Skocz do zawartości
IGNORED

Kandydaci na wymianę JMLab Electra 905?

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Po włamie,kiedy to straciłem m.in. 905-tki stałem się niespodziewanie właścicielem ProAc Studio 125. Nie były u mnie długo,bo to nie mój cup of tea.Nie mogłem znależć sensownej alternatywy więc powróciłem do Electry.

I do dzisiejszego dnia nic innego nie powaliło mnie na kolana. Może jednak zaproponujecie coś rzeczywiście wybitnego? (preferuję monitory,pokój 19m2,średnio wytłumiony)

Sprzęt:Primare D20 znakomicie apgrejdowany przez Audiograde>Audiograde Perceptionism>Manley Shrimp Pre> >Stereovox HDSE>LFD PA2M>XLO Ultra 6 dół/Audiograde góra

Cube Wilsona - raz miałem okazje posłuchać charakterne jak JMlaby ale może by ci odpowiadały (z drugiej ręki za sensowne pieniądze można dostać) nazwy nie pochrzaniłem chyba albo mini utopie

zolery podłogowe - słuchałem tych z gdyńskiego magazynu hi-fi to scena by ci się kończyła na ulicy takia jakaś ta scena wąska a głędboka - może po zmianie ustawienia ale co się z recenzentem kłucić prawda ma tak być to tak jest.

zildjian=> Od razu zaznaczam, że LMLab to nie mój dźwięk.

Ciężko będzie, słuchałem nie raz u ciebie tych kolumn bardzo dobry dźwięk i biorąc pod uwagę ich rozsądną cenę, to wracamy do punktu wyjścia.

Pamiętam podłączonego McIntosha było doskonale i może bardziej "zimny" MAC byłby strzałem w dziesiątkę,

ale poszedłeś inną drogą.

I teraz mamy, to co mamy - czyli kłopot, bo uważam ,że w tej cenie to nie bardzo jest co szukać.

Raz tylko słyszałem kolumny , które o podobnej wartości czyli nowe za ok.3000zł, zagrały nieźle to był jakiś model podstawkowych Usherów, nazwy niestety nie pamiętam.

W kolumnach , które mają zastąpić JMLab 905 poszedłbym w kierunku pewnej namacalności i powietrza w dźwięku.

A doradzać mi ciężko bo to co mi się podoba to nie koniecznie podoba się tobie ;-)

Ale coś muszę napisać skoro zacząłem , może Harbethy 5 , B&W 704.

To znowu dwie skrajne propozycje, ta pierwsza, bo zawsze chciałem spróbować i pamiętam dźwięk Spendorów 100, a ta druga bo może być w twoim typie.

Dzkb

Zaznaczam,że pytanie nie ma nic wspólnego z chęcia natychmiastowego pozbycia się Electr wywołaną zakupem lampowego pre. Jest dobrze, ale może być jeszcze lepiej, co Krewetka wykazała. Właśnie chodzi o więcej powietrza. Próbowałem wymiany kabli głośnikowych - Siltech LS 100 był zdumiwająco dobry,ale nie dodał powietrza......

>>Zildjian

Nie podales ile chcesz wydac na nowe kolumny? Mysle, ze poruszanie sie w obrebie cenowym 905-tek mija sie z celem .To sa znakomite glosniki, w wielu aspektach trudno jest dogonic je sporo drozszym konstrukcjom. Piszesz, ze brakuje Ci powietrza w brzmieniu. Ja mialem takie samo wrazenie sluchajac B&W 705, ktore byly naprawde dobre, ale w porownaniu do moich PS 5.1 brakowalo wlasnie powietrza. Moze poszukaj na rynku wtornym PS 5.1 albo Imagination?

pzdr.

zildjian=> A może tylko kable głosnikowe zmienić na początek bym spróbował Red Dawna (choćby na próbę-ma dużo powietrza) lub inne propozycje np. A.Q Bedrock.

Z tym Siltechem to był dobry pomysł ?!

Enzo

Oczywista,że w przedziale cenowym Electry nie ma czego szukać i zakładam nawet do 200% za nowe. Imagination chyba sprawdzę w najbliższy weekend.

Gutekbull

Jesli poszedłbym w ścieżkę kablową - raczej Siltech ! Ale wysoka (i cholera) droga półka!!!

Szkoda,że na Wybrzeżu nikt nie prowadzi Monitor Audio. Kiedyś sprawdzałem Silver 9,bardzo ciekawe głośniki.

Spróbuj monitorów ErykaS NUVO. Naprawdę warto posłuchać w dobrych warunkach. Na AS'04 nie pokazały się z najlepszej strony, gdyz grały z dość jazgotliwym systemem, za to w pustym pokoju.

Słuchałem ich u siebie parę godzin i ciągle mi "chodzą po głowie" od tamtego czasu. Przestrzeni, wybrzmień i powietrza bedziesz miał ile chcesz. U mnie grały w 18.5mkw i było ok. Bas szybki jak piorun do tego.

Niestety MY miłosnicy 905-tek mamy wspólny problem. Gdy szukamy monitorów które grałyby podobnie do 905-tek ale znacznie lepiej to okazuje się, że w akceptowalnej cenie niczego nie ma, a patrzac dalej i dalej, poza horyzontem sensownych cen dostrzegamy tylko Mikro-Utopię i Mini-Utopię .

Ciekaw jestem co wykombinujesz, życzę owocnych łowów ;-)))

pozdr.

Arkadix

zildjian

Witam,dawno żeśmy nie gadali,latoś idzie,więc z forumowiczem zwanym Zydelkiem trójwieś zapewne odwiedzimy.

Godnym kandydatem na wymianę 905ek są legendarne pojntsorssy 5coś tam.

Oczywiście zakupu należy dokonać wraz z dedykowanymi subłuferami ps 10 cuś tam.

Konnstrukcja to zacna i LFD+Manley(pre) dorównująca.

Kosztować bydzie mniej niż Twa Electra905!!!!, a grać bydzie o dwie,trzy klasy lepiej.

To bardzo proste,Electry nie dorównały nigdy w najmniejszym stopniu 5.1(bez złośliwości).

Oczywiście komuś mogłoby się wydawać takie posunięcie krokiem w tył,ale tak naprawdę to jest krok do przodu.

Ironią aukcji netowych ,jest to ,że taki komplecik można nabyć za stosunkowo niewielką ceną.

Tak to już jest,mają ludziska w domu taki fantastyczny zestaw i po wesołej lekturze pozbywają się GO.

I co pózniej w domu pod oknem stoi?

Ano Thiel bądz AudioPsyhol!

Oczywiście piszę to pod warunkiem,że Twoje LFD bydzie w stanie napydzić subłufery PS10(osobiście wierzę,że sobie ta końcówka poradzi).

pzdr

Ps. Polecam posłuchać Soft Machine-5,o ile nie masz dostępu do tyj cydyki,to Ci wyślę kopię(daj znać na priwa-haha)

No tak mi przyszło do głowy,w końcu najwazniejsza jest muzyka!

Niech Moc budka(szyfr)bydzie z nami!

:))))))))))))))))

Chociaz PS 5.1 to znakomite kolumienki, to zdecydowanie ich nie polecam. W twoim przypadku bedzie to cofanie sie!Ale pomysl wysluchania ponownie Zoller Imagination znakomity!Powinno byc wiecej powietrza.Tak jak gutekbull polecilbym wymiane glosnikowego na audioquesta z wyzszej polki,stereovoxa....Jednak podroze ksztalca i daja do myslenia!?pozdrawiam

Popieram propozycję arka67. Razem mieliśmy wczoraj okazję posłuchać kilku systemów. Bezsprzecznie monitory GamuTa to bardzo dobry i prawdziwy dźwięk. Były zasilane przez końcówkę mocy Plinius 102 (?), jako źródło AudioAero Capitole, wysokie okablowanie od Fadela. Warto posłuchać :)

Można posłuchać na Waliców. Kosztuje 16.000. Pierścieniowy ScanSpeak na górze i nacinany Revelator na dole.

Dużo nasłuchałem się o marności ScanSpeaków, ale ta aplikacja jest bardzo udana. Bardzo ładna smukła obudowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> zildijan

Moja drobna uwaga. Z tego co piszesz to wnioskuję, że oczekujesz przede wszystkim więcej "powietrza". Sądzę w związku z tym, że potrzebujesz nie nowych kolumn a bardziej detalicznego i rozdzielczego źródła. Tam zanajdziesz powietrze. Na efekt tych Gamutów zapracował przede wszystkim Audio Aero. Powietrze, oddech, rozmach, wykop, bas a jednocześnie kultura, gładkość to wszystko musi być na źródle. Ja bym raczej tak kombinował w Twoim przypadku.

Pzdr.

Papamek & Arek 67 => pozwolicie ,że się wtrące ;-)

Ale ile w tym wczorajszym waszym odsłuchu zrobiła końcówkę mocy Plinius 102, słyszałem ,że jest doskonała !

I jak te kolumny zagrają ze słabszą elektroniką ? Były próby ?

arek67 => pewnych rzeczy sie nie przeskoczy - oczywiście, że masz rację,

a kolega zildijan jest zakochany w swoi CD i nie da na niego złego słowa powiedźieć ;-)

Nie słuchaliśmy innego wzmacniacza z tymi monitorami.

To po prostu bardzo dobre, synergistyczne zestawienie. Wysokiej klasy źródło, solidny wzmacniacz, dobre okablowanie, także zasilające. No i kolumny, które potrafiły to przekazać. System minimalistyczny, bez preampu, regulacja głośności z Capitole; kosztował w sumie ok.70000zł. Najdroższe w nim było źródło. A od tego przecież się zaczyna granie:) Podzielam zdanie arka67, że w systemie zildijana warto sprawdzić inne źródło. Nie wiem jak gra obecne, ale może to jest właściwy trop.

Papamek => ale musicie przyznać cena jak na monitory dość spora,

a nasz kolega autor tego wątku hołduje zdrowej zasadzie - "wszystko w granicach rozsądku"

i mimo niewątpliwych możliwości wątpię, aby dał się namówić na te kolumienki.

Przyznam się, że tego mu zawsze zazdrościłem czyli poszukiwania bardzo dobrego dźwięku

za stosunkowo nieduże pieniądze. Wtedy cały czas jest zabawa - satysfakcja.

Papamek => zawsze miałem obiekcje co do cen monitorów, pamietam jak parę lat temu kupowałem B&W Nautilus 805 to kosztowały w sklepie ok. 11000 - 12000zł, aby póżniej spaść do 8000zł.

I nasuwa się pytanie czy monitory za tę kasę czyli ok. 16000zł są dużo lepsze od tych monitorów co nie przekraczają np. 10000zł.

Wydaje mi się ,że jeśli wydaje się większe pieniądze na kolumny stojące to jest to uzasadnione wyrażnym skokiem jakości dźwięku ? A w monitorach ??!!

Generalnie nie przepadam za monitorami. Ale te właśnie grały pełnym dźwiękiem jak wysokiej klasy podłogówki. To był dźwięk za 16 000 pln. W bezpośrednim porównaniu grały inne słynne kolumny ( nie powiemy jakie bo "niezagrały" i podobno to kwestia podstawek) i to był zdecydowanie inny, słabszy dźwięk. Gamuty były "soczyste". To takie dobre skojarzenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.