Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RXV1500 + zestaw JBL

Pienio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Dopiero zaczynam przygode z kinem domowym i zdecydowałem sie na taki zestaw:

YAMAHA RXV1500 + JBL E-80+EC-25+E-20+E-150

i tu mialbym pare pytan a mianowicie:

1. czy spokojnie ta yamaszka bede mogl podkrecic na maxa zestaw jbl , bez starchu ze mi cos tam pierdyknie

2. pokoj ma niecałe 25m2, czy nagłosnie go dobrze tym zestawem czy byscie proponowali cos mocnieszego z serii jbl northridge e.?

3. a) okablowanie do głośników -- czytając forum sporo ludzi zachwala Real cable BM250 (2 x 2,5 mm²-1mb/22zł)

na fronty bym potrzebował około 4 metrów na tylnie 10 m -- czy na fronty dać grubszy kabel?lepszy?(wole w sumie dolozyc pare zlociszy jak to ma pomoc-tak samo ma sie centralny g. bo bedzie w miare krotki kabel) natomiast na tyły chyba zostane przy BM250 bo 2x10m to sporo siana wychodzi no chyba ze polecacie coś tańszego i równie dobrego

b) na sub co radzicie??

może ktos ma taki zestawik to by sie podzielił wrażeniami

ps

zestaw kupuje na dniach w niemczech -- 2xjbl E80 kosztuja 360 euro - reszta tez tańsza niz u nas o ponad 30%

dlatego tez jest to zakup troche w ciemno bez odsłuchu no ale ta cena... nie miałem jeszcze styczności z takimi zestawami + te kable to czarna magia dla mnie - wszystko co wiem to z forum itp. dlatego tez prosze o jakies opinie

z gory dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/17529-yamaha-rxv1500-zestaw-jbl/

jak chcesz sobie podgłaszać na maxa to raczej nie kupuj tak drogiego sprzętu bo i tak rozwalisz i tak. Jak masz podejście tego typu to pomysł zakupu kolumn 4ohmowych a takie są te JBL jest beznadziejny. Yamaha 1500 jest słaba w zasilaniu i producent nie zaleca takich kolumn więc jest raczej pewne że długo sobie nie pograsz. Jak chcesz robić koncert na maxa to nie kupuj amplitunera bo prędzej popalisz głośniki niż na wzmacniaczu. Do tego te JBL mają delikatne wysokotonowce i często się przepalają nawet gdy nie gra się na maxa:D a tak wogóle to raczej słuchać się powinno nie patrząc na wskazanie potencjometru tylko zależnie czy jest są już zniekształcenia czy nie...Na tym sprzęcie na pewno będą jak zagrasz już na 2/3 a z tym maxem to jakiś żart chyba...Kamikaze?

hmm Japi juz mnie nakierował na E-90 jutro zobacze jaka ich cena

-Norwidos- cos wlasnie sie zastanawiam teraz zeby wziasc E-90+yamaszke+suba pozniej reszta chyba

asekuracyjnie sie pytałem o te podkrecanie na maxa , to ma mi sluzyc 70% kino 30% muza

''kolumn 4ohmowych a takie są te JBL jest beznadziejny. Yamaha 1500 jest słaba....przepalają nawet gdy nie gra się na maxa:D''

heh tos dobił mnie ta opinia(taka jamaszka i za slaba!!?) -- powiedzmy ze głownie do kina to bedzie -- to co za ampli. mam kupic do tych jbl najlepiej , wiadomo ze jak bede ogladal film czy sluchal muzy to zdeczko glosno bedzie nie tam zebym odrazu robil ''masakre odsluchowa''

trochę wyciąłeś z kontekstu te moje teksty ale uspokoje cię bo jeśli będziesz słuchał jak człowiek a nie na "maxa" co nie znaczy że cicho, tylko tak w rozsądnych granicach to ta Y1500 nie jest taka słaba ale w porównaniu do Y2500 jest sporo słabsza. Tą drugą podejrzewałbym że dała by radę tym E-90 tak w 90%. Ja ich słuchałem na ampli H/K 630 który kosztuje więcej i to sporo od Y2500 i nie powiedziałbym że miał w pełni kontrolę nad tymi kolumnami przy imprezowych głośnościach. Ale to w muzyce a w kinie będzie dobrze nawet na Y1500 pod warunkiem że sub będzie konkretny. Szczerze polecam Paradigma ps1200 z allegro. Można wytargować na 2000-2100zł a to już okazja...Kolumny JBL E-90 są bardzo dobre a Yamaha 1500 dobra, natomiast w swojej cenie prawie bez konkurencji. Polecałbym jednak Y2500 która ma teraz dobrą cenę nawet w Polsce i to w sklepie gdzie kosztuje 2999zł!

zaczełem temat y1500+zestaw jbl a wygląda na to ze Y2500+JBL E-90 kupie najpierw+sub ewentualnie...

-norwidos- wracajac do suba ten Paradigm ps1200 faktycznie do kina by sie idealnie nadawał z tego co juz zdołałem sie o nim dowiedzieć ale czy na 25m2 nie bedzie za bardzo przytłaczający -- pozostaje jeszcze ten JBL E250 bo E150 to chyba nie ma juz sensu przy kolumnach E90 ?

jbl są 4ohm??

no to się producent pomylił i nie wie jakie kolumny robi hehehe

nominalna impedancja to 8ohm

ja to tylko amator jestem ale prędzej uwierzę prducentowi niż tobie szczególnie przy takim parametrze jak impedancja

czy y2500 jest aż tak dużo lepsza od y1500 to nie wiem

słuchałem obu na swoich kolumnach i grały praktycznie identycznie (ale wtedy y2500 kosztowała ponad 3500 teraz może bym się zastanowił ze wzgledu na moc wzmacniacza)

na max głośników nie biorę bo moje uszy odmawiają posłuszeństwa i nie widze przyjemności w takim słuchaniu

chyba nie lubisz firmy jbl bo piszesz bzdury

przepalą się i zepsują pewnie już drugiego dnia jak nieświadomy uzytownik puści sobie głośniej muzykę

mam y1500 z klumnami E100 + sub E250 i wprawdzie nie używam ich do masakrowania sąsiadów ale lubię głośnij posłuchać muzyki

żadnych problemów i znieksztaceń

jasne ze jakbym miał więcej kasy to bym sobie H/K 630 czy wyższy kupił albo i jakiś jeszcze lepszy ampli innej firmy

ale za taką cenę co mozna y1500 kupić (w polsce już za 2200zl a u zachodznich sąsiadów jeszcze taniej) to chyba żaden ampli w tym przedziale cenowym nie będzie mógł konurować

=>ogOr

jbl są 4ohm??? TAK SĄ

no to właśnie tak jest że producent dobrze wie jakie kolumny robi tylko zwyczajnie kłamie i takie lamy jak ty sie na to nabieraja he he he :D

a co to jest ta nominalna impendacja...

producent zawsze cie ściemni że jest moment w którym może ona wynosić nawet i 16ohm, może sobie też obliczać średnia... i co z tego...Fakt jest taki że liczy się praktycznie jej zakres w przedziale dajmy na to od dołu do 300-400hz a potem to już może być i mała bo każdy wzmak sobie poradzi. Problem w tym że takie nominalnie 8ohm mogą mieć nawet i 2ohmowe minimum w tym właśnie zakresie i tu dotykamy problemu.

Yamaha Y2500 jest znacznie lepsza od Y1500 a przede wszystkim producent akurat tylko w przypadku Y1500 nie chwali się współpracą z 4ohm natomiast w Y650, Y750 i Y2500 po kilka razy powtarza w instrukcji że się do tego nadają. Rozmawiałem z człowiekiem ze sklepu gdzie mają Yamahy który uważa że ta Y1500 ma oszczędności w zasilaniu a poza tym jak robił kiedyś test to zabezpieczenie w Y1500 załączało się szybciej niż nawet w Y750 a nie mówiąc o Y2500. test na którychś B&W które mają minimum 3,3ohm

Tłumacz sobie jak chcesz ale tylko cena broni tą Yamahę...:(

To czy lubię czy nie (choć raczej lubię) nie zmienia faktu że gwizdek do JBL serii E dosyć często jest w serwisach zamawiany. Kosztuje 48zł co nie jest dla niego najlepszą rekomendacją-a gra średnio, mocno średnio przy czym powtórzę że seria JBL E i tak jest niezła a zwłaszcza sub E-250 do muzyki jest wporzo.

Dobra dosyć już ci czasu poświęciłem. Lepiej sobie trochę poczytaj(Poczytaj też numer Audio w którym w laboratorium JBL-80 po zmierzeniu impendancji okazał się jednak 4ohm) zamiast od razu się wzruszać że ktoś powiedział słowo nie pochlebiające twojego "idealnego sprzętu" a z resztą to nie obchodzi mnie czy się dokształcisz czy nie tylko nie zarzucaj mi kłamstwa ani krytykanctwa.

=>diozek

nic się nie bój tylko graj!

No może nie szalej jak niejaki misiowiec który wystraszył ludzi ze sklepu jak poszedł na odsłuch ale bądź spokojny bo akurat ten model ma tak dobrane parametry zasilacza że nic nie będzie. W Y1500 może się włączać szybciej zabezp. ale i tak powinno grać dobrze bo JBL ma dużą efektywność więc strszne mogłoby być tylko zżywanie się jak na altusach w remizie:)))

=>pienio

Ja mam PS1200 w 26m2 przeznaczone tylko do audio i mocno wyciszone, włącznie z bass trapami własnej konstrukcji i udało mi się osiągnąć genialne brzmienie w kinie. W stereo jest dobrze ale Paradigm ciut za wolny( choć chyba tylko dla mnie bo znajomi się dziwią o co mi chodzi). Polecam go nawet do 20m2 ale wtedy to trzeba ze wzmocnieniem w subie jak z jajkiem bo szklanki się przesuwają:)) miałem takie zdarzenie:)))) dla niego marzeniem byłoby około 40-50m2

Najlepiej to on gra jak jest blisko środka sceny dźwiękowej czyl między kolumnami ale wcale nie za daleko od ściany. Na środku pokoju znacznie gorzej. Próbowałem go wszędzie:)Oczywiście że każde pomieszczenie jest inne ale typ jego budowy czyli pasmowo przepustowy sugeruje ustawienie nie za daleko od ściany. Więc na wysokości kolumn i między nimi jest w stanie świetnie zgrać się z E-90 które mają krótki, mocny i szybki bas-rewelacja a Paradigm ma niesamowity dół. Porównywałem z E-250 i ten drugi nie schodzi tak bardzo za to jest zwinniejszy ale przy takich kolumnach jak E-90 to proponuję odciąć suba jak najniżej czyli najlepiej byłoby w ampli Y2500 ustawić na 40hz a będzie miodzio. Ja mam odcięty na 80hz bo mam Tannoy m5 i one nie mają już tyle życia w basie choć jest go dużo. Nie kupuj Y1500 bo nie warto jak chcesz mieć sprzęt na dłużej...Różnica w cenie nie wielka a produkt sporo mocniejszy...

Pozdrawiam

PIENIO

polecam goraco subwoofer SONY SA-WX900. Sluchalem najlepszych subwooferow w ostatnich tygodniach (paradigm servo 15 signature, revel B-15, krell resolution subwoofer, Klipsh 15 cali, sunfire signature, kilka velodyne, infinity, definitive technology super cube wiekszy i inne). Najbardziej podobal mi sie Revel B-15, ale kosztuje sporo. Natomiast kupilem ostatecznie SONY, jest wrecz niesamowity jesli chodzi o jakosc w stosunku do ceny (ok. $600 z przesylka). Wykonanie na 10. Bas zawstydza Sunfire i kilka razy drozsze velodyne. Do muzyki rewelacyjny, szybki, zwarty (jest przelacznik muzyka/film) 1000W wzmacniacz cyfrowy napedza dwie 12 calowe membrany o ogromnych magnesach w konfiguracji push-push, tak sadze bo pod spodem widac ustawiona odwrotnie 12-ke magnesem do dolu, ktora pcha druga 12-ke z boku. To wrecz niesamowite, ze SONY zrobilo taki subwoofer! Prawdziwy rodzynek. Przenosi system na wyzsze poziomy jakosciowe. Uwaga, jest bardzo ciezki!

Zastanawiam sie czy nie utworzyc nowego watku i dac zdjec, zeby wszystkim pokazac jaki sub mozna teraz kupic za grosze. Dajcie sobie spokoj z zabawkami w stylu JBL E250, wyrzucanie pieniedzy.

mysle, ze mozna dostac w Europie, bo jak patrze w instrukcji obok North American model jest tez "European model 220-240V AC, 50/60Hz." Wiec porobie w najblizszym czasie zdjecia i zaloze watek...

Pozdrawiam

=>norwidos

dzieki bardzo - zdecyduje sie na Paradigma jesli chodzi o suba -- Yamaszka tez pewnie 2500, troche pojezdze teraz po dojczach to postaram sie kupic te modele po najlepszych cenach

=>americano

ten subwoofer SONY SA-WX900 z tego co patrzyłem to u nas ponad 4 tysiaki wiec za drogo jak dla mnie(zalezy jeszcze ile w dojczach mialby kosztowac jesli idze go wogole tam dostac) -- i chyba jednak do pokoju 25m2 to by juz za duzy hardcore był

sprawa wyglada tak ze Yamaha 2500 + 2xJBL-90 + Paradigm ps1200

jak juz to zwioze do siebie to nad kablami tylko bede sie musial jeszcze zastanowic

Pozdrawiam

@norwidos

to że posiadam yamahę nie znaczy że będę ją w niebiosy zachwalał

ostatnio na tych samych głośnikach co ja słuchałem H/K 430 i bardzo mi się podobało i jak bym miał kasę to bym sobie wymienił bo w muzyce h/k jest o wiele lepszy

nie udowodnisz nic przytaczając texty w stylu "Rozmawiałem z człowiekiem ze sklepu gdzie mają Yamahy"

niezłą lamą to Ty jesteś skoro wierzysz sprzedawcy (wcisną Ci wszystko nawet kit)

to ja już wole dane producenta

ja osobiście przesłuchałem i dla mnie praktycznie różnic nie było (a cena o prawie 1000zl wyższa)

wiesz ja tam zawsze posiłkuję się informacjami producenta (zresztą Ty też skoro tak dokładnie czytasz instrukcje)

wiadomo oni zawsze kolorują ale bez przesady

może z tymi JBL faktycznie przegieli pisząc że to 8ohm ale może im tak wyszło w pomiarach że średnio 8ohm i tyle

nie wiem ja tego nie mierzyłem

ale grają z yamahą nie tylko u mnie znakomicie

więc nawet jak mają 4ohm to wcale to nie przeszkadza żeby dobrze grały

nadal bedę zarzucał Ci krytykanctwo

bo znam kilka osób które mają y1500 z kolumnami JBL bardzo sobie chwalą

na kilku forach y1500 jest bardzo chwalona nie tylko przez posiadaczy

a cena 2200zl za taki sprzęt jest znakomita

pomeczyłem od wczoraj swój zestaw

nie wiem może trafiłem na lepszy model ale nawet przy bardzo głośnym graniu zniekształceń się nie dopatrzyłem

żadnych problemów

domyslam się że z y2500 było by tak samo ale za 800zl wiecej (którą jednak warto w lepsze głośniki zainwestować)

tak więc y1500 + głośniki JBL to bardzo dobry wybór ale czy będą odpowiadać dźwiękowo to trzeba samemu posłuchać

a jaj ktoś ma kasę na y2500 to nie widzę problemu ale za 3000 to można już kupić h/k 430 który z JBL szczególnie w muzyce rock/metal gra ładniej

ogOr

widzę że trochę za bardzo sprawę przeżywasz...

ja tobie już nic nie zamierzam udowadniac bo jesteś czarną masą która i tak nic nie kuma...

nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi gdy piszesz: "niezłą lamą to Ty jesteś skoro wierzysz sprzedawcy (wcisną Ci wszystko nawet kit)

>to ja już wole dane producenta"

mógłbym byc w tym momencie niegrzeczny ale ominę sprawę bo szkoda mojego czasu

co do Yamahy Y1500 to jest prawdopodobne że ma podobne zasilanie jak Y2500 bo waży chyba tyle samo więc może nie jest prawdą owa oszczędność w zasilaniu o której pisałem. Mimo wszystko gdy porównywałem te 2 modele to Y1500 brzmiała jak ubogi krewny tej Y2500 czyli coś jest na rzeczy. A te JBL mimo że są 4!ohmowe to mają najprawdopodobniej małą fluktuację w przebiegu impendancji i przy swojej efektywności mogą nie być aż tak trudnym obciążeniem, więc nawet taka Y1500 da radę je pociągnąć, choć dźwiękowego raju to na pewno nie będzie. Rzeczywiście H/K gra najlepiej z JBL i jest to na tyle poważna firma że jej danym technicznym akurat można ufać bo takie 80W u H/K to dużo więcej niż 160 u Yamahy...Z resztą nie o waty i tak tutaj chodzi...

@norwidos

sory z Twojego pisania jasno wynika że nie masz doświadczenia

młody chyba jeszcze jesteś i wiele musisz zrozumieć

rozmawia się z Tobą jak z teoretykiem

posiłkujesz się tym co przeczytałeś czy gdzieś usłyszałeś

fajnie że słyszysz aż tak kolosalną różnicę mięczy y2500 a y1500 i nie zamierzam twierdzić że jest inaczej (chociarz dla mnie grają identycznie) w końcu to Twój słuch i Twoje odczucia.

"nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi gdy piszesz: "niezłą lamą to Ty jesteś skoro wierzysz sprzedawcy (wcisną Ci wszystko nawet kit)"

a no chodzi mi o to że najpierw śmiejsz się że wierze w to co pisze producent a później sam przytaczasz rozmowę ze sprzedawcą co ma w ofercie yamahy że Ci powiedział że y2500 ma gorszy wzmacniacz od y1500

ale nie bedę z Tobą polemizował

masz swoje źródła i swoje sposoby na interpretację

to że jestem młody stoi w zakładce "o mnie" ale nie zgodze się że nie mam doświadczenia na tyle aby wypowiadać się w w.w. kwestiach. Akurat ciągle się przypinasz do tego że odbyłem rozmowę z człowiekiem który pracuje w sklepie ze sprzętem i myślisz że dla mnie to jest jakaś wyrocznia...Jesteś w błędzie bo co by nie było to akurat słuchałem obydwu modeli i próbowałem znaleźć uzasadnienie dużej między nimi różnicy. Nie wiem czy aby na pewno jest ona spowodowana parametrami zasilania ale to że Y1500 brakowało rozmachu w dynamice sugeruje że może o to właśnie chodzić. Ja się dziwię że nie słyszałeś różnicy a może po prostu słuchałeś przez potrfel? W.g. mnie albo jest coś z twoim słuchem, albo nie słuchałeś głośniej albo nie jesteś szczery żeby nie powiedzieć czegoś mocniejszego...

mimo wszystko mam nadzieję że nie będziemy się spierać bo i tak każdy musi osobiście rozstrzygnąć zwykłym odsłuchem a nasze dywagacje pozostają rzeczywiście czysto teoretyczne...

Niech pokój nastanie!

A wiec lada dzien pojawia sie u mnie fronty jbl e90 z yamaszka

Zastanawiam sie teraz nad kablami głośnikowymi :

1.biwire - RealCable BM400 + RealCable BM250 (wyjdzie okolo 56zł za metr)

albo

2. tez biwire tylko w 1 kablu AUDIONOVA MOONWALK (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

co byscie wybrali ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

miałem AX6 przez ładnych parę lat, później przesiadłem się na YAMAHĘ RXV 650, powiem krótko YAMAHA bije go pod każdym względem: dźwięk, mnogość funkcji ( od dekoderów po ustawienia equalizera dla głośnika centralnego kończąc...nie chce mi się ich wymieniać ) YAMAHA ma ich całe mnóstwo w porównaniu z AX6 która posiada jakieś tam ustawienie opóźnienia dla głośników surround podawane w ms ale ja żadnej różnicy nie odczówałem :D, już nie mówiąc o tragicznym brzmieniu w trybie PRO LOGIC - porażka. Z jednym sięzgodzę AX6 ma bajerancki wygląd ale nic poza tym. Na twoim miejscu zastanowił bym sięwłaśnie nad YAMAHĄ, DENON później to już HARMAN/KARDON. Weź swojego dobrego kumpla i zmocz mu głowę w lodowatej wodzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.