Skocz do zawartości
IGNORED

Classe - opinie wanted

lukson

Rekomendowane odpowiedzi

Poradzono mi do B&W 805 wzmak Classe CAP-101. Cena ok. 8kPln. Sprzęt nowy, choć nieprodukowany (podobno od roku). Gra OK na pierwszy rzut ucha - ok. 2 godzin. Interesować się? Warte ceny? Nie trafiłem na opinie/testy/porównania tego modelu, info na stronie producenta i w dokumentach ubogie :-(

Ew. jaki cd do tego dobrać, czy warto szukać z wyjściem XLR, czy ma to jakieś znaczenie. Nie ma kassy, żeby kupić cd w tej samej klasie...

https://www.audiostereo.pl/topic/17489-classe-opinie-wanted/
  • Redaktorzy

A czy to ja tego nie testowałem w HiFi i Muzyce? Jeśli tak, to sprzęt dość przeciętny, ani szczególnie dobry, ani szczególnie zły, ale za te pieniądze (około 10 kzł) można było lepiej.

• Redaktorzy

Poszukałem w starych plikach, i znalazłem całość testu. Test w HiFi i Muzyce dotyczył systemu, tj. CAP-101 z dedykowanym odtwarzaczem CDP-10 bodajże. Porównywany z moim ówczenym systemem odniesienia, na który składał się Spark 734, Linn Karik i kolumny ProAc, do tego jeszce inne wzmacniacze jak Sound Art Jazz, kombinacja dzielona Pliniusa itp, Classe grał dźwiękiem raczej chudym, niezbyt ciekawym i lekko zmulonym. Poza tym wzmacniacz niezbyt wyrabiał się przy bardziej wymagającej muzyce. Ogólna konkluzja wyszła że jako system jest jako tako, zwłaszcza jeśli połączy się szczegółowym kablem XLR dobrej klasy (w teście AQ Anaconda!), ale można lepiej. Odpowiedzialnym za przeciętne wyniki wydał mi się niestety właśnie wzmacniacz. Jeśli chcesz, podeślę ci plik z pełnym testem.

Podobno Classé CAP-101 jest wyraźnie gorszy od modelu CAP-151, zresztą budowa obu urządzeń jest zupełnie inna. Cena wydaje się dośc wysoka - mniej więcej trzy lata temu, u poprzedniego dystrybutora, wyższy model kosztował ok 10 tys zł.

W Danii Classé jaka firma ma renome slabej realcji dzwieku do ceny. Drogie a gra tak sobie. Kupuje sie raczej dlatego, ze ladnie wyglada bo ladnie wyglada. Gra za to raczej przecietnie. Plusem jest chyba zdolnosc napedzania trudnych kolumn. Czytalem takze na dunskim forum, ze np. CDP Classé dosc czesto psuja sie :-( Ostatnio z dystrybucji urzadzen Calssé wycofala sie tutejsz siec sklepow hi-fi-klubben.

pzdrw

soso

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nadal jest oferta Classe, nawet z cenami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie, jest jeden CDP i kilka wzmacniaczy na ich stronie www. Niezle ceny. Te 150 tys. koron (75 tys. zl) to faktycznie mila perspektywa. Samochod, a moze Classé? Rozterki audiofila :-)

pzdrw

soso

Starsze Classe było chyba ładniejsze... Dotykowe wyświetlacze TFT zapewne nic nie wnoszą w dziedzinie jakości dźwięku. A to wszystko wina B&W, która podobno jest właścicielem Classe ;-(

Pozdr.

=>Jozwa Maryn

Będę wdzięczny za plik z testem. Mój e-mail masz w skrzynce odbiorczej pod adresem podanym przez Ciebie w "o mnie", bo pytałem o Classe właśnie, nie chcąc mnożyć wątków :-)

CAP-101 stał u mnie do dziś. Po Rotelu 1070 i zmianie kabli z jakichś Audioquestów za 1kPln na Bedrock moje wrażenia:

Rotel - kawał solidnego dźwięku, wyrabiał się ze wszystkim, co mu zadawałem. Szczegółowo, z bassem i w ogóle.

Zwłaszcza, że zastąpił Primare I20, które grało ładnym dla ucha, ale zamulonym i pozbawionym szczegółów dźwiękiem (Rotel/Primare na tych samych kablach).

Classe - czuć, że nie ma takiego "kopa", ale nie stwierdziłem, żeby miał jakieś kłopoty z tym, czego słucham. Dźwięk b. miły, przyjazny, ale nie kosztem szczegółów czy wysokich tonów. Basu może trochę mniej niż z Rotelem, ale może to wina kiepskiego źródła, z jakim go skojarzyłem (Rotela grał zestaw cd1062+integra 1070). Powiedziałbym, że Classe dźwięk kulturalniejszy od Rotela, jakby ogładzony, nie taki bezpośredni, typu "kawa na ławę". A moja wątpliwość jest właśnie związana z relacją jakość/cena. Mogę go kupić za 8kPln, a wiem, że wyprzedawano CAP-151 po ~10kPln swego czasu. Modele w.g. opisu na stronie producenta różnią się zasadniczo, dźwiek pewnie też ;-) Nie wiem, czy poważnie traktować zapewnienia sprzedawcy, że to super-okazja, skoro sprzęt od ponad roku nie produkowany, nie zastąpiony przez producenta innym w tej klasie cenowej. Reasumując - pasuje ni w zasadzie, ale mam wrażenie, że można taniej, albo tak samo za mniejszą kasę. Dzisiaj spróbuję pożyczyć na odsłuch Primare I30. Sklep twierdzi, że to niższa półka niż Classe. Ale czytałem testy Vincenta czy ushera, gdzie urządzenia 2 półki niżej wyrabiały się prawie jak high-end ;-)

=>jozwa maryn again

A kiedy tegomiesięczny numer HFM będzie w dystrybucji? ;-)

Test pewnie dotyczy nowej serii, moje są jeszcze z poprzedniej, dlatego kosztowały 5, a nie ponad 8kPln. Czyli dlatego je mam, bo w ogóle nie brałem takich wypasów pod uwage rozglądajac się. To one mnie znalazły, a właściwie to kartka z ceną. i odsłuch w kombinacji Rotel1070integra, dvd Marantz 5500 :-))))

Ale na pewno gazetke kupię, jak kilka poprzednich numerów, i chętnie test przeczytam.

Dzięki.

• Redaktorzy

Test dotyczy właśnie poprzedniej, i ukazał się w HiFiiMuzyce jakoś tak rok temu. Co do Magazynu - poszło do drukarni zaraz po HFM, a autorski numer HFM dostałem pocztą dwa dni temu. Musi więc będzie na dniach.

Dzięki za informacje. W kropce jestem zupełnie z tymi wzmakami i cd. Ciekawe, jak się spisze Primare...

Czy dobrze myślę, że seria I20/30 zastąpiła A20/30?? Zastanawiałem się jeszcze na Rotelem 1070 w wersji pre+końcówka. Ma wtedy 2x130W, a kosztuje tyle samo, co integra 2x100. Czyli więcej prądu dla kolumn za tą samą kasę. Ale podobno pre Rotela takie sobie, jak znalazłem w kilku wątkach. Classe kusi ładnym dźwiękiem, ale potęga to to nie jest. Tyle, że jakby więcej przestrzeni i powietrza w muzyce... Rotel-bokser :-)

• 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...

Słuchałem go 3 dni temu z B&W 803d w Top Hifi. Dźwięk raczej o jaśniejszym połysku, ale ładnej barwie. Fajnie trzyma bas w ryzach. Cokolwiek spowolniony (jakby płyta się wolniej kręciła) w stosunku do mojej końcówki Qaudio.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.