AVR250/300 mają przyjaźnie rozwiązana możliwość zasilenia frontów w bi-ampingu uzywając w trybie KD/MCH tylko pięciu kanałów a 6 i 7 ustawia się jako front bi-amp.

https://www.audiostereo.pl/topic/17301-arcam/#findComment-291176
  • 2 tygodnie później...

Uściślając Arcam Diva AVR250 70W x 5 kanałów z możliwością rozbudowy do 7 THX, a wszystko przy 8ohm.

90W x 2 kanały przy 8ohm. Trzeba pamiętać że istnieje możliwość przejścia z 8 na 4 ohm.

Można wybrać konfigurację z sabooferem i bez, dla głośników satelitarnych i kolumn podłogowych.

Ja mam Kolumny Monitora Audio Bronze 120W i porównał bym dżwięk do wzmocnionego przez Arcama A80 2x65W. A tylko dlatego że AVR250 połączyłem optycznie z DV78 zabujczo szybkim DVD.

A80 z CD73 połączone Nordostem Solar Wind no wzykłych miedziakach z Monitorem Audio S8 175W. To zestawienie wyczynia z dżwiękiem co chce i w przód i w tył. Oczywiście przy połączeniu analogowym.

AVR250 posiadam i jestem zadowolony choć sąsiad nieco mniej. AVR300 nie pozwoli Ci na odsłuch słuchawkowy pomimo swej wielkiej mocy. Uwaga wygrzewałem go prawie dwa tygodnie i byłem strasznie podirytowany ale wkońcu wypluł z siebie co trzeba. Tak więc namawiam...

https://www.audiostereo.pl/topic/17301-arcam/#findComment-297119
  • 3 lata później...

>Komornick, 19 Mar 2009, 16:12

>Niedawno stałem się posiadaczem ARCAMA AVR250 i DVD DV78. Kolumny jakie mają z tym grać to

>AE AElite 2. Po podpięciu sprzętu pod przednie kanały (prawy i lewy) z wyłączoną opcją biampingu z

>zestawu wydobywał się koszamrnej jakości dźwięk (dudniący, zamulony, jak ze studni, cichy - na 80%

>mocy dwa razy cichszy od NAD320 BEE rozkręconego na połowę). Kolumny mają impedancję 6Ohm i na

>wzmaku ustawiłem 4 gdyż tak było wskazane w instrukcji. Kupiłem taki zestaw gdyż miał on >rewelacyjne opinie jako sprzęt zarówno do odsłuchu stereo jak i do kina domowego.

Opinie z prasy można spokojnie między bajki włożyć. Raz że każdy z nas ma inną percepcję, dwa więkoszść z nich jest pisana na zamówienie pod publiczkę. W swoim życiu spotkałem kilkanaście na prawdę rzetelnych recenzji, które oddawały stan faktyczny.

Popełniłeś typowy błąd neofity. Przed zakupem trzeba było poświęcić trochę czasu i poczytać to forum. Ten Arcam to bużdżetowa półka to raz. Dwa przed zakupem powinieś pomyśleć do czego chcesz używać zestawu. KD do stereo to z gruntu niewypał. Odezwie się być może grono urażonych ludzi, ale tak niestety jest. W cenie średniej jakości wzmacniacza stereo dostajesz węża z siedmioma głowami i tysiacem regulatorów. To przydaje się w KD, w stereo wprowadza jedynie bajzel i odkształca dźwięk.

Przez mój dom swojego czasu przewinęły się 2 zestawy KD. Pionner jak na bużdżetówkę grał nie źle, takie w miarę strawne ciepłe kluchy, krokiem w dobrym kierunku była wymiana na Azur 540D który na frontach grał już w miarę przyzwoicie w stereo. Mimo to trzeba się było mocno nagimnastykować przy ustawianiach DVD i AV. Kiedy jednak pewnego dnia skusiłem się na podłącznie do kolumn przyzwoitego wzmacniacza stereo z wyższej półki moja konsternacja była ogromna.

Krótko i konkretnie. Jeśli słuchasz przede wszystkim muzyki to dałbym sobie spokój z wyprawą w krainę KD, bo to przy Twoim bużdżecie zawsze skończy się porażką i rozczarowaniem. Kolumny nie są złe i z dobrym wzmacniaczem z drugiej ręki (NAD320 BEE to niestety nie jest rewelacja) powinny zagrać w miarę dobrze. Jeśli więc istnieje możliwość zwrotu tego ustrojstwa osobiście bym to doradzał.

>Sytuacja uległa poprawie po podpięciu w biampingu. Aczkolwiek wciąż jest to nie to czego >oczekiwałem. Na co mam zwrócić uwagę w konfigurowaniu sprzętu ? A może coś jest uszkodzone ?

Jeśli zwrot nie jest możliwy i kino jest Twoją domeną to radziłbym dokładnie przestudiować instrukcję. Kable na tym poziomie cenowym nie dokonają cudu. Pmaiętam że w moim CA i w DVD i AV było mnóstwo opcji dzięki którym z dźwiękiem można było robić różne dziwne rzeczy. ;) Były tam np. opcje 'arena' czy też 'church'. które zostały wymyślone prawdopodobnie przez idiotów. Jeśli coś takiego znajdziesz to warto to wyłączyć.

>Z waszą pomocą musi być ekstra bo inaczej wyskocze przez okno !!!

Tego bym nie robił. ;) W życiu już tak jest że czasem popełnisz błąd i albo się trzeba z tego cichcem wycofać, albo pogodzić się z tym.

https://www.audiostereo.pl/topic/17301-arcam/#findComment-1311040

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.