Skocz do zawartości
IGNORED

Argos Gamma-nowy model

ARGOS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miło nam poinformować , o wdrożeniu do oficjalnej oferty nowego modelu monitora o nazwie Gamma.

Jest to monitor w obudowie zamkniętej - wykonanej jako odlew z kompozytu. Zastosowane głośniki to Vifa M18WH i ScanSpeak D2010.Cenę ustaliliśmy na 3 950 PLN za parę w jednym z dowolnych fornirów(opróczwybitnie drogich jak np. palisander) , ewentualna dopłata za politurę . Dodatkowe szczegoły wkrótce na naszej stronie www.

Prosimy o sygnały czy i gdzie Forumowicze chcieliby posłuchać tego modelu.

Pozdrawiamy

Waldek i Bartek

PS.

Nasz wpis jest krótką informacją a nie reklamą ! :-)))

[obrazekLUKASZ-291161_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17307-argos-gamma-nowy-model/

Witam

--->jarekt

Wymiary Gammy są dokładnie takie same jak Bety( ta sama forma odlewnicza) i wynoszą

Szer.- 23,5cm

głęb.- 39 cm

wys. - 49 cm

Dość duże wymiary wynikają z baardzo grubych ścian np. front ma 5cm grubości , pozostałe ściany różnie od 3,5do 8 cm. Obudowa jest praktycznie martwa. Objętość wewnętrzna dla Vify to 13 dm3 , wysokotonówka ma swoją osobną komorę. Obudowa ta zostala zaprojektowana dla Bety ( znacznie droższej) i została tylko zaadoptowana na potrzeby tańszego modelu.

Pozdrawiam

Waldek

Waldek

---> individual

No stoją w Bydgoszczy.....U nas w firmie i są do posłuchania i wypozyczenia praktycznie od ręki.

A jesli chodzi o bydgoskie sklepy to to w Minimie chyba nam nie wypada :-))) Ale pomyslimy o innych sklepach.

Jesli chodzi o odsłuchy to zawsze namawiamy do posłuchania w swoich warunkach- taka prezentacja u Klienta jest bezpłatna i niezobowiązująca - i nie dotyczy to tylko Bydgoszczy !.

Zapraszamy!

Waldek

>Argos

Bartek - czy ja Cię czasem nie znam z forum akkusa?

Jeśli tak (nie wymieniam nicka, bo możesz sobie tego nie życzyć) to czemu nie widać w waszych konstrukcjach Audaxów?

pozdrawiam

a może się mylę...

pawcio: z forum Akkusa raczej nie, zaglądam tam sporadycznie i nie dodaję żadnych wpisów, kiedyś bardzo dawno temu wpisywał się tam mój brat. Audaxów nie będziemy używać, ponieważ w świetle naszej wiedzy firma ta prawdopodobnie (potwierdzone na 95 %) znajduje się w chwili obecnej w stanie upadłości. Używanie tych głośników byłby mało perspektywiczne, kto nam zagwarntuje że za powiedzmy pół roku te głośniki będą nadal dostępne? Może się skończyć tak jak z Focalami. W dodatku od czasu jak jedynym dystrybutorem na Polskę została Elfa niczego nie można było być pewnym, rok w rok zmieniali ofertę, nie bylo pewności że interesujące nas modele nie wyjdą z oferty Elfy przy okazji następnej zmiany. Poza tym możliwość aplikacji głośników Audaxa w obudowach zamkniętych (a takie jest założenie konstrukcyjne WSZYSTKICH naszych kolumn) jest dosyć ograniczona. Teoretycznie można je zmodyfikować , ale co to oznacza dla klienta w razie usterki łatwo sobie wyobrazić. No, ale zaczyna się robić nam już tutaj wielka filozofia. Wątek miał być informacyjny, nie będę się dłużej rozwodził na ten temat, jeśli jest zainteresowanie szerszymi informacjami zapraszam na priva!

Pozdrawiam!

Bartek

---> NaLeSnick

Kształt zewnętrzny z racji relatywnie niewielkich rozmiarów ( w porównani do długości fali ) zasadniczo nie ma większego wpływu na tony niskie. Ma natomiast znaczenie dla tonów średnich i wysokich. Stąd zmienna szerokośc przedniej ściany duże ścięcia i łuk w obrębie wysokotonówki. W uproszczeniu mała powierzchnia wokól wysokotonówki pomaga uzyskać dobrą stereofonię .

Wnętrze obudowy ukształtowaliśmy tak , aby wyeliminować powierzchnie równoległe ( stąd m.in zmienna grubość tylnej ściany od 3 do 5 cm czy górnej od 5 do 8 cm ) Tak gruba "góra" doskonale dociąża całość konstrukcji minimalizując wpływ drgań .

Ściany boczne są równoległe ale dzieki właściwościom kompozytu z którego są wykonane nie jest to aż tak dotkliwe.

Pozdrawiam

Waldek

wtrące swoje pare groszy :)

miałem tą zaszczytną okazje słuchać już tych monitorów u siebie w mieszkaniu ... czyli warunki były iście bojowe ... elektronika była to : azur540a,hd750,albedo blue, ... i co ciekawe ... mimo że mam pomieszczenie ok 8-10m2 ...

to była rewelacja .... wysokie tony wzorowe , srednica wręcz lampowa ... niskie tony grały raczej role akompaniamentu niż instrumentu glównego i zresztą bardzo dobrze .... ogólnie kultura .. żadnego efekciarstwa , żadnego niepotrzebnego kłucia w uszy ... innymi słowy dzwięk który uwielbiam ...

ps. pozdrowienia dla Waldka i Bartka

To i ja wpiszę 2 słowa. Miałem okazję posłuchać (Azur 640C/A) u siebie wersji prototypowej czy prowizorycznej (tzn. z innymi skrzynkami) - powiem tyle: warto. Warto posłuchać bo grają b.dobrze. Pozostałe kwestie to już indywidualne preferencje. Z tego co wiem będą miały również dedykowane podstawki (zdaje się, że także pod Bety).

Coż, powiem tylko tyle, że z zestawu MF3.2, który kupiłem w promocji jestem bardzo zadowolony, ale to Argos Beta jest zdecydowanym best-buy w moim systemie. Nie mam powodu sądzic, że koncepcja obudowy nie sprawdzi się z tańszymi przetwornikami...

---> pawcio

Wracając do tematu Audaxów. Nie jest tak że zupełnie nie stosujemy tych przetworników. Czasami w zestawach projektowanych na indywidualne zlecenia używamy Audaxa aerogelowego. Jednak faktem jest że są one już praktycznie ( mysle o 13 i 17 HDA) niedostępne . Ani w Polsce ani na dzikim zachodzie - sprawdzalem. Trochę szkoda.

---> jacch

To informacja a nie reklama - nie ma w naszym wpisie żadnego czynnika wartościującego .Nie ma też żadnego elementu perswazji , który to element jest czynnikiem określającym co jest reklama ( z logicznego , marketingowego i formalnego punktu widzenia )

Czasopisma o tymatyce audio a także portale internetowe czasopism tego typu informacje zamieszczają w dziale nowości bezpłatnie.

Pozdrawiam

Waldek

[obrazekLUKASZ-292135_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--->andrea29

Tak jak napisałem - głosnik ten ma mebmbranę wykonaną z Aerogelu ( HDA) . Jest to ( a raczej było...) firmowe , opatentowane rozwiązanie Audax'a. HDA to mieszanka włókien wędlowych , szklanych lub kevlarowych zatopiona w zywicy akrylowej. Do tego jakaś specjalna technologia produkcji.

Pozdrawiam

Waldek

-> ARGOS, dziękuję za wyjaśnienia. Muszę przyznać, że wyglądają intrygująco i obiecująco, a także podziałały na moją wyobraźnię, gdyż wiem, iż możliwości takich 3-głośnikowych kolumn potrafią wynieść resztę systemu (ze słuchaczem włącznie ;) na inny -wyższy poziom. /Ale się boję zapytać o cenę, dlatego, by oszczedzić sobie szoku, (zapewne ;) zapytam czy macie jakąś swoją stronkę ? W(yszukiwarka forumowa nadal nie działa :( /

Życzę, by Wam się taka sztuka udała, wielu jak najlepszych recenzji, wielu kupujących i długotrwale* użytkujących je dźwiękolubów.

Pozdr.

*Jak 2-3 lata to już jest długo i kolumny są naprawdę dobre ;)

(To taki mój wskaźnik - wiem, po sobie ;)

--->andrea29

Linka do naszej strony znajdziesz w "o mnie" .

Co do ceny - ten model na zdjęciu to indywidualne zlecenie więc cena to tajemnica ( na życzenie zamawiającego ).

Być może jeszcze w kwietniu ( zdjęcia będą tak szybko jak to mozliwe ) do naszej oferty wejdzie nowy model SIGMA - w identyczej obudowie jak ta na zdjęciu - jest mniejsza od Alfy ( 90*24*33cm) no i jak na nas leciutka - "tylko" 70kg. Bas( Peerlees) i wysokotonowe ( Vifa XT 19 ) - zostają bez zmian.W SIGMACH inna jest średniotonówka- Peerlees HDS134 . Prototyp jest juz ukończony - a cenę SIGMY ustaliliśmy na 5950PLN. Oczywiście obudowa zamknięta...

Pozdrawiam

Waldek

Pięknie te kolumny by wyglądały na podstawkach gorka666.

Ukryta Zawartość

:))))

Ukryta Zawartość

To nic,że nie jego.

Są bardzo eleganckie,ale standy gorka widziałem i uważam,że zapewne wpłynęłyby w znacznym stopniu na jakość odtwarzanego dzwięku.

No i nie czepiać się więcej Gorka.

:)))))

ARGOS-przetestujcie w końcu te forumowe standy!

:))

---> Frank

Pracujemy sami nad odpowiednimi dla naszych kolumn standami. Udzwignąć blisko 40kg i zachować przy tym odpowiednią stabilność to nie takie łatwe. Będą wykonane w całości z granitu . Już kiedyś takie rozwiązanie sprawdzałem i dziala :-) . Sądzę że cenę uda się utrzymać na przyzwoitym poziomie.

Pozdrawiam

Waldek.

ARGOS

Waga to nie wsio.Standy lite z jednego materiału?

Zazwyczaj te rozwiązanie nie zdaje egzaminu.

Nie masz możliwości wyliczyć falowodu i część drgań będzie niewykorzystana,a szkoda.

Rzecz jasna nie miałem o tych falowodach zielonego pojęcia,ale kiedyś jak robiłem sobie standy przedzwoniłem do naszej bardzo zacnej firmy(najlepszej w kraju)i udzielono mi wówczas wyczerpującego wykładu na ten temat.

Zresztą możesz zrobić porównanie,posłuchaj na Targetach wypełnionych piachem i na SA z zastosowaniem falowodu(o ile nie przekręciłem słownictwa).

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.