Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw głośników do Denona 3802 ?!?

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu szukam jakiegoś zestawu 7.1 do mojego Denona 3802 (dodam że fachowcem w tej dziedzinie nie jestem i opieram się na swoim "uchu"). Słuchałem już kilku firm (opinie subiektywne):

JBL E100 - nieprecyzyjne, rozlewający bas, słabe "wokale"

Wharfedale Pacific Evo 30 - całkowita klapa - "zamulony" chyba maskymalnie jak się da, zero "życia";

Wharfedale Opus 2 - jak dla mnie rewelacja - bas szybki, mocny, kontrolowany, "wokale" genialne, tak samo góra - ale ciut za drogi ...

Infinity Beta 40 i 50 - jak JBL - nieprecyzyjne ..

Elac 109.2 - dobra srednica i góra - cieniutki bas, lekko "zamulona" całość

GrandHigh - kilka modeli - wszystkie tragedia ..

No i po tylu odsłuchach czego ja mogę chcieć ?? nic mnie nie zadowoliło - proszę o pomoc w doborze kompletu - cena bez suba do 8000 zł

Umówiłem się na odsłuch B&W 604S3 i 704 - podobno mają grać dobrze ?!?

może jakieś inne propozycje ??

a - dodam - bo to zapewne ważne - ma to grać w salonie o pow. 43 m2 otwartym kuchnię i hall - razem koło 65m2 - więc chyba muszą być sporawe przody (sama wielkość "kącika kinowego" - 20 m2 - ale NIE jest wydzielony ścianami)

posłuchaj sobie zestawu Tannoy Fusion i nie kieruj się ceną bo to omylna dyrektywa. Tu potrzebny będzie dobry subwoofer i radziłbym zakupić jak najlepszy a Fusion 4 powinny wystarczyć, choć wszystko zależy od akustyki gdyż mam teraz w pokoju 46m2 zainstalowane Tannoy M1 + Subwoofer Tannoy M-10 i gra poprawnie z dużym basem( sub w rogu) natomiast w innym pomieszczeniu(26m2) mam Denona avr3802 z Tannoy M5 + M2 + MC+ Sub Paradigm 1200 i też jest dobrze chociaż tutaj mimo miażdżącego stosunku średnica głośników/ metr kwadratowy to proporcje basu wcale nie są odpowiednio większe i myślę że warto posłuchać Fusion zaraz po B&W a z B&W to radziłbym pooglądać subwoofery np675 bo nadają się do muzyki czego nie można powiedzieć o Paradigmach poza Servo 15. Nie szalej z wielkością kolumn bo musisz pamiętać że to tylko amplituner i mimo sporej wydajności to ten model w sytuacji gdy obciążam nie 5 a 6 kanałów zaczyna trochę słabnąć, tylko ja mam kolumny 6ohm z efektywnością 92db a B&W należą do bardzo trudnych kolumn, więc radziłbym dokupić końcówkę mocy jak chcesz sobie pograć głośniej ( albo dużego suba)...i zastanów się czy aby na pewno te B&W są takie dobre bo kosztują słono czyli powinny być raczej wyśmienite a z moich obserwacji wynika że raczej nie są wybitne...kwestia gustu...jak podkreślasz że lubisz dokładnie i precyzyjne brzmienie to będzie ok ale muzykalne to raczej nie są, powiedziałbym że kliniczne...

Osobiście posłuchałbym zestawów Tannoy Sensys DC, KEF Q5, Q1, Q9c, Mission z serii Volare. A dla skontrastowania - głownie cenowego względem powyższych - posłuchałbym również Koda Harmony.

Jutro biorę na odsłuch do domu (pokój 18m2 plus okolo15m kuchnia przedpokoj) Denon AVR 2805 i DVD 2910.

Będę to odsłuchiwał na Kef Q5 (fronty) - napiszę jak zabrzmiało. Jak do tej pory odłuchałem Marantz 7500

i Cambridge Azur (AVR + DVD, wrazenia super, ale tylko stereo, kina nie słuchałem). Obecnie gram na AVR Onkyo 696

A co do Kef'ów - moim zdaniem do glośniki raczej do spokojnej muzyki, buduja szeroką i wyraźna scenę,

basu nie jest za dużo (szczególnie przy Cambridge), ale taka ich uroda i tyle. Mnie to pasuje. Do kina,

szczególnie przy takiej przestrzeni będzie potrzebny sub, ale KEF'a nie polecam. Może być BW ASW 600

albo Elac 111.2 (chociaż ten może być za mały, ale dobrze sie sprawdza w stereo).

Uwaga KEF'y graja cieniutko jak nie sa wygrzane - sprawdziłem. Podobno tak samo jest z BW, przynajmniej

serii 700.

Arek

No i odsłuchałem (Denon AVR 2805 i DVD 2910 + Kef Q5) i wypadło ...........

raczej słabo i mało ekspresyjnie.

Porównując z Onkyo 656 - więcej góry, lepsza, szersza scena - czyli przestrzeń jak trzeba.

Basy - słabiutkie. W Pure Direct dzwięk była płaski i mało dynamiczny, ale wyraźny tj. dobrze

rozpoznawalne wokale, chórki i jakieś dospiewania w tle były po prostu słyszalne. W Trybie

Stereo, po podbiciu basu było troche lepiej, ale troszeczkę jakby mniej wyraźnie (zresztą

tak chyba powinno być). Dobre, wyraźne wysokie tony. Denon zagrał zdecydowanie czyściej

i jaśniej (jasnośc dla mnie wiąże się z wysokimi tonami). W sklepie mówili, ze przyczyną

takiego odsłuchu moga być niedopanowane kable. Byc może, ale tego nie sprawdzałem.

Podsumowanie, zagrało ładnie i poprawnie niestety dla tego zestawu wczesniej posłuchałem

Cambridge Azur i właściwie to porównanie jest zdeterminowane tym odsłuchem.

Dobre wrażenie wywarł na mnie odtwarzacz DVD, ale to raczej na to jak funkcjonował i wyglądał.

W kinie zestawu nie sprawdzałem.

Ten sam zestaw odsłuchałem jeszcze u kolegi na BW CDM (nie znam modelu, ale duże fronty

chyba z jednym głosnikiem basowym). Efekt - lepiej niż Kefy tzn. dzwięk bardziej mi się podobał,

basu pod dostatkiem, ale przestrzeń dosyć słaba (byc może ze względu na kiepskie ustawienie

głośników). Myślę że 2805 to jednak za mała maszyna do takich kolumn. Byc może Twój wybór

o ile pamiętam 3805, dałby tu więcej power'u.

Jeżeli Kef'y to spróbuj Q7, tylko żeby były chociaż troche wygrzane, bo inaczej to raczej nie zagra dobrze.

Powodzenia,A.

• 3 tygodnie później...

Wreszcie jestem zdecydowany. Wysłuchałem sporo i dość długo. 2 dni po 5-6 godzin dziennie, różne sklepy, różne głośniki - wybrane także dzieki waszym radom - zawsze ze swoim ampli , kable prosiłem dobierać tak do 100/m wg gustu sprzedawcy. Myślałem że wybór będzie trudniejszy ale było zupełnie inaczej - jeden typ głośników "zmiażdżył" pozostałe konkretnie, a spodziewałem się minimalnych różnic. Pozwolę sobie podzielić się spostrzeżeniami, może ktoś dorzuci jeszcze jakąś pozycje którą warto odsłuchać zanim ostatecznie dokonam zakupu.

To czego nie wybiorę a słuchałem :

Dynaudio Audience 82 - baaardzo przyzwoity głośnik, jedyne wady : za słabo selektywne dzwięki i cienka kontrola basu (ale tu może mój ampli już był za słaby)

Kef Q5 - tzw. "kaszanka" wszystko zlane w jedną kupę.. basu BRAK - uderzenia stopy perkusji w metallice jak stukanie kijem w deskę ...

Dali Suite 2.8 - lepiej niż Q5 ale także wszystko dość skutecznie zamazane ...

Tannoy Sensys DC 2 - Momentami nawet bardzo dobre, ale przy większych poziomach głośności dużo "zanieczyszczeń"

Totem Hawk - praktycznie idealny, troszkę mało niskiego basu, analityczność idealna ale cena dwukrotnie wyższa od ... tego czego słuchałem pośrodku dnia a brzmienie "prawie" takie samo za wyjątkiem basu ..

no właśnie - pośrodku dnia słuchałem B&W 604 i 704 i to zostanie już chyba w mojej pamięci ...

absolutnie genialne brzmienie !!! siedziałem tam ze 2,5 godz (myślałem że mnie juz wygonią :) ) zmieniałem płyty, wszelaki repertuar i to było to ! słychać wszystko ODDZIELNIE każde cyknięcie, naprężenie struny, po wejściu basu analityczność wysokich POZOSTAJE nie zostaje przesłonięta jak u konkurencji; a bas hmm no coż kilkakrotnie poczułem go w nogawkach spodni - mocny i szybki - idealny, jedynie totemy zagrały podobnie - ale nia zapłacę 2x tyle za to samo :), troszkę zaskoczony byłem 704 bo zagrały ociupinkę gorzej (a są dużo droższe) ale to pewnie wina ampli - one wymagają czegoś więcej niż mój Denon.

Po tych amatorskich próbach opisu brzmienia czy możecie zaproponować coś jeszcze do odsłuchania ? (wcześniej odpadły też JBL E100, Infinity, Quadrale, Elacki, Wharfedale oprócz Opusa - ale cena nie bardzo ...)

W tym momencie zamierzam jednak kupić 604S3 jako fronty , 4 szt 601S3 jako tyły i boki, 600LCR jako centra i ASW650 sub - czy mój Denon to pociągnie wszystko razem ? (same 604 pociagnął idealnie ale przy obciążeniu wszystkich kanałów nie próbowałem ...) ?

czy pociagnie?

sprawdź sam ale w.g mnie bez końcówki mocy się nie obędzie. Denon ma napis min.6ohm a B&W mają min. w okolicach 3ohm więc jak będzie głośno to się zacznie grzać a potem wyłączy albo od razu wyłączy jak będzie mocne uderzenie w basie. Chyba, że... odetniesz wszystko na 80hz ustawiając jako małe i bas 80 i w dół puścisz w suba to raczej pociągnie. U mnie takie rozwiązanie w tym ampli spisuje się najlepiej choć ja mam kolumny z minimum 5,8 ohm-a a i tak odciążenie go daje odczuwalny wzrost dynamiki. Sprzedawc w sklepie Avikom mówił mi kiedyś że Denony grają z B&W cudownie i że jako tako je ciągną. Miał na myśli jednak odsłuch w stereo. Najlepiej będzie chyba dokupić końcówkę mocy na przody a poczekać z subem. A może tak zasilone fronty zastąpią subwoofer ( przynajmniej tymczasowo?) Do słuchania muzyki będzie nawet lepiej. A suba to polecam JBL XTI 300-można dostać nowego za 2300zł a gra dużo lepiej niż 650B&W.

Witam

Odpowiedź już chyba masz. Seria 600 wypada bdb. Mój 3300 (tylko 5,1) pociągnął bez problemu 602S3 (5 sztuk) więc nie powinno być problemu z Twoim zestawem. W razie czego odciążysz tyły subwooferem.

Tak dla eksperymentu spróbuj centralny taki sam jak lewy i prawy. Jest różnica:) Tylko jak to ustawić:)

Pozdr

PS. co do innych zestawów, to mój AVR dobrze gra także z moimi frontami od systemu stereo (GLD dedykacje IV), wiec mysle, że i cały system mógłby być ciekawy. Ale cena będzie znacznie wyższa.

zacząłem poważnie zastanawiać się nad końcówką mocy na przody ... jaką byscie polecili tak do 2,5 tys. zł żeby wycisnęła maksa z tych 604s4 ? (może być z drugiej ręki) po dodaniu koncówki powinna moim zdaniem nastapić bardzo odczuwalna poprawa jakości dźwięku ? coś ala stereo + kino w jednym ??

witam

No to dotarłeś do punktu "0":-)

Wg mnie nie opłaca się dodawać końcówki mocy do kina domowego... jeśli już to poprzez stworzenie dobrego zestawu stereo i podłączenie kina do przedwzmacniacza (sekcji przedwzmacniacza w integrze).

Jak pisałem posiadam AVR 3300, miałem onkyo 787 i zasilałem to końcówkami marantza. Jak podłączyłem same końcówki pod regulowane wyjście CD to już nie wróciłem do poprzedniej konfiguracji. Różnica była ogromna. Wynika to z faktu, iż sekcja przedwzmacniacza w ampli jest bardzo słaba.

Jest jeszcze problem "dopasowania" brzmienia końcówki do reszty systemu. Wg mnie ma to wpływ na kreowane efekty przestrzenne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zatem zasilenie dodatkowym wzmacniaczem wszystkich kanałów lub zakup końcówki tego samego producenta (denon ma chyba POA 10 za jakieś 3-4 tys. PLN) na przód licząc, że jej charakter brzmienia nie odbiega znacznie od brzmienia ampli. Myśle że w Twojej konfiguracji by się sprawdziła. Choc, jak pisałem wcześnej podłączenie końcówki bezpośrednio pod dobry preamp da jeszcze lepsze efekty brzmieniowe.

Swoją drogą na allegro widziałem jakąś końcówkę mocy, może się nada ale ja przed zakupem bym ją sprawdził w systemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.