Skocz do zawartości
IGNORED

stromość zwrotnicy a jej rezystancja

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

z góry przepraszam jeśli powieliłem temat, ale ta nowa forma wysukiwarki wyprowadziła mnie szybko z róznowagi...

Chciałbym się dowiedzieć jak wpłynie na parametry głosnika niskotonowego zastosowanie tłumienia 12 zamiast 6 dB. Dokładnie chcę zmienić cewkę powietrzną na rdzeniową (0,9 ohm na 0,22) i dołożyć kondensator żeby zwiększyć tłumienie zwrotnicy. Cewka rdzeniowa zmniejszy rezystancję układu (kolumny B-R), a kondensator?

Witam

kondensator jak wiadomo ma bardzo duza rezystancje wiec nic nie zmieni oprocz leprzego odciecia czestotliwosci poza podzialem, ale zato cewka rdzeniowa zmieni sporo, jej plusem jest mala rezystancja ale jej parametry zmieniaja sie w zaleznosci od mocy i czestotliwosci plynacego sygnalu (rdzem moze sie nasycac)

bez pomiarow glosnikow i zmiany czestotliwosci odciecia sie nie obejdzie

pozdrawiam

oj tomash od kiedy to kondensator ma rezystancje? chyba ze piszesz o tej szeregowej wyprowadzen lub zastepczej upywnosciowej...

do ksiazek, do ksiazek a nie do komputera...

BeerfaN:

Jeżeli posiadana przez Ciebie kolumna jest dobrze zaprojektowana, to niech RBB (ręka boska broni) zmieniać zbocza filtrów. Prawdopodobnie wylądujesz z SPL dalekim od liniowości.

Cewkę woofera zmienić można (na taką z mniejszą rezystancją) ale z zamianą na rdzeniową bym się nie spieszył (dyskusja parę postów niżej, wątek 16730).

Chcę trochę uporządkować dźwięk. Teraz basowiec gra za dużo średnich, przez co trochę klucha się robi (na moje ucho). Wiem, że stosując stromsze zbocze dźwięk powinien się nieco wyklarować.

Tak więc kond nic poza zboczem mi nie zmieni? I o to chodziło.

"Tak więc kond nic poza zboczem mi nie zmieni?"

To tak jakbyś w samochodzie spróbował założyć lewy tylny wahacz od innego modelu, mógłbyś wtedy zadać pytanie: "Tak więc inny wahacz nic poza geometrią nie zmieni?"

Od zbocza zależy również np. przebieg wypadkowej (z filtrem) fazy akustycznej woofera i może się okazać że po zamianie z 6dB/okt na 12dB/okt kompletnie pokaszani się współpraca między wooferem a gwizdkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.