Skocz do zawartości
IGNORED

tuba samochodowa w domu jak podlączyć

maniek1982_1982

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

możecie mi powiedzieć czy możliwe jest podłączenie tuby samochodowej w domu bo ja nie bardzo wiem jak to zrobić.podaje 2 linki do takich tub.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko jest możliwe, musisz jeszcze dokupić akumulator samochodowy no i najlepiej alternator a do alternatora silnik a do silnika zbiornik paliwa.

poszukaj raczej suba aktywnego do zastosowań domowych z :

Allegro › RTV i AGD › Sprzęt audio › Głośniki i kolumny głośnikowe › Kolumny głośnikowe › Subwoofer

pzdr

musiałbys sprawdzic, jakie są parametry prądu przed wzmacniaczem tuby. Możliwe, że jest zwiększane napięcie powyżej 12V. Wtedy dajesz zasilanie bezpośrednio we wzmacniacz i masz głowojeba. Jeśli masz pokój powyżej 10m^2 to daruj sobie takie rozwiązania.

...ehhh.rozpędziłem się.

Prąd z instalacji samochodowej może mieć podwyższane w tubie napięcie. Wywalasz transformator w tubie i dajesz swój tylko nie z 12V a z 230V na tyle, ile wymaga wzmak tuby.

---maniek1982_1982

Witaj :)

Oczywiście ,że możesz podłączyć tubę basową w domu-sam przeprowadzałem takie eksperymenty i ich efekty były znakomite , bo prawidlowo ustawiona tuba basowa (markowa) gra identycznie jak dobry subwofer !!! :)

Aktywna tuba basowa wymaga odpowiedniego zasilania -napiecie musi być w granicach 12.5-13.8 V -czyli potrzebujesz zasilacza stabilizowanego znacznej mocy :)

Do zasilania wzmacniacza tuby możesz zastosować zasilacz zewnętrzny do CB radia (stabilizowane 13.8 V) widywałem takie na allegro takie ,których maksymalne obciążenie wynosi ok. 8 A-z pewnością wystarczy :)

Tubę powinieneś zasilać przewodami o dużym przekroju 2.5 mm2, kup też przewody sygnałowe z wtykami.

Napisz śmiało do czego chcesz to podłączyć,bo trudno cokolwiek doradzić :)

P.S

Pamiętaj ,że wiekszość tub to urządzenia niskiej jakości, które tylko ładnie wyglądają -ja używam akurat tuby basowej marki Tonsil SAS 250 przenośi 30 Hz bez problemu :) jest też SAS 150 -ten niestety jest dość kiepski :(

SAS 250 ma wbudowany wzmacniacz wraz z solidną przetwornicą dzieki czemu osiąga sporą moc... Tubę basową SAS 250 uznaję za najlepszą na rynku-z tych co posiadają wbudowany wzmacniacz.

DO POLIK

chciałbym to podłaczyć jakoś do kompa.posiadam dwie kolumny 120 watowe i wzmacniacz do nich.dosyć ładnie i głośno to gra,ale niestety brakuje mi basu.gdy podkręcam bass w wzmaku to automatycznie musze ściszyć dzwięk

ponieważ kolumny nie wytrzymują.chciałem kupić sobie jakiegoś aktywnego suba,ale zobaczyłem przypadkiem na

allegro te tuby i wyszło mi że gdyby podłączyć taką w domu miałbym podobny efekt jak z subem,tylko że taniej.pokój mam niecałe 10/2m wiec myśle że nawet by to nieżle brzmiało

do polik

czy może chodzi ci o coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak możesz to powiedz ktury by pasował o ile wogule sie nadają,bo więcej podobnych do twojego opisu narazie nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze :) też podłączałem i w quake III grałem-rety najlepsza jest bazooka :)

Możesz podłączyć do komputera to będzie dość proste ;)...

1) Jak masz wyjście audio z karty dzwiękowej komputera to tam musisz dać tkzw. ''dwójnik'' taki jak do walkmana zyskujesz wtedy dodatkowe gniazdo (audio -out czyli wyjście) na karcie dzwiękowej.

-taki dwójnik możesz kupic w każdym sklepie z elektroniką koszt ok.3 zł.

-w handlu są dostępne dwa rodzaje dwójników jedne od razu na tkzw. chinch

drugie zwykłe dające dwa identyczne gniazdka jak na karcie dzwiękowe>-wtedy kupujesz jeszcze taką gotową przejściówkę (wtyk mini-jack-stereo z kabelkiem ok.10-15 cm,2 chincha pułci żeńskiej)

2) Po zastosowaniu dwójnika masz ,aż dwa wyjścia sygnałowe z karty muzycznej:

pierwsze może być do wzmacniacza z kolumnami ,a drugie oddzielne do aktywnej tuby basowej.

Cały zestaw można wtedy regulowac suwakiem głośności znajdującym się na ekranie komputera-to się sprawdza!!!

Tubę musisz jeszcze zasilić z zasilacza do CB radio lub dorażnie z jakiegokolwiek nawet zużytego akumulatora samochodowego- tu trzeba mieć prostownik by go doładowywać

akumulator odradzam ze względu że kwas jest żrący dla elementów wnętrz ,skóry ,oczu + wdychanie oparów :(

Jeśli dorwę cyfrówkę to ci fotki dam na forum mojej tuby,połączeń itd...

Zasilacz do atywnej tuby basowej (czyli takiej z wbudowanym wzmacniaczem !!!) to np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do polik

o.k teraz już przynajmniej wiem jak taki zasilacz wygląda.tera łatwiej będzie mi taki znaleść i kupić.

czekam z niecierpliwością na te zdiecia jak możesz to zrub kilka takich dokładnych żebym wiedział co z czym połączyć.

dzięki za pomoc.

załączam parę fotek takie jakie udalo mi się zrobić bo tam kompletnie nie ma dojścia :( (za biurko taka zabudowa)

[obrazekLUKASZ-292643_1.jpg] [obrazekLUKASZ-292643_2.jpg] [obrazekLUKASZ-292643_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6984-100008672 1170266670_thumb.jpg

post-6984-100008673 1170266668_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krótki opis do zdjęć:

zd.1) widac dwójnik w gnieżdzie karty dzwiękowej w komp. pc-do ,którego obecnie jest podłączony wzmacniacz z głośnikami,ale pod wolne gniazdo dwójnika można jeszcze podłaczyć np: tube basową-mam chwilowo odłączona :(,ale ... :)

zd.2) widoczne jest połączenie przejściówki b2 [z mini jack na chinch (czincz)] z kablem sygnałowym biegnącym do wzmacniacza.

zd.3) zdjęcie wzmacniacza tuby tonsil sas 250 (po lewej stronie zdjęcia podłączone kable sygnałowe-in (wejście sygnału do wysterowania wzmacniacza tuby) ,po prawej kable prądowe zasilajace tubę (idące od zasilacza)

[obrazekLUKASZ-292650_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już spałem wstałem i Ci napisalem-teraz idę spać ,bo szkoda Niedzieli-mam nadzieję ,że się gdzieś nie pomyliłem ;o . Może ktoś tu jeszcze zobaczy i przeanalizuje moje dzieło ;) Prosze o wyrozumiałość Upsss...

U mnie tak działa , bo to musi działać -fajnie że potem z komputera można zciszać cały zestaw z subem...

Ale mam pomysły ,ale na starość mi przejdzie brrr...

>Polik

czy Ty masz suba wraz z altusami pod kompem?

tak z ciekawiści; nie łatwiej podłaczyć suba od wyjścia wzmaka (np słuchawkowego)? masz regulację głośności jednym pokrętłem.

DO POLIK

naprawde wielkie dzięki,myślałem że nikt mi nie pomorze że każdy będzie sie stukał w czoło co to za pomysł a tu sie okazuje że można że są ludzie z takimi pomysłami jak ja,:) wystarczy chcieć.super opis wszystko proste do zrozumienia właśnie takiej rady potrzebowałem.jeszcze raz wielkie dzięki.pozdrawiam.

------> Do BeerfaN

Mam suba wraz z Altusami 300 pod komputerem ,ponad to mam też wieże Sony z monitorkami Sony SS H-650 oraz wiele pomysłów ;) Jestem zadowolony w przeciwieństwie do wielu maruderów!!!

Próbowałem różnych rozwiązań to ,które sugerujesz także i wybrałem to ,które przezentuję powyżej

Może zrobię sobie kiedyś taki układ z przełacznikiem wejść i opracuję koncepcję jak połaczyć wszystko z wszystkim wg. potrzeby:)

-na kompie oglądam filmy,słucham MP3, czasem gram w Doom-a 3 czy quake III wtedy subwofer się także przydaje :)-wcale nie chdzi o dyskotekę i bezmyślne łudubudu...

To co powyżej mam w domu...

-Teraz na działce mam już alarm więc będę musiał coś na działkę kupić do pomieszczenia ok. 20 m2-może tam kupię sobie jakieś fajne klocki :) ,bo po co tynkować to może poczekać nieprawdaż :).

Na tym forum jest wielu użytkowników dla których 10 tys. zł na audio to bardzo mało- fakt mogą się pukać widząc takie pomysły-,ale tym się nie przejmuj są tak wyczerpani słuchaniem muzyki ,że już nie mają siły zrobić sobie krzywdy :)

---> maniek1982_1982

Odnośnie meritum tego wątku to chciałbym jeszcze zauważyć ,że przedstawione prze ze mnie rozwiązanie działa całkiem nieżle tylko musisz jednorazowo zkonfigurować ''głośność'' subwofera względem reszty zestawu.

Dajesz same głośniki dość głośno i wtedy podkręcasz subwofer tak ,by zkomponwał się z resztą-potem zciszasz z komputera całość do normalnej głośności.

Efekt jest taki ,że czy słuchasz cicho czy głośno subwofer jest już odpowiednio zkomponowany z resztą zestawu.

Spokojnie...

To zależy jeśli ktoś ma nadmiar pieniędzy to jak najbardziej może sobie kupic co zechce, ale sa też tacy ludzie co mimo nadmiaru gotówki nic nie kupiują -''kiszą kasę'' tkzw. sknerusy ...

-Znam też ludzi ,którzy mimo dużej ilości pieniędzy kupują rzeczy średniej jakośći bo uważają ,że w kraju pełnym biedy i skrajnego ubóstwa nie wypada pić piwa z platynowego kufla z 16 wieku za jedyne 150.000 zł !!!

Ja mógłbym obecnie wymienić całe swoje audio na sporo lepsze czy raczej głównie droższe ,ale jakoś czuł bym się z tym żle-w skrócie ''że mi się z d.... przewraca ,a ludzie grzebią po śmietnikach :(

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

• 4 tygodnie później...

witam was wszystkich Polik mniałes siwietny pomysł z tą tubom chodziłem po wielu sklepach i widziałem różne Subwoofery do kina domowego i słyszałem ich możliwosc to w porównaniu do samochodowych mogą sie schowac oczywiscie te do kina domowego dobra wiec do rzeczy pokazałes schemat jak podłoczyc tube do pc ale ja chciałem podłoczyc do wieży jak to zrobic mozesz mi podpowiedziec wieza ma tylko wyscie an słuchawki i oczywiscie jak cos podłocze pod te weiscie to nie bedzie dziwieku na głosinikach i co moge w tym wypadku zrobic ?? . jak to podłoczyc wszystko zeby był git/ jakego sprzety uzyc najlebszego i w miare najtaniszego i ja raczej bym wolał normalny Subwoofer a nie tube to jak normalny Subwoofer to i penie nie kupi go z wbudowanym wzmacniaczem tylko odzielnie trzeba dokpic i jeszcze jaki ?? z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Rafał .

• 4 tygodnie później...

---> DO rafi24 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Możesz podłączyć subwofer pod wyjście słuchawkowe z mini wieży oczywiście po włożeniu jacka (wyczki) odcięte zostaną głośniki :(--->aby to nie wystąpiło można lekko,stopniowo wysuwać wtyczkę z gniazda -gdy będziesz wyciągał będzie taki krótki ''momecik'' ,że zaczną grać głośniki ,a mimo tego także wyjście słuchawkowe będzie nadal załączone-wtedy możesz dać na wysunieta wtyczkę kropelkę kleju tego do klejenia na gorąco (do pistoletow klejowych) by zapobiec ewentualnemu samoczynnemu wysuwaniu się wtyczki w przyszłości ponad to ten klej możesz zawsze usunąć bez zniszczeń sprzetu...

Możesz taka wieżę dać do serwisu RTV -serwis Ci wyprowadzi ze środka sygnał potrzebny do wysyterowania aktywnego subwoofera z filtrem odcinającym,mozna też przerobić gniazko w wieży by nawet całkowite wciśnięcie wtyczki nie odcinalo głośników zewnętrznych + ewent. dorobić przel na tył obudowy ,ktory czapewni powrot do opcji z odcięciem...

Są to rady mogące rozbawic część publiczności ,ale to działa ...

POZDRAWIAM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.